PREACUVIOASA MAICA PARASCHEVA. Rugaciuni, Slujba privegherii, Predica PS Ignatie al Husilor (VIDEO) si SFATURI FOARTE IMPORTANTE si ACTUALE CATRE PARINTI ale Maicii preotese FLORICA BAȚU-ICHIM († 2010): “Doamne, salvează familia noastră! Trebuie să le spunem clar copiilor că Dumnezeu a făcut un bărbat şi o femeie şi căsătoriile se pot face numai între un bărbat şi o femeie”

14-10-2017 Sublinieri

Va recomandam si:

***

***

Predică la Sfânta Liturghie, în ajunul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva –

PS Ignatie, Episcop ales al Episcopiei Hușilor – 13 octombrie 2017:

***

Preacuvioasa Maica Parascheva (Sfânta Vineri)

– 14 Octombrie –

Sfânta Parascheva a trăit în secolul XI, născându-se în satul Epivat în apropiere de Constantinopol. Părinţii ei erau creştini şi aveau doi copii, Parascheva şi Eftimie (care avea să ajungă episcop de Midia), pe care i-au crescut în spiritul învăţăturii creştine, învăţându-i să iubească din inimă pe Dunnnezeu şi să fie milostivi faţă de săraci. După moartea părinţilor, Sfânta Parascheva şi-a vândut partea de avere şi, împărţind banii săracilor, a plecat în pustie pentru a se ruga lui Dumnezeu. Aici a petrecut mult timp, patimind când din cauza căldurilor prea mari, când din cauza frigului şi nu de puţine ori din cauza tentaţiilor sau a nălucirilor trimise de diavol. Pe toate le-a învins cu ajutorul lui Dumnezeu, Care răspundea la rugăciunile ei continue.

După un timp a venit la dânsa îngerul lui Dumnezeu şi i-a spus că e vremea să se întoarcă în patria sa pentru că acolo se cuvine să-şi dea sufletul. După ce s-a încredinţat că cel ce îi spusese acelea era îngerul lui Dumnezeu şi nu o nălucire, Sfânta Parascheva a ieşit din pustie şi a mers să se închine la biserica Sfânta Sofia şi la biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherna. După aceea a mers la Ierusalim să se închine la Locurile Sfinte şi apoi a intrat într-o mănăstire de fecioare din pustiul Iordanului, unde a stat până a împlinit 25 de ani, apoi s-a întors în Epivat unde a murit după doi ani.

Moaştele Sfintei Parascheva au fost aflate într-un mod deosebit. Tradiţia spune că trupul unui marinar înecat fusese aruncat de valuri pe ţărm şi, mirosind îngrozitor oamenii l-au luat să-l îngroape. Săpând ei, au dat peste un trup neputrezit dar, deşi s-au mirat, nu i-au dai prea multă atenţie şi l-au îngropat şi pe marinar acolo, dar într-o noapte unul din ei, Gheorghe chemat, om iubitor de Domnul Hristos, adormind, a avut o vedenie. Se făcea că vede o împărăteasă pe un jilţ prealuminat, iar în jurul ei mulţime de oşti. Văzând lumina şi frumusețea care erau peste puterile lui de privire, a căzut la pământ, iar unul din ostaşi, luându-l de mână şi ridicându-l, i-a zis: „Gheorghe, de ce-aţi trecut cu vederea trupul sfintei Parascheva şi aţi pus pe dânsul şi stârvul acela rău mirositor? Mergi şi, scoţându-l degrabă, să-l puneţi la loc ales, că Dumnezeu voieşte să proslăvească pe pământ pe roaba Sa” şi i-a spus lui şi împărăteasa ce stătea pe jilţul cel prealuminos aşa: „Scoate degrabă moaştele mele şi pune-le la loc însemnat, că şi eu fost-am ca voi, iar locul meu Epivat este” (Vieţile Sfinţilor prelucrate de Al. Lascarov-Moldovanu).

O femeie credincioasă, Efimia, a visat la fel. Moaştele Sfintei Parascheva au fost luate şi puse în biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Epivat, unde au făcut multe minuni. Ulterior au fost mutate la Târnovo, apoi la Belgrad, apoi la Constantinopol. Vasile Voievod a reuşit să obţină permisia ca aceste Sfinte Moaşte, însoţite pe drum şi de mitropoliți, să fie aduse în Iaşi, la Mănăstirea Trei Ierarhi, pe data de 14 octombrie 1641.

Sfânta Parascheva este ocrotitoarea României şi este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie, ziua când moaştele ei au fost aşezate în Mănăstirea Trei Ierarhi, unde se a flă până în ziua de azi; cei ce doresc se pot duce şi se pot închina lângă ele.

Sfaturi pentru părinţi

1. Cât de credincioşi trebuie să fi fost părinţii Cuvioasei Parascheva dacă fiii lor au avut atâta dragoste pentru Dumnezeu şi pentru sfinţi. Noi trăim în alte timpuri, dar nimeni nu ne opreşte să credem puternic în Dumnezeu şi să-i iubim pe săraci. Ştiu, uneori şi părinţii au îndoieli, deci în momentele de cumpănă trebuie să ne rugăm: Doamne, ajută-mă să cred! sau Doamne, ajută-mă să cred mai intens!

2. Cu cât credem noi mai mult, cu atât şi copiii noştri vor crede mai intens. Când sunt mici reacţia lor se vede imediat, e mai uşor să te rogi cu ei, e mai uşor să-i duci la biserică. Când sunt mari încearcă să pozeze în „duri”, dar în realitate sunt foarte sensibili. Ştim cu toţii, este o luptă dificilă între părinţi – care încearcă să-i ţină pe copii aproape de biserică şi de Dumnezeu – şi societatea din jur – care încearcă să-i atragă în lumea necredinţei şi a confuziei. Părinţii din ziua de azi au o sarcină foarte grea, dar cu dragoste pentru copil şi credinţă în Dumnezeu vor învinge şi copiii lor vor fi salvaţi. Mai mult chiar, vor învăţa de la noi cum să~şi crească, la rândul lor, copiii, când vor deveni şi ei părinţi. Deci să fim foarte atenţi: educând în învăţătura creştină un copil acum, nu educăm doar acest copil, ci educăm indirect şi pe copiii copiilor lui şi aşa mai departe. Şi o greşeală făcută acum, dacă nu este corectată, poate afecta generații întregi.

Seara, înainte de culcare să spunem: Doamne, ajută şi învaţă-mă să-mi cresc copiii mai bine! şi de asemenea să spunem: Doamne, salvează familia noastră!

3. Puteţi să le vorbiţi copiilor dumneavoastră despre dragostea Sfintei Parascheva pentru feciorie. Aici, unde există atâtea tentaţii, unde filmele pe ecranul mare sau la televizor trasmit lucruri negative copiilor, unde ceea ce este anormal este prezentat ca ceva perfect, copiii da la o vârstă din ce în ce mai mică sunt supuşi ispitelor lupta e cu atât mai dificilă cu cât cei din jur încearcă să-i convingă că, de fapt, nu e nicio luptă, că e util şi normal să facă lucruri care, de fapt, sunt dăunătoare pentru ei. Ce putem totuşi face este să fim buni prieteni cu copiii noştri; dacă ne spun ce gândesc sau ce încearcă alţii să-i facă să gândească, putem, prieteneşte, să-i învăţăm ce-i corect.

4. De asemeni, e bine să nu vadă filme sau scene indecente în casă, televizorul să-l folosim cât mai puţin şi să nu-i lăsăm să se obişnuiască să vadă filme indecente. Atenţie la internet, la ce canale se uită băiatul nos tru şi cât timp se uită, pentru că nu dorim să devină anormal. Unele imagini pot să rămână în memoria vizuală a copilului, şi de ce să-l expunem tentaţiei când putem să-l ferim de ea? De asemeni, atitudinea părinţilor, exprimată prin vorbe şi mai ales prin fapte, contează foarte mult. Să-i ajutăm pe copiii noştri care deja duc o luptă grea cu hormonii, la un nivel mult mai ridicat decât al generaţiilor dinainte (datorită hormonilor puşi în animalele a căror carne o mâncăm), şi cu concepţiile spre imoralitate ale lumii în care trăim.

Trebuie să avem curajul să le spunem că masturbarea, care la orele de educaţie sexuală din şcoli este prezentată ca ceva „normal”, este de fapt ceva anormal. Trebuie să le spunem clar că Dumnezeu, când l-a făcut pe om, a făcut un bărbat şi o femeie şi căsătoriile se pot face numai între un bărbat şi o femeie. Aşa este normal, aşa trebuie să fie şi dacă cineva îi îndeamnă spre altceva, trebuie să rupă orice legătură cu acea persoană şi să vă spună dumneavoastră sau unei alte persoane mature din familia dumneavoastră. Nu vreau să fiu interpretată greşit, nu promovez ura, dar copiii trebuie învăţaţi să facă deosebirea între normal şi anormal şi trebuiesc ajutaţi să nu fie ispitiţi spre practici anormale.

Să ne rugăm Sfintei Parascheva pentru ţara noastră şi pentru familia noastră, să avem în casă o icoană a Sfintei Parascheva, să sărbătorim ziua acestei Sfinte, iar dacă avem norocul să ne ducă paşii prin părţile Moldovei, să facem tot posibilul să mergem să ne închinăm la moaştele Sfintei Parascheva, unde s-au făcut şi încă se mai fac minuni.

Maica preoteasă

(Florica Bațu-Ichim, Grădina cu Îngeri şi Sfinţi, Editura Vremi, 2015)

Despre viata Floricăi Bațu-Ichim, sotia Pr. Dumitru Ichim din Canada care a trait mai mult de doua decenii o lupta a credintei, cu adevarat muceniceasca, cea cu boala cancerului – puteti citi mai multe AICI sau AICI

Legaturi:

***

 

***

 


Categorii

Educatia crestina/ Copiii in Biserica, Educatia sexuala, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, LGBT.../ Casatoriile homosexuale, Portile Iadului, PS Ignatie, Episcopul Husilor, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Viata de familie, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “PREACUVIOASA MAICA PARASCHEVA. Rugaciuni, Slujba privegherii, Predica PS Ignatie al Husilor (VIDEO) si SFATURI FOARTE IMPORTANTE si ACTUALE CATRE PARINTI ale Maicii preotese FLORICA BAȚU-ICHIM († 2010): “Doamne, salvează familia noastră! Trebuie să le spunem clar copiilor că Dumnezeu a făcut un bărbat şi o femeie şi căsătoriile se pot face numai între un bărbat şi o femeie”

  1. Pingback: Predica PS MACARIE în Duminica PILDEI SEMĂNĂTORULUI: “Mulți semănători au ieșit, mai ales în aceste vremuri, să arunce semințele învățăturilor lor în inimile oamenilor și să le ducă la robia cea sufletească”. DOUĂ MINUNI RE
  2. Pingback: “SE CADE SA ASCULTAM DE DUMNEZEU MAI MULT DECAT DE OAMENI”. Cuvant cu putere al Parintelui Episcop DAMASCHIN DORNEANUL la Zilele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, 2018: “Puneti-va cat mai des intrebarea: CE VREA DUMNEZEU DE LA MINE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate