SĂ NU TE RUȘINEZI DE DUMNEZEU! – Părintele Ciprian Negreanu în conferința de la București: “Cum am ajuns noi să iubim mai mult slava lumii decât slava lui Dumnezeu?” (VIDEO, TEXT)

22-05-2019 Sublinieri

Alt extras din conferinta ASCOR Bucuresti a Parintelui Ciprian Negreanu, „Crucea – cărarea spre Veșnicie” – 7 aprilie 2019, Bucuresti:

„(…) Deci care este crucea? Crucea este ceea ce ne spune Mântuitorul cu câteva versete mai înainte. Zice aşa:

Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul?

Şi acum ne spune exact ce este crucea:

Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri.

Nu vorbeşte nici de mărturisire publică, să te duci să spui peste tot, ci să nu te ruşinezi de Dumnezeu! Să nu te ruşinezi!

Ar fi trebuit să vă explic, dar nu avem timp acum, credeţi-mă pe cuvânt şi credeţi-L pe Hristos, Care, de fapt, a continuat cuvântul acesta, care, de fapt, ne cere atât de puţin: să nu te ruşinezi de El! Şi aceasta este şi o cruce care este „facultativă” [nu este ceva constrangator, ci ceva ales sau refuzat de om in deplina libertate – n.n.], poţi să o iei sau să n-o iei, nu te obligă nimeni niciodată. Poţi să te lepezi zilnic de El, poţi să te prefaci că nu-L cunoşti, poţi să spui că nu crezi, poţi să spui, când vorbeşte lumea de rău de preoţi şi de Biserică, că da, au avut dreptate, şi să nu zici nimic sau să le zici că eşti de acord cu ei. Poate uneori e mai bine să nu zici nimic şi să pleci de acolo decât să zâmbeşti complice.

Se pare că această ruşinare de Dumnezeu este dureroasă, este o rană de netămăduit asupra sufletului, este ceva, cum a zis Iorga: “Nu cunosc un om mai de nimic şi mai de lepădat decât acela care a iubit odată pe cineva şi după aceea s-a lepădat sau nu a zis nimic când era vorbit de rău acel om.” Asta la oameni! Dar la Dumnezeu! Că între doi oameni care s-au iubit şi şi-au declarat dragostea e o durere nespusă ca celălalt să se dezică de tine sau să tacă complice. Ştiţi că, pentru doi oameni care se iubesc, a fi vorbit de rău celălalt e mai dureros decât a se vorbi de tine. Aţi văzut asta. Ăsta e unul dintre barometrele care dovedesc că există dragoste între cei doi: doare mai tare că se vorbește de rău celălalt decât dacă se vorbeşte de rău de tine. Mai bine să se vorbească de rău de tine decât să se vorbească de celălalt. Dacă este în inima ta aşa ceva înseamnă că este dragoste între cei doi. Asta e una dintre cele mai mari dureri pe care le am atunci când tinerii se căsătoresc şi, la început, vorbesc cu drag unul despre celălalt, tot ce are unul e şi al celuilalt, şi după un timp celălalt e nu-ştiu-cum, dacă alţii vorbesc de rău pe celălalt acela nu are nimic împotriva, chiar comentează că aşa e…

Cred că aceeaşi durere a avut-o Dumnezeu în momentul în care a întrebat: Ce-ai făcut, Adame? Și el a zis: Eva pe care Tu mi-ai dat-o! Cum, Eva despre care spuneai că iată os din oasele mele, carne din carnea mea…? A devenit prooroc brusc! Ştiţi că toţi bărbaţii devin poeţi şi prooroci când iubesc. Și după aia tu, omule, care iubeai şi spuneai că ea e oglinda ta, alter ego-ul, ajungi să spui că iată, pe care mi-ai dat-o, Tu eşti de vină, şi ia-o! Că, dacă n-aţi fi voi, voi doi, nu era nimic!

Asta e una dintre cele mai mari dureri. Şi, de fapt, atunci când te dezici de Dumnezeu, sau nu că te dezici, ci te ruşinezi de El – şi Mântuitorul zice: în faţa acestui neam păcătos şi desfrânat.. – şi tot Kazantzakis spunea: Uitaţi-vă la aceştia. În următorii 50 de ani, nimeni din oamenii aceştia, decât cu rare excepţii, nu va mai fi. Şi da, în următorii 50 de ani, cam toţi vom fi cu pământ în gură. Şi tu de oamenii aceştia te ruşinezi?! Nu înţelegeţi ce absurd? Nu te ruşinezi de Dumnezeu, Care e veşnic, în legătură cu care tu vei fi pentru totdeauna, din faţa Căruia tu nu vei putea pleca niciodată să te ascunzi pe undeva, de care ai nevoie absolută, substanţială, fiinţială! Nu te ruşinezi de El şi te ruşinezi de acest neam păcătos şi desfrânat, care suntem noi toţi! Care acum te vorbesc de bine, acum te vorbesc de rău, acum te laudă, mâine te vorbesc pe la spate, de ăștia te ruşinezi tu? În ei îţi pui tu nădejdea? – ne spune Dumnezeu. Şi aşa este!

Cum am ajuns noi să iubim mai mult slava lumii decât slava lui Dumnezeu? Cum am ajuns noi să ne ruşinăm de Dumnezeu în faţa unor oameni păcătoși, aşa cum suntem şi noi? Dacă gândiţi aşa, ne crapă obrazul de ruşine pur şi simplu.

Mă ruşinez eu de Dumnezeu? El nu Se rușinează să Se numească pe Sine Fiul Omului! Ştiţi cum este că S-a făcut El om? Păi noi, dacă am deveni vaca-Domnului, să zicem, gândacul ăla care iese la soare – vaaai, păi eu, să devin vaca-Domnului, să fiu gândacul ăla care merge prin ţărână, pe sub lespezi? Ar fi o ruşine aşa ceva… Păi coborârea lui Dumnezeu, la măsura Lui, şi întruparea Lui e mai mult decât dacă am deveni noi vaca-Domnului! Este infinit mai mult! Și El nu Se ruşinează să Se numească pe el Fiul Omului! Fiul Omului! Auziţi? Se numeşte pe El Fiul Omului! Nu Se ruşinează! E ca şi cum tu ai merge într-un ţinut al pigmeilor, care umblă dezbrăcaţi şi trag cu săgeţile printre ramuri şi după-aia zici: Eu, pigmeul…! Şi toată lumea râde: Ăsta nu se ruşinează să-şi zică aşa? Noi ne-am ruşina şi de pigmei! Dar Hristos nu S-a ruşinat să Se numească Fiul Omului, care erau nişte păcătoşi şi desfrânaţi oamenii, asta suntem noi! Şi noi ne ruşinăm! Şi nu întâmplător zice: Cine se va ruşina de Mine… El nu Se ruşinează de noi şi noi ne ruşinăm de El…!

Asta-i crucea. Ăsta-i minimalul pe care-l cere Dumnezeu! Minimalul! Poţi să-l iei, poţi să nu-l iei; e personală crucea. Tu ai obiectivele tale personale, oamenii tăi cu care te întâlneşti, sunt relaţiile tale personale, acolo vei da seama de aceste întâlniri. Asta nu înseamnă că trebuie să sari ca şi opărit la fiecare cuvânt, tre’ să te lupţi cu oricine are o părere adversă. Nu. Să nu te ruşinezi, atât. Și despre asta ar trebui să mai vorbim, dar nu mai e timp acum, trebuie să răspundem la întrebări.

Am vorbit ca de la suflet la suflet pentru că au fost întrebările mele şi durerile mele şi gândurile mele şi, până nu m-am lămurit, dar nu eu m-am lămurit, ci sfinţii m-au lămurit, care au explicat cuvântul, dar până nu m-am lămurit nu m-am liniștit, nu m-am odihnit, n-am avut pace. Oriunde găseam crucea [un inteles gresit al crucii – n.n.] după înţelesul meu și după capul meu şi aţi văzut, cred că multe dintre cele pe care le-am spus voi socoteaţi că aia e crucea. Dacă mergeţi mult timp cu crucea aia în spate, oricare dintre cele spuse înainte, o să cădeţi sub ea şi o să vă răzvrătiţi, pentru că nu aceea e crucea lui Dumnezeu. Nici nu ne-a pus să mărturisim până la marginile pământului, nici nu ne-a pus să ducem povara tuturor poruncilor Lui deplin, până la capăt, nici multe nu ne-a pus şi de multe ne înţelege Dumnezeu, dar de asta nu ne va înţelege, dacă ne vom ruşina de El şi de cuvintele Lui înaintea acestui neam păcătos şi desfrânat.”

(fotografie de Olivian Breda)

Din aceeasi conferinta mai puteti vedea si:

***

Legaturi:

“SA NU NE RUSINAM DE DUMNEZEU! Sa stiti ca Il pierdem pe Hristos pentru ca n-avem curajul acestei femei sa-L marturisim cu sinceritate. Dumnezeu pleaca de la cei care, dupa asemenea descoperiri, se tem”. BINECUVANTATA NE-RUȘINARE DE A-L MARTURISI PE HRISTOS SI FERICITA NE-PĂSARE DE “CE VA ZICE LUMEA”

Predici (audio si text) ale Pr. Ciprian Negreanu la DUMINICA TUTUROR SFINTILOR. Ce sau cine sunt SFINTII, de fapt? Ce MARTURISIRE se cere oricarui crestin in fata oamenilor si impotriva duhului lumii?

Predici audio ale Pr. Ciprian Negreanu la praznicul SFANTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE. Durerea iubirii ranite a lui Dumnezeu in fata lepadarilor noastre: “Daca la niste lucruri micute nu renuntam, ce sa mai zicem de cele mai mari?”

DUMINICA ORBULUI – Predici audio si video. LECTIA ORBULUI MARTURISITOR CARE A BIRUIT DUHUL “PROFITOR” AL LUMII vs. LEPADARILE NOASTRE DE FIECARE ZI. Ce minuni face Dumnezeu cu noi, ce vrea sa ne dea Dumnezeu prin incercari? Avem ochi sa mai vedem LUCRAREA LUI DUMNEZEU IN NOI?

MARTURISIREA SI APOSTAZIA in istoria Bisericii si in vremurile noastre. Intre RUSINAREA DE HRISTOS si PROVOCAREA CU DINADINSUL A PERSECUTIEI

 

***

 

LEPADAREA LUI PETRU si PRIVIREA LUI IISUS. “Fara ispite si caderi, omul nu isi cunoaste slabiciunea”. Adevarata CAINTA ca “durere mistuitoare” pentru RANIREA DRAGOSTEI versus SPOVEDANIA FORMALA, DIN OBISNUINTA, fara frangerea inimii

TRADAREA LUI IUDA PRIN SARUT FATARNIC si formele posibile de NECREDINCIOSIE din partea noastra: “Dar si noi insine oare nu Il tradam adesea pe Hristos?“. FIDELITATEA MARTURISITOARE – CONDITIA MANTUIRII

SĂ NE VĂRSĂM VIAȚA CA UN MIR LA PICIOARELE LUI IISUS și să nu Îl vindem sau să Îl părăsim, precum IUDA, pentru SLAVA ACESTEI LUMI! Ce înseamnă “să-ți urăști sufletul în această lume”? (Predici minunate, slujbe și cântări străpungătoare la Sfânta zi de Miercuri a Săptămânii Pătimirilor)

“CE-O SA ZICA LUMEA?”. Parintele Hrisostom Radasanu – cuvant aprig la inceputul anului scolar impotriva CREDINTEI CALDICELE SI LASE A CRESTINILOR ACOMODANTI CU MERSUL LUMII: “Carne de tun pentru satana, asta am ajuns! Nu mai avem niciun cuvant in ceea ce priveste educatia copiilor nostri”

“Tu ce esti dispus sa faci pentru Acest Iisus Hristos?” – CUVINTE ZGUDUITOARE ale Parintelui HRISOSTOM RADASANU la sarbatoarea SFANTULUI MARE MUCENIC GHEORGHE (video, text): “Sa nu ne asteptam la ceva bun de la aceasta lume! Noi, crestinii, nu suntem din aceasta lume. Obisnuiti-va cu ideea! COMODITATEA NE INVATA SA FIM MICI, SA FIM SCLAVI SI EA VA AJUNGE SA NE UCIDA SUFLETUL!”

“Ne-am slabanogit cu totul, abia palpaie credinta noastra, suntem dispusi a ne plia dupa cei ce au puterea, ACCEPTAM ORICE, DE DRAGUL DE A NE PASTRA LINISTEA SI CONFORTUL. Ne-am invatat cu COMPROMISUL, cu DUBLU-GANDITUL, cu adevarurile ciuntite, care sunt mai rele decat minciunile”. Pr. CEZAR AXINTE – cuvant cu putere multa despre MARTURISIRE vs. LASITATE si ISPITELE DINAUNTRUL UNEI COMUNITATI unde se pierde smerenia si se raceste iubirea

“SE CADE SA ASCULTAM DE DUMNEZEU MAI MULT DECAT DE OAMENI”. Cuvant cu putere al Parintelui Episcop DAMASCHIN DORNEANUL la Zilele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, 2018: “Puneti-va cat mai des intrebarea: CE VREA DUMNEZEU DE LA MINE? Nu va ganditi la ce va spune lumea, ganditi-va la ce spune Dumnezeu!” (VIDEO+TEXT)

SFANTUL INTAI MUCENIC STEFAN, arhidiaconul marturisitor in Duhul Sfant. PS DAMASCHIN DORNEANUL: Oare a trecut vremea marturisirii? TOATA LUMEA SE TEME ACUM, NU MAI SUNTEM OAMENI LIBERI, CI OAMENI USOR DE CONTROLAT! “Nu dobandim CURAJUL atunci cand ne negam FRICILE, ci cand le INFRUNTAM” (video, audio)

RESPONSABILITATEA MARTURISIRII NE-RUSINATE A CREDINTEI in vremurile noastre de “CRISTOFOBIE SI ANTICRESTINISM”, in care noile ideologii cauta SA DINAMITEZE FAMILIA si VALORILE: “Nu mi-e rusine de Hristosul meu, nu mi-e rusine de Biserica mea, oricat ar fi ea de injosita astazi”. CUVINTE ARZATOARE ale Preasfintitilor IGNATIE MURESEANUL si DAMASCHIN DORNEANUL (video si text)

CAT DE FERMI SI DE STATORNICI SUNTEM IN HOTARAREA DE A NE SCHIMBA VIATA SI A PLACEA LUI DUMNEZEU? Ce facem cand intampinam piedici din partea celor din jur, chiar a “casnicilor” nostri? Ce inseamna o adevarata pocainta, iar nu doar declarativa? CUVANT DE MARE FOLOS AL PARINTELUI DAMASCHIN DE LA SIHASTRIA PUTNEI (audio + text)

“Lumea îşi are legile şi valorile ei, dar noi se cade să vieţuim potrivit legii lui Dumnezeu, chiar dacă asta înseamnă A NE FACE DE RUŞINE în ochii celorlalţi” – NEBUNIA DE A ASUMA BATJOCURA LUMII, pentru a ne duce PANA LA CAPAT pocainta si a implini dorul mistuitor al inimii, de A-L INTALNI PE DUMNEZEU

Dand la o parte FRICA INROBITOARE DE PAREREA LUMII si DEPENDENTA INJOSITOARE DE APROBAREA OAMENILOR, pentru a ne urma constiinta si a ajunge sa STAM INAINTEA DUMNEZEULUI CELUI VIU. Reflectiile Mitropolitului Antonie de Suroj la ZAHEU VAMESUL: Curajul de a ne lasa PRIVITI DE HRISTOS

“SALTUL MORTAL” AL LUI ZAHEU CEL POCAIT sau SFANTA NE-RUSINARE DE HRISTOS: “Cati dintre noi sunt cu adevarat pregatiti sa se lepede de iubirea de slava si sa se faca de rasul lumii pentru Domnul?”

“CORUPTUL” ZAHEU, “ETICHETELE” OAMENILOR si ALEGEREA EXPUNERII LA BATJOCURA LUMII de dragul lui Iisus. “Dumnezeu, cand noi decidem sa ne schimbam viata in mod radical, nu cu jumatati de masura, vine in casa noastra, vine in inima noastra si sta aproape de noi. Dumnezeu nu gandeste ca noi!”

INVATATURI FUNDAMENTALE PENTRU MANTUIREA SUFLETULUI (II): “Trebuie sa fii hotarat pentru Dumnezeu, iar nu sa faci pe plac cererilor necinstite ale oamenilor!”

“HIATUL” MAICII EMILIANA din THEBA: “Atunci cand structura lucrurilor e gresita, singura nadejde este sa distrugi totul si sa pui inceput nou. NU TREBUIE SA NE TEMEM SA FIM DIFERITI, sa fim priviti de sus, gresit intelesi sau chiar ridiculizati, ori sa su­ferim pentru ca suntem altfel (crestini)”

DUMINICA TUTUROR SFINTILOR. Predica Sfantului Ignatie Briancianinov despre MARTURISIREA SI PRIGONIREA CRESTINULUI IN LUME

Ce avem noi de facut astazi pentru a ne mantui si PENTRU A NE PREGATI DE INCERCARILE CARE VOR VENI?


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Crestinul in lume, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Parintele Ciprian Negreanu, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “SĂ NU TE RUȘINEZI DE DUMNEZEU! – Părintele Ciprian Negreanu în conferința de la București: “Cum am ajuns noi să iubim mai mult slava lumii decât slava lui Dumnezeu?” (VIDEO, TEXT)

  1. Intelept preot .
    Masurat si cantarit .

  2. Pingback: Parintele Ciprian Negreanu: GASIREA MENIRII NOASTRE SI IMPLINIREA DORINTELOR NOASTRE BINECUVANTATE sunt ascunse in IMPLINIREA MACAR MINIMALA A PORUNCILOR LUI DUMNEZEU (video, text) | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: “Fereste-te de rau si fa binele!” – Pr. CIPRIAN NEGREANU “demasca” VICLENIA NOASTRA DUHOVNICEASCA SUBTILA prin care nu evitam PRILEJURILE PACATULUI si IL ISPITIM PE DUMNEZEU: “Noi nu avem sinceritate in lupta. Suntem fo
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate