OMS NU VREA “RELAXAREA RESTRICȚIILOR prea devreme”, ci „NOUA NORMALITATE” până la vaccin/ Profesor de la OXFORD despre situația din Marea Britanie: RESTRICȚIILE SUNT NE-NECESARE ȘI DĂUNĂTOARE/ Critica modelelor matematice pe care se bazează „lockdown”-ul/ “Cum sunteți manipulați” – IONUȚ APAHIDEANU: ce sunt „ASIMPTOMATICII” și cum numărăm infectații?/ „HIDRA INTERESELOR” COVID

21-04-2020 16 minute Sublinieri

Hotnews:

Coronavirus: OMS avertizează că o relaxare a restricțiilor prea devreme ar putea duce la un nou val de infecții

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți că ridicarea măsurilor de izolare impuse pentru a opri răspândirea coronavirusului trebuie făcută gradual, iar dacă restricțiile sunt relaxate prea devreme, ne vom confrunta cu un nou val de infecții, relatează Reuters.

Măsurile de izolare s-au dovedit a fi eficiente, iar oamenii trebuie să fie pregătiți pentru un nou mod de viață pentru a permite societății să funcționeze în timp ce coronavirusul este ținut în șah, a spus Takeshi Kasai, directorul regional la OMS.

Trebuie să ne adaptăm viețile și sistemele de sănătate odată cu epidemia, a spus Kasai.

”Cel puțin până când un vaccin sau un tratament foarte eficient este găsit acest proces trebuie să devină noua normalitate”, a mai spus el.

Mai multe state europene, printre care Germania, Danemarca, Norvegia, Cehia, au relaxat începând de pe 20 aprilie măsurile impuse de pandemia de Covid-19.

În Germania, în pofida măsurilor luate de redeschidere a economiei, cancelarul Angela Merkel a îndemnat cetățenii să rămână ”disciplinați și atenți”, avertizând că dacă atitudinea față de pandemie se relaxează prea repede, ar putea urma o nouă carantinare. Asta în contextul în care numărul cazurilor confirmate în Germania a crescut marți cu 1.785 la 143.457, marcând o creștere ușoară a numărului noilor infecții după două zile de declin.

Danemarca, care are relativ puține infecții și decese, a permis de pe 20 aprilie micilor afaceri, precum frizeriile, saloanele de frumusețe și școlile de șoferi, să se redeschidă, iar ministrul Sănătății a anunțat că va crește numărul maxim de persoane care pot participa la adunări publice la 500 de pe 10 mai, după ce țara impusese o limită de 10 persoane.

În SUA, în tot mai multe state se protestează față de măsurile de distanțare socială, manifestanțiile fiind încurajate de Donald Trump.

***

Mirror.co.uk:

Epidemia de coronavirus din Marea Britanie a atins apogeul înainte de carantina ne-„nenecesară”, pretinde un profesor de la Oxford

Profesorul Carl Heneghan, directorul al centrului pentru medicină bazată pe dovezi, spune că Marea Britanie ar trebui să-și ridice regimul de carantină (lockdown), despre care pretinde că va aduce mai mari daune decât coronavirusul.

Un profesor de la Universitatea din Oxford pretinde că epidemia de coronavirus din Marea Britanie a atins apogeul înainte ca ne-nenecesara carantinare să fie pusă în aplicare.

Profesorul Carl Heneghan, directorul unui centru de medicină bazată pe dovezi, crede că infecțiile au atins punctul cel mai înalt la mijlocul lunii martie, cu 21 de zile înainte ca țara să înregistreze cea mai rea zi din punct de vedere al deceselor (cauzate de COVID-19).

NHS Anglia a raportat 803 decese de coronavirus pe 8 aprilie, cel mai ridicat număr de victime anunțat într-o singură zi. (…)

Dar profesorul Heneghan a acuzat guvernul că ascultă de sfaturile științifice greșite – și a cerut liderilor să ridice carantina (lockdown).

El a spus Mail Online: „guvernul Marii Britanii tot spune că folosește cea mai bună știință. Dar pare că pierde din vedere ceea ce se întâmplă în mod real. Ni s-au dat sfaturi științifice care sunt eronate. Nu a reușit să țină cont de toate datele și să înțeleagă când anume a avut loc vârful infectărilor.”
El a mai spus că infecțiile au scăzut cu 50% între 16 martie – când guvernul a lansat apelul la spălarea mâinilor și distanțarea socială și 24 martie, când a avut loc carantinarea (lockdown).

Expertul a spus că modelele de predicție folosite de oamenii de știință se dovedesc adesea a fi „pe lângă” și a insistat că închiderea țării va fi mai dăunătoare pentru Marea Britanie decât coronavirusul.

Profesorul Heneghan a arătat către Suedia pentru a da un exemplu de țară care nu și-a pierdut cumpătul și a rezistat închiderii, fără a suferi, din această cauză, un scenariu apocaliptic.

El a cerut guvernului să redeschidă societatea, avertizând că restricțiile vor avea un impact sever asupra economiei și sănătății fizice și psihice a oamenilor.

Medicul generalist a spus la BBC Radio 4: „Cheia este că nimeni nu a înțeles cu adevărat câți oameni s-au infectat. Ai putea face asta prin testare random, pe bază de eșantionare a 1000 de persoane din Londra care cred că au simptomele. Poți face asta în următoarele zile și să ai o cheie a problemei și să înțelegem cum să facem cu ieșirea din carantină mai repede. De fapt, efectul dăunător al carantinei depășește efectul coronavirusului”.

***

Contramundum

Predicții eronate dar totalitare

O știre care a circulat cvasiclandestin pe canalele media oficiale a fost închiderea spitalului militar construit de armata SUA la Seattle. Motivul închiderii, după doar trei zile, a fost absența pacienților. Nu a fost tratat acolo niciun pacient, nici de coronavirus, nici suferind de vreo altă boală.

O știre care ar putea interesa jurnaliștii locali, dar pe care este puțin probabiNl că o veți vedea la televizor sau în altă parte, este situația spitalelor militare ridicate de armata română la Constanța și Otopeni. Au tratat vreun pacient? Mai rămân deschise? Care va fi soarta lor în perioada următoare? O altă știre de interes pentru ziariștii locali este situația spitalelor din afara focarelor de infecție.

În fine… ceea ce ar trebui să reiasă suficient de limpede până acum este că epidemia de coronavirus nu doar că nu a lovit teribil, dar nu s-a apropiat nici măcar vag, slavă Domnului, de estimările apocaliptice fluturate la posturile tv și în presa „de calitate” de către experți, vedete, politicieni și oameni de presă preocupați.

Să luăm doar câteva exemple pentru a vedea discrepanța uluitoare dintre ceea ce a fost prognozat și ceea ce s-a întâmplat în realitate.

În Statele Unite ale Americii, „Doctorul Americii” Anthony  Fauci, principalul expert în problemă și cel care a condus comitetul de urgență al țării, a avansat prima oară cifra de două milioane de victime. Două milioane de oameni erau așteptați să moară din cauza Covid 19! Apoi, pe baza acelorași modele, a susținut la 1 aprilie că dacă se iau măsuri de amploare și rigoare (cu alte cuvinte, carantină în stil totalitar chinezesc) numărul victimelor ar putea varia, în cel mai optimist scenariu, între 100.000 și 240.000 de morți. La două săptămâni după aceste declarații și după impunerea unei carantine stricte în cele mai multe dintre statele americane, numărul morților a ajuns la 23.000 de persoane (asta în condițiile în care autoritățile americane au recomandat ca în cazurile de deces unde nu este confirmată prezența virusului printr-un test, dar există circumstanțe rezonabile de a fi presupusă existența Covid-19, cauza decesului, să fie trecută infecția cu coronavirus, ceea ce, pe lângă alte probleme, mărește arbitrar numărul infecțiilor). Între timp, lucrurile par că își reintră în normal, așa că doctorul Fauci s-a văzut nevoit să avanseze o altă predicție în urmă cu doar câteva zile și anume aproximativ 65.000 de morți, asta pentru a ține cât de cât pasul cu realitatea care se încăpățânează să nu-i confirme așteptările sumbre.

Desigur, și poate că nu este nevoie să mai reamintim, nu este o situație fericită, dar suntem foarte departe de scenariile groazei propuse de marii specialiști în urmă cu doar o lună.

În cazul de față există două observații care se impun cu necesitate: spulberarea oricărei credibilități pentru experții de tipul lui Anthony Fauci, cel care și-a modificat estimările aproape de la o zi la alta; în al doilea rând, chiar dacă vorbim de un număr mare de morți  – rămâne de văzut dacă SUA se vor apropia într-adevăr de 60.000 de decese sau nu – acest număr prognozat este chiar și așa mai mic decât cel al victimelor gripei de acum doi ani din America, când conform Agenției de Sănătate a SUA (CDC)  și-au pierdut viața 80.000 de oameni. Atunci țara nu s-a oprit din activitate, ci toată lumea și-a văzut de treabă, televiziunile nu au observat ceva semnificativ, și astfel nimeni nu a băgat de seama cât de dur a lovit gripa.

Bineînțeles că obiecția standard imediată la cele de mai sus este elogiul carantinei. Avem un număr mai mic de victime (în fapt și din fericire, mult, mult, mai mic cu toate artificiile scriptice) datorită măsurilor excelente pe care autoritățile le-au luat de a băga în arest la domiciliu o populație întreagă. Argumentul însă nu are nicio forță în cazul de față deoarece modelul, cel puțin cel folosit de Fauci, presupunea că doar 240.000 de oameni vor muri în cel mai optimist scenariu, însă acel scenariu presupunea existența carantinei, un aspect subliniat de de Tucker Carlson într-un editorial despre eșecul lamentabil al modelelor epidemiologice.

Pe lângă comparația între estimările inițiale, cele ulterioare și realitate, în SUA se mai pot face totuși și comparații între state. Conform acelorași experți, în absența unor măsuri de carantină totală, oamenii ar fi fost decimați de virulența molimei. Totuși, după cum remarca Dr. Ron Paul, fost congresman american, dacă ne uităm la statele americane care nu au introdus măsuri foarte dure, ele nu se descurcă deloc rău, ba în cele mai multe cazuri au un număr de morți și infectați mai mic decât state similare care au adoptat reglementări autoritariste. Carolina de Sud, un stat cu aproximativ cinci milioane de locuitori, a avut la începutul epidemiei o politică liberală, iar numărul victimelor era, în urmă cu o săptămână, de 63 de persoane. Colorado, un stat cu aproximativ aceeași populație, dar care a luat măsuri mult mai dure avea, la aceeași dată, 190 de decese.

Arkansas, un stat care nu a impus carantina și a preferat măsurile liberale, înregistra în urmă cu două zile doar 25 de decese deși conform modelelor utilizate de experți ar fi trebuit să aibă un număr mult mai mare.

Modelul folosit pentru estimări și proiecții în SUA aparține Universității din Washington și conform unei prime estimări făcute în martie, în Arkansas urmau să moară peste 700 de oameni până la sfârșitul lui august. Doar că între timp, ca urmare a datelor din teren, această estimare a trebuit să fie și ea revizuită în jos. „Datorită succesului pe care l-am înregistrat au trebuit să schimbe previziunile”, a afirmat guvernatorul statutului Arkansas, Asa Hutchinson.

Dakota de Nord, Dakota de Sud, Wyoming sunt alte state care nu au impus măsuri dure și care au un număr foarte redus de decese, sub 10. Fără îndoială că acestea sunt state cu o densitate foarte scăzută a populației (nu și Arkansas), dar la fel este cazul și unor state ca Alaska, Montana sau New Mexico, care au luat măsuri mult mai severe. Așadar, la o primă vedere superficială, din experiența americană nu rezultă de niciunde superioritatea modelului terapeutic bazat pe carantină și asta fără a lua măcar în calcul toate problemele economice, sociale și de sănătate care derivă din impunerea agresivă a arestului la domiciliu.

În Marea Britanie, modelul folosit pentru a estima numărul de morți și infectări a aparținut specialiștilor de la Imperial College, conduși de profesorul Neil Ferguson. Într-o primă etapă Ferguson considera că în absența unor măsuri stricte de carantină Marea Britanie s-ar confrunta cu peste 500.000 de decese. Cu anumite măsuri de auto-izolare și protejare a celor vulnerabili numărul morților ar fi de aproximativ 250.000, însă cu ajutorul unor măsuri dure numărul deceselor ar depăși cu puțin 20.000, dintre care 2/3 ar fi murit oricum, susținea Ferguson.

Modelul folosit de Imperial College, cel care a determinat în ultimă instanță schimbarea de strategie politică a guvernului Boris Johnson, care preferase inițial evitarea carantinei, a fost criticat, printre alții de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford. De asemenea, modelul Imperial College nu a fost publicat spre evaluare într-o revistă academică, nu a fost supus niciunei dezbateri științifice până să fie adoptat, iar codul matematic folosit pentru modelare încă nu fusese dat publicității la 1 aprilie. Cu alte cuvinte, s-a impus un model – dintre toate, cel mai pesimist și alarmant – în absența oricărei dezbateri științifice și fără niciun fel de monitorizare publică.

Pe de altă parte, după cum subliniază profesorul John Lee, echipa de la Imperial College a susținut într-o lucrare publicată pe 30 martie că „metodele noastre presupun că schimbările în numerele reproductive reprezintă un răspuns imediat la intervențiile implementate mai degrabă decât un răspuns general și gradual de comportament”. Cu alte cuvinte, după cum comentează profesorul John Lee, dacă transmiterea virusului încetinește se presupune că acest lucru se datorează carantinei și nu (de pildă) faptului că epidemia ar fi încetinit oricum. Dar tocmai aici se află cheia problemei, cea absolut fundamentală pentru înțelegerea întregii situații?! S-ar putea să-mi scape mie din vedere ceva, dar dacă prezinți o lucrare care încearcă să dovedească de ce funcționează carantina, nu este un pic cam ciudat să începi prin a presupune că funcționează carantina?”

Discuția are implicații profunde deoarece miza ei constă în evaluarea acțiunilor guvernelor. Este clar ca lumina zilei că statistica deceselor nu se potrivește cu alarmismul oficialităților. Dar în același timp autoritățile au trecut deja la cosmetizarea carantinei pe care o prezintă drept un mare succes, avertizându-ne în același timp că ar putea urma alte episoade mai severe sau la fel de severe, condiționându-ne astfel să acceptăm măsuri de izolare socială, reglementări abuzive și pregătindu-i pe bătrâni pentru o continuare a arestului la domiciliu „spre binele lor”, deși consecințele unei asemenea măsuri pentru sănătatea fizică, psihică și emoțională a vârstnicilor sunt devastatoare.

Așadar, și din acest motiv este foarte important să ni se prezinte argumente convingătoare care să demonstreze că într-adevăr carantina a funcționat și că epidemia nu s-a stins de la sine iar măsurile luate nu au fost mai degrabă contraproductive nu doar pe plan economic (și pe cale de consecință și al sănătății) dar și al sănătății stricte din moment ce epidemia s-a răspândit mai ales prin intermediul spitalelor administrate public.

În plan secundar, ar trebui să ne punem întrebări serioase legate de tipul de societate în care trăim, dacă soarta și libertatea noastră au ajuns să atârne de anumite modelări matematice al căror arbitrar cu greu poate fi exagerat și al căror faliment a ieșit la iveală de nenumărate ori în științele sociale.

În același timp, fără cultivarea unui scepticism sănătos și informat față de predicțiile, informațiile și evaluările oficiale, șansele de a pune frână acestui totalitarism medical sunt practic nule. Toate autoritățile implicate efectiv la nivel mondial în managementul acestei epidemii s-au făcut vinovate atât în prezent, dar și în trecut de exagerări grosolane ale unor potențiale pericole epidemiologice.

Profesorul Vasile Astărăstoae mărturisea într-un interviu recent că în timpul gripei porcine autoritățile române au primit o informare de la Organizația Mondială a Sănătății care estima în varianta pesimistă un număr de trei milioane de morți în România, iar în scenariul optimist doar 400.000. Neil Ferguson, profesorul de la Imperial College, afirma în 2009 că gripa porcină ar putea infecta o treime din populația globului și deși nu ar muri trei sau patru milioane de oameni, ar muri cu toate acestea mai mulți oameni decât în timpul unei gripe obișnuite, când mor sute de mii de oameni. De prisos a mai spune că nu s-a întâmplat nimic de felul acesta. În 1999, experții Uniunii Europene au avertizat că boala vacii nebune ar putea ucide 500.000 de oameni, dar în realitate nu s-a confirmat niciuna dintre toate aceste profeții catastrofale.

Poate că oamenii au memoria scurtă sau unele informații publice și documentate din surse oficiale nu ajung la ei. Dar mai există un exemplu gigantic care stă în calea dictaturii medicale, iar acesta este modelul suedez. Suedia este criticată zi și noapte pe toate canalele oficiale fiind un ghimpe uriaș în coastele autoritariștilor de pretutindeni. Asta pentru că regatul scandinav reprezintă dovada limpede că în absența unor măsuri dictatoriale lumea reușește să supraviețuiască, ba chiar se descurcă foarte bine. Și, după cum mărturisea profesorul Ansgar Lohse, directorul spitalului universitar din Hamburg, „politicile suedeze sunt cele mai raționale din lume” iar dacă suedezii vor putea rezista un an în fața presiunii publice și internaționale, se va vedea atunci pe deplin succesul măsurilor luate. (Pe 13 aprilie Suedia cu o populație de 10 milioane de locuitori înregistra 919 decese, în timp ce vecinii danezi, cu o populație de 5,8 milioane de locuitori înregistrau 273 de decese.) Sigur că numărul de morți înregistrat de Suedia este mai mare dar nu se poate vorbi sub nicio formă de vreun dezastru. Și asta fără măcar a lua în considerare impactul complet al carantinei, cu toate costurile uriașe de vieți omenești pe care îl presupune.

Din acest punct de vedere, nu este exclus ca bătălia pentru reziduurile de libertate din lumea modernă să se dea având drept protagoniști pe experții virusologi germani și pe acei suedezii care au preferat să trăiască și să moară liberi.

O comparație între Suedia și Marea Britanie

Rob Slane

Din câte știu, Suedia rămâne singura țară  occidentală importantă care nu a impus o carantină strictă cetățenilor ei, în contextul epidemiei Covid-19. Cu excepția unei restricții asupra evenimentelor cu 50 sau mai multe persoane și o recomandare adresată celor peste 70 de ani de a sta acasă, școlile, restaurantele, magazinele și puburile din Suedia au rămas toate deschise. Aproape că mi se pare că guvernul de acolo s-a hotărât să-i trateze pe adulți ca și cum ar fi… ei bine… adulți.

Cu toate acestea, în pofida faptului că este un stat suveran, cu dreptul de a-și formula propria politică, se pare că acest lucru nu este acceptabil pentru „comunitatea internațională” și guvernul suedez are de înfruntat o presiune uriașă pentru a-și schimba politica.Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de pildă, a cerut recent țării să impună mai multe restricții, spunând că este „imperativ” pentru Suedia să facă acest lucru: „Sporiți restricțiile pentru a controla răspândirea virusului, pregătiți-vă și măriți capacitatea sistemului de sănătate de a rezista, asigurați-vă că se respectă distanța socială și comunicați toate aceste măsuri populației, explicând de ce și cum trebuie puse în aplicare.”

Donald Trump a simțit și el nevoia să-și dea cu părerea: „Suedia a făcut chestia aia cu turma, o numesc turmă. Suedia suferă tare, tare rău.”

Dar suferă Suedia tare, tare rău prin comparație cu alte țări care au impus restricții severe? Este chiar atât de „imperativ” ca ei să își schimbe politicile și să se încadreze pe linia oficială a celorlalte țări? Sau toate aceste ordine vin dintr-un motiv cu totul diferit: teama ca nu cumva măsurile mult mai rezonabile ale Suediei în lupta contra Covid-19, fără introducerea celor mai draconice măsuri civile văzute vreodată și fără să-și nenorocească economia, să arate că tocmai celelalte țări au luat măsuri exagerat de disproporționate în raport cu pericolul?

Aceasta nu trebuie să rămână la nivelul unei opinii, așa că mai bine să ne uităm la ce ne spun datele. Mai jos sunt patru grafice care compară Marea Britanie, care a intrat în carantină la 23 martie, cu Suedia și abordarea sa mult mai relaxată. Toate datele prezentate în grafice provin din surse oficiale și erau valabile până pe 11 aprilie. Sigură că trebuie precizat că aceasta nu este nicidecum situația finală iar lucrurile se pot schimba astfel încât să avem o cu totul altă imagine în săptămânile viitoare. De asemenea, este imposibil de știut dacă felul în care cele două țări raportează morții este identic. Cu toate acestea, din moment ce provine din surse oficiale, acesta este cel mai bun ghid pe care îl avem cu privire la situația din cele două țări.

(Notă: Graficele 1 și 3 compară cazurile și morțile în termeni absoluți. Graficul 2 și 4 iau în calcul dimensiunea relativă a populației – Marea Britanie = 67,9 milioane; Suedia=10,1 milioane – analizând numărul de cazuri la un milion de persoane)

Graficul 1, 2, 3 și 4 pot fi vizualizate aici

(Notă: Din punct de vedere calendaristic, Suedia a raportat primele opt cazuri de Covid cu opt zile înainte de Marea Britanie (15 pe 3 martie, comparativ cu 77 pe 11 martie în Marea Britanie) în timp ce primele morți au fost înregistrate în Marea Britanie înainte de Suedia (10 pe 14 martie, comparativ cu cele 4 morți înregistrate de Suedia pe 16 martie).

Analizând aceste grafice, în special graficul 2 și 4, care permit o comparație fidelă, cred că putem spune următoarele:

Din punctul de vedere al cazurilor raportate, informațiile nu prezintă nicio dovadă că măsurile de carantină au avut mai mult succes decât abordarea suedeză. În fapt, relativ la milionul de locuitori, Suedia a avut mai puține cazuri decât Marea Britanie. În termeni de morți înregistrate, din nou nu există vreo dovadă că Marea Britanie a avut mai mult succes decât Suedia. În fapt, relativ la milionul de locuitori Suedia a avut mai puțin morți decât Marea Britanie.

După cum spuneam, situația se poate foarte bine schimba în zilele și săptămânile următoare, dar până acum, conform datelor oficiale din ambele țări, abordarea Marii Britanii de a ține oamenii închiși în case și de a închide cea mai mare parte din economie nu a avut mai multe efecte benefice decât abordarea suedeză. Dar politicile britanice îi vor lăsa pe milioane de oameni fără loc de muncă, vor distruge mii de afaceri, vor duce la o deteriorare masivă a sănătății psihice, vor conduce la o creștere a sinuciderilor, vor determina moartea bătrânilor fără niciun fel de apropiați alături, și deja a condus la o creștere a puterii statului într-o măsură cum nu s-a mai văzut vreodată. Și cam asta este totul!

Articol publica la http://www.theblogmire.com/a-comparison-of-lockdown-uk-with-non-lockdown-sweden/

***

EvZ:

Trump despre Rata Mortalității: „Stăm mai bine decât Europa, dar nu vreți să scrieți asta”

Președintele Donald Trump a respins relatările care prezintă Statele Unite drept cel mai grav focar de COVID-19 din lume și a prezentat grafice doveditoare.

„Statele Unite au avut realizări în lupta împotriva epidemiei mai bune decât orice altă țară, cu excepția, poate, a Germaniei”, a declarat Trump la briefiengul de sâmbătă de la Casa Albă.

„Calculată pe cap de locuitor, rata mortalității la noi este mult mai mică decât a altor țări din Vestul Europei”, a spus el citat de New York Post.

Deși Statele Unite au cel mai mare număr de morți din lume, la nivel absolut, rata deceselor raportată la 100.000 de locuitori este mult mai mică.

„Spania, de exemplu, are o mortalitate de aproximativ patru ori mai mare decât Statele Unite”, a arătat Trump.

„Dar voi nu vreți să scrieți asta”, le-a reproșat el reporterilor prezenți la briefing.

Coordonatoarea echipei de luptă împotriva epidemiei, dr. Deborah Birx, a sprijinit declarațiile președintelui, cu un grafic care arăta ratele de mortalitate foarte mari din Europa Occidentală.

Belgia se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește rata mortalității raportată la numărul populației, cu 45 de decese la 100.000 de locuitori. În Marea Britanie, s-au înregistrat până acum 22 de decese etc.

În schimb, în Statele Unite, această rată este de 11.

„Aceste cifre dovedesc ce îngrijire bună au primit persoanele spitalizate în America”, a spus Birx.

Graficele prezentau și cifrele în cazul Iranului și Chinei – ambele anunțând relativ puține decese față de violența epidemiei care a lovit cele două țări.

„Crede cineva aceste cifre?”, a întrebat Trump, arătând spre grafic, intervenind în prezentarea dr. Birx.

„Am așezat China pe grafic pentru a putea vedea cât de nerealiste sunt cifrele”, a replicat Birx. „De aceea, raportarea corectă este atât de importantă.”

„La televizor am văzut mai multe pungi cu cadavre decât atât”, a punctat Trump.

Atât el cât și Birx au prezentat cifre ale scăderii spitalizărilor pe plan național.

„Continuăm să vedem semne importante că am trecut de vârful epidemiei”, a afirmat Trump.

***

Ionuț Apahideanu:

Cu ocazia primului Paște petrecut în celulă, dăm drumul rubricii ”Cum sunteți manipulați”

În episodul inaugural – mult trâmbițatul ”număr total de cazuri”.

Știți, probabil, la ce mă refer: zi de zi sunteți bombardați de tot felul de panicarzi cu acel terifiant număr total de cazuri înregistrat în țara cutare. Uneori, câte un metodolog făcut la seral plusează și vă aruncă în ochi chiar și un grafic cu o curbă evolutivă a respectivului număr care, pe zi ce trece, crește, crește, crește, de te aștepți ca în curând să ajungă în stratosferă. Iar voi, de bună credință, vă speriați, bineînțeles, înțelegând că situațiunea ar evolua din rău în mai rău.

Fals.

Ceea ce nu vi se spune, în mod deliberat sau doar din motive de prostie în stare pură, e faptul că acel ”număr total de cazuri” e un fel de ghiveci lipsit de orice valoare de cunoaștere, în care sunt aruncate laolaltă două mari categorii, fiecare cu câte două subcategorii de cazuri:

A. Cazurile active:

1. cazurile active simptomatice (așa-zișii ”bolnavi”, cu mențiunea necesară că în majoritatea lor covârșitoare, aceștia duc boala pe picioare, și doar o minoritate de 3% la nivel global suferă de forme severe – dar nici aceștia nu mor toți, bineînțeles);

2. cazurile active asimptomatice – oameni care sunt purtători ai virusului, dar nu manifestă simptome (nu tușesc, nu fac febră, nu-și pierd mirosul sau gustul, etc.), adică oameni care, în esență, habarn-au că sunt bolnavi de fapt.

B. Cazuri închise:

3. vindecați;
4. decedați.

Bref. Relevant în înțelegerea unei situații nu e acel inept ”număr total de cazuri”, ci modul în care evoluează în timp cele patru categorii de cazuri.

În imagine, exemplul luat la întâmplare al Germaniei (mă rog, nu chiar la întâmplare, o să explic de ce l-am ales în episodul următor, consacrat asimptomaticilor, când voi face și niște trimiteri concrete spre maniera în care ne comunică cifrele Grupul de Panicare Strategică).

PS Da, da, infidelilor, știu, e incorect să ne comparăm cu Germania. În definitiv, ei au pierdut două războaie mondiale, iar noi niciunul, așa e.

Cum sunteți manipulați

Episodul de astăzi: ASIMPTOMATICII. Cine sunt ei, de ce, și ce vor

[avertisment: text destul de lung, așa că, dacă n-ai răbdare, du-te înapoi la televizor și lasă-te panicat în continuare]

—————————————————————–

CE SUNT ASIMPOMATICII

sunt persoane depistate pozitiv la testele de laborator, dar care nu manifestă simptome ale infectării, adică: nu tușeșc, nu fac febră, nu dezvoltă tulburări gastrointestinale, nu-și pierd simțul mirosului sau al gustului, etc. Simplificând, dacă nu ar fi fost testați, oamenii ăștia habar n-ar fi avut că sunt / au fost ”bolnavi”. Ah, și, esențial: ca regulă, băieții ăștia, neștiindu-se ”bolnavi”, evident că nu se duc la spital ca să fie testați.

(N.B. Se cuvine precizat: o persoană depistată la un anumit moment ca ”asimptomatică” poate fi de fapt ”pre-simptomatică”, în sensul în care nu a dezvoltat ÎNCĂ simptome. În această privință, ultimul raport situațional al OMS (nr. 90) recomandă încadrarea definitivă a unui caz ca fiind asimptomatic după scurgerea a 12 zile de la momentul confirmării)

CÂT DE MULȚI SUNT ASIMPTOMATICII?

Bună întrebare. Răspunsul sincer: bre, habar n-avem. De ce? În principal, pentru că nu testăm suficient. Știm că sunt considerabil de mulți, dar câți exact, habar n-avem. Putem doar estima, mai mult sau mai puțin grosier.

Ce știm însă: în țările civilizate (adică alea care, în loc să doboare recordul mondial la amenzi milițienești, cum se întâmplă în România, preferă să testeze populația), procentul de asimptomatici din totalul celor infectați variază între 33% și 90%, valoarea cea mai probabilă plasându-se în jumătatea superioară a intervalului (găsiți câteva exemple în comentariile la postare). Iar ca tendință, cei mai mulți asimptomatici sunt identificați, deloc întâmplător, în state care testează la scară largă (ex. Islanda, SUA, Germania – ăștia din urmă, dragă Grupule de Panicare Strategică, sunt de pildă atât de fraieri încât comunică zilnic, transparent, numărul asimptomaticilor).

DE CE SUNT IMPORTANȚI ASIMPTOMATICII

Din două motive:

1. Unul medical: deși nu prezintă simptome, pot transmite infecția altor persoane cu care intră în contact, motiv pentru care e indicat să rămână izolați pe perioada în care pot contagia alte persoane alte persoane. Mă rog, așa suțin unii, deși chestiunea rămîne mai degrabă controversată.

2. Unul care ține de manipulare, într-un dublu sens:

2.a când vi se vorbește de totalul ”cazurilor active” dintr-o țară, în loc să vă panicați, poate mai bine rețineți faptul că: i) o bună parte din respectivii sunt asimptomatici (ăstora, repet, nu aveți de ce să le plângeți de milă, oamenii sunt bine-mersi, perfect sănătoși din punct de vedere funcțional, și probabil că destui dintre voi, cei care citiți rândurile astea, vă regăsiți în această categorie); ii) o altă parte prezintă forme ușoare (adică duc viroza pe picioare, cum facem, an de an, mulți dintre noi), și iii) doar o părticică minusculă sunt cazuri grave, care necesită spitalizare. În România de pildă, conform cifrelor oficiale actualizate, doar 261 din totalul celor 6.468 cazuri active confirmate, adică 4%, au necesitat spitalizare în secții ATI (comparativ cu o pondere la nivel global chiar mai redusă, de 3%);

2.b. asimptomaticii afectează direct calculul ratei letalității, așa cum vă este ea comunicată.

Cum se calculează letalitatea e explicat în prima imagine: se împarte numărul de decedați cu Covid-19 la purtător (numărătorul) la numărul total de persoane depistate pozitiv (numitorul). De unde și importanța capturării în bazinul de testare a asimptomaticilor (ăia pe care, repet, nu prea îi găsești în spitale), asta în cazul în care îți propui o reprezentare corectă a situației și o informare corectă a cetățenilor.

Din păcate, se pare însă că nu ăsta e scopul decidenților noștri și al trompetelor lor utile din mass media. Mai degrabă, părerea autorităților despre voi, infidelilor, pare a fi că în general nu prea vă duce capul și că nici nu înțelegeți de vorbă bună, astfel încât singura metodă care funcționa cu voi e manipularea panicardă (ca să nu zic direct ”terorizare”):

– panicarea cu morți (care reprezintă totuși, să nu uităm, doar 0,002% din populație, și ăia adunați pe o perioadă de 30 zile, adică mai mult decât derizoriu în termeni de mortalitate),
– panicarea cu pseudoindicatori precum ”număr total cazuri” (fără a vi se spune câți s-au vindecat deja, câți au decedat, sau care sunt tendințele),
– panicarea cu amenzi milițienești (în număr de peste trei ori mai mare decât cel al persoanele testate), etc.

Cam ăsta e respectul de care beneficiați din partea Stăpânirii.

Atât s-a putut. Sau, vorba filosofului bulgar, ”ce este, este, ce nu este, nu este, asta este!”

LIBERTATEA:

Profesor doctor oncolog ținut 14 zile la Infecțioase la Iași în urma unui test fals pozitiv. ”Nu am avut niciodată COVID”. Soția lui, medic: ”Hidra e prea mare ca s-o afle oamenii”

Lucian Miron este șeful Clinicii de Oncologie din Iași și vicepreședintele al Societății Naționale de Oncologie, care grupează o parte a celor 500 de medici oncologi din România. El și soția lui, Ingrid, și ea medic oncolog la Spitalul de copii “Sf. Maria” din Iași, au fost testați pe 16 martie la întoarcerea din Franța, ”unde am stat o zi, pentru că eu aveam nevoie de medicamente specifice că am făcut un transplant de ficat”, povestește femeia. El a ieșit pozitiv la COVID-19, ea, negativă.

Din acel moment, susțin cei doi, a început ”un traseu nu numai de erori, dar și de abuzuri.”

La Iași sunt încrengături multe, iar șefa Spitalului de Infecțioase, cel mai important spital COVID-19 din toată Moldova, fosta condamnată penal pentru luare de mită Carmen Dorobăț, este omul lui Streinu-Cercel. Hidra e prea mare ca s-o afle oamenii. Dar noi am decis să nu mai tăcem. Ingrid Miron, șefa secției Oncologie Pediatrică, Spitalul Sfânta Maria, Iași: Avem toate analizele care arată că soțul meu nu a avut niciodată COVID, nu are antigenul IgG în sânge și dăm publicității aceste documente ca oamenii să afle ce se întâmplă la Iași. (…)/ integral pe libertatea.ro

#RAȚIUNE-NU-ISTERIE. Administrația Trump renunță la MODELUL PREDICTIV susținut de BILL GATES în combaterea pandemiei/ Studiu israelian care pune la îndoială eficiența DISTANȚĂRII SOCIALE extreme/ De ce este umflată RATA MORTALITĂȚII?/ Cum DEMONTEAZĂ alți savanți GERMANI teoriile oficiale despre COVID?

RAȚIUNE, NU ISTERIE. Dr. Vasile Astărăstoae despre “CALARETII APOCALIPSEI” epidemiologice si DEZVRAJIREA NUMERELOR GENERATOARE DE PSIHOZA si de reactii distructive. CU MASCA SAU FARA MASCA? “Utilizarea corectă a măștii în public corelat cu o igienă strictă sunt mult mai eficiente decât carantina sau izolarea personală”

Un expert al OMS vrea ÎNDEPĂRTAREA DIN FAMILII a celor infectați cu coronavirus și IZOLAREA lor SOCIALĂ. Jurnalistul TUCKER CARLSON critică măsurile NERAȚIONALE de ÎNCHIDERE a activităților profesionale din SUA (Video): “Este timpul să începeți să aveți grijă de întreaga populație. Și oamenii sănătoși suferă rău”

CORONAPOCALIPSA, denunțată de alți experți dizidenți/ Studiu important în THE LANCET despre estimările privind severitatea COVID-19/ Jurnalist italian: virusul, folosit pentru dobândirea PUTERII TOTALITARE?

MARELE CONSPIRATOR si DISCIPLINAREA LA SCARA PLANETARA/ “Injecteaza FRICA si STAPANESTE!” sau drumul inapoi de la Huxley la ORWELL/ Apocalipsa LIVE, omul complet VIRTUALIZAT si auto-decapitarea lumii/ COVID-19: BOMBA care distruge civilizatia. VIRUSUL TOTALITARISMULUI si MIZA REALA A ”RAZBOIULUI LINGURITEI” “Zilele cand Cipul va deveni obligatoriu nu sunt departe. Mai aproape este insa vacccinarea obligatorie”

DE CE AU MURIT ATÂT DE MULȚI pacienți cu CORONAVIRUS în ITALIA?/ OPINII CRITICE ale unor experți medicali față de MĂSURILE EXTREME împotriva COVID-19. „Toate aceste măsuri conduc la AUTODISTRUGERE și sinucidere colectivă”

De reflectat la un punct de vedere: UN FIASCO AL SECOLULUI? În lupta contra pandemiei blocăm întreaga lume, riscând o CRIZĂ DE PROPORȚII, fără a avea date fiabile. ANALIZA lui John P.A. Ioannidis, director în cadrul Universității STANFORD

CORONAVIRUSUL ȘI AGENDA GLOBALISTĂ sau de ce „leacul” poate fi mai rău decât boala. Prin legea marțială medicală, spre reprimarea dizidenței și controlul populației?

MARII INCHIZITORI AI PANDEM(ON)IEI. “Filantropul” salvator BILL GATES și scenariile de ieșire provizorie din carantină – FĂRĂ ADUNĂRI PUBLICE ÎN LUME, PÂNĂ NE ÎNȚEAPĂ PE TOȚI CU VACCINUL LUI, PESTE 18 LUNI? Ce este adevărat și ce este fals din agenda multimiliardarului, privind MONITORIZAREA CELOR VACCINATI? Către un nou apartheid: IMUNIZAȚI cu certificat digital vs. CARANTINAȚI?

CE URMEAZA SI CUM SE SCHIMBA VIATA DUPA CORONAVIRUS? Declaratii sincronizate de tip PROGRAMATIC ale unor “profeti” apartinand ELITELOR NOII ORDINI (Noul Star ANDREW CUOMO si „batranii” Gordon Brown, Kissinger, Roubini): “Nu o sa mai fim niciodata la fel! Nu ne vom mai intoarce la normalitate!”. GUVERN MONDIAL, CONTROL ELECTRONIC TOTAL, continuarea masurilor de DISTANTARE SOCIALA si de SUPRIMARE A LIBERTATILOR, mare depresiune economica (si VIDEO)


Categorii

Inscenari, facaturi, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Razboiul impotriva populatiei, Studii, oameni de stiinta

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

49 Commentarii la “OMS NU VREA “RELAXAREA RESTRICȚIILOR prea devreme”, ci „NOUA NORMALITATE” până la vaccin/ Profesor de la OXFORD despre situația din Marea Britanie: RESTRICȚIILE SUNT NE-NECESARE ȘI DĂUNĂTOARE/ Critica modelelor matematice pe care se bazează „lockdown”-ul/ “Cum sunteți manipulați” – IONUȚ APAHIDEANU: ce sunt „ASIMPTOMATICII” și cum numărăm infectații?/ „HIDRA INTERESELOR” COVID

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. In noaptea de Duminica spre Luni a murit o colega de-a mea. Un stop cardiac pe fondul unei boli care o macina incet. Ce credeti, presa locala s-a repezit s-o incadreze la deces de covid inainte sa vina rezultatul testului, ca citez, “asa ni s-a spus”, ba a modificat si ziua decesului! Din fericire, a revenit la datele reale, lasind deschisa totusi ipoteza covid.

  2. ”Hidra e prea mare ca s-o afle oamenii”.
    Lacunară mărturisirea despre “hidră”…
    Însă chiar și așa e mai folositoare decât mii de pagini de gargară cu ifose de “opoziție”, care rodează zilele acestea rețeaua 5G.
    Vorba cuiva: “ca niște găini cu capetele tăiate”…
    Nu știu câți mai sunt capabili și hotărâți să facă ceva cu ea spre bine…
    Aibă Domnul milă de noi de toți.

  3. HRISTOS A INVIAT!

    Cititi si minunati-va:

    https://campaniamea.declic.ro/petitions/drepturi-extinse-pentru-persoanele-de-peste-65-de-ani?bucket=&source=whatsapp-share-button&utm_campaign=&utm_source=whatsapp&share=1f418b44-38c1-4402-9e73-5a66904777f5

    In alta ordine de idei, este admirabil nivelul mobilizarii sociale. Pt prima oara in 25 de ani am impresia ca acest neam incepe sa raspunda in sfarsit chemarii Imnului National. Tot respectul meu pentru vocile raspicate si bine documentate care n au ezitat sa se exprime public in toata aceasta perioada! Sa nu incetam rugaciunile.

    In rest, intotdeauna mi s a parut cutremuratoare si premonitiva denumirea aleasa de Patriarh mult-contestatei catedrale.

    PS: imi este f greu sa imi dau seama daca nu cumva pana la urma atitudinea Patriarhului a avut de fapt un efect mult mai eficient. Practic, in loc sa strige ca Biserica e prigonita – el, cel mai detestat de toti, si de cei din Biserica si de cei din afara ei – a lasat lucrurile sa curga pe fagasul lor astfel incat prigoana sa devina evidenta chiar si pt orbi. Sa se convinga singuri.

    Ceea ce eu una pot sa dau marturie ca s a intamplat – evident nu 100%, nu asa se pune problema. Dar suficient de vreme ce am vazut intoarceri de 180 de grade. Si 2 oameni daca au inteles, si o singura oita daca se intoarce in staul si e prilej de bucurie. Se plang unii ca de la balcoane nu poate fi marturisit Dumnezeu. Tocmai acolo e adevarata marturisire, nu la caldurica, in Biserica, doar intre ai tai, in mijlocul unei confortabile unanimitati. Tocmai asta a fost binecuvantarea si testul ascunse in aceasta incercare: Il avem pe Hristos in inimi oriunde ne am duce? Sau Il regasim doar daca este o Biserica in proximitate? Daca e asa, atunci avem motive de ingrijorare, intr adevar. Pt ca in vremea – fereasca Domnul – cand bisericille vor fi inchise definitiv, daca nu Il vom avea pe Hristos in inimi, permanent cu noi, vom fi pierduti.

    Este realmente uimitor cum lucreaza Dumnezeu si ai Lui in zilele astea! Sa ne bucuram si sa onoram aceasta lucrare, altfel nu vom avea parte de ea in vietile noastre, daca nu stim sa o identificam.

    Prima si cea mai evidenta minune, mare cat casa, hidden in plain sight, este cea a numarului de infectati si morti. Ei pregateau milioane. Pana acum ar fi trebuit sa moara milioane – Event-ul lui Gates estimase 65 milioane in 18 luni, iar ‘Doctorul Americii’ mizase pe un 7 mil pana la ora asta. Ce poate fi mai clar, ce poate fi mai evident ca Dumnezeu nu doarme?

    Nu numai ca lupta nu e pierduta, ea e in toi acum, si eu sunt uimita ca multi crestini par sa nu vada asta. Sa ne aruncam in ea, fiecare dupa puteri, nu sa lacramam ca babele in fata drobului de sare. Haida totusi sa ne purtam ca niste crestini, inarmati cu armele crestinului, nu ca niste depresivi la sanatoriu….zic.

    Cate semne in aceste zile – in care efectiv lupta a devenit deschisa, pe fata – indeamna la speranta. Nu e nevoie sa fii nici optimist nici exaltat ca sa le vezi. Ci doar lucid. Dumnezeu ne indeamna, Dumnezeu ne incurajeaza, Dumnezeu ne graieste, Dumnezeu ne apara: suntem dispusi sa Ii vedem lucrarea? Sau incepem deja cu adevarat sa credem ca adevarata putere apartine diavolului si ca Domnul nostru Si a tradat fagaduintele? Daca da, e trist. Pt ca incep necredinciosii sa se convinga si sa ne o ia inainte. Si in lucrare, si in credinta. Si nu vor ramane nerasplatiti.

    Deznadejdea e TRADARE la adresa lui Dumnezeu. Cine nu pricepe asta, il deplang.

  4. Am si eu o intrebare banala, poate cineva a gasit si raspunsul… imi tot revine in minte de cand a inceput nebunia asta.
    De ce ii zice “distantare sociala”?? Vorbind strict de precautie necesara in evitarea unei contagiuni, termenul simplu si evident ar fi “distantare fizica”, “in spatiu” daca vreti… “Distantare sociala” este un termen cu conotatii multiple si profunde. Il poti asocia mai usor cu singuratate, respingere, claustrare, decat cu pastrarea unei distante fizice.

  5. … Liliana… ai auzit de expresia ”divide et impera” (Dezbina si invinge)…? Arma cea mai mare a nenumitului e divizarea… De aceea s-a luptat contra familiei si se va lupta si mai acerb pentru a desparti batranii de tineri, parintii de copiii, sotii unul de altul, si in general om de om… Pentru ca in singuratate omul e slab si fricos, nu mai are pentru ce lupta, nu se mai poate motiva, nu are cine il imbarbata… ii poti amplifica fricile, i le poti controla, i le poti induce… Frica e arma cea mai mare a nenumitului si hoardei sale…
    Arma bisericii e comuniunea! Impreuna lucrare!
    Cand am auzit de prima data expresia ”distantare sociala” – am inteles imediat ca nu e o epidemie, ci un razboi! Un razboi duhovnicesc, imbracat intr-o epidemie… Ne vor desparti si mai mult… acesta e abia inceputul…

  6. Ce faceti, bai baieti, imi scoateti comentariile? Cenzura cumva?

  7. A fost cel mai frumos Paste
    Aici in Quebec s-au inchis bisericile, dar parintii au facut ca la inceputurile Bisericii slujbele in casele si subsolurile lor ale preotilor. Biserica noastra are doi preoti
    Prin distantare sociala au fost doua Liturghii si doua biserici in loc de una
    N-am spovedit direct lui Dumnezeu si ne-am impartasit in duh cu Sfintele Taine
    Hristos a inviat!

  8. https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/discuta-spatele-usilor-scenariul-unei-caderi-economice-9-necesar-19090473

    “Impozitul pe venit, care acum este de 10%, trebuie să crească la 16%, fără nicio scutire.
    Se propune taxarea patrimoniului fiecărei persoane, iar sumele ce nu pot fi justificate trebuie impozitate.”

  9. @Albert

    O poti numi cum doresti. Insa cand incercam sa initiem un dialog si fratia ta propagi niste idei si teze mai mult decat provocatoare, atunci avem dreptul si obligatia de a publica ceea ce macar nu e daunator, daca nu si folositor. Caci e siteul nostru, nu blogul (si responsabilitatea) fratiei tale.

  10. @admin: N-am inteles ce ar fi provocator in a prezenta aici, un articol de pe ziarul financiar, care prezinta un draft al Coalitiei pt Dezvoltarea Romaniei, ce se vrea apoi propus Guvernului! Si apropo, de cuvantul “provocator”, atunci cand autoritatile romane iau pe banda rulanta masuri antinationale si provocatoare la adresa neamului romanesc, iar noi, dupa ce ca asistam cu mainile in san, fara sa facem nimic, sa ajungem sa ne mai si autocenzuram dreptul la libera exprimare, ca deh, suna provocator, inseamna ca acceptam senini statutul de sclavi in lanturi in care stapanirea are drept de viata si de moarte asupra noastra(cat de curand va veni si masura antihristica a obligativitatii vaccinarii), asemanator cu cel al sclavilor din vremea Imperiului Asirian!

  11. Sintagma ”distantare sociala” este voit folosita in locul alteia care ar putea fi legata doar de prevenirea contaminarii. Cel mai grav lucru mi se pare acela ca in familii rudele nu se mai imbratiseaza si nu se mai comporta normal. Stau la distanta si in casa, unii fata de altii, chiar la masa, daca nu iau masa pe rand. Am vorbit cu persoane cunoscute la telefon de Pasti si nu mai voiau nici sa converseze normal, ca sa evita vreo invitatie la vreo intalnire pe strada. Parca deja se instaleaza noi mentalitati.

  12. Albert: frate, nu se cade. Fiecare e stăpân în bătătura lui. Nu despre asta e și discursul frăției tale?
    Deci, așa cum nu vrei ca altul să te stăpânească pe tine și pe cele ale tale, nici tu nu cere altora să le stăpânești lucrarea.
    În rest, o abordare mai cumpănită duce la roade mai bune, în final. Iertare.
    Doamne, ajută!

  13. Albert
    Razboaiele se dau altfel . Ne am organizat pe partea Bisericii cât de bine s a putut , la referendum , si .. totuși puterea știe ca dacă nu s-ar fi împotrivit , eram mult mai mulți . Si de aia is altfel razboaiele .
    Înțelege si tu : razboaiele is subterane . Faci aia si noi iti dam aia . Șantaje .. cozi de topor ,.. caldicei
    .. cum bine zicea cineva pe aci – divide et impera .

    E părerea mea , după cum sunt de luminat sa văd lumea .
    Sabia – deocamdată i rugăciunea .

  14. @Daciana

    HRISTOS A INVIAT!

    Relatarea ta e foarte importanta. Lucrurile astea n ar trebui lasate asa, ma rog ca peste tot unde se intampla asta press independenta, oamenii, ong-uri sa gaseasca parghii sa demaste toata mizeria asta.

    A propos: am primit pe wapp o inregistrare cu proteste care ar fi avut loc in us zilele astea (se vedea ca erau antilockdown si recente). Las Vegas, Minnesota s.a.. Am verificat, sunt reale. Mainstream media le prezinta en passant, dar imaginile erau…wow! Oameni muuulti cu pancarte despre Dumnezeu, tiranie, abuz, cifre false, drept la munca etc.. F multe masini care claxonau. Unii cu masti, marea majoritate fara. Pasnici. Fara sabie. Cu sabia adevarului.

    Mai investighez…

  15. Doroteea, am primit si eu materialul chiar de la parintele nostru paroh. Tot el spunea azi ca Trump e pornit rau si pune la cale sa-i aresteze pe cei care-i nenorocesc acum pe americani.
    Cit despre cazul bietei mele colege, o atitudine ferma a luat chiar sefa departamentului mai intai pe facebook apoi cu o reprezentanta a presei locale pe care o cunoaste. Altfel asa ar fi ramas, o grosolana mistificare.

  16. Adevarata marturisire in acest an au facut-o preotii si crestinii care, desi stiau ce risca, amenzi uriase si dosare penale, au tinut sa fie prezenti la biserica, la bucuria Invierii si a impartasirii. Marturisire insemna sa faci cele ale lui Dumnezeu cand nu ti se da voie.

    Cati dintre cei care au vazut masini cu girofar si o armata de jandarmi in jurul bisericii au mai avut curajul sa iasa din bloc? Cu toate acestea au fost oameni care au primit putere sa treca de acestea.
    Au fost persone de peste 65 de ani care au plecat, in seara Invierii de acasa, ca sa strabata zeci de chilometri spre o biserica din sate indepartate, pentru a fi la liturghie. Au fost oameni care au mers multi chilometri in acea noapte, pentru a ajunge la Inviere. Este incredibil cum i-a acoperit Dumnezeu! Ce curaj iti trebuie sa te intorci la 3 noaptea, cu masina in oras, cand roiau patrulele politiei? Si ei si preotii au riscat enorm. Acolo a fost marturisirea. Slava lui Dumnezeu, ca au fost astfel de crestini vrednici si minunati.
    Din pacate nu am avut aceasta vrednicie, dar m-am bucurat enorm sa aflu astfel de minuni. Da, Biserica lui Dumnezeu nu va fi biruită nici de porţile iadului. Icredibil cum lucreaza Domul prin alesii Sai.

    Eu m-am cutremurat vazand ce desfasurari de trupe s-au putut face in jurul unei biserici si sa aud jandarmii care trimiteau oamenii la balcoane, la “marturisire”. La acea “marturisire” care era pe placul lor.

  17. Daciana, asa e, mi am dat seama ca acolo s a reactionat, ceea ce este efectiv remarcabil! M am exprimat eu deficitar… Vroiam sa zic ca ar fi bine ca asemenea tentative sa fie si demascate public cand apar, sa fie ‘externalizate’ cumva catre publicul larg. Asta ar usura si sarcina celor care lupta individual si la nivel local cu ele, pe de o parte, si pe de alta parte ar ajuta societatea sa depisteze capetele ‘hidrei’ (cum era f plastic denumita de cineva intr unul din articolele postate aici), sa le demaste si sa le ‘taie’ (cu mijloace legale, pt ca genul asta de tentative de mistificare a unui diagnostic au rezonante vadit infractionale). Pt ca devine clar ca astfel de capete apar unde nu te astepti…Nici nu stiu cat sunt de mari, de fapt, dar sunt multe si, mai ales, actioneaza ascuns, in asta cred ca sta de fapt eficacitatea lor (am realizat asta citind postarea ta). Altfel, mi am dat seama ca de fapt acolo a fost reactie, si inca una ferma si eficace raportat la caz. Ceea ce, cum am spus, mi se pare remarcabil.
    Eu sunt mai placut surprinsa ca oricand in ultimii 25 de ani, de felul in care reactioneaza romanii la mizeria asta. Sigur ca exista un procent larg de adormiti in papuci si unul greu de identificat de naimiti. Dar tendinta generala mi se pare sanatoasa, lucida. Ceea ce demult nu s a mai intamplat.
    Dumnezeu sa o odihneasca pe colega ta!

  18. @Dorina si grupul de credinciosi care au o rafuiala cu #marturisiriidelabalcon 🙂

    Dragi frati si surori, a fost elaborat cumva, votat in vreun conciliu/sinod, emis la nivel de ierarhie bisericeasca etc. un protocol metodologic de stabilire a standardelor “adevaratei marturisiri” si nu stiu eu??

    Intreb pt ca in umila mea conceptie, baza teologica a ‘marturisirii’ o gasim in cuvantul Domnului Care spune: “de cel care se va rusina de Mine in fata oamenilor, Ma voi rusina si Eu in fata Tatalui Meu.”

    Adicatelea – ma gandesc eu, in simplitatea mea – marturisirea nu inseamna sa incalci legea ca sa te bucuri de privilegiul de a asista la slujba intr o biserica, intr o tara unde altfel – Slava Domnului! – inca nu s a ajuns la interdictia de a fi crestin si de a afirma lucrul asta. Pai daca ar fi asa, atunci inseamna ca toti ancestrii nostri care oficiau Sfintele Taine in catacombe au fugit de marturisire…nu? 🙂

    Mai mult, tot Domnul indeamna pe ucenici sa nu caute persecutia cu orice pret: ‘cand va vor persecuta intr un oras fugiti in altul’, sau ‘feriti va de oameni, de cei care va vor reclama Sinedriului sau va vor bate in sinagogile lor” (citez din memorie). Le mai spune Domnul ca ‘atunci cand vor fi ADUSI”in fata autoritatilor Duhul Sfant va vorbi prin ei, si sa nu si faca griji. Adica nu cand se vor duce ei de buna voie. Chiar Sf. Mare Mucenic Gheorghe – mai deunazi sarbatorit – a marturisit doar atunci cand a inceput prigoana si n a suportat sa se dezica si sa vada cum crestinii sunt torturati. Pana atunci nu a simtit nevoia ‘sa se afirme’.

    Mai pe scurt:
    1. mersul la Biserica nu poate fi ‘marturisire’ intr o tara in care interdictia este declarata de chiar autoritati ca fiind temporara din motive de boala, si nu din motive de interzicere generala a crestinismului. In acest context, mersul la Biserica este o simpla dorinta individuala.
    pe care ai chef sa o implinesti in pofida interdictiilor. E problema ta ce riscuri iti asumi pt asta. Dar marturisire nu e. Pt ca NIMENI NU CONTESTA ACUM LEGITIMITATEA DORINTEI CREDINCIOSILOR DE A PARTICIPA LA SLUJBA, NICI CHIAR AUTORITATILE. Nu am ajuns acolo…inca. Iohannis insusi a spus raspicat ca intelege pe credinciosi ca vor sa participe, si ca e vorba de o interdictie temporara (ca asa va fi sau nu e alta discutie). Dar in contextul asta, nu se pune problema ‘marturisirii’ prin incalcarea interdictiei de a merge la Biserica. Sunt sute de mii de oameni care si au exprimat clar dezacordul fata de aceasta masura, fara absolut niciun risc. INTENTIA DE A MERGE LA BISERICA NU E INTERZISA INCA IN ACEASTA TARA. ‘Eroii’ de care vorbiti nu au marturisit pe Hristos in felul asta – va asigur, daca ar fi fost intrebati de politisti daca cred in Hristos Cel Inviat si ar fi raspuns afirmativ n ar fi patit nimic! – ci doar si au asumat niste riscuri pt cheful de a participa la slujba (chef cu care, altfel, autoritatile au spus chiar ele ca …empatizeaza).

    2. Marturisirea – asa cum o spune insusi termenul – este O RECUNOASTERE PUBLiCA Prin definitie, ea reclama un demers VERBAL. Marturisirea crestina presupune sa Il RECUNOSTI pe Hristos ca Fiu al.lui Dumnezeu Celui Viu, ca Dumnezeu intrupat. Sa Il recunosti in pofida interdictiilor sau a rusinii. In momentul de fata, in Ro, nu se pune inca din fericire problema interdictiei recunoasterii lui Hristos. Nu am ajuns inca la acel nivel care sa reclame o marturisire – in sensul riguros exact al termenului – riscanta pt viata, libertate sau patrimoniu. Dar da, se pune problema rusinii. Pt ca multi au avut o rezerva in a striga bucuria Invierii in gura mare – chiar ierarhii nostri au avut o! se stie cat a fost de criticat comunicatul acela al BOR care ne indemna sa nu ne deranjam vecinii! Aceasta rezerva nu venea din frica de lege(legea nu interzice asta), ci din…rusine. Prin urmare, cat de mic si neinsemnat o fi fost aparent acel strigat de la balcon in ordinea lumeasca, stim ca el va fi avut o semnificatie, cat de mica, in cea divina, pt simplul motiv ca se incadreaza perfect in versetul biblic mai sus citat. Pt ca acel strigat a presupus infrangerea sentimentului de RUSINE. Rusinea de a te ‘face de ras’, de ‘a-ti strica imaginea’, de a parea exaltat sau nebun, de a ‘deranja vecinii’ – ca sa citez mesajuL oficial al BOR. Deci, mica, mare, importanta sau nu, dpdv al Scripturii strigatul HRISTOS A INVIAT de la balcon, intr un context care pe multi i ar fi rusinat – si nu la Biserica unde, din contra, rusinos ar fi fost sa NU strigi! – chiar a fost o MARTURISIRE in sensul cel mai riguros exact al Scripturii. Iar eu pe Dumnezeu Il cred. Daca El spune ca asta e marturisire, nu vad niciun motiv rezonabil sa Il contrazic.

    3. Din nou observ ca unii au impresia ca pe Hristos nu Il poti marturisi ‘cu adevarat’ decat in Biserica. Ciudat, eu ma gandeam ca mai degraba in afara ei… In Biserica Il cinstesti, intre necredinciosi Il marturisesti.

    4. Nu stiam ca si preotii si au asumat riscuri ca sa mearga la Slujba Invierii. 🙂 Am o veste pt acesti ‘eroi’: aveau dreptul legal sa o faca. Le puteti transmite Dvs acest mesaj. Pt ei usile erau deschise, nu era nevoie sa le forteze. 😉

  19. @ Doroteea
    Este o marturisire surprinzătoare a teologului J. C. Larchet care tot așa consideră că n-ar fi prigoană ….. si frații admin au comentat echilibrat ….. vă rog sa-l cititi/recititi

    Mersul la Biserică în aceasta perioada este cu adevarat mărturisire pentru că SPITALUL nu se poate închide nici temporar. Au mers crestinii în aceasta perioada la Biserică pentru a nu se lepăda de faptul că Hristos este cu adevarat Dumnezeu, cu adevrat IZVORUL VIEȚII și nu izvorul morții așa cum vor sa marturisim promotorii și adepții noii religii care considera ca ar fi logică sau oportuna inchiderea Bisericilor pe timp de pandemie ….. Toți cei ca dvs care considera ca Hristos nu este Dumnezeu Adevarat și izvorul vieții, care nu cred in necesitatea si puterea vindecatoare a Sf. Maslu și a atingerii de Sf. Moaște și Sf. Icoane, si în participarea la Sfintele Taine, aceia s-au lepădat de Hristos, si se cuvne sa faca pocainta ca atare, pentru lepădare cumplită!

    Si cu adevarat acei marturisitori de la Paște și din Saptamana Patimilor din ziua de astazi, au acționat așa cum i-a învațat Biserica, nu facand parada de marturisirea lor, ci ferindu-se pe cat posibil de amenzi și închisoare, asemenea crestinilor care s-au ascuns in catacombe, urmand sa marturiseasca mai pe fata la momentul oportun!

  20. @ Doroteea (20)
    ”se stie cat a fost de criticat comunicatul acela al BOR care ne indemna sa nu ne deranjam vecinii! Aceasta rezerva nu venea din frica de lege(legea nu interzice asta), ci din…rusine.”
    Ați înțeles gresit, îmi pare tare rau pt dvs, ierarhii nu au prevazut acel indemn „incet sa nu deranjam pe vecinii care dorm somnul de veci” din vreo rusine, ci pentru ca nu este prima data cand au fost reclamați ca boxele de la Biserici deraneaza daca volumul este puțin mai mare incat sa poti auzi slujba chiar daca nu stai cu urechea lipită de gard …. Am fost si eu, inclusiv in saptamana patimilor, pe langa mai multe Biserici din zona si numai de langa gard se mai putea auzi destul de slab …. intre ora 22 si 6 dimineața Cezarul vrea sa nu fie deranjate megafoanele care striga STAȚI ACASA sau mașinile care spala soselele cu zgomot mare, iar la 12 ziua cand trebuiau clopotele sa bata timid 2 minute, acestea erau COMPLET ACOPERITE pe strada la mine de megafoane care exact atunci urlau STATI ACASA; asta in fiecare zi cand s-au batut clopotele ……

    Mult hulitul PF Daniel a luat aceasta decizie de a adauga precizarea „incet sa nu deranjam vecinii” din intelepciune, în același cuget cu Părinții care indemnau crestinii sa nu caute persecuția cu orice pret …..

    La noi in bloc (în centrul Iasului) degeaba am rugat administratorul sa ne anunte cand se aduce Lumina de la Biserică ….administratorul nu a delegat pe nimeni și nimeni n-a venit, pana la urma s-a gasit un marturisitor sa ignore toate interdicțiile autoritatilor si sa mearga la 23. 30 la Biserica pe cont propriu și ne-a adus aceasta mangaiere….

    Au mărturisit preoții în aceasta perioada …. am înțeles ca unii au primit credincioși inclusiv la Sfintele Taine în Biserici, și-au asumat riscuri adevarate, preoți și credincioși, cu adevarat ca părinții din primele veacuri care slujeau pentru și împreună cu credincioșii pentru mantuirea cărora sunt responsabili înaintea lui Hristos …. nu au trambițat mărturisirea lor, dar vor avea rasplata impreună cu mucenicii din primele veacuri!

  21. Doroteea,
    cat de usor este pentru dvs. sa vorbiti ca de la inaltimea (si adapostul balconului). Cunosc pe cineva care a mers la toate Deniile din saptamana patimilor si la Slujba de Inviere. S-a exprimat exact asa: imi ingheta sangele in vene cand ieseam din casa, dar nu m-a rabdat inima sa stau acasa.
    Vom vedea la Infricosata Judecata cum va socoti Domnul “marturisirile” noastre sau marturisirea celor care n-au putut sta in casa de dorul Lui.

  22. Cred ca nimic nu ne este mai daunator acum decat sa avem incredere in ce spun autoritatile. Mint astia mai rau decat tatal minciunii, iar noi stam “si ne uiam ca prostii si nu stim ce ne asteapta”, vorba tatalui parintelui Nicolae Steinhardt.
    Sa vedem cat de temporara este interzicerea participarii la slujbele Bisericii.

  23. @Ingrid:

    Atunci indemnul BOR era de fapt cauzat de frica, sa inteleg? Interesant. Frica…de ce?? Si daca erau motive de frica, atunci inseamna ca si mai valoroasa e marturisirea de la balcon decat credeam! lol
    Sincer, mesajul dv e un pic neclar. Boxele sunt una, urarea de la balcon e alta. Pt primele ‘riscul’ apartinea preotilor, pt a doua ‘riscul’ apartinea credinciosilor. Nu aveau de ce sa se teama preotii ca striga credinciosii “Hristos a inviat!”. Iar daca da, inseamna ca si au oprit enoriasii sa marturiseasca…de frica. Ca nu aveau de ce sa se teama o dovedeste de altfel faptul ca aceste urari de la balcoane – unde au avut loc – au ramas fara consecinte. Deci, oricum o dai, da cu virgula, draga Ingrid. 🙂

    La fel nu mi e clar de unde ati dedus ca nu as crede in Sfintele Taine, in Sf. Maslu, in mersul.la Biserica etc.. Nu stiu care pasaj din postarile mele v a sugerat asta. Este fals, ati dedus gresit. Sunt f nemultumita de inchiderea bisericilor. De ce? Tocmai pt ca cred in Sfintele Taine si pt ca le frecventez regulat.

    Nici la noi in bloc administratorul nu avea pe cine sa desemneze si m am oferit eu. A zis ‘ok’ si totul a mers struna. Si daca nu ma desemna, tot eram pregatita sa fac cerere la parohie ca sa imi aduca mie si celor care vor – era legal. Le am si zis: ‘nu vreti, nicio probl, eu oricum fac cererea pt mine. Dar daca tot o fac spuneti mi cine din bloc mai vrea.’ Stiam ca sunt mai multi vecini care vor si daca nu ma desemna administratorul ma desemnau ei. Sau faceam cerere individuala. Dar n a fost cazul. In fine..ideea e ca nu era mare scofala, o lectura atenta a protocolului v ar fi aratat ca puteati sa va descurcati fara sa il supuneti pe omul ala la riscuri dupa ora 23.

    Cu impartasitul in perioada asta stiu ca a fost mai delicat, desi preotii s au putut duce acasa la credinciosi. Nu stiu de ce trebuia musai sa ii spovedeasca si impartaseasca in biserica, eu una nu stiu sa fie necanonica spovedania si impartasitul acasa. Daca insa nu e asa si ma insel eu, atunci acei preoti care au spovedit si impartasit in pofida interdictiilor chiar si au asumat un risc si ii respect pt asta. Dar nu despre ei era vorba in postarea criticata, acolo se afirma ca preotii au riscat pt ca s au dus la Slujba de Inviere. Ceea ce iarasi da cu virgula, am explicat de ce…

    In rest, eu n am facut parada, pur si simplu m am bucurat de atmosfera minunata din cartier si ca n am fost singura care sa strig de nebuna de la balcon, cum ma temeam, ci din contra, am fost multi. Am dreptul de sa ma bucur de asta sau ‘o sa imi iau plata’? Va intreb pt ca am vazut ca stiti care ce o sa primeasca in lumea de dincolo, si m am gandit ca poate ati primit vreo informare si despre mine. 🙂

  24. @cititor:

    Doamna, hai sa ne lamurim: cunostinta dv a intrat in biserica pt Denii??? Bisericile au fost INCHISE. Preotii au oficiat slujbele, dar nu au avut voie sa primeasca public.

    Prin urmare, daca cunostinta dv. a intrat in Biserica pt slujbe inseamna ca preotii au deschis Biserica – in care caz au riscat si ei si credinciosii. Bravo lor! Dar fara acordul preotilor nu putea intra. Asa ca nu reprosati credinciosilor ca au fost lasi pt simplul fapt ca bisericile lor – imensa majoritate – au fost inchise chiar de catre preoti (la ordin? asa e, dar…inchise!)

    Iar daca cunostinta dv nu a intrat in Biserica ci doar a stat prin preajma sa asculte slujba, a tremurat degeaba, ca nu risca nimic. Putea scrie pe declaratie ‘miscare fizica individuala’ si n avea decat sa stea cat are chef pe langa Bserica – ceea ce multi au si facut.

    In rest, repet si subliniez: nu mi se pare ca am facut nimic grozav ca am cantat de la balcon. Mi se pare ca am facut ce trebuia sa fac, fara sa risc nimic, decat o imagine sifonata. Ce mi s a parut grozav si neasteptat este ca au fost f multi care au facut o, iar atmosfera creata mi a dat fiori, efectiv, pt ca sa auzi Tatal nostru spus de zeci de glasuri din balcoane, si sa auzi strigandu se ‘suntem crestini ortodocsi!” nu e ceva obisnuit. Mie mi s a parut efectiv minunat, neasteptat, unic. S a intamplat ce era firesc sa se intample in acea Noapte a Bucuriei, in care oamenii au refuzat sa stea mofluzi si au inteles ca nimeni si nimic nu poate infrange bucuria pe care Invierea Domnului a adus o omenirii.
    Am vrut doar sa impartasesc aceasta bucurie.
    Vad insa ca am starnit cateva crestinesti suspiciuni :). Nu doamnelor, nu m am laudat, linistiti va. Nu cred catusi de putin ca mi am adjudecat Raiul cu asta. Alta era ideea. Sper ca in final s a inteles care. Sper…

  25. Doroteea,
    M-am lamurit

  26. @ Cititor, Doroteea:

    Mi se pare o mare ispita sa dam curs impulsurilor spre cearta intre noi din motive de diferente de nuante in pareri! Va rog mult sa dam dovada de intelepciune si sa nu ne mai atacam intre noi, sa incercam sa ne exprimam dezacordurile, cand e cazul, cu respect si grija fata de fratele/sora respectiv(a). Haideti sa ne impacam, fiindca numai asa putem face fata grozaviilor care stau sa vina…

  27. Admin, Doroteea,
    Iertati-ma, va rog! Imi pare rau.
    Dupa “M-am lamurit” trebuia sa pun o fata zâmbitoare, dar am omis.
    Ramane valabil din ce am spus doar ca nu trebuie sa avem incredere in autoritati. Restul, poate fi trecut cu vederea.

  28. Nu va faceti griji, asta e stilul meu de argumentare, de ‘debate’ -niciodata, dar niciodata va rog sa nu o luati personal! Stiu ca uneori asa suna, ca un atac personal, dar in mintea mea incerc mereu sa urmaresc firul argumentativ si sa separ omul de ce spune.

    Sincer, in momentul de fata va am pe toti in inima si rugaciuni! Nu mai vorbesc ca, speriindu ma atat de ce se intampla am inceput sa iau f in serios rugaciunea pt dusmani, pt conducatori etc.. Daramite pe ceilalti, frati intru credinta!
    Inteleg perfect indemnul, e clar ca orice sfada ne slabeste si orice bunavoire ne intareste!

    Ca veni vorba: nu mai stiu pe unde am citit ca sapt viit astia ar vrea sa scoata din sertar legea vaccinarii obligatorii. Gurile rele spun ca Streinu Cercel a fost demis ca nu scotea cifrele dorite. Sunt socata cate relatari pe yb sau in media sociala, de pe toate continentele, despre tentativele de umflare a cifrelor. Oameni cu relatari la prima mana, care vorbesc de frati, bunici, ptieteni etc internati pt ceva si carora li s a pus netam nesam diagnosticul covid. Par. Calistrat indeamna pe canalul lui de yb la rugaciune colectiva zilnica – Acoperamantul si Acatistul Sf. Invieri, pana la Inaltare – deocamdata. Amandoua sunt minunate, dar ultimul e chiar LA MARELE FIX in zilele astea, mai ales cd il citesti cu gandul la toata lumea – vrajmasi, necredinciosi, conducatori. apropiati…toti. Stiu ca multi dintre voi deja il cititi. Haideti sa ne unim in rugaciune zilnica, pt ca e clar ca de aia au inchis bisericile, ca sa nu i impiedice nimic in ritualurile lor satanice. Dar Domnul nu a ingaduit sa le mearga planurile. Din fericire calugari, preoti de aici si de pe alte meleaguri savarsesc Sfintele Slujbe. Putem participa in duh la ele, si chiar trebuie sa o facem.

    Stiu ca nu e ok ce se intampla dar…stiti vorba: “fa rai din ce ai”. Sunt vremuri in care fiecare inima si fiecare casa de crestin tr sa devina Biserica a Domnului. Nu pot sa nu ma gandesc ca pe undeva e o oportunitate Nu stiu altii, dar eu marturisesc cinstit ca demult rugaciunea mea nu a mai fost atat de intensa (la standardele mele, evident). Va rog sa nu disperam, mi se pare atat de clar ca se hranesc cu frica si cu furia si cu deznadejdea noastra. Si mi se par atat de clare pe de alta parte semnele Domnului ca nu ne lasa, invitatia Lui de a iesi la lupta cu rugaciune si de a-L onora cu increderea noastra totala, cu acel “cere ca si cand ai si primit”. Nu trebuie sa ne indoim o clipa de infrangerea lor, nu o sa le mearga cum cred si ei stiu asta. E prea multa lume treaza pe mapamond si prea multa intoarcere la Hristos. De aia sunt atat de disperati. Si nu e wishful thinking!
    Totul e sa nu slabim.rugaciunea si mai ales calitatea ei. Doamne miluieste ma, acatiste, fragmente din paraclise, psalmul 69 (la plural), Doamne intoarce la bunatate…etc etc., fiecare ce simte. Permanent, scurt, si pt toata lumea. Dar fara frica, fara judecata, fara manie, fara artag si disperare, cu liniste si incredere deplina, chiar daca nu se leaga toate acum, pe loc, ca stie Domnul cum.si cand, doar sa vada determinarea si vointa noastra plina de iubire pt El si creatia Lui. Asa vom birui.
    (scz ca scriu asa, mult, dezlanat, exaltat, dar sunt sigura ca nu doar eu simt asa)

  29. @Doroteea (25)
    ”Atunci indemnul BOR era de fapt cauzat de frica, sa inteleg?”
    Nu, evident ca nu de frică, sau de rusine, ci de bun simț cu cei total lipsiti de respect si de bun simt, care nu au respectat nici macar 2 min de batut clopote. Care au dat drumul la oameni in supermarket inghesuiți, și să plece la cules sparanghel, etc, dar au interzis credincioșilor accesul regulat/îndesit la Sfintele Taine.
    Nu deranjand pe cei morți duhovniceste si aruncand cu margaritare ”Hristos a înviat!” inaintea celor ce dau cu râtul ne mărturisim credința! Și în nici un caz judecând pe PF Daniel pentru că nu l-ați inteles, sau pe cei care au riscat și și-au marturisit credința, și pe care-i disprețuiți. Daca dvs ati ales de Sfânta Înviere sa aruncați de la balcon cu margaritare în cei care nu doreau sa audă Hristos a înviat, sau ați gasit numai credincioși in preajmă… mă bucur că v-a produs o bucurie că ați reușit în sfârșit să faceți ceva pentru vecini …. sau pe unii doar i-ați deranjat și v-au tolerat, nu v-au reclamat și de asta ati simțit o bucurie? V-ați simțit mai presus de PF Daniel care, credeți dvs, tremura de frică sau de rușine? Sau v-a bucurat glasul celor care au simțit sa strige Cezarului și turnătorilor în auzul dvs: „suntem crestini ortodocsi” tocmai pentru ca s-au simțit foarte prigoniți și n-au mai strigat asta in alte nopți de Sfânta Înviere? Dar dvs nu v-ați simțit prigonită de Cezar , ci numai o infiorare ca alții au avut asemenea reacții și impuls de marturisire, fiecare după cum a reusit…

    „La fel nu mi e clar de unde ati dedus ca nu as crede in Sfintele Taine, in Sf. Maslu,”
    Daca dvs credeți ca este justificata inchiderea Bisericii și oprirea credincioșilor de la Sfintele Taine pe motiv de pandemie și nu vă este limpede că oprirea asa zis temporara este PRIGOANA ADEVARATA și cerința de la noi să ne închinam unui dumnezeu care trebuie igienizat, de care trebuie să ne izolăm în unele situații medicale, nefiind CREATORUL tuturor microorganismelor, înseamna că Dvs NU credeți că Hristos este cu adevarat Dumnezeul cel Adevarat, Izvorul vieții …. Dvs vă închinați altui Dumnezeu decât s-a închinat Biserica Ortodoxă de la început și până astăzi.

    Despre spovedanie și împărtășanie, aș cum știți, nu poate preotul să meargă din casa in casa după Sfânta Liturghie sa împărtășească cel puțin 100 persoane în fiecare Duminică și sarbatoare și eventual 200 la sarbatori mai mari ….imediat ar sari Cezarul sa spuna ca raspandeste Covid, au sarit și pentru Sfânta Lumina. Spovedanie/Împărtășanie, Cezarul permite doar muribunzilor în aceste zile ……, iar Hristos a poruncit preoților sa indesească slujirea Sfântului Maslu în timp de pandemie, și Sfânta Spovedanie, și Sfânta Împărtășanie. De aceea unii preoți au împărtășit în Biserică 20-30 ucenici mai de incredere, în diverse zile ale Saptamanii Patimilor, am auzit pe net (nu știu cat de adevarat) ca prin Basarabia și câte 200 de oameni…..

    Cu excepția credincioșilor al caror bloc este langa Biserica, nu puteau scrie in declaratie ca fac exercițiu fizic și sa alerge in jurul Bisercii, nici sa staționeze pe acolo, prin urmare marea majoritate care s-au dus sa asculte slujbele pe langa gardurile bisericilor au riscat! Ca sa nu mai vb de faptul ca fratele cititor a vorbit de cei care au mers la Sfânta Inviere, unde scuza cu exercitiul fizic nocturn nu funcționeaza pentru Cezar…..

    ”Am dreptul de sa ma bucur de asta sau ‘o sa imi iau plata’? Va intreb pt ca am vazut ca stiti care ce o sa primeasca in lumea de dincolo, si m am gandit ca poate ati primit vreo informare si despre mine.”

    Despre aceia, preoți și credincioși avem informare ca au plată împreună cu mucenicii din Sfânta Scriptură, pentru că au ascultat mai mult de Hristos decât de oameni.
    Despre noi care am stat acasa de Sfânta Înviere, timpurile sunt suficient de tulburi încât în mod sigur vom avea ocazia de acum înainte să mărturisim la timpul oportun, daca ne va invrednici Domnul. Evident nu va pot incuraja să vă faceți iluzii deșarte bucurandu-vă de dinainte și socotind ă veți primi o plată de mucenic pentru că ati strigat de la balcon Hristos a înviat!

    Dar pentru câte un locușor așa, mult mai neinsemnat decât al mucenicilor, nădăjduim să candidăm și eu și dvs (față zâmbitoare).

  30. Doroteea
    Vezi ca iara stârnești furtuna . Ai o minte agera . Care gandeste într-una . Gândește ce trebuie sa faci pe timp de furtuna .

  31. Christos a înviat!
    Cu ajutorul lui Dumnezeu și sub acoperirea Maicii Domnului au fost credincioși și preoți care au celebrat împreună și Duminica Floriilor, și Săptămâna Mare, și Săptămâna Luminată până în Duminica Tomii.
    Spunea părintele paroh în biserica unui oraș mare: parcă mă rupe în două: pe de o parte eu tb ca să chem credincioșii la Liturghie, pe de altă parte tb ca să le spun să nu vină! Ei bine, el a ales numai prima variantă. Și au fost credincioși la fiecare Liturghie, la fiecare denie, la Prohod au fost vreo 40, la Înviere, la Liturghia din Duminica Învierii și apoi aproape în fiecare zi din Săptămâna Luminată. Și s-au spovedit și s-au împărtășit, unii de 2 și de 3 ori de când există situația de urgență. Iar la slujbe au fost și 3, și 4 preoți. Au fost și familii cu copii, mai mari sau mai mici, liceeni, adulți, oameni la a 2-a tinerețe, deci de toate vârstele.
    Iar părinții care da, aveau și dreptul, dar și obligația ca să fie la slujbă, au riscat acțiunea fără binecuvântarea chiriarhului, o amendă de 20 mii Lei și dosar penal.
    Credincioșii- doar amenzi mai mici, poate 500, 1000, 2000 Lei, dar mic este un termen relativ!
    Pe de altă parte tb observat, că și polițiștii și jandarmii din patrule/mașini treceau pe străzi cu girofarurile aprinse, dar nu au întrebat niciun pieton, ce caută pe-acolo; iar după o anumită oră poarta bisericii a fost încuiată, pt evitarea unor eventuale incidente nedorite de nimeni.
    A fost dusă și Sf Lumină la mai toate scările blocurilor parohiei fără ca să fie făcută vreo solicitare expresă; cine a vrut a coborât și și-a luat, au venit și de la alte blocuri, case, iar ca niciodată Paștile nu au fost îndeajuns, cererea a fost f mare. Parcă fiecare ar fi voit ca să fie mai aproape de Biserică luând Paștile și Sf Lumină … Bine și așa rău cum a fost …
    Nu tb luată ca o bravadă; doar ca o informare și o mărturie, că se poate. Unde este o voință, acolo este și o cale.
    Desigur, că discuția, dacă panisteria aceasta (și ce-o mai urma) este sau nu o prigoană împotriva lui Christos și a Bisericii Sale, este superfluă.

  32. @doroteea (20)
    HRISTOS A ÎNVIAT !!!

    Îmi cer iertare din start pentru intervenție, mai ales că în următoarele comentarii te-ai redresat, însă îndrăznesc să intervin cu niște mici precizări :

    ,,1. mersul la Biserica nu poate fi ‘marturisire’ intr o tara in care interdictia este declarata de chiar autoritati ca fiind temporara din motive de boala, si nu din motive de interzicere generala a crestinismului.”

    Autoritățile n-au avut aceeași măsură când a fost vorba de plecat la cules sparanghel, la cumpărături în mall-uri etc. De aici, oricine poate deduce că interdicția impusă de autorități în cazul ortodocșilor este DISCRIMINATORIE și comportamentul autorităților FĂȚARNIC.

    In acest context, mersul la Biserica este o simpla (???) dorinta (???) individuala.
    pe care ai chef (???) sa o implinesti in pofida interdictiilor. E problema ta ce riscuri iti asumi pt asta. Dar marturisire nu e. Pt ca NIMENI NU CONTESTA ACUM LEGITIMITATEA DORINTEI CREDINCIOSILOR DE A PARTICIPA LA SLUJBA, NICI CHIAR AUTORITATILE. Nu am ajuns acolo…inca. Iohannis insusi a spus raspicat ca intelege pe credinciosi ca vor sa participe, si ca e vorba de o interdictie temporara”…

    Presupun că (ori)cine merge la Biserică o face din dragoste pentru Dumnezeu (sau ar trebui să o facă din acest motiv), nu pentru că este o ,,simplă dorință individuală”, sau așa ,,are chef”.
    Cu toată sinceritatea, nu știu dacă este normal, ca dreptcredincioșii să fie opriți de la participarea la Sfintele Slujbe în propria lor Casă (Biserica este Casa de CURAT în care dreptcredincioșii Îl primesc pe Domnul). Nu știu dacă știi frăția ta, dar Biserica dintr-o parohie nu este a preotului, ci a dreptcredincioșilor, ei sunt proprietarii. Da, puteam participa la Sfintele Slujbe în propria Casă (Biserică) în condițiile din Georgia sau Bulgaria. Zici că nu este PRIGOANĂ a autorităților ??? Ba da, este PRIGOANĂ a autorităților și este cu atât mai grav, cu cât este mascată, atât la propriu cât și la figurat.

    Deoarece știu că n-ai avut nici pe departe intenția de a provoca o discuție aprinsă, ci doar firea ușor exaltată ți-a jucat o festă, te rog încă odată să mă ierți că am îndrăznit a face aceste mici precizări.
    Fratele Romil, de tot binele doritor !!!
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  33. ADEVARAT A INVIAT!

    Frate Romil, in primul rand multumesc pt interventie, pt ca imi arata ca nu m am facut inteleasa.

    Nu stiu de ce rezulta din ce am scris ca as fi multumita cu interdictiile sau ca nu ar fi prigoana. SUNT TOTAL DE ACORD CA E PRIGOANA IN TOATA REGULA! Eu aud cu mare incantare ca oamenii au putut merge pe alocuri la Denii si la Slujbe, ca au fost bisericile deschise si nimeni n a zis nimic! Asta arata ca pe alocuri prigoana a fost mai moderata decat credeam, pt ca eu nu am avut parte de asa experienta aici. La noi patrulele de politie au roit paba de Paste non stop in jurul Bisericii. La un mom dat s au luat de o doamna ca a ‘indraznit’ sa strecoare o ramura de salcie ca sa o dea cuiva. Au fost si la noi mici ferestruici si ne am mai putut strecura olecuta in Biserica, dar sincer, biserici deschise cu participare la Slujba de Inviere si la Denii n am vazut! Cel putin nu la mine in cartier. Din contra, exact cum spui si fratia ta, si noi aici am fost INDIGNATI de atitudinea NOTORIU DISCRIMINATORIE a unor patrule care dadeau tarcoale turbate Bisericii si inlaturau fara nicio baza legala putinii oameni care se apropiau de gardul ei, in timp ce alaturi, la Lidl (intamplarea face ca sunt alaturate) fosgaia lumea ca intr un furnicar. Profit de ocazie ca sa imi exprim admiratia pt acel parinte de care vorbeste fratele Cristian. Este extraordinar ce a facut, cu adevarat marturisire si spirit de sacrificiu, si la el si la credinciosi si la politie! Si pt toti care au facut asta!

    Unde presupun ca a aparut neintelegerea – acum realizez asta, citind relatarea lui Cristian care este mai detaliata si clara : s a mers la Biserica si s a riscat in unele locuri, super!, ma bucur sa aud asta! DAR asta s a intamplat PT CA AU PERMIS PREOTII, PT CA EI AU DESCHIS PORTILE BISERICII!! Din relatarea comentatorilor cu care m am ‘sfadit’ nu rezulta asta. Rezulta ca unii credinciosi s au dus la Biserica in Noaptea de Inviere sfidand patrulele. Punct. Or pt mine asta nu se lega de niciun fel. Nu intelegeam sincer demersul asta, pt ca eu de ex daca as fi incercat asta la mine in cartier nu as fi facut decat sa ma pricopsesc cu o amenda, ca sa stau cca 5 minute la gardul unei Biserici goale si inchise de unde apoi as fi fost ridicata de ceafa de patrule.

    A, ca au fost preoti curajosi care au incurajat credinciosii sa vina – mai direct sau nu – dar i au facut oricum sa stie CA DACA RISCA NU RISCA DEGEABA – asta e altceva!! Acolo da, de acord, e marturisire, e risc, si mai ales e UN RISC CU SENS, ASUMAT SI DE PREOTI SI DE CREDINCIOSI. Dar pt asta trebuia sa porneasca de la preot, adica sa stii ca iti asumi riscul unei amenzi dar ca sa ajungi la o biserica deschisa!

    Prin urmare: cei care au riscat n au riscat ei de nebuni, ci in solidaritate cu preotul, la indemnul lui!! Asta insa nu rezulta din comentariile celor care mi au batut obrazul cu ‘adevarata marturisire’. Si in continuare mi se pare aiurea sa reprosezi cuiva ca de ce nu a riscat de vreme ce: 1) nici tu n ai facut o (toata lumea vorbea de ‘cunostinte’, prieteni etc.) si 2) fara sa te interesezi in prealabil daca in cazul aceluia riscul ar fi avut sens! FERICITI CREDINCIOSII CU UN PAROH CA PREOTUL DIN POVESTIREA LUI CRISTIAN, DAR AIA E O SANSA, NU TOTI AM AVUT NOROCUL ASTA! Duhovnicul meu oricum nu mai slujeste in Bucuresti, am avut efectiv noroc ca am apucat sa ma impartasesc in prima sapt de post cd a venit aici. Iar in parohia noastra preotii n au indraznit sa cheme credinciosii la Biserica. Repet, au mai fost niste mici ocazii dar nu vreau sa vb despre asta. Iar eu oricum nu reprosez nimanui nimic.

    Deci, long story short:
    1) sunt in TOTAL DEZACORD fata de masurile luate impotriva Bisericilor. N am afirmat NICIODATA ca n ar fi prigoana si n ar fi discriminare!!! Am raspuns punctual unor sustineri care faceau referire la niste obstacole care de fapt putrau fi trecute, atat – cum ar fi de ex Lumina, sau mersul.in jurul Bisericii (a! si la noi Lumina a trecut peste tot, dar am facut cerere ca sa ma asigur. Cu Pastile s au dus unde s a facut cerere – si nu i judec, parohia e imensa).NU EXISTA PASAJ IN CE AM SCRIS EU DIN CARE SA REZULTE CA AS APROBA CE SE INTAMPLA. Te invit sa citesti atent si in context.

    2. Acum inteleg cum a fost cu asumarea riscurilor. Ok, de acord, a fost marturisire, DAR A FOST PT CA OAMENII AIA STIAU CA SE DUC LA O BISERICA CE II ASTEPTA DESCHISA, la UN PREOT CARE II ASTEPTA CU PORTILE DESCHISE. Altfel, ar fi fost simplu teribilism esuat. Or asta a mers in anumite comunitati, de acord. Dar nu in toate. Si unde nu a mers e total aiurea sa repeosezi credinciosilor ca de ce nu au riscat!! Asa, de unii singuri…

    3. Chiar si asa, mi se pare – sa fiu iertata, nu ma pot abtine sa spun lucrurilor pe nume – infantil si neproductiv (astea sunt cuvintele) sa ne intrecem in ‘marturisiri’. Oameni buni, FIECARE A FACUT CE A PUTUT IN CONTEXTUL DAT! Eu am vrut DOAR sa impartasesc bucuria – cred eu perfect LEGITIMA – pe care am simtit o cand am auzit strigand si cantand lumea in gura mare pret de 20 min de la balcoane Hristos a inviat! Tatal nostru etc..Or, in contextul in care la noi in cartier patrulele au roit in jurul Bisericii si nu au facut o formal, chiar mi s a parut o marturisire. NU MARTIRAJ (nu sunt absurda!), dar marturisire. Acum ca e marturisire de rangul 2, 3 sau 5 si ca e mai putin smechera ca alte marturisiri….repet, mi se pare o discutie neproductiva si puerila (sa nu mi o luati iar in nume de rau, dar chiar asa gandesc). De fapt m a si mirat ca reactia a fost ‘hai sa disecam daca e marturisire sau nu, si de care grad”, in loc sa fie ‘ce frumos trebuie sa fi fost! ce minunat ca oamenii nu s au rusinat sa isi exprime asa, in conditiile vitrege date, bucuria din inimi, bucuria Invierii!” Era atat de simplu…

  34. Ingrid (31), Cristian,
    Ma bucur ca ati inteles corect ceea ce am vrut sa spun. Nu poate fi vorba de mofturi si fite daca in noaptea de Înviere esti pe strada la cativa kilometri distanta de casa, la ora 3 dimineata. Si da, au fost acoperiti de Dumnezeu, pt ca nimeni nu i-a intrebat nimic. Riscul a fost f asumat.
    Lucrurile stau cam asa cum ati zis – unde vede vointa puternica, Dumnezeu pregateste o cale.

  35. Pt cititor: cam aceasta este ideea.
    Și bună și constatarea ta cu minciuna din partea autorităților, doar că puțin prea soft. Eu îi zic pe nume: înșelătorie.

  36. Pingback: NELINIȘTI LEGITIME: Asimptomaticii, spitalele-hale de carton, #vinroboții și soluția bizară a izolării forțate și prelungite în locuri care amintesc de un spațiu penitenciar. DISTOPIA DE LÂNGA NOI sau cum ar putea COVID-19 să devină un verita
  37. Pingback: PSIHOLOGIA PANDEMIEI. Profesorul MIRCEA MICLEA despre "NOUA RELIGIE A SIGURANȚEI" în contextul combaterii coronavirusului. "Să ne uităm și în alte părți, SĂ INTEGRĂM PERSPECTIVELE, informațiile. Prin GÂNDIRE CRITICĂ și integra
  38. Pingback: 5 FAPTE ESENȚIALE ignorate de promotorii RESTRICȚIILOR. "The Hill": Opinia unui profesor de la Hoover Institution, Standford: "DATELE VORBESC - OPRIȚI PANICA și încetați izolarea totală!". Factori critici: ÎMPIEDICAREA IMUNIZĂ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare