Cuvantul PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei, despre RADICALIZAREA SECULARISTA SI CEA ISLAMICA IN EUROPA, multiculturalism si sincretism religios: “SE LOVESTE SISTEMATIC IN CRESTINISM”; “Se organizeaza demostratii nerusinate pentru pacatele impotriva firii”; “CORECTITITUDINEA POLITICA – o politete sinistra care relativizeaza adevarul”; “Daca nu vom intelege sa respectam valorile crestine, DE LUMEA NOASTRA SE VA ALEGE PRAFUL” (video)

13-08-2016 6 minute Sublinieri

Preasfințitul părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților – Predică la sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, 05 august 2016

(transcriere partiala, de la ~min. 10)

“[…] Ati auzit ca spaima Europei este acum din cauza radicalizarii. Persoane aparent normale, care traiesc in societate, unii au si serviciu si dezvolta o activitate aparent normala, se radicalizeaza in rau. Daca Sfantul Ioan Iacob s-a “radicalizat” in bine, si “a performat” in sfintenie si in toate virtutile noastre crestinesti, se intampla astazi, din pacate, in lumea noastra, si vedem cum persoane, oameni poate botezati sau slujitori ai altor religii, oameni care pretind, de altfel, ca au credinta se radicalizeaza in rau si fac rau societatii. Ma refer la acestia care, intr-un moment de pierdere a ratiunii sau, din dorinta de razbunare, pun mana pe arme si omoara zeci, sute de persoane nevinovate in Franta, in Anglia, in Germania; in America s-a intamplat mai inainte si frica noastra este ca s-ar putea sa se intample si in alte tari.

De ce aceasta radicalizare in rau, dragii mei? Pentru ca nu numai despre acesti teroristi ar trebui sa discutam atunci cand ne gandim la radicalizare, si nu numai in alte tari. Radicalizare in rau a fost si la noi. Aduceti-va aminte cand crestini botezati de la noi din tara au strigat impotriva prezentei icoanelor in scoli. Ca si cum icoanele in scoli, sau in institutiile publice ar putea face vreun rau celor care le privesc sau se inchina lor. Ati vazut dupa aceea radicalizarea celor care au cerut scoaterea religiei din scoli. Ca si cum religia ar invata pe copii de rau. A trebuit sa mergeti la cancelarie si sa semnati ca ai dumneavoastra copii sau nepoti sa studieze religia in scoala, pentru ca nu ati gasit nimic rau in prezenta lui Dumnezeu in sufletele copiilor, fie si de la o varsta frageda, cand ei, sa spunem, nu pot alege in mod constient si liber acest lucru.

Ati vazut, mai nou, radicalizarea unora care cer casatorie nu doar asa cum a lasat-o Dumnezeu, cand a creat femeie si barbat. Si a trebuit sa mergem cu totii si sa semnam si sa cerem Parlamentului tarii, Statului acesteia, care ar trebui sa apere valorile noastre nationale si crestine. Pentru ca sunt traditionale, sunt vechi si au aratat peste timp ca sunt pozitive si sunt folositoare fiintei noastre. A trebuit sa semnam fiecare dintre noi ca sa demonstram ce? Un lucru care fusese demonstrat de la creatia lui Adam si al Evei.

De asemenea, dragii mei, in loc sa se pretuiasca valorile noastre nationale si crestine, in loc sa se pretuiasca traditia de veacuri, care a facut din neamul nostru romanesc un neam capabil sa se uneasca, faramitat fiind in atatea bucati, un neam care s-a putut aduna imprejurul Bisericii dintotdeauna si sa pazeasca cu sfintenie invataturile Domnului, traim aceste clipe, cand semeni de-ai nostri, in loc sa respecte aceste valori, inventeaza niste concepte noi, neverificate in istorie, neverificate in traditie.

Ati auzit de conceptul multiculturalismului. Se cultiva, adica, toate culturile, mai putin cea a noastra, romaneasca si crestina.

Ati auzit, dupa aceea, de conceptul corectitudinii politice, o politete sinistra care relativizeaza adevarul, care relativizeaza autenticul, cautand sa ambaleze si sa deghizeze umanul si valorile in cuvinte care mai de care mai interesante, dar care, pana la urma, nu spun mare lucru. Concepte care nu cauta altceva decat sa scoata din sufletul nostru si din inima noastra adevaratele valori.

Ati auzit, dupa aceea, de conceptul sincretismului religios. Se cultiva toate religiile, toate culturile. De aceea sunt lasati la portile Europei sa vina toti islamicii – ca si ei sunt religie -, si sa traiasca alaturi de noi. Numai ca, dragii mei, in acelasi timp s-a refuzat sistematic crestinismului statutul de credinta stramoseasca, de radacina, de vana autentica a Europei noastre de astazi.

Se loveste sistematic in crestinism. Nu se mai doresc afisate insemnele lui nicaieri in public, sub pretextul ca sunt jignite celelalte religii. Iata, dragii mei, unde a dus lumea de astazi, care si-a neglijat religia sa, si-a neglijat valorile ei crestine, autentice si verificate de-a lungul celor doua milenii, si-a neglijat morala ei si, lipsita de ratiune, a deschis portile altei lumi, care a venit peste ea si a distrus civilizatia, siguranta si securitatea ei. Cine a vizitat Occidentul cu cativa ani in urma, inainte de a incepe nebunia aceasta care te sperie, pentru ca sta sa explodeze la tot pasul o bomba, sau un om lipsit de ratiune sa puna mana pe arma si sa distruga totul in jurul lui, stie pana unde a ajuns civilizatia lumii in ziua de astazi. Aceasta, dragii mei, a ajuns sa fie pusa intr-un real pericol si sa se prabuseasca. De ce? Pentru ca nu am inteles ca daca este sa ne radicalizam in ceva, ar trebui sa ne “radicalizam” in bine. Daca merita sa facem performanta in ceva, merita sa facem “performanta”, ca sfintii nostri, in post, in rugaciune, in meditatie sfanta, in viata curata, in morala aceasta a noastra, crestineasca si nu in raul de orice fel, de care v-am vorbit.

Ce ar trebui sa invatam din viata unui sfant? Ar trebui, dragii mei, sa invatam din exemplul lui, sa invatam din exemplele sfintilor si “sa ne radicalizam in bine”. Lumea aceasta are nevoie de echilibru si de oameni care sa cultive binele, sa cultive valorile noastre crestine, sa cinsteasca credinta noastra, aceasta, ortodoxa, pe care o mostenim de la mosii si stramosii nostri. Sfintii “au performat” in aceasta si si-au sfintit viata. Daca nu vom intelege sa respectam aceste valori ale noastre si daca lumea aceasta a noastra va continua sa inventeze concepte noi, dar care nu au nici un fel de legatura cu Dumnezeu, valorile crestinismului, de lumea aceasta, a noastra, se va alege praful. Ati vazut de la an, parca mai putini sunt cei care trec pragul bisericii, parca mai putini sunt cei care inteleg sa-L slujeasca pe Dumnezeu, sa-i cinsteasca pe preoti si Biserica, chiar daca mass-media si-a facut o meserie din a denigra crestinismul si valorile lui. In Europa, in unele zone, aproape ca este interzis crestinismul. In multe parti sunt interzise insemnele sale. Ce a facut crestinismul rau, acestui neam omenesc, ca sa fie marginalizat si sa fie preferate alte religii, care sunt si straine lumii noastre europene in care traim? Si realitatea ne-o arata ca, de fapt, nici nu reusesc sa se integreze si sa patrunda in sufletele oamenilor care locuiesc pe continentul acesta batran, europeean, dar crestin prin radacina si prin vana lui.

Sa ne rugam lui Dumnezeu, dragii mei, ca exemplul acesta al sfintilor pe care noi ii praznuim, ca al Sfantului Ioan Iacob, de astazi, sa rodeasca si in noi “radicalizare” sfanta, sa facem si noi adica, “performanta” de rugaciune, de postire, de nevointa de asceza, asa cum au facut ei ca, poate, daca vom fi mai multi cei care vom lucra sfintenia, neamul nostru, lumea noastra in care traim sa fie din ce in ce mai buna si sa se puna stop acestei curgeri catre prapastie care caracterizeaza lumea si chiar neamul nostru, de astazi, pentru ca si la noi, in tara, se gasesc destui care sa organizeze, ati vazut, demostratii nerusinate, pe strada, pentru pacatele acestea impotriva firii si nu ezita sa blameze crestinismul si Biserica noastra, in orice fel.

Sa-l rugam pe Sfantul Ioan Iacob, de astazi, sa ne daruiasca si noua o farama din vietuirea lui, din postul lui, din rugaciunea lui, din asceza lui, din iubirea lui, pentru meditatie sfanta si pentru petrecere impreuna cu Dumnezeu in liniste si in viata curata si aleasa. Amin!”

preasfintitul-sebastian-al-slatinei-foto-tudorel-rusu

Legaturi:

***

***


Categorii

Corectitudine politica/ Marxism cultural, PS Sebastian Pascanu, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Cuvantul PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei, despre RADICALIZAREA SECULARISTA SI CEA ISLAMICA IN EUROPA, multiculturalism si sincretism religios: “SE LOVESTE SISTEMATIC IN CRESTINISM”; “Se organizeaza demostratii nerusinate pentru pacatele impotriva firii”; “CORECTITITUDINEA POLITICA – o politete sinistra care relativizeaza adevarul”; “Daca nu vom intelege sa respectam valorile crestine, DE LUMEA NOASTRA SE VA ALEGE PRAFUL” (video)

  1. Pingback: ADORMIREA MAICII DOMNULUI – “PASTILE DE VARA”/ Fiul care isi tine in brate Maica sau CE NE INVATA ICOANA PRAZNICULUI?/ Cuvinte miscatoare si insufletitoare despre IUBIREA MAICUTEI DOMNULUI, la hramul de la Nicula, ale Preasfintitilor IGN
  2. Pingback: Cuvant puternic al Preasfintitului Ignatie Muresanul la Nicula despre ATACURILE SI MANIPULARILE LA ADRESA BISERICII in numele fals al “tolerantei”: “EUROPA ESTE MURIBUNDĂ, n-are nevoie de Biserică, de familie, de Dumnezeu. AVEȚI GRIJ
  3. Pingback: Cuvant marturisitor al PS MACARIE la hramul Manastirii DOBRIC (audio + text): “VREMURILE SUNT FOARTE GRELE şi devin din ce în ce mai grele, însă în aceste vremuri trebuie să mărturisim. BISERICA ESTE UNA, NU POT FI MAI MULTE! În Biserica Ort
  4. Pingback: “DACĂ AR FI SĂ SE NASCĂ DIN NOU ASTĂZI HRISTOS, OARE LUMEA NOASTRĂ CUM L-AR PRIMI?”– Pastorala la Naşterea Domnului (2016) a PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, CUVÂNT CURAJOS, MĂRTURISITOR ŞI ŞFICHIUITOR LA ADRE
  5. Pingback: DE CE VREI SA (MAI) VII LA NOI, DOAMNE? “Cine e atât de nebun încât să nu vrea să fie iubit cu o aşa iubire?”/ “X-MAS…” sau ce-a mai ramas din sarbatoarea Nasterii lui Hristos in lumea care a proclamat “moartea lu
  6. Pingback: "Până când Îl vom tot condamna la moarte pe Hristos?!" PASTORALA MĂRTURISITOARE A PS SEBASTIAN LA ÎNVIEREA DOMNULUI (2017) despre RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU și formele de persecuție a creștinismului din zilele noastre și de inst
  7. Pingback: "Până când Îl vom tot condamna la moarte pe Hristos?!" PASTORALA PS SEBASTIAN (2017) despre RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU
  8. Pingback: IPS IOSIF (video): "Nimeni nu mai suportă numele de creştin... Să îndrăznim să ne mărturisim credința, chiar dacă vom suferi!"/ "DEMONIZAREA" SOCIALĂ, ABOLIREA DREPTURILOR ȘI A LIBERTĂȚII DE CONȘTIINȚĂ A CREȘTINILOR di
  9. Pingback: PS SEBASTIAN, una dintre puținele voci de ierarhi care încă mai STRIGĂ ADEVARUL: “Ne mai mirăm de ce Dumnezeu Se supără pe noi și ne lasă pe mâna unor „DEMONIZAȚI” gata SĂ DEA FOC lumii, JUCÂNDU-SE DE-A DUMNEZEII prin experimente de
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare