DE CE ESTE CRUCEA INFRICOSATOARE PENTRU DEMONI? Raspunsul Parintelui Ciprian Negreanu din conferinta de la Bucuresti despre DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU PENTRU OM si SOAPTELE VICLENE ALE DIAVOLULUI (video, text)

24-05-2019 Sublinieri

(foto: Olivian Breda)

DIN ACEEASI CONFERINTA, AM MAI EXTRAS:

***

Alt fragment din conferinta ASCOR Bucuresti a Parintelui Ciprian Negreanu, „Crucea – cărarea spre Veșnicie” – 7 aprilie 2019, Bucuresti

Cum ar trebui să cinstim Crucea?

Crucea este înfricoșătoare pentru demoni pentru că este altarul pe care S-a jertfit Mielul lui Dumnezeu. Este altar. Demonul îl invidiază pe om, invidiază pe oricine Dumnezeu iubeşte. Dacă Dumnezeu ţine la ceva, demonul invidiază. El se crede un neiubit, un nedreptăţit. L-a invidiat pe om dintru începuturi.

Faptul că Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul şi îl cheamă spre asemănarea cu Sine şi că l-a iubit, a suflet în nările lui suflare de viaţă, care înseamnă, de fapt, un sărut, ştiţi?

Noi ne închipuim, aşa, de departe… gestul acela, pictura pe care a făcut Michelangelo în Capela Sixtină, de-abia se ating, aşa, „parmenidian”, ca şi cum El nu se atinge de murdăria făpturii, aşa gândea Parmenide, că Dumnezeu e imuabil, neschimbat, El nu se atinge de gunoiul firii, de materialnic, şi cumva ceva din aceasta este acolo, în pictura aceea. Dar e cu totul alta imaginea Mântuitorului Care Se apropie de oameni, Care scuipă şi pune în urechile omului sau pe ochii lui, Care pune mâinile peste toţi aceşti oameni. Nu zice [distant]: “te iert, te dezleg…“, [ca și cum s-ar scârbi], din afară, ca dintr-o cuşcă așa, ca la… nu vreau s[ spun [confesionalul catolic, probabil – n.n], ci se atinge de ei, pune mâinile pe gârbova aceea care nu se mai putea spăla de mult – cine credeţi că o mai spăla, săraca de ea – pune mâna pe paralitici, pe oameni care puţeau în paturile lor, care erau murdari, săracii de ei, probabil, pune mâna pe toţi, doarme în mijlocul lor, unde poate, mănâncă oriunde, niciodată nu S-a socotit scârbit de vreun loc unde a stat şi a mâncat cu tot felul de oameni; ca şi acum, în biserică, e plin de păcătoşi, de desfrânate; aşa era şi atunci. Între ei nu Se scârbeşte Dumnezeu. Și la facerea omului Dumnezeu a suflat în nările lui – ca un sărut a fost între Dumnezeu şi om.

Or, asta invidiază demonul: “Ce-i această făptură iubită de Stăpânul aşa?!” Nu suporta lucrul asta demonul. Cea mai mare izbândă a demonului era: Să-ţi arăt eu cine e omul! Aţi citit Iov; Dumnezeu îi spune demonului: – Ai văzut pământul?Mda, am văzut.Ai văzut pe robul Meu, Iov?Mda, l-am văzut. – Păi ştii că el e aşa.. – Hai, dă-mi-l puţin în mână că-ţi arăt eu că te blesteamă în faţă! De fapt, asta vrea să arate demonul, că toţi suntem nişte…  Aceste făpturi pe care le-ai făcut şi le iubeşti sunt nişte pramatii care Te vor blestema în faţă şi nu merită să investeşti în ele! Asta-i spune şi când vine în muntele Carantaniei, e ca şi cum ar spune: Ce te duci între ei? Fă minuni, dă-le pâine şi circ şi transformă pietrele în pâini! Nu te duce între ei… Hristos urma să meargă la propovăduire, să vorbească cu ei, să-i atingă! Demonul spune: Nu te atinge de ei, fă-le minuni, virează-le multe minuni – cum e acum, în lumea actuală – nu te atinge de ei, sunt scârboşi, îi cunosc eu! Şi dincolo îi zicea: Aruncă-Te de pe templu şi ei Te vor slăvi văzându-Te cum cobori, aşa, prins de îngeri, care sunt vrednici să Te sprijine, dar nu oamenii. Nu te duce între ei! Fii pe vârful unui munte, condu-i, manipulează-i, ţi-i dau eu în mână! Toate sunt aici. Nu te atinge de ei, sunt scârboşi, nu merită! Şi dovada cea mai mare pe care ar vrea să o arate demonul este că: Uite, tocmai aceştia pe care îi iubeşti Tu şi pentru care ai coborât Tu Te vor răstigni! Şi poate că pentru el biruinţa cea mai mare ar fi fost ca Dumnezeu, la “Blesteamă-i, Doamne!“, să zică: “Da, a avut dreptate dracul. Blestemaţilor!

Dar Bunul Dumnezeu n-a blestemat, a iubit şi de acolo a zis: Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac! Şi până la capăt, nici după Înviere n-a certat pe nimeni! Blestemaţi de farisei şi cărturari care M-au omorât, instituţii nenorocite, lasă că Mă vor război cu ei…” – cum făcea Desanca [Nicolai], o ştiţi, care zicea că e întruparea Duhului Sfânt. E o femeie [ din Arad şi avea un fiu [despre care spunea ca ar fi] Iisus Hristos (şi ea a murit, dar el trăieşte), şi zicea: “Nu mă credeţi! Mă voi duce eu, vai de capul vostru, o să muriţi!“, se răzbuna, adică ea, un nimic cu ochi, ca orice om, un nimeni, şi se răzbuna pe oameni şi-i blestema. Hristos, Dumnezeu, n-a zis niciun cuvânt despre om, nu S-a certat cu el. Ceea ce părea biruinţa demonului s-a transformat în înfrângerea lui totală. Pe altarul Crucii Dumnezeu nu numai că nu i-a blestemat pe oameni, nu numai că n-a socotit că nu-s vrednici oamenii să moară pentru ei, ci a murit cu drag, îmbrăţişând el crucea şi lumea toată, parcă zicând, ca în poezia aceea: De când te-am aşteptat! Crucii şi Jertfei. Mântuitorul urca cu bucurie spre Jertfa Sa. Mergea înaintea lor şi ei veneau după El, nevenindu-le să creadă, El zicea: Merg să fiu dat în mâinile păcătoşilor. Si ei mergeau în spatele Lui, neîndrăznind să întrebe, şi El înaintea lor ca un leu! Înţelegeţi? Pentru acest ceas am venit în lume! Şi ce voi zice: Depărtează de la Mine, Doamne? Nu! Eu pentru aceasta am venit, pentru Jertfa, pentru Cruce!

Era dovada ultimă, cea mai înaltă, a dragostei Lui faţă de om! Era surparea şoaptei diavolului care spunea în inima omului: Nuuu, Dumnezeu nu te iubeşte, e un zgârcit, vrea să te ţină aici izolat, să nu-ţi dea din copacul cunoaşterii binelui şi răului, te minte...” şi şoaptele astea s-au spus generaţie după generaţie, neam după neam, om după om, în toată istoria se spun la nesfârşit de către diavol, personalizate pentru fiecare:Nu vezi că nu te-a băgat Dumnezeu în seamă? Nu vezi că nu te-a ajutat acum?” ne tot şopteşte. Şi în faţa acestei şoapte grozave a diavolului, care tot şopteşte la urechea omului, Dumnezeu a spus: “Nu este aşa, crede-Mă pe cuvânt! Dar Cuvântul Lui deplin cu care a biruit şoaptele diavolului a fost: Nu numai că nu te blestem, ci chiar dacă Mă răstigneşti Eu nu te blestem. Chiar dacă Mă ucizi, Eu n-o să fiu împotriva ta. Eu sunt Tatăl tău, Eu sunt Fratele tău, Eu sunt Mama ta, eu  sunt totul, Eu nu-ţi vreau răul!

Nimeni nu mai poate să zică acum că Dumnezeu este altfel. Numai omul nebun poate să zică că Dumnezeu e răzbunător… Nu cred decât într-un Dumnezeu Care a murit pentru mine, Care poate muri pentru mine. Dacă Dumnezeu nu poate muri pentru tine, nu poţi să crezi în El. Dacă dragostea Lui nu-i aşa de înaltă, pentru acel dumnezeu nu-ţi pui suflet, nu-ţi pui inima. Dar un Dumnezeu Care moare pentru tine, da, Acela merită tot. Dragostea Lui te îngenunchează pentru totdeauna. Şi stai cu dragoste înaintea Lui. Din acel moment, crucea a devenit înfricoşătoare pentru demoni. Înfricoșătoare! Exact cum s-a întâmplat la Kazantzakis: ceea ce părea ziua eliberării a devenit cea mai neagră zi pentru ei, pentru că s-a dovedit că nu era aşa, a devenit cea mai întunecată. Pentru demoni si numai amintirea sau chipul ei le este urât, nu vor să o vadă. Este chipul dragostei lui Dumnezeu, fără limite, care s-a dovedit. Și asta nu vrea să vadă demonul. Părintele Arsenie Boca spunea: Când nu mai poţi cu nimic, dă cu tunul – adică fă cruce. E ca un tun înaintea demonului.

(foto: ASCOR Cluj, in Bisericuta Studentilor din campusul Hasdeu, unde slujeste Pr. Ciprian Negreanu, in Vinerea Mare, 2019)

 

Vă mai recomandăm:

OCHII LUI DUMNEZEU. Motivele pentru care nu ne sunt ascultate intotdeauna rugaciunile si pentru care AVEM NEVOIE de dureri si necazuri ca sa (re)descoperim adevarul vietii noastre. DRAGOSTEA RANITA A LUI HRISTOS PE CARE O IGNORAM SI CARE CAUTA SA SE ODIHNEASCA INTRU NOI

CUTREMURATOAREA BUCURIE A INTALNIRII CU HRISTOS: “Unde vom gasi un stapan mai bland, un Tata mai bun, un Frate care sa puna umarul acolo, cand ne este greu, un Mire care sa Se jertfeasca in locul nostru si pentru noi?”

NE MAI AUDE DUMNEZEU DACA AM PACATUIT?

“IUBIREA NEBUNA” A LUI DUMNEZEU si TAINA SLUJIRII: “A te darui, fara sa te impui…”. Parintele Staniloae despre SENSUL CRUCII ca IMPREUNA-PATIMIRE ODIHNITOARE: “Numai Crucea darama zidul; Biserica sta pe iubirea rastignita”

PUTEREA SFINTEI CRUCI. “Dumnezeu ne-a aratat pe fata cat de mult ne iubeste, nu prin simple vorbe frumoase, ci imbratisandu-ne cu mainile Sale insangerate”

Crucea e Totul. IATA, VIATA TA! RAMAI AICI, OMULE!/ “Durerea mai asurzitoare decat cerurile a Dumnezeului care nu poate sa salveze pe cei ce nu vor asta”/ GUSTAND DIN RASTIGNIRE IMPREUNA CU IISUS SI CU BISERICA SA BATJOCORITA, GUSTAM DIN IMPARATIE INCA DE AICI!

Eli, Eli, lama sabahtani? – Trairile Mantuitorului Iisus Hristos pe Cruce. SINGURATATE, PARASIRE, INCREDINTARE, MOARTE PENTRU NOI. “Dumnezeu are nevoie de tine, de mine, de noi toti, pentru ca, prin prezenta noastra, oamenii sa simta prezenta lui Dumnezeu”. Cuvinte cu putere multa de la PS DAMASCHIN DORNEANUL si Arhim. Benedict Vesa (VIDEO, TEXT)

“Săvârşitu-s-a, împlinitu-s-a!” – IATĂ OMUL, IATĂ DUMNEZEUL CARE “NE-A IUBIT PÂNĂ LA SFÂRȘIT”!

“…nu stiu altceva, decat pe Iisus Hristos, si pe Acesta RASTIGNIT”

“PRIVITI-L PE HRISTOS RASTIGNIT: bratele Lui sunt deschise pentru a ne imbratisa, ca sa incapem in bratele Lui noi toti!” (VIDEO) – MITROPOLITUL ANTIM de Alexandroupolis despre SFANTUL LONGHIN SUTASUL si IERTAREA PACATELOR CU CARE IL RANIM PE HRISTOS

“DRAGOSTEA MEA S-A RASTIGNIT…”

“EU SUNT PRIETENUL TĂU, capul tău, sunt fratele tău, soră, mamă, TOATE, şi nu voiesc alta decât să fii şi tu prietenul Meu. Tu eşti Mie totul… Ce doreşti mai mult? PENTRU CE TE TRAGI ÎNDĂRĂT DE LA ACEL CE ATÂT DE MULT TE IUBEȘTE? Pentru ce torni tu apă într-un vas fără fund? Pentru ce alergi în zadar?”

“Pentru ce tu omule, M-ai lăsat pe Mine? Pentru ce de la Cel ce te-a iubit te-ai întors? Pentru ce iarăşi te-ai lipit de vrăjmaşul?”

SE POATE DRAGOSTE MAI MARE CA ACEASTA? DAR SE POATE SI NEPASARE MAI SALBATICA?

“Hristos, Dumnezeul nostru, S-a asemanat pe Sine cu un Mire Sfant, Preafrumos…”

TAINA SPALARII PICIOARELOR IN VIATA NOASTRA sau… cand Dumnezeu ingenuncheaza in fata mea… LACRIMA SI HAR de la Parintele Constantin Sarbu

“O, prietenilor! Vedeţi să nu vă despartă de Mine vreo FRICĂ…”. Dumnezeiasca TAINĂ A IUBIRII MIELULUI JUNGHIAT, a “Ospățului Stăpânului” Care PE SINE SE DĂRUIEȘTE spre Mâncare de nemurire

“Dumnezeu ne slujeşte nouă. E incredibil. E altceva! E ceva din alta lume! Hristos este opusul high-life-ului lumii actuale”. BADARANIE sau SENSIBILITATE SLUJITOARE? Omul intre IMPARATIA PUTERII si IMPARATIA IUBIRII SMERITE

“Cum adica, pentru mine s-a intamplat asta? E chiar atat de grav?”

INALTAREA SFINTEI CRUCI. Predici sensibile si insufletitoare de la Manastirile PUTNA si SIHASTRIA PUTNEI. “Nu esti singur atunci cand iti duci crucea! Eu nu vreau sa te las singur! Un singur lucru cer de la tine: cheama-Ma!”/ URMAREA LUI HRISTOS sau LUAREA CRUCII IN IUBIREA APROAPELUI

IUBIREA TRADATA SI ZDROBITA A LUI DUMNEZEU. Cuvantul care TACE in fata batjocoritorilor ucigasi si vicleni: “Sarbatorim DUREREA INFINITA a Celui infinit”

STRIGATUL LUI HRISTOS – MIRELE INDRAGOSTIT DE OM si RASPUNSUL “CALDICEL”-INDIFERENT AL MIRESEI. “Sufletul ce face? Curveste, sarmanul. Noi ne lipim cu inima de cele moarte si Il inlocuim pe Dumnezeu… Ce poate sa fie mai dureros in iubire decat ca cel pe care il iubesti este nepasator?” (Cuvantul PARINTELUI CEZAR AXINTE – audio si text – la PILDA CELOR POFTITI LA CINA, 2018)

Cuvant al Parintelui Ioan Buliga la Duminica Fiului Risipitor: DE CE OAMENII UCID DRAGOSTEA?

Meditatie zguduitoare la Pilda Fiului Risipitor a Arhim. Andrei Coroian: CHEMAREA BRATELOR PARINTESTI ALE CELUI RASTIGNIT SI CHINUIT DE PACATELE NOASTRE…

DUMNEZEU MA PLANGE PE MINE

Parintele Rafail Noica despre “SUBTIRIMEA” si VULNERABILITATEA iubirii lui Dumnezeu pentru noi. DE CE POSTIM? DE CE SA IERTAM? CARE NE E VOCATIA?

IOSIF, NICODIM si MIRONOSITELE. Trezvia, indrazneala si devotamentul omului in fata VULNERABILITATII DUMNEZEULUI CELUI VIU. “Dumnezeu S-a facut strain, Dumnezeu Se lasa la mana oamenilor, ca sa trezeasca in ei un raspuns liber al inimii lor. A AJUTA UN OM inseamna SA-TI ASUMI SI RUSINEA ACELUIA, iar daca faci aceasta, te asemeni Mantuitorului” (VIDEO + TEXT)

Anchetatorii mincinosi


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Duminica Sfintei Cruci, Parintele Ciprian Negreanu, Razboiul nevazut, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “DE CE ESTE CRUCEA INFRICOSATOARE PENTRU DEMONI? Raspunsul Parintelui Ciprian Negreanu din conferinta de la Bucuresti despre DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU PENTRU OM si SOAPTELE VICLENE ALE DIAVOLULUI (video, text)

  1. Pingback: Parintele Ciprian Negreanu: GASIREA MENIRII NOASTRE SI IMPLINIREA DORINTELOR NOASTRE BINECUVANTATE sunt ascunse in IMPLINIREA MACAR MINIMALA A PORUNCILOR LUI DUMNEZEU (video, text) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate