“Întâlnirea cu Duhovnicul – PĂRINTELE SOFIAN BOGHIU” (Video – Iași, noiembrie 2018)

20-11-2018 4 minute Sublinieri

***

***

Doxologia:

Comunicări în cadrul Colocviului „Întâlnirea cu Duhovnicul”: „Ne bucurăm că am întâlnit oameni care au trecut, chiar din această viață, peste hotarele acestei lumi”

Deschiderea Colocviului a avut loc marți după-amiază în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului mitropolitan Iaşi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a Preasfinţitului Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, a pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, a numeroşi părinţi stareţi, maici stareţe, preoţi, profesori universitari, teologi, monahi şi credincioşi mireni ucenici ai părintelui Sofian Boghiu.

După un film de prezentare despre părintele Sofian Boghiu, cuvântul de deschidere i-a aparţinut părintelui prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae”, Iaşi:

„Titlul Colocviului este unul mai mult decât sugestiv: «Întâlnirea cu Duhovnicul». Nu «Despre Duhovnic», ci «Întâlnirea cu Duhovnicul», în sensul că cei care au cunoscut un anumit duhovnic sunt invitați pentru a da mărturie despre chipul lui lăuntric și astfel, cei care audiază să se poată apropia mai mult de Dumnezeu. Acest simpozion izvorăște din dorința Părintelui Mitropolit Teofan, care este preocupat, ca de altfel fiecare păstor de suflete, de apropierea noastră de Dumnezeu. Și acest simpozion are loc mereu în această perioadă, pentru a ne pregăti pentru perioada de post închinată Nașterii Domnului, ca atunci când vom serba această mare sărbătoare, datorită chipului duhovnicului evocat, în acest caz al Părintelui Sofian, și noi, pe cât posibil, să renaștem duhovnicește”.

În cuvântul de binecuvântare, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a vorbit despre rațiunea duhovnicească a organizării unui asemenea eveniment:

„Știm că părinți precum «Duhovnicul Bucureștilor» – Părintele Sofian sau alții, unii cunoscuți, mulți dintre ei necunoscuți, au ajuns la starea bărbatului desăvârșit, la vârsta deplinătății în Hristos. Acești oameni au pătruns încă din timpul vieții dincolo de «catapeteasmă» – spațiu sacru, stare sfântă – care ne cheamă și pe care o simțim foarte departe, dar știm că acolo ar trebui să ne fie locul. Vedem că suntem departe, dar ne bucurăm pentru că am întâlnit sau ni s-a spus că sunt oameni care au trecut, chiar din această viață, peste hotarele acestei lumi. În om există acest dor, chiar dacă uneori fără să conștientizeze pe deplin: să cadă o fărămitură din această stare a desăvârșirii și în inima lui. Și știind că au fost oameni care au atins această stare, încearcă și el să se înscrie, în ciuda căderilor, și a neputințelor, pe aceeași cale”.

În continuare, PS Părinte Qais Sadiq a susţinut prezentarea „Părintele Sofian Boghiu, omul îngeresc şi îngerul pământesc – o mărturie”, în care a relatat și o întâmplare din anul 1977:

Într-o vizită, la chilia Părintelui Sofian mi-a atras atenția o icoană a Pantocratorului, pusă pe șevalet, o icoană străină de stilul iconografic al bătrânului. Pantocratorul era foarte supărat, cu o privire plină de întristare. Privind icoana cu atenție și mirare, nu l-am auzit pe bătrânul când m-a rugat, de două ori, să mă așez pe canapea, uitându-se la mine cu un semn de întrebare și așteptând un cuvânt de la mine. «Cine a pictat-o?», l-am întrebat. Mi-a răspuns cu o întrebare: «Ce vezi?». «Cum să fie Pantocratorul pictat așa de supărat, cu ochii în jos?», am zis. Bătrânul cu fața strălucitoare a zis: «Cel care iubește, se și supără». Eu i-am răspuns că nu am înțeles totuși de ce Pantocratorul este pictat supărat, la care a explicat: «Bunul Dumnezeu ne iubește și se bucură când Îl iubim și când facem voia Lui, dar când Îl tratăm cu indiferență, se supără pe noi. Astăzi, noi suntem preocupați de cele lumești mai mult decât de cele cerești». L-am întrebat iarăși: «De ce nu ați șters chipul, ca să-l refaceți din nou?». Întrebarea mea parcă l-a tulburat, iar dinlăuntrul său mi-a zis: «Nuuu, dragul meu. Când îți dăruiește Dumnezeu un copil cu oarecare dizabilitate, ce faci? Oare îl ucizi? Nu, îl iubești mai mult și îl îngrijești și mai mult. Pictorul este un creator; nu este un om simplu. Dumnezeu ține mâna lui când pictează și din cauza aceasta nu am dat icoana, ci o țin la mine, ca să nu mai pictez icoane cât timp nu am liniște». După două luni, a fost cutremurul din București. Atunci mi-au venit în minte cuvântele bătrânului despre supărarea Pantocratorului”.

În cadrul deschiderii oficiale a avut loc și o dublă lansare de carte – „Arhim. Sofian Boghiu, Smerenia şi dragostea – însuşirile trăirii ortodoxe” şi „Arhim. Sofian Boghiu, Caut faţa Domnului”; Prezentare cuvinte audio-video de arhim. Sofian Boghiu: DVD „Îndemn la rugăciune” şi CD „Cuvinte pentru viaţa cea veşnică” – prezentată de pr. prof. univ. dr. Constantin Coman şi protos. dr. Teofan Popescu.

Ziua s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei de sculptură „Popas centenar în Grădina cu Îngeri” – autor: Silvia Radu, în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan. Vernisajul a fost prezentat de Cătălin Jeckel, consilier al Sectorului Cultural şi Comunicaţii Media al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Ieri, în cea de-a doua zi a Colocviului, au fost susținute trei sesiuni de comunicări: două în în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan din Iași și una la Seminarul Mănăstirii Neamț.

Trei sesiuni de comunicări, atât la Iași, cât și la Neamț

Prima sesiune a cuprins trei comunicări. Prima a fost cea a părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Sfinția sa a făcut referire la „Adâncul duhovnicesc – tainica preocupare la Părintele Sofian Boghiu”. A urmat apoi prelegerea părintelui profesor Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, intitulată „Părintele Sofian Boghiu – duhovnicul meu”. Un ultim referat a fost cel al lui Costion Nicolescu: „Două cuvinte tainice ale Părintelui Sofian”.

În a doua sesiune, părintele Ioan Sauca, profesor şi director al Institutului Ecumenic din Bossey, a vorbit celor prezenți despre „Harisma discernământului la părintele Sofian Boghiu – experienţă personală”. Părintele Antoine Costa de Beauregard a susținut prelegerea „Rugăciunea mintii în lumea secularizată după învătătura a Părintelui Sofian”, iar părintele Cristinel Teşu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, le-a vorbit celor prezenți pe tema „Duhovnicul – chip desăvârşit al iubirii şi al dăruirii. Învăţăturile şi modelul Părintelui Sofian”.  O ultimă comunicare susținută În Sala „Iustin Moisescu” a fost cea a artistei Silvia Radu, intitulată „Părintele Sofian – har, lumină, smerenie”.

În după-amiaza zilei, cea de-a treia sesiune de comunicări s-a desfășurat la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț. Programul a cuprins trei prezentări: cea a ieromonahului Ilarion Dan, intitulată „Părintele Sofian Boghiu – chip de lumină”, cea a scriitorului Marius Vasileanu, intitulată „Părintele Sofian Boghiu – un reprezentant emblematic al mișcării Rugului Aprins” și cea a părintelui Gheorghe Holbea, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, prelegere intitulată „Părintele Sofian şi mişcarea duhovnicească a Rugului Aprins”.

Tot ieri, participanții la colocviu au participat la slujba Privegherii în cinstea Sfântului Paisie, oficiată în biserica Mănăstirii Neamț. În această dimineață, în aceleași sfânt locaș va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, iar după-amiază vor fi ultimile comunicări în plen, după care vor fi prezentate concluziile Colocviului.

 

SFÂNTUL părinte SOFIAN de la Antim, puterea TĂCERII RĂBDĂTOARE până la sfârșit și MINUNILE DE LA ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI

PARINTELE SOFIAN BOGHIU – EFIGIA SMERENIEI, MIREASMA SFINTENIEI, patimitorul si rugatorul linistit si neclintit, laudat pana si de prigonitorii sai: “El tot timpul era înveşmântat în discreţie, nu i-au plăcut gălăgia, zgomotele, reflectoarele”. SE STRANG MARTURII PENTRU CANONIZAREA MARELUI DUHOVNIC IUBITOR DE TACERE

DOR DE PARINTELE SOFIAN… Marturii si evocari de ucenici si cunoscuti (si VIDEO): “N-am văzut pe nimeni aşa de luminos ca el…”

FERICITUL PARINTE SOFIAN, “batranul frumos” ca o icoana, “CHIPUL DULCETII SI DELICATETII”, isihastul cu inima plina de mila Duhului si MARELE DUHOVNIC ASCUNS SUB MANTIA TACERII: “La Antim lumea călca în vârful degetelor, așa o sfințenie era coborâtă acolo… Trebuie trecut în rândul sfinţilor”

ARHIMANDRITUL SOFIAN de la Mănăstirea Antim († 14 septembrie 2002), PARINTELE ECHILIBRULUI, MUNTELE DE BLANDETE IMBRACAT IN LUMINA: “Trecem printr-un moment foarte dificil din multe puncte de vedere și avem nevoie de un anumit echilibru, FĂRĂ EXTREME… Cred că ar trebui să meargă mai multă lume să se roage la mormântul Părintelui Sofian şi să-i ceară ajutorul”

PARINTELE SOFIAN BOGHIU – icoana bunatatii, Duhovnicul si apostolul tacut al “pustiei” Bucurestiului (VIDEO -TVR). Plus: INEDIT AUDIO – Psaltirea citita, molitfa, predici, cuvinte de folos

PARINTELE SOFIAN DE LA ANTIM, omul smereniei

POMENIREA PARINTELUI SOFIAN. Marturia Parintelui Mihail Stanciu despre SFINTENIA DISCRETA a marelui staret al Antimului

Cuvantul ARHIM. MIHAIL la slujba de pomenire de la Caldarusani a PARINTELUI SOFIAN despre PRIGOANA FATISA SI CEA NEVAZUTA IMPOTRIVA CRESTINILOR si despre PUTEREA RUGACIUNII SFINTILOR: “Sa ne rugam mai mult unii pentru altii! Sa pastram credinta dreapta si valorile spirituale ale neamului nostru si mai ales cinstirea ultimilor martiri care au patimit in temnitele comuniste”

Parintele Mihail Stanciu: PARINTELE SOFIAN – UN ICONAR DE SUFLETE

PĂRINTELE SOFIAN – puterea vie a Duhului lui Hristos. MĂRTURIA protos. Teofan Popescu

Parintele Teofan de la Putna despre SECETA NOASTRA SUFLETEASCA si PARINTELE SOFIAN CEL MULT RODITOR

PARINTELE SOFIAN in memoria Arhimandritului Roman Braga: “COPILUL BATRAN”, cel plin de bucurie tacuta si de bunatate practica: “Era convins ca noi existam atata cat ajutam pe altii”

MARTURII DESPRE BLANDUL AVVA SOFIAN: “Nu judecati, nu iesiti in evidenta!”/ Roadele Crucii/ VREMEA MARTEI SI A UITARII MARIEI?/ De ce suferim? DE CE SUFERA SI OAMENII DREPTI SI BUNI?

PARINTELE SOFIAN – o viata inaltata pe Crucea lui Hristos (si VIDEO)

PARINTELE SOFIAN (†14 septembrie) – SFATURI DE MANTUIRE (video)

CUVIOSUL PARINTE SOFIAN – inedit: CONFERINTA VIDEO emotionanta despre RUGACIUNE si PRACTICA RUGACIUNII LUI IISUS (1996)

PARINTELE SOFIAN BOGHIU – SFATURI ESENTIALE PENTRU VIATA DUHOVNICEASCA: “Cauta sa fii sincer, mereu sa fii cinstit cu tine insuti. Lupta cu noi nu este simpla”

SFATURI DUHOVNICESTI pentru surori si maici, dar nu numai, din SCRISORILE PARINTELUI SOFIAN: “Pe noi ne strica mandria. Rabda, ca n-o sa-ti cada galoanele!”

PARINTELE SOFIAN BOGHIU despre vremurile pe care le traim: “DEZORDINEA care exista acum in lume Il supara pe Bunul Dumnezeu”. Din cauza intinderii si legalizarii pacatului HOMOSEXUALITATII, “cred ca LUMEA SE INDREAPTA CATRE SFARSIT”/ Parintele Mihail Stanciu despre STARETUL SOFIAN ca marturisitor

Parintele Sofian Boghiu despre SFARSITUL LUMII, ANTIHRIST si MASONERIE

INALTAREA SFINTEI CRUCI. Predica despre sensul Crucii a PARINTELUI SOFIAN BOGHIU, chemat la Dumnezeu in ziua acestui mare praznic (si audio)

PARINTELE SOFIAN DESPRE MAICA DOMNULUI si ajutorul ei minunat in inchisoare: “Cand ai un necaz mare sa te rogi Maicii Domnului!” (VIDEO)

PARINTELE SOFIAN ne scoate din placerile si grijile desarte cu un cuvant de foc smuls din focul “Rugului aprins” si cu o intrebare fundamentala: “SUNTEM CU ADEVARAT CONSTIENTI DE ZIUA JUDECATII?”

Parintele Sofian Boghiu (video): CUM TREBUIE SA TRAIASCA UN PICTOR DE ICOANE? “Sfintii pe care ii pictezi, toti au postit: postiti si dumneavostra!”

Parintele Sofian despre CHIPUL OMULUI INDRACIT DE PATIMI si CHIPUL OMULUI PATRUNS DE DUHUL SFANT

PARINTELE SOFIAN SI “MARTURISITORII” CALOMNIEI: “Pana cand va ridicati asupra omului? Cautati toti a-l dobori, socotindu-l ca un zid povarnit si ca un gard surpat…”

CRUCEA NU E TALISMAN, NICI PODOABA! Ce inseamna, cum se poarta?/ In Memoriam PARINTELE SOFIAN: “Românul trebuie dezvăţat de MINCIUNA! Comunismul a vrut sa-L scoata pe Dumnezeu din constiinte. Acest Iisus izgonit trebuie ajutat sa Se intoarca inapoi…” (VIDEO)

Simpozionul RUGUL APRINS dedicat pr. Daniil Sandu Tudor si Sofian Boghiu: REZISTENTA ORTODOXA IMPOTRIVA REGIMULUI ATEU DIZOLVANT (update AUDIO si VIDEO)

“RUGUL APRINS” – Documentar TVR (video)


Categorii

1. DIVERSE, IPS Teofan, Parintele Sofian, Preoti si duhovnici romani, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la ““Întâlnirea cu Duhovnicul – PĂRINTELE SOFIAN BOGHIU” (Video – Iași, noiembrie 2018)

  1. Pingback: PARINTELE ARSENIE MUSCALU – conferinta de la Iasi despre STAREA NOASTRA DE CADERE si FARAMITARE LAUNTRICA si inceputul vindecarii sufletesti prin RUGACIUNEA LUI IISUS. Sfaturi duhovnicesti practice pentru CHEMAREA NUMELUI DOMNULUI si atitudinea fata
  2. Pingback: Marturia impresionanta a PARINTELUI ARSENIE MUSCALU despre “firescul sfinteniei” CUVIOSULUI SOFIAN BOGHIU: “Am vazut un om in care viaza Dumnezeu, un om plamadit intr-o alta lume” (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: PĂRINTELE SOFIAN BOGHIU – “icoană a sufletului ortodox românesc” (†14 septembrie). Evocările PĂRINTELUI PROTOS. TEOFAN POPESCU și ale lui CRISTIAN CURTE (audio, video, text) cu prilejul lansării cărții “Smerenia și drag
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare