DE LA IERUSALIM LA IERIHON. Vrem sa locuim in duplicitatea placerilor sau in pacea implinitoare a rugaciunii? PR. EMIL JURCAN despre PERVERTIREA COPIILOR, DISTRUGEREA FRUMOSULUI SI A NORMALITATII: “Faceti ce vreti, aveti drepturile omului. Cine incearca sa va faca educatie este HOMOFOB si il penalizam noi, ii luam copiii…”. CINE SUNT ADEVARATII HOMOFOBI?

12-11-2017 Sublinieri

PR. EMIL JURCAN (Alba-Iulia) – ‘Ganduri de parinte’:

Samarineanul Milostiv (nov. 2016)

“[…] Din aceasta cetate, conform pildei, pleacă un om. De la Ierusalim la Ierihon. O coborâre, dacă am putea spune, la câteva sute de metri sub nivelul marii. Ierihonul nu este departe de Marea Moartă. Este şi Iordanul în apropiere, dar un pic mai încolo începe Marea Moartă. Cu alte cuvinte, Ierihonul este locul de unde poţi ajunge şi la Iordan şi la Marea Moartă, unde poţi să primeşti şi viaţă şi moarte. Este locul duplicitar, am zice noi; nu mai este locul rugăciunii [ca Ierusalimul], este locul unde poţi şi aşa şi aşa. Şi cea mai grea povară este atunci când eşti pus să alegi între plăcere şi asceză, pentru că cei mai mulţi, din păcate, alegem plăcerea. Asceza, rugăciunea, rânduiala, postul, mersul la biserică ni se par greoaie. E mult mai uşor să petreci, să dormi, să stai, să lâncezeşti, să ai bani, să arunci cu banii, să trăieşti cu prietenii, e mult mai uşor, zicem noi, deşi nu înseamnă, dacă este mai uşor, că e şi mai liniştit. Pentru că tot ceea ce înseamnă bani, petrecere, prieteni, la un moment dat îţi lasă un gust atât de amar şi îţi dai seama că eşti un om sărac, cu toţi banii tăi, pentru că niciodată nu ai sufletul plin, niciodată nu eşti mulţumit.

Omul bogat nu întotdeauna este bogat şi omul sărac este, de multe ori, mai bogat decât bogatul, pentru că prima condiţie a bogăţiei este să fii mulţumit în tine. Or, câtă vreme nu eşti mulțumit, câtă vreme te afli mereu într-o stare de conflict, câtă vreme te afli sub o stare de opresiune, nu poţi să spui că eşti mulţumit; eşti un om într-o stare de tensiune. Aşadar, acesta era Ierihonul oraşul în care, simbolic, puteai să rămâi și lângă Iordan, însă cei mai mulţi preferau, am zice noi, plăcerea morţii.

Iar omul, când coboară din rugăciune spre dualitate, spre starea aceasta de şi-şi, de cele mai multe ori coboară spre distrugere. Omul care coboară din rugăciune, pleacă, de fapt, din împlinire, din mulţumirea lui. Rugăciunea, statul lângă Dumnezeu, te împlineşte, te mulţumeşte. N-am văzut om care să vină să se roage şi să nu zică apoi <Am o stare de linişte.> N-am văzut om care să nu rămână într-o biserică liniştit, curat, profund, şi să nu simtă această linişte în sufletul său şi împlinire. Omul acela, în momentele sale de rugăciune, este cel mai bogat om, pentru că este împlinit. Pentru că în acel moment nu-i mai trebuie nimic şi parcă nu s-ar mai duce din această stare.

N-aţi întâlnit sau poate chiar voi aţi trăit acele momente în care parcă nu mai doreai să se încheie rugăciunea, nu mai doreai să se sfârşească slujba? N-ai simţit că parcă nu mai trăiai pe pământ, parcă erai undeva în ceruri? Şi că nu-ţi mai trebuia absolut nimic, decât să fii lăsat în pace acolo, în rugăciunea aceea profundă? Eu sunt convins că fiecare dintre noi a avut acel moment când a simţit că Dumnezeu îi umple viaţa şi că nu mai vrei nimic altceva. Esti prea bucuros pentru a mai fi ceva în plus.

Şi invers, atunci când te afli în acea dualitate care îti dă posibilitatea şi să te rogi, dar mai ales îţi dă posibilitatea şi a cheltui timpul pentru plăcere, de cele mai multe ori în plăcere te-ai simţit obosit. Ai simţit că muzica aceea, cheful, masa aceea te oboseşte mai mult decât o zi de lucru la câmp şi că nu mai eşti bun de nimic. După o noapte de chef îți trebuie aproape o săptămână să-ţi revii. Şi atunci îţi pui întrebarea: între o noapte de priveghere sau de rugăciune, care te linişteşte, şi o noapte care te distruge în starea ta psiho-fizică, n-ar fi mai bine să alegi, de fapt, Ierusalimul rugăciunii, al întâlnirii cu Dumnezeu și cu omul? Ba da.

Omul care pleacă din Ierusalim spre Ierihon abandonează, de fapt, liniştea. Şi atunci este foarte clar şi foarte normal ca duşmanii să-l atace şi să-l lase abia viu, abia suflând. Aşa că cei care trec pe lângă el, doi exponenţi ai Legii, care aveau nişte reguli stricte, să nu se atingă de cadavre, au crezut că, de fapt, este un mort, și au trecut repede pe lângă el, și preotul şi levitul, pentru că în Legea veche preotul și levitul nu trebuiau să se atingă de cadavre, pentru că ei slujeau la Templu; era altcineva care se ocupa de acest lucru. Şi au plecat repede. Şi abia mila lui Dumnezeu, samarineanul, se apropie, îi leagă rănile și îl duce în ceea ce numim noi Biserică, îl readuce. Nu-l mai coboară spre Ierihon, îl duce la biserică; eu sunt ferm convins că-l readuce la Ierusalim, acolo de unde plecase, acolo unde, de fapt, îi era cel mai bine şi acolo unde fiecare dintre noi trebuie să se simtă în profunzime, pentru că acesta este, de fapt, rolul şi realitatea Bisericii: e locul unde te linişteşti. E cel mai bun tratament şi pentru psihicul tău, dar mai ales pentru sufletul tău. E locul unde stai şi şederea te umple de pace. Şederea ta în Liturghie, rugăciunea ta în Liturghie te umple de bucuria lui Hristos. De aceea e normal să te pregăteşti pentru ea, e normal să te bucuri împărtăşindu-te, e normal să zici de fiecare dată <Doamne, fă-mă vrednic, deşi sunt nevrednic, dar vino la mine. Şterge nevrednicia şi lasă vrednicia şi ajută-mă să rămân ceea ce, de fapt, ar trebui să rămân.>

Aceasta este întâlnirea dintre tine şi Dumnezeu în Biserică şi acesta ar trebui să fie mesajul Bisericii. Biserica nu este neapărat o instituţie între alte instituţii. Nu este un loc cu ştampile, cu cereri, cu antet. În primul rând, Biserica este locul rugăciunii, un loc în care sufletul se linişteşte, este Ierusalimul întâlnirii cu Dumnezeu şi, întâlnindu-te cu Dumnezeu, de fapt te-ai întâlnit şi cu oamenii. Sau, după ce te-ai întâlnit cu Dumnezeu, te poţi întâlni și cu oamenii, pentru că-i priveşti cu privirea cu care ai stat în faţa lui Dumnezeu şi care este plină de pace și de iubire. Aceasta este Biserica, acesta este rolul ei. Biserica, am spus de mai multe ori, nu este nici Crucea Roşie, nici Asociaţia pentru Drepturilor Omului, ci este întâlnirea în linişte a omului cu Dumnezeu. Şi să ştiţi că este cea mai importantă. Pentru că omul care se întâlneşte cu Dumnezeu depăşeşte orice teamă, orice angoasă, orice frică, orice stare de imprevizibil prin care el se stresează, gândindu-se, bietul om, că nu mai are un viitor. În Biserică fiecare om ştie că are un viitor, că este iubit de Dumnezeu şi că Dumnezeu îl vrea fericit şi aici, şi dincolo. Aceasta este Biserica şi acesta este, de fapt, sensul nostru.

Iar cine atacă Biserica nu-şi dă seama că rolul şi sensul Bisericii în istoria ţării noastre a fost să-l întoarcă pe om spre Dumnezeu. Iar, odată întors, omul a putut crea şi cultură. Şi aici mă refer la orice fel de cultură, de la literatură, la muzică, la arte şi totul a fost frumos, oamenii au putut să scrie, să vorbească frumos, să creeze opere minunate pentru că s-au întâlnit cu Dumnezeu. De acolo a plecat arta frumoasă, de la întâlnirea omului cu Dumnezeu. Astăzi vorbim de contracultură, de subcultură, de anticultură, astăzi vorbim, de fapt, de o cultură care distruge, care demolează, pentru că este cultura omului pentru om sau nici măcar pentru om, ci cultura individului într-o rapacitate şi într-o permanentă ură. Or, Biserica a creat frumuseţea care nu piere. Vedeţi, moda aceasta culturală sau contraculturală pe care o vedem astăzi, tipurile acestea de culturi stradale nu rezistă, nici în îmbrăcăminte, nici în muzică, o muzică care îi strângea pe toţi cap-coadă şi care nu transmitea nimic decât nişte ritmuri, peste un an de zile aproape că se uită. Peste trei ani de zile n-o mai cunoaşte. Or muzica frumoasă, celebrele opere clasice, nu se uită niciodată. Arhitectura minunată din cultura omului de lângă Dumnezeu nu piere, este superbă. Arată cât de migălos a fost omul când a aranjat lui Dumnezeu casa Lui, prezenţa Lui.

Ierusalimul şi Ierihonul sunt două perspective. Dumnezeu ţi le pune în faţă. Ierihonul este periculos tocmai prin faptul că-ţi spune: <Poţi să alegi. Alege!>, dar îţi face o publicitate atât de agresivă a ceea ce înseamnă Marea Moartă, plăcerea aceasta, încât aproape unidirecţional mergi spre acest sens.

Este exact ceea ce face societatea de astăzi: în loc să educe spre frumos, spune: <Totul este la liber! faceţi ce vreţi, aveţi drepturile omului. Cine se leagă de voi este homofob, cine încearcă să vă facă educaţie este homofob, pe cine încearcă să vă atragă atenţia îl penalizăm noi, îi luăm copiii după nişte legi abstracte şi absurde şi îi spunem că am inventat de curând cuvântul homofob.>

Păi cel mai mare homofob este cel care distruge printr-o contracultură omul. În momentul în care distrugi frumosul dintr-un copil, în momentul în care îl perverteşti sexual, în momentul în care îţi baţi joc de inocenţa lui şi îi livrezi la liber site-uri decoltate, stări urâte, nu eşti homofob? În momentul în care tu îţi permiţi să faci parada anormalităţii, nu eşti homofob? Ba eşti homofob, pentru că distrugi frumosul şi normalitatea din sufletul copilului. Nu-i spui şi nu vrei să-i spui ce-i frumos, ci vrei să-i distrugi ceea ce de mii de ani a fost normalul şi sănătosul dintr-o societate şi anume familia. În momentul când vine cineva şi vrea să-și bată joc de familia această născătoare, creatoare de eternitate, născătoare de copii, educatoare de fiinţe şi vii şi spui că oricine, orice cuplu de acelaşi gen poate să fie familie, nu eşti homofob pentru că el distrugi normalitatea de gândire din mintea copiilor? Ba eşti cel mai mare homofob, eşti cel mai mare distrugător de om pentru că nu-i laşi să vadă frumosul, ci le cosmetizezi urâtul şi-l prezinţi ca cea mai mare atractivitate şi, de fapt, le distrugi valoarea.

Copiii aceştia ajung să nu mai știe ce să spună și merg pe sistemul gloatei. Dacă unul zice că este trend, că este modă, că aşa trebuie gândit astăzi, oarecum sub presiune toţi merg pe aceeaşi linie. Pentru că oricine nu-i foarte libertin în gândire e homofob. Imediat i se pune această etichetă penibilă, pentru că nu mai este vorba în acest comportament de valoarea omului, de om în primul rând, în momentul în care omul este discreditat, banalizat și distrus.

Or asta face Biserica: stă pe stâncă şi spune de fiecare dată: Iubeşte-L pe Dumnezeu şi caută frumosul din fiecare om! Caută ceea ce a creat Dumnezeu! Dumnezeu a creat neamul să se înmulţească, să trăiască, să fie în armonie. Dumnezeu nu a creat vrajba, urâtul, războiul, răutatea. Dumnezeu a creat pacea. Ierusalimul, centrul lumii, este cetatea păcii, acolo unde Dumnezeu vine în pace. Oamenii nu mai au pace. Dar tocmai de aceea trebuie să ne luptăm pentru ca să fie această pace şi frumuseţe şi moralitate.

Să rămânem frumoşi. Să ne învăţăm unii pe alţii ce bine este să fim frumoşi.

Va mai recomandam:

***

Cuvant puternic al Preasfintitului Ignatie Mureseanul la Nicula despre ATACURILE SI MANIPULARILE LA ADRESA BISERICII in numele fals al “tolerantei”: “EUROPA ESTE MURIBUNDĂ, n-are nevoie de Biserică, de familie, de Dumnezeu. AVEȚI GRIJĂ DE COPIII DVS., nu-i lăsaţi să fie contaminaţi de ideologiile lumii de astăzi! NU EXISTĂ UN ALT FEL DE FAMILIE!” (video)

“Familia creștină… în pericol!” – CONFERINȚĂ LA CONSTANȚA PENTRU APARAREA FAMILIEI PRIN INCLUDEREA DEFINIRII CASATORIEI NORMALE IN CONSTITUTIE. DR. PAVEL CHIRILA, IOAN ŞOLEA, PR. CEZAR AXINTE si MIHAIL CHIRCOR: “Vrajmasul are nevoie doar de sufletele noastre… Suntem cu spatele la zid. E ultima reduta. Cand a cazut familia, noi nu ne mai putem apara” (VIDEO)

PSIHIATRUL GALINA RADULEANU despre PROPAGANDA ANORMALITATII, dependentele devastatoare ale tinerilor de azi si ofensiva nimicitoare a “minunatei lumi noi”: “ASA CUM PE VREMEA COMUNISMULUI TI SE PUNEA PECETEA DE DUSMAN AL POPORULUI, ACUM TI SE PUNE O PECETE DE FUNDAMENTALIST. E ab­solut la fel: nu ai dreptul sa fii impotriva…”

Noua Constitutie ne va INTERZICE sa spunem ADEVARUL despre homosexualitate si SA NE APARAM COPIII, prin legitimarea “delictului” de “HOMOFOBIE”? Tavalugul NOII ORDINI MONDIALE vrea DISTRUGEREA FAMILIEI

Un text de acuta actualitate: Toleranta şi “corectitudinea politica”: NOUA MILITIE A GANDIRII (“SPIRITUALA”) SI NOUA REEDUCARE TOTALITARA ANTICRESTINA. Directivele staliniste se aplica la litera astazi. Se intorc anii `50?

CORECTITUDINEA POLITICA – NOUA RELIGIE pentru CONSTRUIREA TOTALITARA A “OMULUI NOU” prin aplicarea programului “REVOLUTIEI CULTURALE” pana la ultimele consecinte. Fundamentele marxist-freudiene si evolutiile noii ordini ideologice, de la DECONSTRUCTIA VALORILOR si LICHIDAREA ORDINII TRADITIONALE pana la CONTROLUL SOCIAL AL GANDIRII prin NOUL LIMBAJ

Pr. Vasile Mihoc catre tineri: E NEVOIE DE SERIOZITATE SI LUPTA CU “CEL VICLEAN”, HRISTOS NU E “NICE”! Lumea de azi ii fragilizeaza programatic pe tineri si proclama NORMALE si patimile impotriva firii (VIDEO)

Regretatul Parinte Ilie Moldovan: SODOMIA UCIDE! Miscarea sodomista lucreaza conjugat cu “educatorii de sex” pentru a DISTRUGE FAMILIA!

PREDICA PARINTELUI CRISTIAN ONEA (Biserica Ceaus Radu) despre OTRAVIREA SUFLETELOR COPIILOR SI ADOLESCENTILOR DE AZI: “Sa-ti fie mila de copilul tau, sa nu-l lasi sa se duca la moarte! A venit vremea sa ne rugam, sa ne punem in genunchi pentru ca altfel ne pierdem nepotii si copiii!” (VIDEO, TEXT)

Interviu cu Parintele Cezar Axinte (Familia Ortodoxa): TOATA LUPTA ESTE PENTRU DISTRUGEREA COPIIILOR. “Ortodoxia va intra intr-un conflict direct cu politica oficiala a statului”

VEACUL INSELARII, VEACUL DESFRANARII. Predica Protos. Ioan Buliga (audio + text) despre PROPAGANDA EDUCATIEI SEXUALE si a SODOMIEI, inrobirea economica a tarilor si a familiilor. BUCURIILE PIERDUTE ALE COPIILOR ABANDONATI TEHNOLOGIEI. De unde sa incepem schimbarea in bine?

“Imparatul e gol!” – LIDIA STANILOAE despre PERVERTIREA COPIILOR si IPOCRIZIA “PREACINSTITILOR SPECIALISTI” in “bunastarea psihica” a copiilor, care vor sa-i emancipeze, “protejandu-i” de “traumele” RELIGIEI, dar ii expun “fara prejudecati” la toate modelele de VIOLENTA, GROAZA SI VULGARITATE

PARINTELE DIONISIE IGNAT despre CRESTEREA COPIILOR IN VEACUL AL OPTULEA: “In timpurile noastre, atata s-o depravat omenirea ca ma mir cum ne mai tine Dumnezeu. Adevarul omenirii (de azi) este DESTRABALAREA. Pe copilul tau NU MAI AI DREPTUL SA-L CRESTI NORMAL”

MAICA DOMNULUI – ICOANA PURITATII DESAVARSITE versus AGRESIUNILE NECURATIEI, “BINE FINANTATE SI ORGANIZATE”, LA ADRESA COPIILOR si “MACELARIA” AVORTULUI CARE APASA CA UN BLESTEM PUSTIITOR ASUPRA POPORULUI ROMÂN: “Sa nu uitam ca vor veni niste vremuri mai grele decat acestea, poate ca este numai anticamera lui Antihrist…”

Pr. Ioan Istrati despre PARINTII UCIGASI: “O armata nevazuta poarta razboi dupa razboi pentru uciderea pruncilor. COPIII SUNT SUPUSI UNUI TRATAMENT DE EXTERMINARE A CURATIEI DIN EI, intr-un lagar al mortii tuturor valorilor raiului”

“Devii ceea ce iubeşti”. Predici audio la vindecarea femeii garbove. GARBOVIREA SI FATARNICIA LUMII CARE IL REFUZA PE HRISTOS, DORIND INCRANCENAT LANTURILE SATANEI vs. FERICIREA CEREASCA ASCUNSA IN SUFERINTA ASUMATA

Parintele Ioan Buliga: CE-I OPRESTE PE OAMENI SA VINA LA BISERICA?


Categorii

Educatia crestina/ Copiii in Biserica, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, LGBT.../ Casatoriile homosexuale, Parintele Emil Jurcan, Portile Iadului, Prigoana impotriva crestinilor, Reeducarea ieri, azi si maine, Samarineanul Milostiv, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “DE LA IERUSALIM LA IERIHON. Vrem sa locuim in duplicitatea placerilor sau in pacea implinitoare a rugaciunii? PR. EMIL JURCAN despre PERVERTIREA COPIILOR, DISTRUGEREA FRUMOSULUI SI A NORMALITATII: “Faceti ce vreti, aveti drepturile omului. Cine incearca sa va faca educatie este HOMOFOB si il penalizam noi, ii luam copiii…”. CINE SUNT ADEVARATII HOMOFOBI?

 1. “Aţi putea să ne spuneţi ceva despre post şi despre felul cum putem înfrunta ispitele?

  În ţările ortodoxe din Estul Europei, bătrânii spun că postul este jumătate de rugăciune . Folosul postului este însă mult mai mare. Postul este ascultare faţă de Trupul Bisericii. Prin postul pe care eu îl ţin în Anglia păstrez unitatea cu dumneavoastră care postiţi în America. Aceasta înseamnă că lucrăm în armonie, ca mădulare ale unui singur Trup. Mă tem să calc postul, pentru că atunci rup unitatea cu dumneavoastră şi cu ceilalţi creştini din întreaga lume. Iată de ce este atât de important postul, şi mă bucur că l-aţi amintit.”

  (Arhimandritul Zaharia Zaharou, Adu-ţi aminte de dragostea cea dintâi (Apocalipsa 2, 4-5) – Cele trei perioade ale vieţii duhovniceşti în teologia Părintelui Sofronie, Editura Doxologia, Iaşi, 2015, p. 319)

 2. Pingback: “NU-ȚI ȚINE RĂNILE INIMII DOAR PENTRU TINE!”/ “Binecuvântată fie neputința mea!” | Cuvântul Ortodox
 3. Pingback: BATALIA ESTE PENTRU COPIII NOSTRI/ Bioetician american: "a avea multi copii este suspect din punct de vedere moral" / De ce vrea statul CONFISCAREA COPIIILOR si care este sensul legilor anti-familie?
 4. Pingback: ATITUDINEA BISERICII FATA DE HOMOSEXUALITATE si PROPAGANDA PACATELOR IMPOTRIVA FIRII. Pr. Vasile Gordon: “Da, familiei după randuiala. Nu, familiei lgbt!” | Cuvântul Ortodox
 5. Pingback: "Retrogradul se serviciu" despre REFERENDUMUL CASATORIEI INTRE BARBAT SI FEMEIE si STIGMATIZAREA ADEVARULUI - Cuvântul Ortodox
 6. Pingback: CUVANT GRAV SI IMPORTANT (pentru) DUPA REFERENDUM, in duh profetic, al Parintelui Cezar Axinte (Constanta): ESTE VREME DE CERNERE, DE “APOCALIPSĂ”, DE “RIDICARE A VĂLULUI”. “De acum războiul se mută într-o altă dimensiu
 7. Pingback: PR. GEORGE REMETE: Creştinii „eficienţi” şi „progresişti” și creştinii lacşi, cinici şi satanici. “Ei vor să-L ia pe HRISTOS COMPLICE la ideile şi păcatele lor, pentru că încearcă SĂ LE JUSTIFICE prin argumen­tări
 8. Pingback: PS MACARIE, la Rusalii, despre RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA BISERICII, AL OMULUI ȘI AL INOCENȚEI COPIILOR: “Este cumplit că sunt contestate cele mai firești lucruri care ne fac pe noi oameni. Sunt vremuri de cernere, sunt vremuri de încercare, sunt vre
 9. Pingback: PS MACARIE, la Rusalii, despre RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA BISERICII, AL OMULUI ȘI AL INOCENȚEI COPIILOR: “Este cumplit că sunt contestate cele mai firești lucruri care ne fac pe noi oameni. Sunt vremuri de cernere, sunt vremuri de încercare, sunt vre
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate