RASTIGNIREA LUI HRISTOS pe altarul STIINTEI-IDOL? Pana unde vrem sa mergem cu… “IGIENIZAREA CULTULUI ORTODOX” si cu EXALTAREA CIVISMULUI? “Din ajutor, știința a devenit un dumnezeu-surogat”, care ne ajuta SA IL IZGONIM PE DUMNEZEUL CEL VIU/ Indemn in versuri pentru păstori la MARTURISIREA CURAJOASA A CREDINTEI CURATE

9-04-2020 Sublinieri

FIȚI VREDNICI DE HRISTOS!

de Eliana Popa

Dacă Stăpânul v-a ales să-i fiți,
Păstori destoinci la straja turmei Sale,
Când va fi timpul să mărturisiți,
Cuvântul vostru fi-va armă tare!

Să mergeti cu nădejde inainte,
Oricât oțet și fiere vă vor da,
Căci și pe El L-au adăpat cu ură,
Acei ce L-au primit cu Osana!

Conduși veți fi de îngeri și de sfinți,
Trimiși de sus, din Slava Sa cea mare,
Să vă ajute să mărturisiți
Credinta Ortodoxă ce nu moare!

Căci dulce-i pătimirea pentru Cel
Ce-a dus povara tuturor în spate,
Iar jertfa ce-o aduceti pentru El,
Va fi botez și plată de păcate!

Cum și strămoșii noștri Brâncoveni,
Genunchiul și grumazul n-au plecat,
La ‘nalta Poarta a acelor vremi,
Și capul pe butuc și l-au lăsat!

Iar cei ce împotrivă vă vor sta,
Mințind și cautând să vă lovească,
Sunt vulpi viclene ce vor căuta
Ca turma voastră să o risipească.

Voi sunteți ale Fiului vlăstare,
Crescute din altoi de mucenici
Ca niciun vifor să nu vă doboare
Și numai către Domnul pururi să priviți!

(din volumul de poezii ,,CU HRISTOS PE DRUMUL CRUCII”)

***

https://www.alamy.com/yekaterinburg-russia-15th-mar-2020-yekaterinburg-russia-march-15-2020-a-woman-wipes-the-our-lady-derzhavnaya-icon-during-a-liturgy-at-the-church-on-blood-in-honour-of-all-saints-resplendent-in-the-russian-land-the-russian-orthodox-church-urges-monasteries-and-churches-to-observe-precautions-amid-the-coronavirus-infection-outbreak-the-preventive-measures-include-sanitizing-employees-hands-disinfect-icon-cases-kiots-and-using-disposable-cups-for-communion-donat-sorokintass-credit-itar-tass-news-agencyalamy-live-news-image348784888.html

Fratele Ioan:

Hristos și spiritul civic

Isteria coronavirusului a început să creeze falii în societate, deși mai cinstit ar fi să spunem că le-a adâncit pe cele care erau deja create. Inclusiv în Biserică se observă o polarizare în jurul „igienizării cultului”, adică: ne împărtășim cu aceeași linguriță sau nu, ne dezinfectăm icoanele înainte de a fi sărutate sau nu, mergem la liturghie în perioadă de molimă sau nu? Așa se naște întrebarea: are nevoie cultul creștin ortodox de o astfel de igienizare?

Ni se cere să avem spirit civic și să ne gândim la posibilele victime ca urmare a contaminării de la om la om. Așa gândește știința la nivelul la care e ea acum. Toate bune și frumoase, doar că din această ecuație e scos un personaj enigmatic, contestat și controversat, cunoscut îndeobște sub numele de Dumnezeu. Nu știu dacă există ceva sau cineva pe lumea asta care să fie imaginat în mai multe feluri, vorba ceea, câte bordeie, atâtea obiceie. Chiar și între creștinii ortodocși nu există un consens, iar aici mă refer nu la învățătura Bisericii, ci la ceea ce crede omul obișnuit. Are vreun rol Dumnezeu în ecuația de față și dacă da, care? Din perspectiva unui ateu sau a unui agnostic, care e tot un ateu dar mai fățărnicit, necunoscuta Dumnezeu nu există sau e nerelevantă, așadar aducerea discuției în această direcție este fără sens, așa cum tot din acest punct de vedere fără sens este și molima, și viața, și moartea.

Dar oare noi, creștinii ortodocși, cum ar trebui să gândim și să ne raportăm la o situație de criză ca cea de față? Să ignorăm de tot știința și să alergăm în coate și în genunchi în jurul bisericilor ca să ne vindece Dumnezeu? Să spunem că Dumnezeu e Cel care a lăsat pe lume știința și că ar trebui să ascultăm mereu de ea în cele ale trupului? Iată două extreme cu care nu m-am împăcat niciodată, așa cum nici cu dictonul „adevărul este întotdeauna la mijloc” nu sunt defel împăcat. Dacă e să urmărim modul și timpul în care a apărut știința modernă vedem că este doar de câteva veacuri – înainte vreme, în mult hulitul ev mediu, având o pondere și o însemnătate neglijabilă. Oare asta ce ar putea însemna? Că Dumnezeu i-a ținut pe oameni în ignoranță ca să se distreze mai bine pe seama credulității lor? Asta implică un Dumnezeu sadic, nu iubitor. Sau poate că Biserica e cea care, pentru a-și păstra hegemonia, i-a dorit pe oameni în întuneric? Asta ar implica din nou o părăsire din partea lui Dumnezeu, în contradicție cu „Iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacului“ [Matei 28, 19]. Bun, dar atunci care ar fi explicația? Hai să întreb provocator: oare omenirea chiar are nevoie de știință, la nivel ontologic vorbind? Bine, dar dacă ar fi așa, atunci Dumnezeu de ce ne-a dat-o acum? Care ar fi rostul ei? Păi, din milă, tocmai ca să ne ajute cumva în starea asta de continuă distanțare de Dumnezeu. Din ajutor însă, știința a devenit un dumnezeu-surogat în care, treptat-treptat, omul a câștigat mai multă încredere decât în adevăratul Dumnezeu și din care și-a cioplit un nevăzut idol.

Ce legătură are toată această filozofie cu igiena? Și cu civismul? Doar Dumnezeu ne spune că trebuie „să îl iubim pe aproapele nostru ca pe noi înșine”. Așa este dar, o! vicleană capcană, înainte de toate ne cere să-l iubim pe El! Fără limită! Limita iubirii aproapelui suntem noi înșine, dar față de Dumnezeu ni se cere să nu avem limite. Oare cum putem să-L iubim pe Dumnezeu fără limite dacă, atunci când e să Îi primim Trupul și Sângele Îl luăm cu o oarecare greață și frică de contaminare că, deh, e cu aceeași linguriță? Sau când ignorăm cuvintele Sale: „unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” [Matei 18, 20] argumentând că e mai „safe” să asculți Liturghia de acasă? Cine e mai mare, știința sau Dumnezeu care ne-a descoperit o mică parte din știința pe care El a creat-o? Cine e mai puternic, un virus sau pronia dumnezeiască? Aici nu văd decât două posibile explicații: sau nu credem în Dumnezeu și în puterea Lui, sau ne-am lăsat înșelați de duhul lumii acesteia, fie din neștiință, fie din comoditate. În primul caz nu văd vindecare decât numai prin căi pe care singur Domnul le știe, iar în al doilea caz vindecarea vine prin trezire. Trebuie să ne trezim din somnul care ne-a apucat, căci este somn de moarte. Cu burțile sătule și dulapurile pline am uitat că „toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit de sus este, pogorându-se de la Părintele luminilor” [Iacob 1, 17].

Spiritul civic? E bun și el, la măsura lui. Să nu uităm însă că din spirit civic Hristos a fost răstignit, ca nu cumva „tot neamul să piară”. Greșit raționament, urmând logici omenești sterile. Nu au fost raționali conducătorii evreilor sau poporul care a strigat „Răstignește-L! Răstignește-L!”? Ba au fost foarte raționali, hiper-raționali, numai că le-a scăpat esențialul: Hristos era Dumnezeu. Și nouă, în hiper-raționalitatea noastră ne scapă esențialul: Hristos este Dumnezeu. Și e declarat prietenul nostru:Domnul este luminarea mea şi mântuirea mea; de cine mă voi teme? Domnul este apărătorul vieţii mele; de cine mă voi înfricoşa?[Psalm 26, 1-2]. Alergăm la măști și dezinfectante? Nu facem rău, câtă vreme le vedem limitele și câtă vreme nu credem că ele însele ne protejează, nu Dumnezeu. Fraților și surorilor, Dumnezeu este de fapt Cel care ne apără, nu slabele noastre găselnițe omenești!

A, și să nu uit: o prietenă care deține o farmacie îmi spune că, dacă acum câteva săptămâni a primit măști de față la 0,50 de lei bucata, acum le primește la 4,50 de lei. Spirit civic? Dragi producători din industria farmaceutică, mai scutiți-mă! Ca să nu mai vorbesc că inclusiv acest virus este probabil creat în laborator și lăsat la liber. Precis că tot din spirit civic. Cum tot din spirit civic e creată de către media o isterie fără egal, având în vedere că mortalitatea din varii alte cauze este [cel putin comparabilă], nevorbind de ignorata pandemie numită avort (hello OMS?), din întâmplare pe primul loc la mortalitate. Dar dacă fugi la Dumnezeu, la Tatăl nostru, și îi ceri ajutorul pentru tine și pentru cei de lângă tine în Liturghie și în Împărtășanie, asta nu mai e spirit civic. Foarte bine, dacă e pe așa, atunci să nu am spirit civic, dar să Îl am pe Dumnezeu alături și îmi este de ajuns.

Fratele Ioan

 

Legaturi:

CORONAVIRUSUL, ÎMPĂRTĂȘANIA și CREȘTINII. “Să ne privim în oglindă, punându-ne întrebarea cu toată sinceritatea: de ce ne împărtășim?”

MESAJ PUTERNIC AL PARINTELUI EPISCOP MACARIE, de Bunavestirea indoliata, “in zilele cand vestile rele ne coplesesc”: “BISERICA A DEVENIT UN CONVENABIL TAP ISPASITOR IN ACESTE VREMURI DE CERNERE. Credem cu tarie ca IMPARTASANIA din acelasi potir NU TRANSMITE INFECTIE! Portile iadului de vor lovi Biserica nu o vor putea prabusi!” (VIDEO, TEXT)/ RUGACIUNE FIERBINTE LA VREME DE MOLIMA

“SFINTELE TAINE sunt realitati, nu simboluri. Este o PROFANARE sa ne gandim sau sa ne apropiem de ele ca si cum ar fi realitati biologice obisnuite, perisabile” – Marturisirile limpezi si puternice ale unor EPISCOPI ROMÂNI (PS MACARIE, IGNATIE si IUSTIN) despre SEMNIFICATIA SI PUTEREA SFINTEI IMPARTASANII, in contextul “ISPITEI de a dori sa modificam DUPA BUNUL PLAC randuiala liturgica statornicita in Biserica”

PS IGNATIE despre MINCIUNA PROPAGANDISTICA si “CIUMA” FALSURILOR aruncate in vreme de criza, pentru EXPLOATAREA FRICILOR OAMENILOR (video, text)/ MOLIMA HRISTOFOBIEI IN VREME DE PANDEMIE – raspuns polemic atacurilor inversunate ale ACTIVISTILOR PROGRESISTI impotriva clerului BOR pentru FOLOSIREA LINGURITEI EUHARISTICE

PATRIARHUL DANIEL REVINE CU PRECIZARI DESPRE REGULA IMPARTASIRII, dar PRECEDENTUL “LINGURITELOR PERSONALE” ESTE CREAT, in numele grijii pentru “cei mai slabi in credinta”/ PS IGNATIE: “Biserica se conduce nu prin comunicate, ci prin cuvinte pastorale asumate”/ REACTII, ATITUDINI, CLARIFICARI si MARTURII din partea corpului eclesial viu in privinta SMINTELII create de primul comunicat al PATRIARHIEI si a relatiei dintre SFINTELE TAINE – LINGURITA – BOLNAVI – IGIENA

EXISTA VREUN RISC DE CONTAMINARE PRIN IMPARTASANIE? Ce a aratat un studiu stiintific american?

SFÂȘIETOAREA SCRISOARE DESCHISĂ către RAED ARAFAT a preotului ANDREI ROȘCA, cerând REDESCHIDEREA BISERICILOR: „Dacă nu îi dăm voie lui Dumnezeu să lucreze prin preoți și prin oameni, MORTALITATEA va înghiți lumea!”/ Indignarea unui preot: „GATA, E SUFICIENT! Nu înțelegeți că lupta voastră este de fapt împotriva lui Hristos?”/ Mărturia unui medic de la POLIZU: „ÎMPĂRTĂȘANIA ESTE SALVATOARE!”

BULGARIA, APARATA DE CORONAVIRUS DE SFANTUL NICHIFOR CEL LEPROS SI DE… CREDINTA MARTURISITOARE A PRIM-MINISTRULUI SAU, BOYKO BORISOV: “Nu pot inchide bisericile! De la aceasta criza NUMAI DUMNEZEU NE POATE SCAPA!”/ SFANTUL NICHIFOR SE ARATA IN VEDENIE: “Exista un leac si acesta este… SFANTA IMPARTASANIE!”

VAL DE INTIMIDĂRI și ACUZAȚII IRESPONSABILE cu iz de persecuție ANTI-ORTODOXĂ din partea dușmanilor ideologici ai Bisericii: DENUNȚ PENAL pentru PREOȚII Catedralei Mitropolitane din CLUJ pentru folosirea aceleiași lingurițe euharistice. EMIL MOISE cere testarea sau IZOLAREA LA DOMICILIU A TUTUROR SLUJITORILOR BISERICII

PARINTELE MILEA DE LA BUZAU – Cuvant cu putere in Duminica Sfintei Cruci, la ultima Liturghie cu credinciosi din perioada PANDEMIEI: “CÂND VA ÎNCETA LITURGHIA VA ÎNCETA ROMÂNIA! Dragii mei, sunt vremurile din urmă. NE CEARTĂ DUMNEZEU” (VIDEO, TEXT)

Cuviosul EUSEBIU GIANNAKAKIS, “in mijlocul durerii, la capataiul celor suferinzi”, despre PUTEREA MINUNATA A SFINTELOR TAINE ALE SPOVEDANIEI SI IMPARTASANIEI in viata celor bolnavi: “Slava Tie, Doamne! Binecuvantate sunt lacrimile pocaintei!” ROLUL PREOTULUI DE SPITAL SI FOLOSUL BOLII

DUHUL DESERTACIUNII SI PECETEA INTERIOARA. Pecetluirea in duh, impartasirea cu antihrist si “apostazia tainica a inimii” prin vietuirea statornica in pacat si modul de viata lumesc: “PECETEA CRESTINILOR ESTE DUHUL SFANT. TREBUIE SA NE INTEMEIEM PE LUCRAREA INTERIOARA”

Puterea duhovniceasca pierduta si PATIMILE-IDOLI CARE INLOCUIESC PE DUMNEZEU IN VIATA NOASTRA. Cuv. Paisie: “Astazi, pe cat inteleg, exista o idolatrie mai mare”

Ierom. Ioan Buliga: TEOLOGII SA INVETE DIN SFINTELE CARTI, IAR NU DIN MINTEA LOR

SFINTII PARINTI vs. “INTELEPCIUNEA ACESTEI LUMI” si EREZIILE APUSENE: “Invatatura Sfintilor Parinti este INVATATURA SFANTULUI DUH! Va rog: tineti-va de aceasta invatatura! Trebuie sa aducem si trupul, si mintea, si inima sub carmuirea Duhului”

Sfantul Nicolae Velimirovici despre CULTURA EUROPEANA CA O CULTURA A APOSTAZIEI

Sf. Nicolae Velimirovici despre TEOLOGII DE MODA NOUA care cauta sa-L imbrace pe Hristos in purpura STIINTEI MINCINOASE


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Impartasania, Pandemia Covid-19, Poezii, Preotie (pentru preoti), Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “RASTIGNIREA LUI HRISTOS pe altarul STIINTEI-IDOL? Pana unde vrem sa mergem cu… “IGIENIZAREA CULTULUI ORTODOX” si cu EXALTAREA CIVISMULUI? “Din ajutor, știința a devenit un dumnezeu-surogat”, care ne ajuta SA IL IZGONIM PE DUMNEZEUL CEL VIU/ Indemn in versuri pentru păstori la MARTURISIREA CURAJOASA A CREDINTEI CURATE

  1. Pingback: Alte articole interesante | Mărturie creștin-ortodoxă
  2. Pingback: RECOMANDARILE INJOSITOARE ALE I.N.S.P. PENTRU BISERICA si reactii MARTURISITOARE ale corpului eclezial. IPS TEODOSIE: "E o imixtiune in cultul bisericii. Nu facem compromisuri". PREOTI SI MIRENI INDIGNATI pentru tentativele de modificare brutala
  3. Pingback: ÎPS TEOFAN (video + text): “MARE ESTE NERĂBDAREA NOASTRĂ SĂ NE REVEDEM, participând la Sfânta Liturghie, împartășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului – NU DUPĂ ALTE MODALITĂȚI PE CARE NI LE INSPIRĂ UNII ȘI ALȚII, ci după râ
  4. Pingback: Cu vehemență și fermitate exemplară, EPISCOPUL IGNATIE al Hușilor acuză "instalarea unui DESPOTISM SANITAR, care se traduce printr-o IMIXTIUNE hilară şi ineptă în ceea ce priveşte practica liturgică a Bisericii". Despre "MINȚIL
  5. Pingback: PS SEBASTIAN: “Ce am învățat în izolare?” – ADEVĂRURI INCOMODE DESPRE PANDEMIE și cu ce rămânem din ea. “Prea pare profitabil coronavirusul pentru păpușarii lumii, ca să-l mai declare vreodată mort! Cred că au prins gu
  6. Pingback: Pr. Prof. Vasile Păvăleanu explică DE CE NU TREBUIE SCHIMBATĂ MODALITATEA DE ÎMPĂRTĂȘIRE A BISERICII, PRIN LINGURIȚA SFINȚITĂ, în ciuda presiunilor dinafară și dinlăuntru: “Modul administrării consfințește, confirmă, întărește,
  7. Pingback: Pr. TUDOR CIOCAN despre STRATEGIILE ANTIHRISTICE DE RUPERE A CRESTINILOR INTRE EI, DE BISERICA SI DE DUMNEZEU in vremurile noilor forme ale “luptei de clasa”. ISPITA GRIJII EXCESIVE PENTRU SANATATE si a exacerbarii FRICII DE IMBOLNAVIRE (audio
  8. Pingback: “Atunci când vedeți că vor începe lupta împotriva Sfintei Împărtășanii, să știți că Antihrist se află pe drum”. PĂRINTELE ELPIDIE VAIANAKIS: “ACUM ÎNCEPE ULTIMA PRIGOANĂ A BISERICII”. Apatia conducătorilor biseric
  9. Pingback: De ce numai ORTODOCȘII au probleme în ceea ce privește ÎMPĂRTĂȘIREA CU SFINTELE TAINE? | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: “E cumplit când oameni din Biserică se vădesc robi ai logicii lumii, ai spaimei, şi devin propagandişti ai liniei „oficiale”, care nu urmăreşte decât să întărească controlul asupra individului”. VREMEA ADEVĂRULUI – continuar
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate