PS MACARIE, episcopul românilor din Europa de Nord: “Cred că în aceste vremuri oamenii au nevoie, mai mult decât de discursuri sau de ziduri, de o prezenţă binevoitoare şi rugătoare, de un cuvânt spus din inimă, de o ureche dispusă să le asculte frământările şi de un umăr pe care să-şi aline durerile”

14-08-2019 4 minute Sublinieri

Mediafax:

Povestea episcopului care duce cuvântul lui Dumnezeu românilor de dincolo de Cercul Polar/ FOTO

Episcopul Macarie al Europei de Nord a aniversat recent 11 ani de la instalarea sa ca episcop al românilor din Europa de Nord, perioadă în care s-a îngrijit de sufletele românilor din Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, dar şi a celor care trăiesc dincolo de Cercul Polar.

PS Macarie Drăgoi a povestit corespondentului MEDIAFAX că, înainte de alegerea sa în slujirea de episcop al Europei de Nord, ştia amănunte despre românii din Scandinavia şi despre faptul că existau parohii româneşti in Suedia. El a fost primul episcop al nou înfiinţatei Episcopii care nu avea încă sediu la Stockholm, în capitala Suediei, ci îşi aştepta un episcop ”în jertfelnica, inedita şi greaua misiune din diaspora Ortodoxiei boreale”. 

„În perioada anterioară alegerii mele ca episcop al Europei de Nord îmi îndeplineam îndatoririle duhovniceşti de eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca şi duhovnic al elevilor Seminarului Teologic. Era o perioadă intensă, în care, pe lângă responsabilităţile ce ţineau de buna rânduire a slujbelor Catedralei şi de ghidarea tinerilor seminarişti, aveam şansa de a colabora îndeaproape cu câţiva oameni deosebiţi ai lui Dumnezeu, dintre care, desigur, se distinge marea personalitate a vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania al Clujului căruia i-am fost secretar de cabinet. Ştiam, desigur, despre diaspora română din ţinuturile boreale. Începuseră, deja, inclusiv din locurile mele natale năsăudene să plece români către Europa de Nord, un trend care s-a menţinut până astăzi. De asemenea, cunoşteam starea puţinelor parohii româneşti din Suedia, conştient fiind ca trebuia sa întemeiez primele parohii în Danemarca şi Norvegia. Prin urmare, nu am fost atât de luat prin surprindere de ceea ce am găsit la faţa locului. Primul sediu al Episcopiei a fost într-o casă mică de vacanţă, la 70 km distanţă de Stockholm, a unui generos român din capitala Suediei, iar primul Paraclis Episcopal l-am amenajat în anexa casei”, spune înaltul prelat ortodox.

Acesta recunoaşte că, în cei 11 ani de când păstoreşte sufletele credincioşilor români din nordul Europei, nici vremea, nici distanţele nu au fost cea mai grea povară, ci străinătatea.

Îmi iubesc ţara, locurile natale, iubesc mănăstirile şi bisericile noastre de acasă. Astfel că resimt acut, în Scandinavia, <exilul>, mai ales că există o răceală nu atât a vremii, cât mai ales a oamenilor, a societăţii, care este puternic secularizată şi puternic depărtată de valorile creştine tradiţionale. Iar românii de aici trăiesc şi muncesc în această societate şi, inevitabil, se află sub o presiune a asimilării. Altfel spus, România este încă un loc prielnic şi binecuvântat pentru a duce o viaţă creştină deplină, deşi şi aici încep să se schimbe lucrurile cu iuţime. Scandinavia, în schimb, este un loc de încercare pentru cine vrea să trăiască deplin creştinismul – or noi la aceasta suntem chemaţi, la o trăire integrală a vieţii în Hristos”, adaugă episcopul Macarie.

Ca „episcop pelerin”, cum se autocaracterizează, acesta a căutat, pe cât a fost posibil, să meargă în toate locurile unde sunt români, astfel încât a ajuns la co-naţionali care trăiesc în Norvegia, dincolo de Cercul Polar, la cei din Insulele Feroe, precum şi în Arhipelagul Svalbard şi în Groenlanda.

„În multe din astfel de locuri îndepărtate sunt comunităţi restrânse de români, de zeci sau sute de persoane cel mult. Din acest motiv, precum şi din cauza distanţelor mari faţă de celelalte parohii româneşti, aceste mici comunităţi erau lipsite de bucuria sărbătorilor şi a binecuvântării de a avea un preot. Aşadar, unul din obiectivele misiunii noastre a fost de a întemeia comunităţi euharistice în aceste locuri, ca aceşti oameni să se poată întări, primeni şi înnoi sufleteşte, ca şi părinţii şi strămoşii lor. Să se poată spovedi şi împărtăşi, să aibă, într-un cuvânt, preotul lor. Şi nu-i lucru uşor, pentru că majoritatea preoţilor români din diaspora nu-şi pot susţine familia din ajutorul dat de comunitate, ci sunt nevoiţi să muncească. A trimite un preot în astfel de comunităţi mici înseamnă, pe lângă căutarea unui loc pentru slujbele bisericeşti, şi un loc de închiriat în care să locuiască el şi familia sa, alteori sunt nevoiţi să trăiască departe de familiile lor, ceea ce este foarte greu, după cum vă puteţi da seama. Am avut recent o astfel de experienţă în Insulele Feroe, şi dau slavă lui Dumnezeu că, în cele din urmă, toate s-au aşezat astfel încât românii de acolo au acum preotul lor”, explică PS Macarie.

Potrivit acestuia, distanţele mari dintre parohiile şi comunităţile mari de români din Europa de Nord fac să fie mai mereu pe drumuri, cu avionul, vaporul, trenul, maşina, uneori folosindu-le pe toate pentru a ajunge, într-un sfârşit, la destinaţie.

„Dar cred că a fi episcop pelerin înseamnă, de fapt, a fi ceea ce Apostolul Petru spune despre creştini în general: <străini ce sunteţi şi călători aici pe pământ> (1 Petru 2, 11). Şi mai înseamnă că Biserica este <împreună-călătoare> (2 Corinteni 8, 19) cu neamul acesta românesc care acum trăieşte un exod nemaipomenit în istoria sa. Aşadar, dacă românii, dacă fraţii noştri sunt pelerini de nevoie, nu oare şi noi suntem chemaţi să călătorim împreună cu ei?”, se întreabă episcopul Macarie.

În cei 11 ani de slujire misionară printre fiorduri şi zăpezi, pentru ierarhul român implicarea în cumplitele cazuri ale părinţilor români despărţiţi forţat de copilaşii lor „au rămas ca momente de dureroasă adeverire a riscurilor grave de a trăi în societăţi complet secularizate”.

„Rămân, ca o candelă ce pâlpâie în adierea miezonopticii, amintirile primelor slujiri în improvizaţia care ţinea loc de catedrală episcopală, rămân rugăciunile şi lacrimile de suferinţă şi de bucurie ale celor ajutaţi sau vindecaţi înaintea icoanelor Maicii Domnului şi ale Sfântului Mare Mucenic Mina de la Centrul Episcopal, rămân întâlnirile emoţionante cu românii din îndepărtate locuri scandinave. Românii sunt bucuroşi de episcopul lor aşa cum şi episcopul lor se bucură când îi întâlneşte şi îi slujeşte. În vizitele pastorale din comunităţile româneşti spovedesc şi împărtăşesc cu regularitate pe cei doritori. Pe mulţi îi cercetez la casele lor, mai ales acolo unde este vorba de bolnavi sau de bătrâni, însă şi în penitenciare sau la spital. O mare bucurie este atunci când botezăm pruncii celor căsătoriţi, dar şi pe cei străini, scandinavi, care descoperă credinţa noastră şi îşi doresc să devină membri vii ai Bisericii”, mai povesteşte PS Macarie.

Acesta adaugă că, în periplul său prin Scandinavia, săvârşeşte şi cununii, şi, mai rar, înmormântări, având în vedere că e o comunitate tânără de români, decesele fiind cauzate de tragedii.

Întrebat ce a învăţat în cei 11 ani de apostolat scandinav, despre oameni, despre el, personal, despre credinţă şi Dumnezeu, episcopul Macarie a răspuns că încearcă să înveţe în fiecare zi să fie un frate, un prieten, un împreună-călător pe drumul mântuirii cu cei pe care Dumnezeu i i-a încredinţat slujirii episcopale.

Cred că în aceste vremuri şi în aceste condiţii de vieţuire, oamenii au nevoie, mai mult decât de discursuri sau de ziduri, de o prezenţă binevoitoare şi rugătoare, de un cuvânt spus din inimă, de o ureche dispusă să le asculte frământările şi de un umăr pe care să-şi aline durerile”, conchide PS Macarie Drăgoi.

Episcopia Europei de Nord are 18 parohii în Danemarca, 27 de parohii, misiuni şi filii în Suedia, 14 parohii, misiuni şi filii în Norvegia, la care se adaugă alte câteva parohii şi misiuni în Finlanda, Groenlanda, Arhipelagul Svalbard, Insulele Gotland şi Bornholm şi Insulele Feroe.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în 22 octombrie 2007 înfiinţarea şi organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm – Suedia, ca Eparhie sufragană a Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Acelaşi for l-a ales în 5 martie 2008, ca prim episcop al acestei eparhii, pe ieromonahul Macarie Drăgoi, care a fost hirotonit întru episcop în Vinerea Luminată a Izvorului Tămăduirii, la 2 mai 2008, în Catedrala Mitropolitană din Cluj, slujba hirotoniei fiind săvârşită de către Mitropolitul Bartolomeu Anania şi soborul de ierarhi ai Sfântului Sinod. Întronizarea oficială la cârma noii episcopii a avut loc la 6 iulie 2008, în Catedrala ortodoxă sârbă din Stockholm.

PREASFINTITUL MACARIE DRAGOI – un episcop ortodox cu CHIPUL DE LUMINA, cu INIMA CAT UN OCEAN, cu O CREDINTA VIE si cu O SFANTA SIMPLITATE DE COPIL. Chipurile dorului – reportaje TVR din satul bistritean SPERMEZEU, raiul de bastina al duiosului arhiereu, rod sfintit al binecuvantarii Parintelui Cleopa si al rugaciunilor unor parinti si bunici cu viata sfanta. “NI-I DOR BOGAT…” (VIDEO)

“Occi­dentalii au câştigat bunăstarea, dar, o dată cu ea, au pierdut comuniunea cu Dum­nezeu şi caută acum tot felul de surogate”. CALDURA HARULUI SI LUMINA IUBIRII IN TINUTURILE SI IN INIMILE RECI SI INTUNECOASE ALE NORDULUI

NADEJDEA – LUMINA LUI DUMNEZEU DIN MIJLOCUL INTUNERICULUI LUMII CARE L-A ALUNGAT DIN “CETATE”. Interviu cu Vladica Macarie in “Familia ortodoxa”: “Prin faptul că îl strângi pe om la inima ta îi arăţi că, de fapt, HRISTOS ÎNSUȘI ÎL ÎMBRĂȚIȘEAZĂ ȘI ÎL ȚINE LA INIMA SA IUBITOARE…”

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE, al nostru Vlădica cel cald și luminos din ținuturile reci și întunecate, despre ocrotitorii săi, SFINȚII MACARIE EGIPTEANUL și ALEXANDRINUL. “Nu, nu îi protejăm pe copii dacă îi creştem cu o filosofie INDIVIDUALISTĂ, ci îi sălbăticim şi îi facem impenetrabili ajutorului dumnezeiesc!”. IADUL izolării și al dezbinării, LOGICA DĂRUIRII vs. LOGICA ACUMULĂRII

CUVÂNT PUTERNIC CĂTRE TINERI AL EPISCOPULUI MACARIE în tabăra de la Nemțișor (2019, video + transcriere integrală), chemând la DEȘTEPTARE DUHOVNICEASCĂ, CONȘTIENTIZARE și PĂZIRE de ispitele și pericolele ideologiilor contemporane care îi au drept țintă predilectă: “În NIHILISMUL societății actuale de prea multe ori tinerii sunt dirijați, sunt dresați spre a-și asuma un rol de contestare a originilor, a tradițiilor. SĂ NU VĂ LĂSAȚI ARIPILE TĂIATE!”

PARINTELE EPISCOP MACARIE – cuvant mangaietor despre purtarea-impreuna a Crucii: CALEA IMPREUNA-PATIMIRII CU HRISTOS SI CU FRATELE AFLAT IN SUFERINTA: “Dacă un apropiat se plânge că-i e greu, primul nostru impuls nu e să împreună pătimim cu el, ci să-l moralizăm asemenea prietenilor lui Iov” (VIDEO, TEXT)

IUBIND CRUCEA LUI HRISTOS… Conferința de la Ploiești (aprilie 2016) a Părintelui Episcop MACARIE DRAGOI (audio+text) – prima parte: “Atunci când simțim că nu mai avem puterea de a merge mai departe, atunci când simțim că suntem slăbiți, epuizați sub povara crucii, SA NE RIDICAM OCHII SPRE CERURI…”

“Cati copii orfani, singuri, indurerati, traumatizati, sunt printre noi, care chiar au nevoie de parinti!” SA AJUTAM LA PURTAREA CRUCII CELOR AFLATI IN SUFERINTA, IN SINGURATATE! SA NE RUGAM PENTRU CEI CARE NE VRAJMASESC – Partea a doua a conferintei de la Ploiesti (2016), “IUBIREA CRUCII”, a PS Macarie

“Dăruieşte-Mi păcatele tale!” – Conferinta “CRUCEA JERTFEI” din 2015 de la Ploiesti a PS Macarie Dragoi: SA INVATAM IUBIREA CEA ADEVARATA DE LA DUMNEZEU, CEL CARE S-A JERTFIT PENTRU PACATELE NOASTRE – In ce duh se cuvine sa ne spovedim si sa ne cuminecam? (AUDIO + TEXT)

PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord – CHEMARE STRAPUNGATOARE LA POCAINTA, la constientizarea gravitatii MANTUIRII si a IUBIRII INDURERATE A LUI HRISTOS: “Oare cat de trist este sa trecem nepasatori pe langa Hristos, lasandu-L astfel sa astepte cu bratele deschise? De ce nu vii la Mine, copilul Meu? De ce tot amani pocainta?” (VIDEO, TEXT)

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE: “Trăim vremuri grele, vremuri de încercare, și ESTE ABIA ÎNCEPUTUL. Iată o cale de a ne dobândi sprijin pentru a le traversa…”. CUVINTE CU PUTERE MULTĂ de la Episcopul Europei de Nord. STRATEGIA COMPROMITERII PRIN DENIGRARE. Ce facem când binele ne este răsplătit cu calomnii?

PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord, despre SALVAREA IDENTITATII si a CREDINTEI la românii din DIASPORA, ce inseamna “A FI IN BISERICA” si despre incercarea “strigatoare la cer” de PERVERTIRE si UCIDERE SUFLETEASCA A COPIILOR. “O noua ideologie a stricarii firii umane vine sa schimbe fața intregii lumi. Si incepe tocmai prin copii” (si AUDIO)

“CU MÂNTUIREA NU NE PUTEM JUCA! Nu putem arde tămâie şi la idoli, şi la sfinți”. PS MACARIE DRĂGOI – adevăruri dureroase despre ORTODOXIA ÎN LUMEA IDOLATRĂ DE ASTĂZI: “Nu am ajuns noi să trăim în vremuri în care rațiunea şi bunul simț sunt sfidate în modul cel mai strident? Cum altfel să înțelegi legile care desființează familia, care desființează diferența dintre femeie şi bărbat?”

“Să nu credem că putem alerga după căpătuire în această lume, dar să fim bine și cu Dumnezeu, că putem fi puțin ortodocși, dar și puțin sincretiști” – CHEMAREA PS MACARIE LA CURAJ, FERMITATE, SMERENIE ȘI MILĂ: ”Nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci, mai degrabă, osândiți-le pe față” (VIDEO, TEXT)

“Vremea este să lucreze Domnul, că oamenii au stricat legea Ta!” – PASTORALA DE CRĂCIUN A PARINTELUI EPISCOP MACARIE: “Ce ne poate salva în aceste zile tulburate, confuze, violente? FRĂȚIETATEA întemeiată pe viața în Hristos” (2018, si AUDIO)

PREASFINȚITUL MACARIE – avertismente duhovnicești puternice pentru CREȘTINII DIN LUME: “Sacrificăm propriii copii, propria soție sau propriul soț noilor idoli, pentru că noi înșine căutăm altceva decât pe Hristos în viața noastră. Vrem bunăstare, confort și apreciere în această lume…”/ MESAJ LA CENTENARUL MARII UNIRI, de deșteptare din letargia duhovnicească și a conștiinței românești: “Ne aflăm în fața unui ABANDON, sufletesc, dar și fizic, al țării și al neamului”

STRIGĂTUL PREASFINȚITULUI MACARIE: “Iubiţi părinţi, salvaţi-vă copiii!”. Interviu pentru “Familia ortodoxă”: CUM SĂ REZISTĂM CA FAMILIE ÎN FAȚA MARILOR PRIMEJDII ȘI ASALTURI DEMONICE ALE LUMII DE ASTĂZI?

“SĂ LUCRĂM LA DRAGOSTEA DINTRE NOI!”- Preasfințitul MACARIE al Europei de Nord: “Gândim și ne comportăm ca omul postmodern egocentric. Ca și cum am fi PE CONT PROPRIU. FIECARE CU TREABA LUI. Chiar și atunci când suntem în biserică, uităm faptul că suntem mădulare ale Trupului lui Hristos…. NU NE MAI SUSȚINEM, SUNTEM VICTIME UȘOARE PENTRU DIAVOL”

“Unde sunt dragostea și unitatea dintre noi? Mai știm noi să ne ascultăm unul pe altul?” Părintele episcop MACARIE despre IADUL LIPSEI DE IUBIRE în care trăim și noi, creștinii, contaminați de DUHUL LUMII. “Mulți vorbesc astăzi de toleranță, de acceptare, de deschidere, de diversitate, însă toate acestea sunt false, ipocrite”. IUBIREA-HRISTOS ESTE RĂSPUNSUL LA TOATE ÎNTREBĂRILE (conferința de la București VIDEO + TEXT)

BUNĂTATEA – VIRTUTEA UITATĂ A CREȘTINILOR (conferința video de la Iași a PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord). RĂCIREA IUBIRII ÎN VREMEA “VIRTUȚILOR” INDIVIDUALISMULUI: eficiența, competiția, realizarea de sine, succesul…. SACRIFICAREA APROAPELUI PE ALTARUL IDOLILOR LUMEȘTI

PS MACARIE, în Sfântul Munte, despre diferența dintre MORALITATE și VIAȚA DUHOVNICEASCĂ bazată pe o RELAȚIE VIE CU HRISTOS. “Fără pocăință ne aflăm în mare risc să cădem în PĂRERE DE SINE, în ÎNȘELARE, să ne cufundăm într-o stare căldicică”

PREASFINȚITUL MACARIE, Episcopul Europei de Nord despre NEVOIA VITALĂ a unor COMUNITĂȚI DUHOVNICEȘTI VII, în care “creştinii trebuie să fie deplin angajaţi în viaţa în Hristos, NU DOAR SĂ SOCIALIZEZE superficial”. “PAROHIA te poate ajuta să supravieţuieşti în lume ca creştin, dar nu ar trebui să devină o „ȘCOALĂ A VEDETELOR”, ci un ATELIER AL FRĂȚIETĂȚII”


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, PS Macarie Dragoi

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “PS MACARIE, episcopul românilor din Europa de Nord: “Cred că în aceste vremuri oamenii au nevoie, mai mult decât de discursuri sau de ziduri, de o prezenţă binevoitoare şi rugătoare, de un cuvânt spus din inimă, de o ureche dispusă să le asculte frământările şi de un umăr pe care să-şi aline durerile”

  1. „Cred că în aceste vremuri şi în aceste condiţii de vieţuire, oamenii au nevoie, mai mult decât de discursuri sau de ziduri, de o prezenţă binevoitoare şi rugătoare, de un cuvânt spus din inimă, de o ureche dispusă să le asculte frământările şi de un umăr pe care să-şi aline durerile”, conchide PS Macarie Drăgoi.
    Cuvintele PS Macarie pot fi tema de dezbatere permanenta in Sinodul BOR. Domnul Dumnezeu sa ii tina mintea luminata si sa il calauzeasca pe Prea Sfintitul Macarie!

  2. Pingback: ODIHNIREA FRATELUI – PRIMIREA LUI HRISTOS. Cuvantul de la Nicula al Protos. SIMEON PINTEA despre SINGURATATEA OAMENILOR “DIN TUMULTUL LUMII” DE AZI, nevoia de rabdare si disponibilitate de “A ASCULTA SUFLETUL IMPOVARAT, pentru ca n
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare