PARINTELE PAISIE AGHIORITUL – smeritul mare sfant contemporan vizitat de Maica Domnului. “Cat de mult a insemnat trecerea acestui om!”

12-07-2012 Sublinieri

De la stânga la dreapta: Gheronda Iosif Vatopedinul, viitorul Părinte Nifon Vatopedinul, Părintele Paisie și viitorul Mitropolit Atanasie de Limasol

CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL

† 12 iulie 1994

***

avatonul-athos-femei-(20)

Pemptousia: “Un hram deosebit” – Mărturia Mitropolitul de Limasol, kir Athanasie, despre Gheronda Paisie

“Am mers la gheronda în septembrie 1977, într-o zi de luni, în ajunul Sfintei Cruci. Deși era foarte de dimineață când am bătut la ușă, gheronda mi-a deschis. Era foarte vesel și bine dispus. „A, ce bine c-ai venit, diacone”, îmi spune, “că mâine e hram”. Veneau psalți, se comandaseră și pești, dar le lipsea un diacon. „Acum că ai venit tu, hramul o să iasă bine”. Și continua să facă glume de felul ăsta. Apoi mi-a spus: “Vei rămâne aici în seara aceasta”. Știam că gheronda nu ținea pe nimeni la el noaptea. Când am auzit asta, am simțit că plutesc de bucurie.

Am mers la bisericuță, m-a pus să aranjez Sfânta Masă, am șters praful, am măturat holul și alte diferite treburi. În sinea mea simțeam o mare bucurie. La amiază ne-am dus să mâncăm. A făcut ceai, a adus pesmet și a scos niște legume sălbatice din grădina sa.

Am fost impresionat în timpul rugăciunii. Gheronda a rostit “Tatăl nostru..” ridicându-și mâinile spre cer, cu atâta râvnă și evlavie, încât părea cu adevărat că stă de vorbă cu Dumnezeu. Pe urmă m-a dus la chilie, unde m-am odihnit vreo oră. Apoi am făcut Vecernia mică pe metanier.

Când am încheiat, mi-a spus: “Acum, diacone, vom face priveghere pe metanier, iar mâine dimineață va veni un părinte să săvârșească Sfânta Liturghie. Știi să faci rugăciuni pe metanier? Îți spun eu cum” și mi-a făcut un program. Era un program înțelept, care să mă ajute să nu mă prindă somnul noaptea. Mi-a zis să număr pe un metanier de trei sute de noduri, spunând: “Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă”. Apoi să număr o sută către Maica Domnului, pentru cei vii. Și apoi trei sute către Hristos, pentru cei adormiți; o sută către Maica Domnului, pentru cei adormiți. O sută către Cinstita Cruce și pe urmă, trei sute cu “Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție”. Era pentru prima oară când auzeam că se face aşa ceva. Mi-a explicat: “Rugăciunile pe metanier sunt doxologie. După ce termini, o iei de la început”.

“Dacă ai să auzi vreun zgomot, să nu te sperii. Pe aici umblă porci mistreți, șacali etc.”. M-a băgat în micul său arhondaric, spunându-mi că aproape de miezul nopții o să mă strige să mergem în biserică să citim Rânduiala Sfântei Împărtășanii. Îl auzeam pe gheronda oftând adânc la răstimpuri. Din când în când bătea în perete și mă întreba: “Ei, diacone, dormi? Ești bine?”.

La unu fără, după miezul nopții ne-am dus în bisericuță. M-a așezat la singura strană care era acolo și mi-a dat o lumânare să citesc Rânduiala Sfântei Împărtășanii. Stând lângă mine, în stânga, a început să spună stihurile: “Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție”. De fiecare dată când spunea stihul își făcea cruce și se apleca până jos.

Când am ajuns la troparul “Marie, Maica lui Dumnezeu…”, îmi amintesc că numai până acolo am citit din tropar, după “Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne” pe care l-a spus gheronda, și, simțind ceva… n-aș ști să descriu ce anume, m-am oprit. Candela Maicii Domnului începuse să se legene, nu tare, ci egal, cu o mișcare amplă pe toată lățimea icoanei, inundând de lumină toată bisericuța. Vedeam fără lumânare și pe moment m-am gândit să o sting.

M-am întors spre gheronda. L-am văzut că ţinea mâinile încrucișate pe piept, stând aplecat până jos. A înțeles că aș vrea să-l întreb și mi-a făcut semn să nu vorbesc. Am rămas la strană, iar gheronda stătea aplecat lângă mine. Simțeam atâta iubire și evlavie pentru gheronda și mi se părea că mă aflu în rai.

Am rămas în starea asta o jumătate de oră, o oră, nu pot ști precis. Nu știam ce să fac. Fără voia mea am continuat să citesc Rânduiala Împărtășaniei, iar când am ajuns la rugăciunea “Din buze necurate…” încet-încet s-a stins mai întâi lumina și apoi candela a încetat să se legene. Am terminat Rânduiala Împărtășanie și am ieșit afară din strană. M-a pus să stau pe un scăunel, iar el s-a aşezat tăcut pe un cufăraș. După un timp, l-am întrebat:

– Gheronda, ce a fost acest lucru?

– Care lucru?

– Candela. Cum de s-a legănat candela atâta timp?

– Ce ai văzut?

– Candela Maicii Domnului se legăna de la dreapta la stânga.

– Numai atât ai văzut?

– Și lumina.

– Altceva?

– Nu am văzut nimic altceva. (Dacă gheronda m-a întrebat ce altceva am văzut, înseamnă că el a văzut ceva mai mult).

– Lasă, nu s-a întâmplat nimic.

– Cum nu s-a întâmplat nimic, gheronda? Candela se legăna și a fost și lumina!

– Ei, nu ai auzit ce scrie în cărți, că Maica Domnului cercetează toate chiliile monahilor ca să vadă ce face fiecare? Ei, a trecut și pe aici și a văzut doi smintiţi și a zis să ne salute și să-și legene candela.

Apoi din proprie inițiativă a început să-mi povestească despre diferite experiențe trăite de el. Mi-a mărturisit că a văzut-o pe Sfânta Eufimia și multe altele. Se schimbase toată dispoziţia lui. Până dimineață mi-a vorbit lucruri duhovnicești. Mi-a atras atenția: “Îți spun astea, diacone, din dragoste, ca să te ajut, nu ca să crezi că sunt ceva”.

La ora cinci şi jumătate a venit preotul și gheronda a dorit să liturghisesc şi eu, însă nu aveam veşmintele diaconești. Mi-a adus un stihar vechi, un epitrahil pe care l-a făcut orar și l-a prins cu nişte ace de siguranță, a găsit și niște mânecuțe pe care mi le-a înfășurat pe mâini. Eram ca un măscărici, dar a fost cea mai frumoasă Liturghie din viața mea. Am fost doar noi trei.

M-a ținut la el până sâmbătă. M-a trimis o dată la Burazeri, ca să-mi văd compatrioţii și să râmân la masa de prânz cu ei. Altă dată m-a trimis la Stavronikita, tot ca să mănânc, pentru că în chilia sa avea numai ceai și pesmeți”.

Sursa: Ιερομονάχου Ισαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, pp. 256-261. Editura Καλύβης Αναστάσεως, Καψάλα, Άγιον Όρος 2004.

***

Pemptousia: Un martor ocular descrie ultima zi a Părintelui Paisie Aghioritul la spital

“Gheronda Paisie a fost lovit în cele din urmă de cancer și a fost internat la un spitalul din Tesalonic! În spital a fost îngrijit cât s-a putut mai bine, cancerul însă a avansat atât de mult, încât curând sfârșitul i-a fost aproape.

Plecarea sa la ceruri era o chestiune de timp. Până la venirea acestui moment, pentru care se pregătise toată viața, a dorit să se retragă pentru a-şi petrece restul vieții la mănăstirea Sfântului Ioan Teologul, de la Surotí.

Fericitul iconom Hristofor a fost alături de el și într-o scrisoare a sa descrie plecarea lui Gheronda din spital:

«Astăzi a plecat părintele Paisie din spital. Era multă lume afară și ne-a spus că şi-ar dori să iasă din salon ca să binecuvânteze. Când a venit momentul plecării din spital, lumea – femei, asistente medicale, medici, bolnavi – se îmbulzea în jurul său. Înălțându-și mâna, i-a binecuvântat din ușă pe bolnavii din saloanele apropiate. Pe hol, un bolnav cu perfuziile în braţ, ieşise să-i sărute mâna, însă părintele Paisie a sărutat el mâna bolnavului. În fața liftului și-a ridicat mâna, binecuvântându-i pe toți. A intrat în lift pentru a coborî din clădire. Toți am alergat pe scări să-l vedem pentru ultima oară. I-a salutat pe oameni și a ieșit din spital. Oamenii l-au înconjurat lângă mașină, în timp ce afară începuseră să cadă fulgi gingaşi de zăpadă. Asistenta medicală striga să fie lăsat să intre în mașină, pentru că era frig și bolnavul nu putea rezista mult timp. A intrat, în cele din urmă, în mașină, făcându-şi cruce. Toți încercau să îl atingă. Îi prindeau mâna, atingeau geamul mașinii. Mașina a pornit, într-un sfârşit, dar înainta cu greutate din pricina mulţimii de oameni. Doctori și asistente medicale, cu toţii au coborât şi atingeau, în semn de salut, geamul mașinii, care înainta încet. Apoi mașina a ieşit de pe strada pe care se afla casa mea».

Și continuă Hristofor:

«Cât de mult a însemnat trecerea acestui om! Lumea l-a urmat ca pe Mesia, ca în duminica Intrării Domnului în Ierusalim, numai că în loc de măgăruş acum trecea o mașinuță. Toată lumea, în mare parte femei, era emoționată; câteva plângeau. Dar și el era mişcat de dragostea pe care i-o arătau oamenii. Ca și cum ar fi spus că va răsplăti cu multă rugăciune dragostea semenilor săi».

Și remarcă Hrisofor:

«Dar oare puţine datorează generația noastră acestui om, binecuvântărilor și rugăciunilor lui? A fost un sfânt printre noi. O întruchipare a împlinirii cuvintelor evanghelice

Părintele Paisie și-a dat ultima suflare pe 12 iulie 1994“.

Sursa: Από το τέλος του Γέροντα Παΐσιου Αγιορείτη (De la sfârşitul Părintelui Paisie Aghioritul), Periodicul «Παρά την Λίμνην» (Lângă lac), Ediţie lunară a Bisericii Sfântului Dimitrie Paralimni, perioada a II-a, anul 18, numărul 7, iulie 2008.

Legaturi si recomandari de alte materiale:

***

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cuvantul ierarhilor, Cuviosul Paisie Aghioritul, Minuni si convertiri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “PARINTELE PAISIE AGHIORITUL – smeritul mare sfant contemporan vizitat de Maica Domnului. “Cat de mult a insemnat trecerea acestui om!”

  1. “Cu durere si dragoste pt omul contemporan” este una dintre cartile duhovnicesti cele mai placute si usor de parcurs din cate mi-a fost dat sa citesc. Multa dragoste razbate din randurile ei… Ar trebui recomandata tuturor celor care nu au citit-o si doresc sa vada ce inseamna de fapt ortodoxia. Slava Tie, Doamne, si-Ti multumim ca in aceste vremuri necurate ne mai dai inca asemenea Sfinti indrumatori!

  2. Mult ne-a ajutat Bunul Dumnezeu in aceste vremuri trimitand printre noi pe Cuviosul Paisie !

  3. Azi, 12 iulie, in ziua adormirii parintelui nostru drag Paisie Aghioritul, este si praznicul icoanei Maicii Domnului Prodromita: impreuna cu Maica Domnului si in viata si in moarte!(pe care parintele Paisie n-a gustat-o, trecand de la moarte la viata)

    Va multumim si dumneavoastra ca-l praznuiti aici

  4. Si eu tot cu cartea lui “Cu durere si dragoste pentru omul contemporan” am inceput sa citesc carti duhovnicesti…mare mijlocitor a fost Cuviosul Paisie pentru mine si cu siguranta pentru multi altii…
    Azi din pacate (sau mai bine spus: din cauza pacatelor) nu mai am aceeasi ravna ca in perioada aceea dar citind acest articol am simtit o bucurie…
    Doamne ajuta.

  5. Si eu va multumesc ca nu ati uitat de Parintele si il pomeniti aici. De mare ajutor duhovnicesc cuvintele ramase de la sfintia sa si de la cei care l-au cunoscut.

  6. Este ziua de pomenire a dragului nostru Sfant Paisie Aghioritul!

    Cand sunt trista si suparata pe viata, pun mana pe una din cartile sale si, dupa cateva randuri – va vine sau nu sa credeti – ma veselesc cu duhul, trecandu-mi orice suparare, apasare! 🙂

    Il iubesc mult pe Pr.Paisie Aghioriul si-mi raspunde la aceasta prin veselia care mi-o trimite sau linistirea care vin privindu-i DOAR fotografia!

  7. @ Bogdan – Ai dreptate. Cartea respectiva este prima dintr-o serie de carti-interviu cu parintele Paisie. Toate sunt extraordinare! Le recomand si eu cu caldura.

  8. @Munteanu – desi le am pe toate 5, prima mi se pare cea mai usor de digerat. Volumele 4 si 5 nici nu le-am inceput, ce-i drept, chiar daca le am de ceva timp. Cum zicea si Mario mai sus, nici eu nu mai am ravna initiala…

  9. Pingback: CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL despre CUM “DAM DREPTURI DIAVOLULUI”, de ce SUNT INGADUITE ISPITELE si cum le putem BIRUI: “Numai cand lasam armele cele duhovnicesti, atunci vrajmasul are putere. Smerenia topeste pe diavolul” -
  10. Pingback: Ce ne invata sfintii contemporani despre… SFINTENIE, LUCRAREA HARULUI, SPOVEDANIE, BINECUVANTARE si INSELAREA MENTALITATII MAGICE in practica ortodoxa -
  11. Pingback: CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL – canonizat in curand? - Recomandari
  12. Pingback: PARINTELE PAISIE AGHIORITUL – 20 de ani la adormire. CRAMPEIE DIN VIATA MINUNATA a unuia dintre cei mai iubiti SFINTI ATHONITI ai vremurilor noastre -
  13. Pingback: PARINTELE PAISIE AGHIORITUL: “Este foarte obositor atunci cand nu exista sim­plitate si incredere! In vremea noastra insa, cu cat se raspandeste politetea lumeasca, cu atata se pierde bucuria adevarata si zambetul firesc” -
  14. Pingback: “CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL (1924-1994). Transmisionistul Armatei si al lui Dumnezeu” – AUDIOBOOK si DVD grecesc, de 4 ore, DUBLAT in limba română, cuprinzand VIATA, MINUNILE si HARISMELE sfantului duhovnic al zilelor noastre | Cuvânt
  15. Pingback: Marturia domnului ATANASIE RAKOVALIS despre HARISMELE SFANTULUI PAISIE AGHIORITUL – puternica ADEVERIRE a invataturilor Sfantului Grigorie Palama despre ENERGIILE NECREATE | Cuvântul Ortodox
  16. Pingback: Documentare video subtitrate: VIATA CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL (partile I si II) | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: MARTURII VIDEO si RELATARI VII despre SFANTUL PAISIE AGHIORITUL, INVATATURILE si MINUNILE SALE: “Era cu totul dragoste” | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: Film ortodox rusesc subtitrat: VIATA SFANTULUI CUVIOS PAISIE AGHIORITUL (continuare, ultimele 4 parti) | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: SFANTUL PAISIE AGHIORITUL – minunea recenta a vindecarii unui tanar aflat in coma dupa un accident si INTALNIREA TULBURATOARE CU UN PARALITIC. Marele duhovnic despre ROSTUL DUHOVNICESC AL BOLILOR si MUCENICIA DURERILOR | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: “CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL (1924-1994). Transmisionistul Armatei si al lui Dumnezeu” – AUDIOBOOK si DVD grecesc, de 4 ore, DUBLAT in limba română, cuprinzand VIATA, MINUNILE si HARISMELE sfantului | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: Din scrisorile recent publicate ale SFANTULUI PAISIE AGHIORITUL: “Lucrul de mirare în viaţa duhovnicească este că omul biruieşte atunci când este biruit, în vreme ce biruinţele lumeşti sunt pline de izbânda omului celui vechi…”
  22. Pingback: ATINGEREA DELICATĂ A UNUI SFÂNT, CARE FACE SĂ CURGĂ HARUL ȘI PRIN INIMA TA… Marturii ale Mitropolitului Nicolae al Mesoghiei despre CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL si darul iubirii sale jertfelnice pentru toti cei care sufera. CONVERTIREA MINUNATA A
  23. Pingback: SFÂNTUL PAISIE AGHIORITUL – MÂNGÂIETORUL ÎNMIRESMAT AL CELOR ÎNDURERAȚI, “un om care sprijinea întreaga lume cu rugăciunile sale, un om asemenea marilor Părinți ai Bisericii noastre”. Mărturia Mitropolitului Atanasie de Limass
  24. Pingback: NOI MINUNI ALE CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL. “Nu mai pot trai asa! Imi vine mereu in minte fata lumi­noasa si zambitoare a Staretului…” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate