Interviu cu Mitropolitul Nicolae de Messoghia: SUNTEM CONDUSI CATRE O CATASTROFA NATIONALA. CEL MAI RAU E CA NU APAR SEMNE CA NE-AM TREZI!

27-02-2012 4 minute Sublinieri

nicolae messoghia

“In loc sa ne hranim de la sanul Bisericii, noi o muscam”

Reportaj de Dimitris Rizouli

Unul dintre cei mai activi mitropoliti ai Bisericii Greciei, Mitropolitul Messoghiei, kir Nikolaos (care a studiat la Harvard si MIT, a fost colaborator in cadrul NASA si a renuntat la toate si a devenit calugar) isi deschide inima catre “Kiriakatiki Dimocratia” si sustine ca suntem condusi catre o catastrofa nationala.

Vede ca foarte posibila o explozie sociala, subliniaza ca Biserica trebuie sa-si goleasca conturile si rezervele, iar referitor la arestarea egumenului Efrem declara ca a fost o lovitura impotriva Bisericii si o injunghiere a justitiei.

Societatea fierbe

– Preasfintite, tara trece prin momente grele si poporul si-a pierdut rabdarea. Va este teama de o posibila explozie sociala?

Cine nu se teme? Atata timp cat am pierdut ca popor orice fundament duhovnicesc, cum se poate controla deznadeajdea, sentimentul nedreptatii, foamea si toate celelalte care rezulta de aici?

– Sunteti dezamagit de traiectoria si evolutiile din tara, dar de pozitia Europei?

– Nu sunt placute aceste evolutii. Cred ca ne indreptam catre o catastrofa nationala. Nu ma asteptam la ceva mai bun din partea Europei.

Cel mai rau e ca nu apar semne ca ne-am trezi.

– Ati fost de partea poporului cu putere atunci cand s-au impus noile taxe din partea DEI (n.n. compania publica de electricitate elena) Atunci anumite persoane v-au acuzat de interventie politica. Ce le raspundeti?

– Sa citeasca cu atentia declaratia noastra, sa gandeasca cu calm si sa incerce sa perceapa cu sinceritate situatia de astazi.

– Anumiti oameni politici (in primul rand dl Niko Sifounakis) din cand in cand v-au atacat dur. Va amaraste aceasta atitudine?

– Nimeni nu ma amaraste in afara propriei mele persoane. Oamenii au dreptul sa fie in dezacord, dar nu si sa denatureze cu rautate adevarul.

Rolul Bisericii

– Poporul cauta sprijin in Biserica. Cu toate ca se face o lucrare sociala imensa, se aud voci care spun ca Biserica trebuie sa faca mai mult. Sunteti de acord?

– Biserica trebuie mereu sa faca tot ce se poate face, sa-si goleasca conturile si rezervele, sa se ofere in slujba poporului cu toata puterea ei, mereu sa functioneze la “limita maxima”. Acolo Il gaseste pe Dumnezeu.

Se intalneste insa adesea o situatie absurda in privinta pretentiilor acelora care stau impotriva bisericii. Sunt cei care vorbesc de proprietati si bogatii.mitropolitul nicolae Este foarte nedrept sa aiba loc o lucrare asa de mare, sa fie imbratisata atata lume si unii sa insiste in a raspandi rautati.

– Are si Biserica o vina pentru criza prezenta?

– Desigur ca toti avem. Daca noi, Biserica, am fi fost mai aproape de mesajul si misiunea noastra, cat de diferite ar fi fost lucrurile! Totusi pe de alta parte, cu ce e vinovata Biserica pentru toate alegerile inacceptabile pe care le-au facut politicienii in ultimii ani?

Persecutia pe care o primeste biserica nu este straina de aceasta criza. Eu vad vina noastra nu in ceea ce am facut, ci in ceea ce nu am facut.

– In Mitropolia voastra prin ce mijloace ii ajutati pe cei ce au nevoi si ce va cer credinciosii?

– Principala cerere a oamenilor este pentru gasirea locurilor de munca. Putini sunt cei care cauta altceva. Sunt si multi care, cu multa demnitate, ne impartasesc greutatile lor. Ceea ce facem noi ca Biserica este sa incercam sa stam aproape si, pe cat putem, sa ridicam impreuna greutatile lor.

– Care sunt responsabilitatile celor care ne conduc?

– Cred ca sunt mari. Ceea ce ne trebuie acum este insa compasiune, eroism, intoarcere la bazele noastre duhovnicesti si prudenta. Consider ca am fost condusi in prezenta situatie tragica deoarece am distrus educatia, am refuzat valorile si traditiile noastre, L-am pierdut pe Dumnezeu si credinta noastra, ne-am stricat limba si Istoria noastra, traim fara demnitate nationala.

Cine e vinovat ca treimea traditie-tara-familie si ingemanata Ortodoxie-Elada au ajuns sa aiba conotatii negative in limbajul nostru de zi cu zi?  Toate acestea sunt rezultatele unor anumite alegeri politice.

– Recenta scrisoare a Arhiepiscopului catre primul ministru v-a multumit?

– O asteptam si cu adevarat m-a odihnit. A avut elementele unui cuvant profetic. A spus adevaruri clare. Aceasta este misiunea Bisericii, nu sa rezolve problemele de zi cu zi. Aceasta este responsabilitatea reprezentantilor nostri politici. Misiunea ei este sa marturiseasca adevarul si sa arate drumul catre Dumnezeu.

– Tara, in afara saraciei, sufera si de depresie. Cum poate ajuta Biserica pentru invierea psihologica a poporului nostru ?

– Atunci cand bucuria sufletului nostru este Dumnezeu poate sa existe tristete, niciodata insa depresie. Va imaginati vreodata ca un martir sa cada prada depresiei deoarece este prigonit? Ceea ce ofera Biserica este Dumnezeul cel viu. Rugaciunea catre Acesta este ca respiratia. Asa ajuta Biserica.

– Exista speranta pentru viitor?

– Sigur ca exista. Daca ramanem ancorati in credinta noastra si in traditia noastra, si daca ne vor lovi, vom invia. Si daca ne vor distruge, ne vom reface.

– Credeti ca Biserica are nevoie de reinnoire?

– Biserica inseamna continua innoire. “Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă”.  Daca exista aceasta reinnoire, atunci Biserica in deplina siguranta creeaza un echilibru intre indrazneala discursului contemporan si respectul pentru traditia sa de-a lungul timpului.

– Se spune in cercurile bisericesti ca atunci cand se va pune problema veti fi pe lista candidatilor pentru tronul Arhiepiscopal. Adevarat?

– Imi doresc ca atunci cand se va pune aceasta problema sa ma gasesc intr-o asemenea situatie astfel incat nimeni sa nu se preocupe de mine.

“Prin arestarea lui Efrem au incercat sa loveasca in Biserica si sa injunghie Justitia”

– Cum apreciati intamplarea arestarii egumenului Efrem?

– Un egumen aghiorit in inchisoare! Nevinovat, dar periculos! Deoarece a spus o judecatoare ca are tendinte spre delincventa. L-au inchis nu datorita rezultatelor investigatiei, ci datorita unei sentinte pusa pe… psihograma sa (adica pe baza unor alegatii subiective, nu pe baza unor probe – n.n.). E cu putinta asa ceva? Dovada adevaratei noastre crize. Au incercat sa loveasca Biserica si sa injunghie Justitia.

– Sustinerea Sfantului Sinod pentru egumen a dat nastere unor turbulente si reactii ale Mitropolitului Hrisostom. Cum judecati reactia sa?

– Nu as vrea sa judec un episcop, cu atat mai mult intr-un ziar lumesc. Sa traga fiecare singur concluziile.

– Daca anumiti arhierei va vor propune ca urmatorul Arhiepiscop, veti accepta?

– Deoarece dumneavoastra puneti intrebari gresite, credeti ca si ierarhii trebuie sa faca propuneri gresite? In Biserica cea mai buna pozitie nu este a primului, ci a celui din urma. Fericiti cei ce inteleg acest lucru.

– Imi amintesc cate presiuni s-au facut pentru a accepta pozitia de Mitropolit. Acum, dupa ce au trecut destui ani, sunt momente in care credeti ca ar fi fost mai bine sa fi refuzat?

– Nimeni nu m-a presat. Nu are nevoie de noi nici Dumnezeu, nici Biserica. Si iarasi, nu este cel mai important lucru in viata unui cleric sa devina mitropolit. Nici una din fericiri nu spune “Fericiti Mitropolitii”, ci spune “fericiti cei saraci cu duhul” si “fericiti cei prigoniti”. Dar daca ma lupt pentru intaietate ma pregatesc pentru ultimul loc. Asa nadajduiesc sa-L vad pe Dumnezeu,”caci acestia vor vedea pe Dumnezeu”. Poate in cealalta viata.

“Pe Dumnezeu nu-L vom descoperi in experimentul de la CERN, ci inauntrul nostru”

– In afara de arhiereu sunteti si om de stiinta. Stiinta este in conflict cu credinta in Dumnezeu?

– Om de stiinta am fost, nu mai sunt. Acum sunt un simplu ucenic al lui Hristos. Dar cu toata inima.

Mie stiinta mi-a facut numai bine. Ii multumesc mult lui Dumnezeu pentru acest dar. Ii multumesc mai mult insa pentru ca mi-a daruit binecuvantarea credintei, a preotiei si a vietii monahale.

mitr nicolaeCat priveste conflictul, este ca si cum m-ati intreba daca poate un avion sa se ciocneasca cu o racheta spatiala. Primul se misca in atmosfera joasa, al doilea in spatiu, liber fata de actiunea gravitatiei.

– Marele experiment de la CERN cauta “particula lui Dumnezeu” (n.n Bossonul Higgs – supranumit si particula lui Dumnezeu). Este vorba de orgoliu sau revolutie stiintifica?

– Ce spuneti? Daca exista, de ce sa nu o gasim? Problema care se pune nu este sa gasim la CERN particula lui Dumnezeu. Noi incercam sa gasim inlauntrul nostru pe Insusi Dumnezeu.

Daca prima este revolutie stiintifica, a doua este explozie duhovniceasca. Buna prima, cea mai mareata a doua.

– Arderea celor morti, propunerea pentru interzicerea simbolurilor crestine, degradarea predarii religiei in scoala si alte astfel de actiuni sau intentii credeti ca se incadreaza intr-un plan mai larg impotriva credintei si a Bisericii?

– Consider ca se incadreaza in cauzele mai adanci care stau la baza crizei duhovnicesti a poporului nostru. Pentru ca in loc sa ne hranim de la sanul Bisericii, noi o muscam.

Traducere pentru razbointrucuvant de E.P.

[preluarea este permisa numai in conditiile mentionate in nota din subsolul postarii]

Legaturi:

***

*


Categorii

Grecia, Mitropolitul Nikolaos Mesogaias, Parintele Efrem (Vatoped), Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

41 Commentarii la “Interviu cu Mitropolitul Nicolae de Messoghia: SUNTEM CONDUSI CATRE O CATASTROFA NATIONALA. CEL MAI RAU E CA NU APAR SEMNE CA NE-AM TREZI!

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Asa este. Grecii mai au inca ierarhi adevarati. Despre ai nostri ce sa zicem? Corneliu, Drincec, Teodosie, Gurie, Macarie, Iustin Sigheteanul, Daniel Damboviteanul etc. Pe niciunul nu l-am auzit luand nicio pozitie despre nimic ce are miza in societate. In schimb iau pozitii acolo unde orgoliul lor este atins: Preoti care nu platesc la timp, care nu cumpara revista cutare, Trecerea la mitropolia Ardealului, impartasirea cu eterodocsii etc. Asta fac ierarhii nostri. Oameni fara demnitate, fara coloana, fara stiinta, fara har si daruire spre nimic.
  In schimb sa-i multumim lui Dumnezeu ca ne rabda asa cum suntem.

 2. @cornelius:

  Nu toti ierarhii enumerati sunt blamabili, ca sa zicem asa. PS Gurie tocmai ce a luat atitudine fata de prostia cu dragobetele, de pilda.

  Apoi, e foarte bine ca exista ierarhi care iau atitudine pentru impartasirea cu eterodocsii. Este ceva ce ar face si ierarhii greci citati aici.

 3. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/24/ps-sebastian-asta-nu-e-democratie-nepasarea-aceasta-reactia-unui-lider-pdl-olt-sa-mai-taca-din-gura-video/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/12/22/o-noua-pastorala-marturisitoare-a-ps-sebastian-pascanu-care-denunta-demonocratia-si-fanatismul-anticrestin-din-u-e/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/24/ps-gurie-al-devei-si-hunedoarei-dragobetele-jalnic-concubinaj-al-desfranarii-protest-fata-de-casatoria-de-proba-oficiata-de-primarii-din-eparhie/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/12/30/ips-pimen-arhiepiscopul-sucevei-si-radautilor-avertizeaza-printr-o-brosura-documentata-educatia-sexuala-un-pericol-pentru-copiii-nostri/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/11/20/pastorala-remarcabila-a-sfantului-sinod-despre-criza-familiei-de-azi-chemare-la-fapte-in-sprijinul-copiilor-si-parintilor-aflati-in-dificultate/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/04/20/reactii-ferme-impotriva-afiselor-pedofile-ale-miscarii-homosexuale-din-romania-in-timp-ce-romania-e-lauda-fmi-si-a-bancii-mondiale-ungaria-e-rusinea-europei-pentru-modificarile-conservatoare-adu/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/03/27/crucea-puterea-nebuna-a-crestinului-inaltul-teofan-mustra-in-duminica-sfintei-cruci-nelegiuirile-anti-familie-din-lumea-contemporana-propaganda-homosexualitatii-avortului-prostitutiei-educ/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/23/pastorale-de-craciun-in-apararea-familiei-ips-iustinian-si-ips-teofan-contra-avortului-si-anticonceptionalelor-noua-moda-draceasca-la-adolescenti-

 4. “L-au inchis nu datorita rezultatelor investigatiei, ci datorita unei sentinte pusa pe… psihograma sa (adica pe baza unor alegatii subiective, nu pe baza unor probe – n.n.). ”

  Nu mai e mult pana cand crestinii vor fi declarati nebuni, vanati si internati ptr ca reprezinta un pericol ptr o societatea smintita de pacat.

  @cornelius
  poate ca noi romanii nu avem preoti cu voci sonore in apararea crestinului de rand si curajul marturisirii adevarului precum au preotii greci insa in popor nadajduiesc ca mai este credinta si ptr asta cred ca Dumnezeu, chiar de ne va incerca, nu ne va lasa. Dumnezeu pe cine iubeste il incearca, il oteleste. Daca cei din vest o duc bine-mersi (dpdv material) e si ptr ca ei si-au pierdut credinta, si acest paradox nu e strain crestinului. Pe cine iubeste, Dumnezeu cearta si iata ca nuiaua Domnului e peste greci dar si peste noi. Asa ca, nadejdea la El, cu smerenie, pocainta si rugaciune. Nu ne lasa Bunul de ne tinem de poala Lui, de ramanem agatati de picioarele Lui. Se va indura pana in sfarsit.

 5. admin

  Cei pe care mi i-ati enumerat dvs. sunt si cei care-si merita locul. De aceea cei pe care eu i-am enumerat sunt altii.
  – nu spun ca dragobetele ca si valentin`s day nu sunt prostii, insa nu este problema nr. 1 a romanilor. Iata ca grecii se ocupa de probleme esentiale si existentiale ale enoriasilor oropsiti de “soarta” ce poarta numele de Europa, FMI, BM, Sionism etc. Grecii prin acest mare ierarh pe care il prezentati in acest interviu, fac “politica” lui Hristos, prin faptul ca pun biserica si averile acesteia la dispozitia saracilor spunand ca biserica trebuie sa-si goleasca conturile si averile atunci cand neamul si tara sunt in pericol. N-am auzit nici macar o aluzie de acest gen de la ai nostri. Din contra, se strang bani mai abitir decat pana acum, pentru diversele “proiecte” fara fond si sens ale unor nesatui.
  – vizavi de atitudinea impotriva impartasirii cu eterodocsii, doar doi sau trei s-au opus atunci cand se discuta acest aspect. Dintre care cel mai vocal in atitudinea unei biserici ortodoxe nepatate, a fost IPS Bartolomeu. In rest, multa “ascultare”, servilism Danielesc, atarnare si orgolii. Vizavi de orgolii expun exemplul unui vicar al IPS Bartolomeu, respectiv PS Irineu Bistriteanul, care a tradat intelegerea si atunci, in sinod, cand se discutau faptele necanonice ale Ierarhilor ecumenist, si a tradat cumplit si acum, cand a cerut intoarcerea la Mitropolia Ardealului. Insa despre acesta se stie de la inceputul anilor 90 ca este un razvratit “induhovnicit” la Pucioasa. Iar acum nu ne mai mira nimic. Problema si tristetea mare a BOR este ca acesti Irinei s-au inmultit odata cu Daniel, si asta stim cu totii ca nu e intamplator. In rest, Doamne Miluieste.

 6. Cred ca cel mai diplomat com. pe tema asta,al meu cel putin,e ca:vladicile(noastre)cam dorm in/cu tot cu…`opinca`!Pe cind la greci din `opincile vladicilor` cam sar scintei!

 7. Gherasim

  Aveti perfecta dreptate in tot ce spuneti. As adauga doar faptul ca preoti avem. A fost o vreme, si nu suntem foarte departe de ea, cand grecii nu aveau preotii nostri. Preoti sunt, si foarte multi dintre ei se implica in viata credinciosilor si a parohiei lor. Problema noastra este ca incepem sa nu mai avem Ierarhi, care conform ierarhiei ar trebui sa se ocupe de tara si de credinta acestui neam. Daca preotii in marea lor majoritate, asa cum pot, se ocupa de turma lor mica, ierarhii ar trebui sa se ocupe de nivelul mai inalt care este biserica romaneasca. Si in loc sa auzim la stiri ca la Episcopia Husilor Garda Financiara au intrat cu mascatii, in loc sa auzim ca Teodosie este anchetat pentru luare de mita, etc ar trebui sa auzim despre atitudini de genul celor expuse in acest superb interviu cu IPS Nicolae, sau altele asemenea cu IPS Serafim de Pireu, si multi altii ai lor. Dar ai nostri se ocupa de ei insisi, si de tot ce ar putea sa-i ajute in acest demers.
  In rest aveti dreptate. Daca Dumnezeu are rabdare cu noi si noi trebuie sa avem rabdare, dar cred ca ar trebui sa ne implicam si noi, laicii, ceva mai mult in lucrarea bisericii, tocmai pentru a mai achilibra lucrurile. Altfel vom trai cu senzatia ca biserica noastra nu ne mai apartine noua, si ne vom simti straini in casa lui Dumnezeu, fara sa stim de ce.

 8. Cornelius@

  “– nu spun ca dragobetele ca si valentin`s day nu sunt prostii, insa nu este problema nr. 1 a romanilor.”

  Prostii?! Desfranarea e pacat de moarte! Destramarea familiei are loc mai ales datorita acestui pacat! Ea este una dintre cele mai grave probleme ale momentului istoric pe care-l traim, intrecuta poate doar de cea a avorturilor. E o problema mai mare decat credeti si mai grava chiar decat hotia guvernantilor. Sa nu uitam, chiar daca nu pare atat de evident, ca intre ceea ce ni se intampla, intre felul in care suntem guvernati, jefuiti si batjocoriti si aceste pacate cumplite este o mare legatura. Aceste pacate ne-au dat pe noi pe mana vrajmasului.
  E o bucurie ca P.S Gurie a luat atitudine. Foarte frumos! Impotriva pacatelor vremii trebuie sa “tune” ierarhii si preotii, in primul rand, de la amvon!
  Nu e bine sa vedem la ierarhii nostri numai lucrurile rele iar pe altii, in general straini, sa-i tot idealizam. Boala veche la romani, se pare. Au cu toti bubele lor, sa stiti.

 9. fratilor ,

  suntem deja in Marele Post . Macar acum sa ne abtinem de la arunca cu laturi in ierarhii nostri , macar acum sa ne infranam de la a ne contra unii pe altii , macar acum sa ne indreptam mai abitir privirile spre propria pacatosenie . Urmeaza in curand spovedania , apoi , speram , impartasirea cea mult ravnita . Avem deja doua tinte , doua examene mari si pentru a le trece trebuie sa ne golim bagajul de pacatele acumulate , nu sa adaugam altele . Sa ma iertati si pe mine , cel ce ma dau acum povatuitor .

  Doamne , ajuta-ne !

 10. Daniela

  Intr-adevar desfranarea este pacat de moarte, insa nu cred ca in hermeneutica Dragobetelui se pune neaparat problema desfranarii. In primul rand dragobetele este o sarbatoare traditionala, chiar daca de sorginte pagana, aceasta nu indeamna neaparat la desfranare. Cu toate astea si eu o consider o prostie, tocmai pentru ca nu are legatura cu fondul iubirii pe care s-a cladit aceasta. Pe de alta parte, desfranarea a existat dintotdeauna, si cred ca in vremea Mantuitorului se practica la cote maxime si de neimaginat, intocmai ca si azi. Deci pana acum nu e nimic nou in societate din perspectiva asta. Asa cum nu este noua nici batjocura guvernantilor si nici furtul unui popor.
  In schimb cu totul noi sunt politicile globaliste care prin politica pasilor marunti, si fara a se mai ascunde de cineva, acestea incearca (cu succes pana acum) sa ne puna fata in fata cu Antihristul, aducandu-ne pe noi, cei slabi in situatia de inconstienta metafizica, de moarte duhovniceasca, prin lipsa de repere si control totalitar, la stadiul de puscariasi cu drepturi, la stadiul de spalati pe creier si mase amorfe, fara identitate si fara personalitate.
  Desigur ca pentru a reusi aceasta, ei trebuie sa ne aduca la stadiul de cel mai de jos a conditiei in care Dumnezeu ne-a creat. Si pentru aceasta ei se folosesc de aceste elemente cum sunt:(Dragobete, Helloween, Gay Parade, Televiziuni, Drepturile omului, Blamarea Crestinismului, Darvinismul, Ecumenismul, etc. etc.
  In acest sens discutia nostra nu se poate concentra doar pe un anumit segment, cel invocat mai sus de Dvs., pt. ca atunci am privi foarte simplist ceea ce traim in zilele noastre. Cu alte cuvinte, degeaba indemnam oamenii sa nu muste momeala Dragobetelui, daca acel om este zilnic spalat pe creier de Televiziune. Degeaba ii spunem ca Blamarea Crestinismului distruge intreg sistemul valoric romanesc, cand acesta este un aparator “modern si european” al drepturilor actuale ale omului. Degeaba ii spui unui darvinist (nu neaparat ateu) ca ecumenismul te indeparteaza de Hristos, si te duce la panteism si erezie, ca nu te va intelege, ba chiar te va condamna de intoleranta si rasism.
  Ca atare lucrurile incep sa devina complexe in societatea in care traim, si de aceea implicarea celor desemnati, trebuie sa fie si ea la fel de complexa. Si eu ma bucur ca PS Gurie a “tunat” impotriva dragobetelui si a desfranarii, dar este prea putin fata de ce se intampla. Daca zilnic suntem bombardati pe toate caile posibile de tot felul de pacate ce devin din ce in ce mai normale si legale, atunci ma astept ca zilnic, Biserica sa vina si ea prin reprezentantii ei de seama, sa se opuna cu la fel de mare insistenta. Nu se intampla asa din pacate.

  “Nu e bine sa vedem la ierarhii nostri numai lucrurile rele iar pe altii, in general straini, sa-i tot idealizam. Boala veche la romani, se pare.”

  Nu caut cu lumanarea lucrurile rele ale ierarhilor nostri, dar nici nu pot sa stau sa privesc cum descinde jandarmeria si curtea de conturi in Episcopii, si nu pot sa stau sa laud cazuri penale de luare de mita, evaziuni fiscale si altele asemenea, precum nu ma pot uita cu nepasare la ignoranta, avaria, si orgoliile unor ierarhi (tot mai multi) amintite in postarea mea de mai sus. Daca situatiile acestea credeti ca sunt de neglijat, atunci, cu tot respectul, va spun ca participati prin NEIMPLICARE si INCHIDEREA OCHILOR, la programele ce ne vizeaza descrestinarea societatii romanesti. Cred cu tarie in infiltrarea masonilor in sinodul nostru, in infiltrarea homosexualilor in manastirile noastre milenare, (tot mai multe cazuri) si mai cred ca (asa cum comunistii si-au gasit cozile lor de topor prin randul ierarhilor) si antihristii de azi si-i gasesc pentru a face jocurile din interior. Deocamdata foarte multe exemple, din pacate, confirma ceea ce spun. Nu doresc sub nicio forma sa lovesc in biserica neamului meu, dar nici nu pot sa stau sa privesc cum biserica mea este lovita din toate partile si prin diverse metode deja cunoscute, implicit ierarhi corupti, infiltrati, masoni si diversionisti. Stim foarte bine scopul lucrarii comuniste in anii de trista amintire. Ei bine si astazi ca si atunci, scopul de denigrare si atac bestial la adresa lui Hristos este acelasi, doar mijloacele s-au schimbat.
  Iar daca vorbim de ierarhi ca toti au bubele lor, atunci sa si le trateze atata timp cat reprezinta biserica si pe Hristos. Pacate avem cu totii si nu ma leg de asta. Dar de aici si pana la tradari grosolane si orgolii fara margini in mintile celor ce trebuie sa-l poarte pe Hristos la sufletul omului de rand, este o distanta mare care te impinge spre zone infractionale, si nicidecum spre mantuirea nu doar a ta ca ierarh, ci spre mantuirea intregii tale comunitati de care vei da socoteala la Marea si Infricosatoarea Judecata.
  Nu mai aparati impostura si tradarea pentru ca nici Hristos n-a stat cu mainile in san atunci cand casa Tatalui Nostru a fost intinata si pangarita. Doamne ajuta !!!

 11. Este rau ca suntem condusi spre catastrofe nationale. Dar CEL MAI RAU e ca nu apar semne ca ne-am trezi! Probabil ca Dumnezeu va ingadui rele si mai mari, ca sa luam aminte. Deci, VINA ESTE IN PRIMUL RAND A NOASTRA ca nu ne trezim odata, ca sa poata Domnul sa intervina, oprind faradelegile lor.

  Are si Biserica Ortodoxa ierarhi care spun din fata Sfantului Altar ca cei alesi sa ne conduca se schimba in rai, si in loc sa ne conduca spre bine, ne duc la rau. Pe ai nostri ii aude cine merge la slujbele Bisericii, nu cine citeste ziarele si priveste la tv.
  Nu sunt impotriva faptului ca ierarhii greci dau interviuri in ziare lumesti, dar nici nu cred ca pe ai nostri putem sa ii acuzam ca nu o fac.

 12. Din predica PS Sebastian, de dupa Canonul cel Mare:

  “In acest veac in care stiinta si tehnica au evoluat atat de mult, se moare de foame. Se moare de foame pt ca cei pe care ii alegem sa ne conduca se transforma in HOTI si UCIGASI. Si in loc sa ne duca spre mai bine, ne duc la rau.” Apoi, a vb despre centralizarea economiei, despre guvernul unic, despre protestele tinerilor impotriva ACTA … nu este de-ajuns ca se stie unde suntem si ce vorbim, vor sa stie si ce gandim…
  A fost f “incendiar”! Atata doar ca sfintia sa nu da interviuri, vb doar din fata Sf. Altar.
  Asa este Preasfintitul.

 13. @fane,iertati-ma,unde ati identificat dumneavoastra `laturile`?Problema este reala din pacate si o stim cu totii.Nu pot fi puse in balanta atitudinile celor doua ierarhii,nici cantitativ si nici calitativ,cel putin momentan discrepanta e enorma si ea nu se explica nici pe departe prin situatia `din teren`,ba dimpotriva am zice…Este trist si dureros caci lumea are nevoie ca de aer de de astfel de adieri datatoare de speranta,precum in exemplul de fata si nu numai,in atmosfera tot mai sufocanta a prezentului ireal pe care-l traim.Ca nu e cazul sa inflamam spiritele in aceasta perioada e foarte adevarat dar nici sa ne scotocim `posetele` dupa farduri `pietiste` nu cred ca-i mai demn…
  Doamne,ajuta!

 14. @ovidiu ,

  imi pare rau ca atat ati inteles . Ok , raman eu cu ” fardurile pietiste ” .
  Post cu folos !

 15. Oare exista vreun ierarh care citeste acest site?
  Daca da,atunci il rog frumos sa posteze cateva comentarii,fara sa-si dea numele real,chiar daca acele comentarii ar fi in dezacord cu majoritatea celor care posteaza aici.

  Trecand peste atitudinea ierarhilor nostri vizavi de ceea ce se intampla in tara,trebuie luat in considerare si faptul ca in jurul fiecarui episcop exista cel putin un grup de interese reprezentat de preoti aflati in imediata apropiere a episcopului respectiv(preoti care nu sunt neaparat consilieri eparhiali).Problema pe care eu o pun este urmatoarea:de ce episcopul se lasa influentat de aceste grupuri?(va atrag atentia ca nu se pune problema lui “daca”,ci va dau ca sigura aceasta informatie,ca unul ce stie din interior,si care din pacate nu poate decat sa observe si nu sa si intervina). De ce episopii care se lasa influentati(poate nu toti) nu au constiinta faptului ca au plinatatea harului si ca Duhul Sfant poate sa-i inspire si fara sa plece urechea in dreapta sau in stanga? De ce acesti episcopi se lasa inconjurati numai de oameni care au putere materiala si nu de oameni care au putere spirituala?
  Oare ceea ce vedem in viata politica a tarii nu este o copie a ceea ce se intampla in viata bisericeasca?
  Am spus-o si o mai repet:pana nu se va reveni la o normalitate a asezarii valorilor in viata Bisericii,nu vom vedea o normalitate nici in viata politica.
  Pe de alta parte sunt multi din oamenii de valoare care stau pe margine si privesc si fug de responsabilitati,fug de luari de pozitii ferme,de marturisire a adevarului,de implicare acolo unde ar putea sa ajute prin valoarea lor,care de fapt este un dar al lui Dumnezeu.Le este frica!
  Grecii stau mai bine ca noi nu numai la capitolul ierarhi.
  Uitati-va la ziaristul care pune intrebarile la ce nivel este!Credeti ca exista vreun ziarist in Romania care sa puna intrebarile acelea,chiar daca nu avem vreun episcop care sa raspunda la fel?
  Mai sunt multe de spus…

 16. Poate ar fi cazul ca oamenii sa se adune in fata patriarhiei si a episcopiilor din tara si sa ceara socoteala pentru ceea ce se intampla in tara si nu in Piata Universitatii…

 17. @fane,
  Retrag `fardurile` de pe…piata!Mai…negociem cu restul?Eventual,mai putem imbunatati si…meniul? 😉
  Ma iertati!
  Post cu folos!Doamne,ajuta!

 18. Pingback: “VOM PLATI DATORIILE CU PROPRIILE VIETI?” Grecia, intre spiritul libertatii si dependenta de euro - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 19. @pr.Victor Agache
  Ati amintit multe lucruri reale,dar din pacate singura modalitate de a le rezolva in acest sfarsit de veac este puterea de a nu le vedea.Si asta se face socotindu-ne noi cei mai pacatosi dintre toti oamenii…

 20. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: “incearca sa ne transforme in COLONIE… Biserica e tratata in CEL MAI RAU mod cu putinta!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: Grecia: ARMATA, alaturi de Biserica in “razboiul” impotriva CRIZEI. Arhiepiscopul Ieronim: MESAJ PENTRU CEI AJUNSI LA LIMITA REZISTENTEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: DACA NU NE SCHIMBAM, NU EXISTA SANSE DE SALVARE. Catre politicieni: NU PUNETI BISERICA LA COLT! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 23. Pingback: Exit-poll la ALEGERILE DIN GRECIA: partidele principale in regres electoral, COMUNISTII SI NAZISTII URCA IN PREFERINTE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 24. Pingback: IERARHIA GREACA, INGRIJORATA DE ASCENSIUNEA PARTIDELOR ANTICLERICALE SI FASCISTE. Arhiepiscopul Ieronim: A spus Hristos sa nu-i hranim pe imigranti? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 25. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos despre EUROPA SI TAURUL EUROCRAT. Crestinii sa nu se lase siluiti de duhul lumesc si de puterile lumii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 26. Pingback: IPS Nicolae de Mesoghia, chemare patrunzatoare la pocainta: L-AM PARASIT PE DUMNEZEU SI ACUM NE TRAIM PROPRIA PIERZANIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 27. Atata timp cat mai sunt preoti ca Mitropolitul Ncolae de Messoghia, eu am sfanta Nadejde!!!
  Si am sa pun iar si iar…, inceput bun existentei mele; asa cu ajutorul lui Dumnezeu!!!

 28. Pingback: Chemare la pocainta din partea unui mitropolit grec: A SOSIT CEASUL IN CARE TREBUIE SA NE TREZIM! Noi nu credem in politicieni, ci in Sfantul Duh… -
 29. Pingback: NASTEREA DOMNULUI. Pastorala Mitropolitului grec Nicolae despre MESAJUL INTRUPARII LUI DUMNEZEU IN MIJLOCUL APOSTAZIEI GENERALE de astazi. Care este sensul marii sarbatori si solutia la dramele veacului? -
 30. Pingback: IPS Nicolae de Mesoghia, cuvant profetic despre provocarile NOULUI BABILON CONCEPTUAL SI TEHNOLOGIC - Razboi întru Cuvânt
 31. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
 32. Pingback: Parintele grec ELPIDIE: "Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii... Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi" - Razboi într
 33. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 - video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 34. Pingback: GRECIA: de dragul “austeritatii”, DUMINICA A FOST DESFIINTATA CA ZI LIBERA! Mitropolitul Nicolae de Mesoghia: Familiile cu multi copii sunt impozitate, credinta este marginalizata, libertatea este ingradita - Recomandari
 35. Pingback: EXPERIMENTUL GREC. Subminarea statului national si destramarea unitatii teritoriale sau efectele structurale ale CRIZEI si AUSTERITATII - Recomandari
 36. Pingback: IPS Nicolae al Mesoghiei la conferinta de la Iasi: SPRE CE SE INDREAPTA LUMEA DE ASTAZI? Despre lupta de REZISTENTA A BISERICII in epoca EUTANASIEI, EUGENIEI, AVORTULUI SI HOMOSEXUALITATII - Recomandari
 37. Pingback: Mitropolitul Pavel de Siatista: CUVANT MUSTRATOR FATA DE STAREA OAMENILOR BISERICII. “Poporul nostru nu doreste o Biserica secularizata, ci una sfinfita si sfintitoare, ce nu se va teme sa se apere de sistemul viclean al acestei lumi chiar daca va a
 38. Pingback: Mitropolitul Nicolae al Mesoghiei despre alegerile locale si europarlamentare din Grecia: “NE-A AJUNS! DUPA CE NE-AU RUINAT, VOR CASATORII HOMOSEXUALE, ACORD PREZUMAT SI INCINERARI” - Recomandari
 39. Pingback: VOIA TA SAU VOIA MEA, DOAMNE? “Nu numai ca parintii isi pierd propriii copii, ci familii intregi se scufunda, chiar si economic, fiindca au vrut sa administreze problema singuri. Nu s-au increzut in Dumnezeu si iata rezultatele de astazi” -
 40. Pingback: Arhim. Nectarie Mulațiotis: “NOI CA POPOR NE-AM INDEPARTAT DE HRISTOS SI DE ACEEA DUMNEZEU A PERMIS SA NE CONDUCA TIRANII. Norii negri si marea ceață se apropie. Suntem in fața celui de-al treilea razboi mondial“ -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Documentare