GANDIND LA ZIUA CEA INFRICOSATA… “Tragedia nu e moartea in sine, ci nepregatirea noastra pentru ea. Traitul asta de pe o zi pe alta, gandirea ca ziua de maine e a noastra ne fura pasaportul spre Rai”

11-02-2018 Sublinieri

***

VAI MIE, INNEGRITULE SUFLETE!

“Vai mie, înnegritule suflete! Până când de la răutăţi nu te mai curmezi? Până când zaci în lene? De ce nu-ţi aduci aminte de înfricoşătorul ceas al morţii? De ce nu te cutremuri cu totul de Infricoşătoarea Judecată a Mântui­torului? Oare, ce vrei să răspunzi, sau cum vrei să dai seamă? Lucrurile tale stau de faţă, spre mustrarea ta, fap­tele te vădesc, pârându-te. Deci, o, suflete! Vremea a sosit, aleargă, apucă înainte şi cu credinţă strigă: Greşit-am, Doamne, greşit-am Ţie; dar ştiu, Iubitorule de oameni, bunătatea Ta; Păstorule Cel bun, nu mă despărţi pe mine de la starea cea de-a dreapta Ta, pentru mare mila Ta!”

Meditatie anonima (culeasa de pe facebook):

“Azi am trecut pe lângă un cimitir… Mirosea a tămâie… M-am uitat la toate crucile de-acolo și parcă, parcă am văzut scris pe ele povestea fiecăruia.

”Aș fi vrut să spun mai des te iubesc” era scris pe una.

”Aș fi vrut să lucrez mai puțin și să am mai mult timp pentru familie” era pe alta.

”Aș fi vrut să nu-L ignor pe Dumnezeu”.

”Aș fi vrut să lupt mai mult”.

”Îmi pare rău că mi-am pierdut atâta timp criticând și prea puțin încurajând”.

Să mori nu e o tragedie. La toți ne vine rândul. Unora mai devreme, altora mai târziu, unora printr-o boală, altora fulgerător. Niciodată nu știi când o să fii tu…

Dar nici asta nu e o tristețe așa de mare. Până la urma urmei, suntem călători pe acest pământ.

Vizităm pământul ca să fim șlefuiți pentru cetățenia Cerului.

Tragedia nu e moartea în sine, ci nepregătirea noastră pentru ea. Trăitul ăsta de pe o zi pe alta, gândirea că ziua de mâine e a noastră ne fură pașaportul spre Rai.

Privind la mine, văd că mai am mult până la desăvârșire. Încă mă mai enervează unul sau altul, încă mai am așteptări mari de la alții, încă… încă… !

În lume vom avea necazuri, știu. Ni se spune. Însă parcă nu ne-am aștepta că e chiar așa.

Și totuși mai privesc uneori moartea ca pe o tragedie, pe când ar trebui să privesc umblarea mea zilnică prin lume o tragedie.

Da, am trecut pe lângă cimitir și mirosea a tămâie, iar mie mi s-a făcut dor de Cer.

Un dor pe care nu-l pot descrie.

Și-am conștientizat cât de puțin am din Dumnezeu și am intrat într-o disperare atroce. Nu-mi trebuie nimic altceva decât prezența Lui.

Pentru că fără El, absolut nimic din lumea asta nu are gust.

Tot ce știu e că pe crucea mea nu aș vrea să stea scris ”Aș fi vrut…, ar fi fost bine… sau regret…”

Vreau să fie scris: ”Cu Dumnezeu până la capăt !!!”

***

Arhimandrit Ioan Krestiankin:

Predică în Săptămâna Înfricoşatei Judecăţi

(fragment)

“Gândesc la ziua cea înfricoşată şi plâng faptele mele cele viclene, cum voi răs­punde Împăratului celui Nemuritor? (Sedealna de pocăinţă, glas 6, Triod).

[…]

O, câtă vreme am pierdut în nepăsare! O, cât a râs de noi lumea cea deşartă! De ce, dar, văzând că alţii se nevoiesc, noi nu am luat aminte nici la exemplul lor, nici la glasul lui Dumnezeu, ce răsuna în Biserica lui Hristos? Ce foloase ne-a adus nouă lumea întreagă? Unde sunt prietenii, unde sunt rudele, unde este bogă­ţia? Şi n-avem niciun folos din partea lor!

Dar, prietenii mei! Slavă Domnului! Vremea Înfricoşatei Judecăţi se apropie, dar încă nu a ve­nit şi Dreptul Judecător încă aşteaptă pocăinţa noastră, dragostea Lui nu vrea moartea păcăto­sului, ci să se întoarcă şi să fie viu. Să ne răzgân­dim, căzând cu pocăinţă la picioarele Mântu­itorului cu nădejde în mila Lui. Să îi aducem, dacă nu fapte, de care mulţi dintre noi nu sunt în stare, cel puţin buna noastră voinţă, credinţă neîndoielnică şi nădejde în mila către cei care se pocăiesc. Noi suntem neputincioşi, iar puterea vrăjmaşului nostru este mare.

Apostolul Pavel strigă către noi:

Lupta noas­tră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împo­triva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh. Pentru ace­ea, luaţi toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea, şi, toate biruindu-le, să ră­mâneţi în picioare (Efeseni 6,12-13).

Aşadar, să stăm de strajă la uşa sufletului şi a inimii noastre, înarmându-ne cu Credinţa şi cu Adevărul, dar mai ales să ne îngrădim cu încrederea în Cuvân­tul lui Dumnezeu. Nu judecaţi, ca să nu fiţi jude­caţi şi judecata este fără milă pentru cel care n-a fă­cut mila. Şi mila biruieşte în faţa judecăţii (ci. Matei 7, 2; Iacov 2,13). Aşa putem scăpa de viitoarea şi îngrozitoarea sentinţă. Cerând mila Stăpânului pentru noi, să fim milostivi şi noi faţă de toţi, ca să auzim sentinţa ce ne va milui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pre­gătită vouă de la întemeierea lumii (Matei 25, 34). Amin.

(din: Arhimandrit Ioan Krestiankin, Predici la Postul Mare, Editura Egumenita, 2016)

Va mai recomandam pentru aceasta Duminica:

***

Legaturi:

***

Recomandare de carte: “INIMĂ ZDROBITĂ. DESTINUL UNUI TATĂ”. Experiența sfâșietoare a unui PĂRINTE în care NE VOM REGĂSI MULȚI și învățămintele amare, dar vii, ale creștinului care CONȘTIENTIZEAZĂ RATAREA TIMPULUI și a multor semne-clopot trimise de Dumnezeu: “Sufletul lui curat dorea pâinea cerească, cuvântul viu, iar noi îi tot spuneam: „Mai târziu, mai târziu!””

PREGATIREA PENTRU CEASUL MORTII. Cum se poate invata… a muri?

“CONȘTIINȚĂ, SPUNE-MI DREPT, DACĂ MOR ACUM, MĂ MÂNTUIESC? Îi place lui Dumnezeu cum trăiesc eu acum?” – Cuvinte de mare folos duhovnicesc de la PĂRINTELE PROCLU

SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT. Cuvinte trezitoare, de mare folos pentru inceputul Postului. GANDUL LA MOARTE. “ASTAZI ESTE TIMPUL POCAINTEI”

Suflete al meu, pentru ce dormi?

SFANTUL EFREM SIRUL – Cuvinte duhovnicesti trezitoare extrase din EVERGHETINOS

Cuviosul Paisie Aghioritul despre INFRUNTAREA MORTII, SINUCIDERE, MOARTEA COPIILOR, MANGAIEREA CELOR INDOLIATI

Cuvant trezitor al Sfantului Luca al Crimeei despre ceasul mortii. “SA VA FIE MIJLOACELE INCINSE SI FELINARELE APRINSE”, “GRABITI-VA SA FACETI BINE!”

Parintele Ioan Buliga despre MOARTE si POMENIREA MORTILOR

PUTINA VREME MAI SUNT CU VOI… Cuvinte rascolitoare ca niste Denii ale Parintelui Mucenic Constantin Sarbu. Si o meditatie la Evanghelia primei Denii (smochinul neroditor, lucratorii cei rai, darul care se va lua de la noi)

PARINTELE MARTIR CONSTANTIN SARBU († 23 octombrie 1975): “Nu-ti irosi viata! Grabeste-te cat mai ai timp!”

LUCRATI IN SLUJBA DOMNULUI CAT TIMP ESTE ZIUA, căci “vine noaptea, cand nimeni nu mai poate sa lucreze”!

Trezeşte-ne, Doamne, trezeşte-ne! VALOAREA TIMPULUI SI FOLOSUL AMINTIRII MORTII

“Vai vouă, pământule şi mare, fiindcă diavolul a coborât la voi având mânie mare, căci ştie că timpul lui e scurt”. DE CE A INTRAT OMENIREA IN IURESUL UNUI RITM DE VIATA DEMONIC SI IN GOANA AMETITOARE? Care trebuie sa fie graba crestinului in vremurile scurtate de acum?

ALTE SFATURI DUHOVNICESTI DE LA GHERON IOSIF: “Daca acum nu te silesti, va veni timpul cand, si sa vrei, nu vei mai putea sa faci ceea ce acum treci cu vederea”

PRIVIRE ASUPRA SCURTIMII VIETII

(VIDEO si TEXT) Parintele Arsenie Papacioc: “Nu pierdeti timpul, dragii mei!”


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminica Infricosatoarei Judecati, Parintele Ioan Krestiankin

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “GANDIND LA ZIUA CEA INFRICOSATA… “Tragedia nu e moartea in sine, ci nepregatirea noastra pentru ea. Traitul asta de pe o zi pe alta, gandirea ca ziua de maine e a noastra ne fura pasaportul spre Rai”

 1. Off topic:
  Un nou documentar despre Sfantul Gavriil Georgianul, cel Nebun pentru Hristos
  https://www.youtube.com/watch?v=tkN_d8PKHlQ

 2. Pingback: DUMNEZEU VREA SĂ LUCREZE PRIN OM. “Noi toți suntem una. Suntem făcuți unii pentru ceilalți, nu suntem insule, ne mântuim sau ne pierdem împreună”. EGOISMUL CARE RĂSTIGNEȘTE sau.. DE CE SUNTEM RESPONSABILI PENTRU TOȚI? Preasfințitul
 3. Cereţi şi vi se va da
  It was during one of my hectic traveling tours, having just finished the second lecture in a day on life after death, that a hospice group in Santa Barbara asked me to give yet another lecture. After my preliminary statements, I became aware that I am very tired of repeating the same stories over and over again. And I quietly said to myself: “Oh God, why don’t you send me somebody from the audience who has had an NDE and is willing to share it with the audience so I can take a break? They will have a first-hand experience instead of hearing my old stories over and over again.”
  At that very moment the organizer of the group gave me a little slip of paper with an urgent message on it. It was a message from a man from the bowery who begged to share his NDE with me. I took a little break and sent a messenger to his bowery hotel. A few moments later, after a speedy cab ride, the man appeared in the audience.
  https://www.near-death.com/science/experts/elisabeth-kubler-ross.html

  Merita citita marturia lui de la linkul de mai sus.

 4. Pingback: “O sa ne intrebe Hristos la Judecata: Ce ai facut cu dragostea pe care ti-am dat-o? Ce ai făcut cu chipul Meu din tine?“ | Cuvântul Ortodox
 5. Pingback: MOMENTUL ADEVARULUI. “Vine ceasul cand cele efemere ale lumii vor pieri, cand MASTILE VOR CADEA si adevarul va iesi la iveala”. “DE ACEEA ESTE INFRICOSATA JUDECATA DE APOI, in sensul ca NU PUTEM SA-L PACALIM PE DUMNEZEU si nici pe noi in
 6. Pingback: MOMENTUL ADEVARULUI. “Vine ceasul cand cele efemere ale lumii vor pieri, cand MASTILE VOR CADEA si adevarul va iesi la iveala”. “DE ACEEA ESTE INFRICOSATA JUDECATA DE APOI, in sensul ca NU PUTEM SA-L PACALIM PE DUMNEZEU si nici pe noi in
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate