“Cel mai mare sistem de supraveghere din istoria omenirii.” SPIONAJUL ELECTRONIC FOLOSESTE SI DATE BIOMETRICE/ Combaterea terorismului: “ARGUMENTUL UCIGAS OMNIPOTENT” cu care se justifica MONITORIZAREA ORWELLIANA a INTREGII LUMI

24-06-2013 26 minute Sublinieri

Bloomberg: SPIONAJUL ELECTRONIC NU ESTE TINTIT IMPOTRIVA TERORISTILOR! 

DUPA COMPLEXUL MILITARO-INDUSTRIAL, UN NOU COMPLEX AL INTERESELOR SUPRAPUSE: GIGANTII IT/DIGITALI SI AGENTIILE DE SPIONAJ

‘VIZUALIZAREA TOTALA A INFORMATIILOR’: FINALITATEA SPIONAJULUI ELECTRONIC DE STAT SI PRIVAT

GUVERNUL ORBAN AL UNGARIEI REINVIE SECURITATEA

obama-new-world-order-surveillance

 

Cand ajungi sa-l adori pe cel care te supravegheaza, te controleaza si te manipuleaza, inseamna ca din EU-l tau n-a mai ramas nimic. Lumea e pe cale sa intre intr-un univers orwellian de nedescris, iar celor mai multi nici ca le pasa.’ (Dani Rochoff)

***

Serviciile secrete britanice colecteaza si stocheaza cantitati imense de informatii privind mesaje trimise pe e-mail, Facebook, istorii ale cautarilor pe internet si apeluri telefonice. Datele sunt colectate la nivel global si sunt transmise apoi si partenerilor americani de la Agentia Nationala de Securitate (NSA). Government Communications Headquarters (GCHQ), agentia britanica de spionaj, reuseste acest lucru prin accesarea retelei de fibra optica prin care sunt realizate apelurile si conexiunile la internet. Dezvaluirile ii apartin lui Edward Snowden, fost angajat al Agentiei Nationale de Securitate din SUA, responsabil si pentru izbucnirea recentului scandal privind programele americane de supraveghere a internetului si telecomunicatiilor. “Nu doar in Statele Unite este o problema. Marea Britanie are un amestec urias. Sunt mai rai decat SUA”, a declarat Snowden pentru The Guardian.

Totusi, o sursa din serviciile de informatii sustine ca datele sunt colectate in lod legal si, mai mult chiar, aceste practici au furnizat materiale ce au condus la progrese semnificative in detectarea si prevenirea unor infractiuni grave.

Serviciile de spionaj din Marea Britanie prelucreaza in secret, dar legal, fluxuri imense de informatii extrase de pe cabluri de fibra optica prin care circula mare o parte din traficul mondial de telecomunicatii, date ce pot fi stocate ulterior maximum 30 de zile si analizate in acest timp. Informatiile vizeaza atat oameni complet nevinovati, cat si potentiali suspecti. Acestea includ inregistrari ale convorbirilor telefonice, continutul mesajelor de e-mail, intrarile pe Facebook sau istoria cautarilor si accesarilor oricarui utilizator de internet.

Desi sistemul de interceptare ar trebui sa se limiteze la o serie specifica de obiective, el este totusi legal. Edward Snowden le-a pus la dispozitie jurnalistilor de la The Guardian documente privind programul, pe care il numeste “cel mai mare program de supraveghere din istoria omenirii”.

Pana in 2010, la doi ani dupa ce proiectul a fost testat in premiera, spionajul britanic se putea lauda cu “cel mai mare acces la internet” comparativ cu SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda. Programul cu nume de cod “Tempora”, cel in legatura cu care Edward Snowden a furnizat documente, ar fi fost demarat in urma cu 18 luni. Potrivit acestor documente, angajatii Agentiei Nationale de Securitate din SUA au avut acces la datele colectate de agentia britanica de spionaj Government Communications Headquarters.

Edward Snowden, inculpat in SUA pentru spionaj

Fostul consultant Edward Snowden, responsabil pentru scurgerile de informatii privind programele americane de supraveghere a internetului si telecomunicatiilor, a fost inculpat pentru spionaj de catre justitia americana, care a solicitat Hong Kong-ului sa il aresteze. Tanarul, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat si pentru furt si utilizarea ilegala a bunurilor guvernamentale. El este vizat de un mandat de arestare provizorie.

Un tratat de extradare este in vigoare intre Hong Kong si Statele Unite, insa Beijingul are dreptul de a se opune prin veto. “Guvernul american nu va putea inabusi (acest caz) arestandu-ma sau omorandu-ma”, a declarat luni fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate din SUA in cadrul unui dialog in direct cu utilizatorii site-ului The 0609-edward-snowden.jpg_full_600Guardian. “Adevarul a fost dezvaluit si nu poate fi oprit”, a adaugat acesta.

Originar din Hawaii, unde lucra pentru un subcontractant de informatii american, Snowden, care a implinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong in baza traditiei de aparare a libertatilor acestui teritoriu. Un apropiat al site-ului de internet WikiLeaks a dezvaluit joi seara ca islandezii pregatesc un zbor catre tara lor pentru Edward Snowden. Intr-un interviu pentru The Guardian din 9 iunie, acesta a afirmat ca Islanda este tara cea mai apropiata de valorile sale privind un internet liber si independent de stat.

  • Adevarul:

„Fratele cel mare“, cu ochii pe popoare

La şase decenii de când scriitorul britanic George Orwell vorbea despre statul totalitar care urmărea vigilent orice pas al cetăţenilor, scenariile ce păreau odată paranoice devin tot mai reale.

Recent, guvernul de la Budapesta, condus de conservatorul Viktor Orban, a adoptat o lege a securităţii naţionale care împuterniceşte oamenii-cheie ai guvernului de la Budapesta să-i spioneze pe cei cu funcţii publice importante. Conform textului de lege, „supravegheaţii” trebuie să fie de acord să fie urmăriţi prin cele mai dure metode (înregistrarea convorbirilor telefonice, microfoane în casă, citirea email-urilor etc.) timp de două luni în fiecare an. Însă cum nu ştiu care sunt acele două luni, ar putea trăi cu impresia că sunt mereu urmăriţi.

La fel ca în romanul lui Orwell. „În cazul în care Guvernul lui Viktor Orbán găseşte ceva ce nu e pe placul lui (şi nu există limită legală pentru aceste neplăceri), cei supravegheaţi pot fi concediaţi”, atrage atenţia Kim Lane Scheppele, profesor de Afaceri Publice şi Relaţii Internaţionale la Universitatea Princeton din SUA, într-un editorial publicat de „The New York Times”. Deşi oamenii din vârful ierarhiei guvernamentale sunt puşi la adăpost, legea loveşte direct în asistenţii şi în secretarii lor, în judecători şi procurori, în diplomaţi şi în ofiţeri militari, inclusiv în câteva birouri „independente“. Cel mai scandalos aspect al noii legi este că emiterea unui ordin de supraveghere nu necesită ca persoana supravegheată să fie suspectată de ceva ilegal şi are nevoie doar de girul Ministerului Justiţiei de la Budapesta.

Şi partenerii de viaţă sunt supravegheaţi

Însă cum funcţionează această supraveghere consimţită? Toţi angajaţii, care doresc, bineînţeles, să-şi păstreze locul de muncă, trebuie să treacă testele de supraveghere, care sunt întreprinse după ce este semnat un acord. Dacă „ţintele” au parteneri de viaţă, chiar şi aceştia trebuie să semneze acordul. Dacă refuză să semneze, îşi pierd slujbele. Mai mult, oricine interacţionează cu „supravegheaţii” va fi înregistrat şi păstrat în documente. Informaţiile, cărora li s-ar putea găsi o întrebuinţare ulterioară, sunt stocate timp de 20 de ani şi pot privi şi aspectele personale. De fapt, examinează fiecare detaliu al vieţii angajatului, cu accent pe comportamentul lor din afara serviciului, adică relaţiile personale, materiale sau veniturile lor. Guvernul ungar susţine că noua lege privind securitatea naţională protejează secretele de stat şi combate corupţia.

FBI îi spionează pe americani cu drone

Aflat la finalul mandatului, Robert Mueller, directorul Biroului Federal pentru Informaţii (FBI) al Statelor Unite, a recunoscut că agenţia foloseşte drone într-un mod „foarte, foarte minimal şi foarte rar” pe plan intern pentru colectarea de informaţii. Este pentru prima oară când un oficial al FBI recunoaşte că sunt folosite drone şi în interiorul Statelor Unite. Operaţiunile de până acum s-au desfăşurat prin intermediul Biroului Antidrog şi al Biroului pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc şi Explozibili, care au folosit aparate de zbor fără pilot în anchete. Declaraţiile lui Mueller, făcute în cadrul unei audieri a Congresului american, se înscriu în acelaşi registru cu ale celorlalţi oficiali din administraţia Obama, în frunte cu preşedintele american, care au apărat vehement programul prin care NSA a ascultat telefoanele şi a monitorizat e-mail-urile a milioane de americani timp de cel puţin şapte ani.

Potrivit Electronic Privacy Information Center, dronele sunt capabile să scaneze activitatea din spatele ferestelor, pot vedea prin „bariere solide”, precum garduri, copaci şi chiar pereţi. Forţele de ordine susţin că dronele pot fi folosite pentru a îmbunătăţi eficienţa poliţiei, fiind capabile să prindă infractori şi să efectueze operaţiuni de căutare în zone greu accesibile oamenilor. Totuşi, apărătorii dreptului la intimidate din SUA condamnă folosirea dronelor, afirmând că libertăţile cetăţenilor sunt periclitate. „Chiar dacă dronele au scopuri justificabile, precum misiunile de salvare sau monitorizarea incendiilor, ele reprezintă o ameninţare la adresa libertăţilor noastre”, a declarat pentru Xinhua Malou Innocent, analist la Cato Institute.

[…]

Liber la filaj în Noua Zeelandă

Guvernul neozeelandez vrea să grăbească promulgarea unor noi legi care să ofere serviciului de informaţii externe puteri sporite pentru a spiona cetăţenii, în condiţiile în care actuala legislaţie interzice interceptarea conversaţiilor de orice tip. Prerogativele serviciilor secrete vor viza nu numai „siguranţa naţională”, ci şi „relaţiile internaţionale şi bunăstarea economică a Noii Zeelande”. Potrivit noii legi, agenţii de informaţii vor putea monitoriza forumurile de pe Internet şi e-mail-urile.

Directorul NSA: „Edward Snowden a cauzat Statelor Unite daune ireversibile”

Directorul NSA Keith Alexander a declarat, duminică seară, că fostul agent CIA Edward Snowden, aflat la originea scurgerilor de informaţii despre programele americane de supraveghere, a trădat încrederea americanilor în instituţiile statului.

Oficialul a apărat programele de spionaj, susţinând că sunt esenţiale pentru a evita atacurile teroriste, potrivit publicaţiei „The Guardian”. În timp ce Snowden a fugit duminică din Hong Kong, făcând escală la Moscova în drum spre America de Sud, generalul Alexander l-a catalogat drept „un individ care nu acţionează după intenţii sincere”. „Ce a dezvăluit Snowden a cauzat daune importante şi irevesibile ţării şi aliaţilor noştri”, a adăugat directorul NSA. În cadrul interviului televizat pentru postul ABC, oficialul american a mai declarat că programele de supraveghere divulgate de Edward Snowden erau legale şi îndeaproape monitorizate de autorităţi.

Alexander a citat pasaje dintr-un raport al comisiei de informaţii din 2012 despre o lege care extindea autoritatea Agenţiei Naţionale de Securitate, astfel încât să aibă permisiunea să intercepteze şi mediile de comunicare din Statele Unite. „După patru ani de supraveghere, comisia nu a identificat niciun caz în care un oficial al guvernului keithalexandeeramerican a eludat şi a încălcat legea în mod deliberat”, a precizat generalul. Cu toate acestea, Biroul Directorului Agenţiei Naţionale de Informaţii din SUA a recunoscut în mod public că programul de supraveghere a încălcat cel puţin o dată cel de-al patrulea amendament al Constituţiei Statelor Unite ale Americii, care protejează împotriva percheziţionării şi confiscării abuzive.

[…] Administraţia preşedintelui Barack Obama a lansat declaraţii duminică potrivit cărora autorităţile americane nu vor renunţa la eforturile de arestare a fugitivului Edward Snowden. Mai mult, generalul Alexander a spus că supravegherea înregistrărilor convorbirilor americanilor şi a activităţii online, informaţii dezvăluite de Snowden, răspunde aşteptărilor americanilor care nu vor să se repete un eveniment asemănător celui din septembrie 2011, când au fost atacate Turnurile Gemene şi Pentagonul. „Aceste două programe ne-au ajutat”, a spus directorul NSA.

„Cred că asta este ceea ce vor americanii să facem”.

Dezbaterea despre monitorizarea comunicatiilor digitale de catre gv. SUA arata ca americanii sunt dispusi sa o permita atat timp cat ea este tintita impotriva teroristilor. Ceea ce ei nu realizeaza este ca sistemele de supraveghere sunt cel mai bine potrivite pentru a aduna informatii de la cetatenii care respecta legile. 

Cei ingrijorati de intimitatea online isi linistesc temerile daca li se spune ca gv. le poate inregistra apelurile si le poate citi mailurile doar in circumstante speciale si cu mandat judecatoresc. Asumptia este ca nu ar avea de ce sa se teama decat daca ar fi teroristi sau ar coresponda cu oamenii nepotriviti.

Infrastructura construita de NSA, totusi, ar putea fi potrivita doar pentru a aduna informatie de la cei mai prosti teroristi. Programul de supraveghere PRISM este focusat pe accesarea serverelor celor mai mari companii de internet americane, ce contin servicii populare ca Skype, Gmail si ICloud. Acestea nu sunt servicii pe care elementele periculoase le-ar folosi. 

Intr-un raport din ianuarie 2012 intitulat “Jihadism on the Web: A Breeding Ground for Jihad in the Modern Age” Serviciul de securitate olandez a tras o concluzie convingatoare asupra retelelor web underground islamiste concentrate in jurul unor “forumuri nuclee”. Aceste siteuri faceau parte din Deep Web sau Undernet, adica multitutidinea de resurse online care nu sunt indexate de motoarele de cautare obisnuite. 

No Data

Serviciul de securitate olandez, care nu a putut gasi date recente despre marimea Undernetului, a citat un studiu din 2003 al Univ. din California, Berkley, ca fiind “ultima spy1evaluare stiintifica disponibila. Studiul descoperise ca doar 0,2% din internet putea intra in motoarele de cautare. Restul ramane greu de scrutat. In 2010, Google a spus ca a indexat doar 0,004% din informatia de pe internet.

Website-urile care vor sa faca trafic isi dau toata silinta sa fie observate, facand cele cerute de motoare de cautare ca Google-ul. Teroristii nu au astfel de ambitii. Prefera sa se infunde in intunericul din Undernet. 

Oamenii care se radicalizeaza sub influenta websiteurilor jihadiste trec, de obicei, prin mai multe etape”, se afirma in raportul olandez. “Activitatile lor virtuale se transfera tot mai mult in web-ul invisibil, constientizarea problemelor de securitate creste si activitatile lor devin mai conspirative”. 

 

Radicalii care, initial, stau la suprafata internetului, intalnesc rapid oameni care, online sau offline, ii duc in web-ul underground. “Pentru multi, a gasi intr-un final nucleul forumurilor jihadiste este ca o baie fierbinte dupa ratacirile virtuale”, se mai afirma in raport.

Cand informatia din forumurile nuclee razbate la suprafata internetului, se intampla deseori accidental. Organizatiile de tip al-Qaeda folosesc forumurile pentru a distribui propaganda video, pe care participanti neatenti sau prietenii acestora le pot posta pe retele sociale sau Youtube. Comunicarea pe forumurile nuclee este deseori criptata. In 2012, un tribunal francez a gasit vinovat pe specialistul in fizica nucleara Adlene Hicheur pentru, printre multe altele, conspiratie pentru a comite un act de terorism pentru distribuirea si folosirea software-ului Asrar al-Mujahideen (Secretul Mujahedinilor). Programul folosea numeroase metode de criptare.

Programul NSA, in schimb, conform informatiilor publicate de Guardian, asigura accesul in sisteme Microsoft (Skype), Facebook, Google, Apple, si alti giganti americani ai netului. Fie aceste companii au oferit “cheile” de decriptare singure – ceea ce ele neaga – fie NSA a gasit, cumva, alte mijloace pentru a o face. 

Traditional Means

Chiar si accesul complet la aceste servere nu aduce autoritatile SUA mai aproape de aceste forumuri nuclee. Acestea ar trebui infiltrate prin mijloace mai traditionale specifice serviciilor de securitate, respectiv prin folosirea de agenti care posteaza ca jihadisti sau de informatori din interiorul organizatiilor teroriste. 

La fel, ascultarea telefoanelor este cu greu folosibila pentru prinderea teroristilor. Nu sunt chiar atat de tampiti incat sa foloseasca Verizon. Serviciile secrete rusesti au reusit sa-l omoare pe liderul separatist cecen Dzhokhar Dudayev cu o racheta care s-a ghidat dupa semnalul sau telefonic. Asta era in 1996. Teroristii de astazi sunt, in general, mai constienti de tehnologia care se foloseste.

In cel mai bun caz, revelatiile recente privind Prism si interceptarile telefonice ar putea duce la descurajarea recrutarii pentru cauze teroriste prin folosirea partilor vizibile ale internetului. Dincolo de acest caz, eforturile guvernului sunt mai periculoase pentru libertatile civile decat pentru organizatiile teroriste. 

Scandalul provocat de tânărul Edward Snowden, fost angajat al Agenţiei Naţional de Securitate (NSA) din SUA, privind programele americane de supraveghere a Internetului şi telecomunicaţiilor capătă zilnic noi file, unele mai încărcate decât altele.
Zilele trecute a venit rândul Marii Britanii să intre în vârtejul scurgerilor de informaţii, întreg mapamondul aflând, astfel, că serviciile secrete britanice colectează şi stochează cantităţi imense de informaţii privind mesaje trimise prin e-mail, reţeaua de socializare Facebook, dar şi istorii ale căutărilor pe Internet şi ale apelurilor telefonice. Datele sunt colectate la nivel global şi sunt transmise apoi şi partenerilor americani de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA).

“Întrecerea pe ramură”

Dezvăluirile îi aparţin lui Edward Snowden, desigur, în opinia căruia , în materie de spionare, “nu doar în Statele Unite este o problemă. Marea Britanie are un amestec uriaş. Sunt mai răi decât SUA”, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Government Communications Headquarters (GCHQ), agenţia britanică de spionaj, reuşeşte acest lucru prin accesarea reţelei de fibră optică prin care sunt realizate apelurile şi conexiunile la Internet!

[…]

Snowden, inculpat în SUA pentru spionaj 

Între timp, Statele Unite au decis inculparea pentru spionaj a fostului consultant NSA Edward Snowden. Justiţia americană a solicitat Hong Kong-ului să îl aresteze. Tânărul de 30 de ani, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat şi pentru furt şi utilizarea ilegală a bunurilor guvernamentale. El este vizat de un mandat de arestare provizorie. SUA şi Hong Kong-ul au un tratat de extrădare în vigoare, dar Beijingul are dreptul de a se opune prin veto. Într-un dialog cu utilizatorii site-ului The Guardian, Snowden declarase că “Guvernul american nu va putea înăbuşi acest caz”, prin arestarea sau omorârea sa, căci “adevărul a fost dezvăluit şi nu poate fi oprit”.

Originar din Hawaii, Snowden, care a implinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong în baza tradiţiei de apărare a libertăţilor acestui teritoriu.
Odată inculpat pentru spionaj, Snowden a decis să plece din Hong Kong. El a sosit duminică după-amiază la Moscova, dar destinaţia sa fnală ar fi Caracas via Havana, un itinerariu ales întocmai pentru a scăpa de justiţia americană, comentează AFP.

A aterizat la Moscova

Avionul care-l avea la bord a aterizat pe aeroportul Moscova-Şeremetievo, iar o sursă din cadrul companiei aeriene ruse Aeroflot, citată de agenţiile ruse de presă, a confirmat că un pasager având acest nume se află la bord. “Preşedinţia Rusiei nu are cunoştinţă de locul în care se află domnul Snowden, nici despre planurile acestuia”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

Sprijin de la WikiLeaks

WikiLeaks, care i-a acordat sprijin lui Snowden, după ce a publicat informaţiile explozive privind supravegherea electronică a persoanelor şi instituţiilor de către SUA, a precizat într-un comunicat că “Snowden se îndreaptă spre o naţiune democratică, pe o cale securizată, pentru a abţine azil”. “Este escortat de diplomaţi şi de consilieri juridici ai WikiLeaks”, a precizat site-ul fondat de Julian Assange, într-un comunicat citat de AFP. Guvernul din Hong Kong a confirmat plecarea americanului.

“Am fost informaţi de autorităţile din Hong Kong despre plecarea domnului Snowden. Vom continua să discutăm despre acest subiect şi vom coopera cu ţările în care Snowden s-ar putea deplasa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei, Nanda Chitre. Justiţia americană va coopera cu ţările unde s-ar stabili Edward Snowden, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei.

[…]

NSA are mandat să păstreze email-urile şi convorbirile telefonice ale cetăţenilor şi rezidenţilor americani, dacă acestea conţin “informaţii străine semnificative” sau dovezi ale unei infracţiuni, arată documente secrete ale agenţiei, care stabilesc procedurile pentru interceptarea străinilor şi pentru blog_tia (1)protejarea intimităţii americanilor, relatează Washington Post. NSA se află în centrul scandalului PRISM, un program care se derulează de 6 ani în colaborare cu marile companii IT şi care permite intercepetarea email-urilor şi a conturilor de pe reţelele sociale precum Facebook.

Documentele intrate în posesia publicaţiei americane şi a The Guardian, care au dezvăluit programul secret PRISM, sunt primele dovezi ale procedurii din spatele acestui scandal. Programul de interceptări a fost autorizat de Congresul SUA încă din 2008, cu scopul de a intercpeta email-urile şi telefoanele străinilor de peste graniţele SUA.

Preşedintele Obama a luat apărarea acestui program, spunând că au fost dejucate peste 50 de atentate teroriste cu ajutorul lui şi că acesta nu implică ascultarea telefoanelor oamenilor, nici citirea email-urilor cetăţenilor americani, cu excepţia unei autorizaţii judecătoreşti care foloseşte într-o anchetă. Noile documente arată însă că interceptările privesc şi corespondenţa şi convorbirile americanilor, într-o gamă largă de condiţii.

“Aceste documente confirmă lucrul de care ne-am temut mereu, că NSA are impresia că poate colecta comunicaţiile internaţionale ale americanilor cu puţine sau fără restricţii. Procedurile sale permit supravegherea oricărui străin aflat peste graniţe, chiar dacă sunt sau nu suspectaţi de orice, nu doar de terorism”, a declarat Alex Abdo, avocat al Uniunii pentru Libertăţile Civile ale Americanilor.

Programul PRISM al NSA a fost autorizat de secţiunea 702 din legea FISA modificată. Astfel, agenţia nu mai are nevoie de mandat de interceptare pentru fiecare străin suspect ale cărui comunicaţii să fie interceptate în SUA, ci o instanţă specializată pe FISA aprobă procedurile guvernamentale de interceptare. Instanţa emite un certificat valabil pe o perioadă de un an, care permite NSA să ordone unei companii americane de internet sau de telefonie să îi pună la dispoziţie email-uri, convorbiri telefonice sau alte comunicaţii care au legătură cu o serie de ţinte străine, pentru care însă instanţa nu dă mandat individual.

Pentru a se asigura că ţinta este localizată în afara graniţelor SUA, agenţia caută “totalitatea circumstanţelor” legate de locaţia persoanei. Dacă nu există informaţii specifice, “se presupune că o persoană despre care se crede întemeiat că se află în afara SUA sau a cărei locaţie nu se cunoaşte este o persoană non-americană”, arată documentul.

Cu toate acestea, NSA are reguli pentru a stabili locaţia unei persoane, care includ informaţii de la alte agenţii, verificarea protocoalelor adreselor de internet folosite de aceasta sau a linkurilor care duc în alte ţări. “Când NSA propune supravegherea directă a unei ţinte, o face pentru că NSA a aflat deja ceva despre ţintă”, se mai arată în documentul cu regulile de interceptare. De obicei, aceste informaţii vin de la CIA sau altă agenţie secretă.

Pentru a se asigura că nu interceptează cetăţeni sau rezidenţi americani, NSA are o bază de date cu numere de telefon şi adrese de email asociate cu persoanele despre care se crede că locuiesc în SUA. Cererile noi sunt comparate astfel cu această listă, iar dacă apar coincidenţe, supravegherea este anulată. Mai există şi verificări în plus, care includ codurile poştale sau datele care însoţesc un email în timp ce acesta circulă pe internet.

Chiar şi după ce începe supravegherea unei persoane, NSA este obligată să fie atentă la semne care arată că persoana respectivă a intrat în SUA, ceea ce duce la întreruperea supravegherii şi notificarea FBI, agenţia domestică. Dacă comunicaţiile interceptate nu conţin informaţii semnificative, ele trebuie distruse. Interceptările privind cetăţenii americani nu pot fi păstrate mai mult de 5 ani.

„Ochii și urechile” administrației SUA supraveghează tot ce mișcă prin programul PRISM, sub pretextul luptei antiteroriste • Milioanele de informații stocate de NSA sunt folosite și pentru șantaj

Dezvăluirile privind Big Brother-ul practicat de agențiile americane de spionaj se țin lanț de administrația Obama. Cel mai recent scandal, care pare să o compromită privacy_eye_blue_large-100040976-largeiremediabil, are în epicentru programul de supraveghere, cunoscut sub numele de PRISM, ieșit în lumina reflectoarelor după dezvăluirile făcute de un fost angajat al CIA, Edward Snowden. Pe scurt, Agenția Națională de Securitate controlează și monitorizează, de cel puțin șase ani, toate comunicațiile telefonice și online din SUA prin acest program secret.

Pretextul rămâne același: lupta împotriva terorismului, implicit, securitatea Statelor Unite. Motivul real al spionajului practicat pe scară largă de cei de la NSA este însă pus sub semnul întrebării. Cum de au fost posibile, atunci, atentatul de la Maratonul din Boston, din 15 aprilie, sau atacul din 11 septembrie 2012 asupra Consulatului SUA la Benghazi?, se întreabă apărătorii drepturilor civile, pentru care practicile Agenției americane pot fi folosite ca armă a șantajului sau intimidării unor adversari politici sau nu.

Ziarele „The Guardian” şi „Washington Post” au dezvăluit, pe baza informațiilor furnizate de fostul agent CIA, Edward Snowden, un document secret al NSA care conţine detalii despre programul PRISM, ce permite obţinerea de date despre comunicaţiile electronice ale aproape oricărei persoane, oriunde s-ar afla aceasta pe glob. Posibilitatea ca NSA să aibă acces la aceste date, adică la conversații telefonice și la detalii asupra unui cont online al unei persoane aflate în orice colț al lumii, a fost oferită Agenției încă din timpul administrației Bush. Acesta este însă primul document secret semnificativ care dezvaluie continuarea acestei practici de către administrația Obama. Pe care NSA și CIA o justifică drept parte a luptei împotriva terorismului. Adică pentru dejucarea atacurilor și localizarea potențialilor teroriști.

PRISM știe tot

Prin PRISM, NSA are acces direct la serverele celor mai mari furnizori de servicii de Internet din America şi colectează date importante din computerele individuale. Adică de la e-mail-uri, convorbiri audio şi video online, desfăşurate în timp real prin Yahoo! Messenger sau Skype, până la conversaţii desfăşurate în chat-rooms, inclusiv pe Facebook, fişiere şi documente descărcate sau încărcate de pe şi pe Internet şi chiar istoricul căutărilor, dacă NSA crede că are nevoie să ştie ce a căutat cineva pe Internet într-o anumită perioadă.

„Lupta antiterorism” a ratat Boston și Benghazi

Și atunci, pe drept, există mulți care vor să afle cum, în ciuda acestui spionaj pe scară largă, s-a ratat prevenirea unor atacuri majore. E greu de conceput cum, în timp ce agențiile de spionaj adună zilnic milioane de înregistrări telefonice sau discuții din mediul online ale americanilor, nimeni nu a aflat că frații Tsarnaev, considerați autori ai atentatului de la Boston, puneau la cale un atac pe pământ american. Aceeași nedumerire există și în cazul atacului din Libia, din 2012, de la Consulatul american din Benghazi, în urma căruia au murit trei americani, inclusiv ambasadorul SUA.

Armă pentru șantaj

Cei care se simt amenințați de practicile SUA au motive să creadă că NSA și CIA nu urmăresc doar așa-zise cuvinte-cheie precum „martir”, „occident”, „jihad” sau „sinagogă”, care s-ar regăsi în limbajul, codat sau nu, al potențialilor teroriști. Milioanele de informații adunate și stocate de NSA în cadrul acestei rețele gigantice de tip Big Brother pot fi folosite și pentru amenințare sau șantaj. Cei vizați sunt politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști sau alte persoane „incomode”. În campaniile electorale sau în cazul unor scandaluri, pot fi trași pe linie moartă, prin utilizarea unor informații legate de preferințele lor sexuale sau de activități neortodoxe. Un exemplu ar fi scandalul demisiei fostului șef al CIA, David Petraeus, acuzat că avea o aventură extraconjugală cu biografa sa. Relația celor doi ere cunoscută de CIA și FBI, dar a fost ținută la sertar, până la alegerile prezidențiale. Și mai recent, CBS a dezvăluit că Departamentul de Stat a mușamalizat și manipulat anchete privind scandaluri sexuale sau amestecuri în traficul cu droguri în care sunt implicați angajații săi.

Luciana Pop

Serviciile de Informaţii se află sub presiunea dezvăluirilor care atestă încălcarea brutală a  libertăţilor cetăţeneşti în ceea ce priveşte secretul comunicaţiilor. Chiar în ziua vizitei la Bucureşti a şefului CIA, John Brennan, acest scandal ia amploare prin noi dezvăluiri. Spionajul este aplicat şi liderilor politici, aşa cum prezenta recent ziarul Guardian, care releva supravegherea convorbirilor telefonice şi a corespondenţei electronice ale participanţilor la reuniunea G20 din 2009.

În ediţia de ieri, cotidianul New York Times a publicat o largă anchetă care prezintă acţiunea de colectare şi stocare a probelor ADN sub egida serviciilor secrete. Cotidianul american spune că amploarea operaţiunii depăşeşte supravegherea punctuală a suspecţilor de crimă organizată. Acest nou episod ne face să revenim la conţinutul unor telegrame Wikileaks care susţineau că, în 2009, diplomaţii SUA aveau ca sarcină adunarea de date biometrice ale liderilor politici din România.

Potrivit specialiştilor, în categoria datelor biometrice intră scanarea feţei, amprente digitale şi ale irisului etc. Telegrama diplomatică este datată din 16 iunie 2009, orwellfiind inclusă în categoria documentelor secrete, cu menţiunea de a nu fi comunicată străinilor. Ea prezintă “lista de priorităţi” privind activitatea de strângere de informaţii a diplomaţilor americani în România. Acestora li s-a cerut să obţină date despre “vulnerabilitatea” sau “personalitatea” liderilor români, date “financiare, de sănătate şi biometrice” despre aceştia, numere de conturi bancare, precum şi alte informaţii  biografice relevante
_________________________________________________________

New York Times: escaladarea supravegherii globale prin colectarea informatiilor genetice

Încet, dar sigur, un număr tot mai mare de organe ale statului însărcinate cu aplicarea legii s-au instalat în ceea ce părea până acum a fi domeniul FBI şi al laboratoarelor de medicină legală – şi anume colectarea şi crearea apoi de baze de date cu ADN provenit de la potenţiali suspecţi, dezvăluie cotidianul american The New York Times.

Sute de mii de suspecţi “fişaţi”

Sute de mii de americani suspectaţi de activităţi criminale şi subversive – dar, de asemenea, şi victime inocente ale criminalităţii – ar fi astfel susceptibili de a fi înregistraţi pe viaţă în “fişiere” , cu ADN-urile lor stocate în laboratoarele a zeci de birouri locale ale organelor de aplicare a legii. Şi, în multe cazuri chiar fără să se ştie.

Sunt spionate, deci, nu numai telefonul mobil şi Internetul. Programul de monitorizare al serviciilor secrete americane include, de asemenea, colectarea de informaţii genetice, relatează cotidianul american The New York Times.

Potrivit ziarului american, un număr tot mai mare de forţe de poliţie din Statele Unite creează propriile bănci cu profile de ADN-uri ale potenţialilor suspecţi, în unele cazuri fără ştirea donatorilor.

Oraşul New York are o bază de date cu 11.000 de profile ADN ale unor suspecţi de diverse delicte. La fel, în Orange County, California, biroul procurorului districtual a stocat 90.000 de profile, multe obţinute de la delincvenţi care preferă să ofere profile genetice pentru a-şi reduce din pedepse sau chiar pentru a scăpa de acuzaţiile care le sunt aduse. In Baltimore, baza de probe ADN coţine profile genetice de la 3.000 de victime ale omuciderilor.

Este o chestiune, scrie The New York Times, care progresează cu discreţie şi care conduce poliţia locală într-un câmp nou de activitate, care până acum era de responsabilitatea FBI-ului. Aceasta, într-un moment de sensibilitate deosebită în domeniul spionării persoanelor, după recenta dezvăluire a existenţei programului secret de interceptare, Prism, folosit de către Agenţia de Securitate Naţională (NSA).

De la 11 septembrie 2001 încoace

După atentatele de la 11 septembrie 2001, NSA, aflată în subordinea Pentagonului şi cu peste 37.000 de angajaţi civili şi militari, a obţinut puteri mai ample pentru a supraveghea comunicaţiile din interiorul şi din afara SUA şi a analiza milioanele de informaţii care pot duce la dejucarea unui complot terorist. Marea parte a regulilor după care se ghidează cea mai opacă agenţie federală americană sunt secrete şi cunoscute în detaliu de un grup restrâns de consilieri ai preşedintelui Barack Obama, de congresmeni (dintre care unii au cerut informaţii care le-au fost refuzate) şi de judecători din Washington.

Însăşi existenţa NSA, înfiinţată în 1952 de preşedintele Harry Truman, a fost ţinută secretă peste 20 de ani şi, în pofida venirii lui Obama la Preşedinţie şi a apelurilor sale la transparenţă, puterile ei sunt la fel de ample ca în vremea lui George W. Bush. Din 2008, după ce Congresul a reformat legea supravegherii comunicaţiilor străine (FISA) pentru a reduce numărul mare de cazuri aflate sub control judiciar, NSA a creat cel mai complex sistem de date digitale cunoscut vreodată.

Prism “ştie” tot ce faci

Programul Prism permite accesul direct la serverele principalelor nouă companii de Internet, între care Microsoft, Google sau Apple, pentru a supraveghea mesaje, înregistrări video sau fotografii din străinătate, în care pot găsi date legate de posibile activităţi teroriste. Recentele dezvăluiri despre acest program nu sunt decât vârful aisbergului, “gurile rele” susţinând că NSA deţine peste 20 de miliarde de înregistrări de convorbiri telefonice şi de e-mailuri americane. În ciuda acestui secretism, atât Obama, cât şi numeroşi congresmeni democraţi şi republicani consideră că marja amplă de manevră acordată NSA este esenţială pentru a evita noi atacuri împotriva intereselor americane.

Compania Google a răspuns celor printr-un comunicat în care afirmă că este “foarte atentă cu securitatea datelor utilizatorilor” şi orice divulgare de informaţii către autorităţile federale americane se face cu respectarea legii, negând totodată că ar avea un fel de “poartă de intrare ascunsă” în sistemele sale astfel încât statul american să acceseze datele utilizatorilor.

Facebook a dezvăluit că a primit din partea autorităţilor americane în al doilea semestru al lui 2012 între 9.000 şi 10.000 de cereri de informaţii despre utilizatori, asigurând că nu s-a conformat sistematic. Cererile anchetatorilor erau fondate pe fapte care merg de la dispariţia unui copil la presupuse ameninţări teroriste, trecând prin delicte minore. Numărul de conturi vizate variază între 18.000 şi 19.000 în aceeaşi perioadă a ultimelor şase luni ale lui 2012, a precizat Facebook fără a dezvălui de câte ori a răspuns acestor cereri.

Un ritm susţinut

Tendinţa este de aşteptat să accelereze după recenta sentinţă a Curţii Supreme din Maryland, a remarcat cotidianul american. Respectiva instanţă a confirmat legalitatea unei dispoziţii aprobate, în care se permite autorităţilor statului să colecteze mostre de ADN de la persoanele arestate pentru infracţiuni grave. Bazele de date “locale”, scrie New York Times, sunt gestionate în conformitate cu propriile norme, care să permită poliţiei o marjă de manevră mai largă decât reglementările la nivel de stat şi federal. În unele cazuri, continuă ziarul, mostre de ADN sunt colectate nu numai de la persoane condamnate sau arestate pentru infracţiuni grave, dar, de asemenea, şi de la cele care sunt victime ale acestor delicte, fără a fi conştienţi de faptul că informaţiile colectate ar putea fi utilizate pentru cercetări viitoare. De multe ori, ADN-urile care provin de la anumiţi inculpaţi sunt folosite ca parte a acuzării sau în schimbul reducerii capetelor de acuzare şi a condamnărilor.

In numele legii 

Între timp, directorul FBI, Robert Mueller, la o audiere în Congres, a asigurat că “supravegherea comunicaţiilor din partea serviciilor de securitate din SUA a avut loc cu respectarea deplină a legii“, prin urmare, Mueller a reiterat că niciun american nu a fost spionat la telefon. “Activităţile noastre de supraveghere”  – a explicat el – “se referă la numerele chemate, ora la care sunt efectuate şi lungimea apelurilor telefonice, dar nu la conţinut“. El a subliniat – ca şi şeful Agenţiei Naţionale de Securitate – că acest tip de activitate este fundamental pentru identificarea şi localizarea suspecţilor de terorism”.

Şi Germania filtrează fluxurile de date în internet în căutarea teroriştilor, traficanţilor de arme şi a altor răufăcători. Adversarii acestor practici atrag atenţia că serviciul secret BND se mişcă într-o zonă gri din punct de vedere al legalităţii.

Şefa guvernului federal Angela Merkel este convinsă că şi Germania trebuie să se protejeze în internet împotriva unor posibile atacuri ale teroriştilor. “Trebuie să fim capabili de acţiune, în aşa fel încât să nu devenim o pradă uşoară pentru terorişti. Iar comunicaţia se desfăşoară astăzi în internet”, a declarat ea.

Alexander Dix este însă mai sceptic. El este însărcinat la Berlin cu protecţia datelor, şi pledează pentru mai multă reţinere când e vorba de cules informaţii. “Nu trebuie să fii un adept al teoriei conspiraţiei pentru a bănui că datele culese în scopul combaterii terorismului pot fi folosite şi în cu totul alte domenii”, afirmă el. În opinia sa, combaterea terorismului a devenit un “argument ucigaş omnipotent”.

Serviciul federal de informaţii externe BND are, potrivit legilor actuale, permisiunea de a verifica până la 20 la sută din comunicaţiile Germaniei cu străinătatea. În fapt declară că verifică doar cinci la sută din aceste schimburi de date, din motive tehnice. Iar căutarea se face printr-o serie de cuvinte-cheie.

Acum însă, compartimentul internet va fi întărit. Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului federal, în bugetul BND vor fi alocate suplimentar cinci milioane de euro pentru combaterea atacurilor cibernetice. Aceeaşi sursă a negat însă zvonurile privind o planificată extindere a supravegherii în internet. Revista Der Spiegel anunţase că guvernul ar fi demarat un program în acest scop, în valoare de 100 de milioane de euro. Chestionat de DW, BND a refuzat să furnizeze informaţii pe acest subiect.

Berlinul a declarat sambata, prin intermediul unui purtator de cuvant, ca ia “foarte in serios” acuzatiile de spionaj la adresa Marii Britanii lansate de fostul consultant al serviciilor de informatii americane Edward Snowden, in cotidianul britanic The Guardian, relateaza AFP.  “Guvernul federal ia acesta articol foarte in serios. Berlinul va reflecta la aceasta afacere si va lua pozitie”, a declarat Georg Streiter, purtatorul de cuvant al cancelariei, pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

“Daca amploarea supravegherii de date se verifica, este un lucru inacceptabil”, a estimat, la randnul sau, Volker kauder, seful grupului parlamentar al privacy_spy_eyes_580-100043214-largepartidului conservator al Angelei Merkel – CDU, in editia de duminica a cotidianului Die Welt. Si opozitia germana este ingrijorata. “Este ca si cum supravegherea tuturor de un Stat descrisa de George Orwell in Marea Britanie a devenit realitate”, a considerat un inalt responsabil din grupul parlamentar al Partidului Social-Democrat.

Sambata, ministrul german al Justitiei a considerat ca aceste acuzatii reprezinta “un cosmar à la Hollywood” si ca, daca se dovedesc fondate, ar fi “o catastrofa”. Ea a facut apel la insitutiile europene sa faca imediat lumina in acest caz. Edward Snowden, fost angajat al Agentiei Nationale de Securitate din SUA, responsabil si pentru izbucnirea recentului scandal privind programele americane de supraveghere a internetului si telecomunicatiilor, a facut dezvaluiri grave la adresa Regatului Unit.

Potrivit lui, serviciile secrete britanice colecteaza si stocheaza cantitati imense de informatii privind mesaje trimise pe e-mail, Facebook, istorii ale cautarilor pe internet si apeluri telefonice. Datele sunt colectate la nivel global si sunt transmise apoi si partenerilor americani de la Agentia Nationala de Securitate (NSA). Protectia datelor private este un subiect extrem de sensibil in Germania, ca urmare a dictaturilor din trecut, noteaza France-Presse.

Booz Allen Hamilton, o firmă de consultanţă care în timpul celui de-al doilea Război Mondial a ajutat Marina americană să detecteze şi să combată submarinele germane, este astăzi cea mai profitabilă companie specializată în servicii de informaţii naţionale, raportând în martie 2013 venituri de 5,7 mld. dolari (4,3 mld. euro) şi profit net de 219 mil. dolari (165 mil. euro)scrie Bloomberg Businessweek.

În anii ’40, înainte de atacul de la Pearl Harbor, Marina Statelor Unite a apelat la compania de consultanţă Booz, Fry, Allen & Hamilton, cum se numea atunci, pentru a găsi o soluţie de a lupta cu submarinele nemţeşti care nu puteau fi detectate. Consultanţii de la Booz au dezvoltat un sistem special cu senzori care putea localiza submarinele germane şi au ajutat la crearea unei strategii de atac. Cu ajutorul consultanţilor de la Booz, Aliaţii au reuşit să scufunde până la sfârşitul Războiului majoritatea flotei de submarine nemţeşti.

Proiectul a dat startul unei colaborări de lungă durată dintre companie şi stat. În 2008, Booz Allen Hamilton s-a despărţit de operaţiunile sale de consultanţă comercială prin divizia nou înfiinţată, Booz & Co., şi s-a concentrat din ce în ce mai mult pe contractele guvernamentale. Booz Allen Hamilton este deţinută de fondul de investiţii Carlyle Group.

Acum două decenii, compania Booz Allen Hamilton a avut un contract de consultanţă în România prin USAID privind dezvoltarea pieţei de capital începând de la piaţa RASDAQ până la fondurile deschise de investiţii. Piaţa RASDAQ a fost lansată la începutul anilor ‘90, fiiind listate peste 20.000 de companii de stat unde cetăţenii au primit acţiuni prin intermediul programului de privatizare.

Aproape toate veniturile companiei provin din contractele cu statul american, iar în jur de un sfert – 1,3 mld. dolari (1 mld. euro) – sunt contracte cu agenţii importante de informaţii din SUA. Dintre cei mai importanţi competitori precum Science Applications International Corp, CACI şi BAE orwell-2Systems, Booz Allen Hamilton este cel mai mare beneficiar al exploziei de cheltuieli guvernamentale pe contracte de informaţii secrete din ultima decadă. Aproape 70% din bugetul serviciilor de informaţii pe 2013 cuprinde cheltuieli externalizate, potrivit Bloomberg Industries.

James Clapper, consilierul de top în servicii de informaţii secrete al preşedintelui Barack Obama, a fost executiv la Booz Allen. Vice preşedintele companiei, Mike McConnell, a fost directorul de informaţii secrete în timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush. Din cei 25.000 de angajaţi ai Booz Allen Hamilton, 76% deţin autorizaţii secrete şi aproape jumătate din ei au autorizaţii „top-secret”.

Un citat care ar trebui sa te sperie:

Cu totii lucram la aceste modele business de tip Big Data.

De ce e de speriat? Pentru ca acest “toti” inseamna Silicon Valley si comunitatea de spionaj a SUA. Dupa cum a aratat NYT, interesele companiilor de inalta tehnologie si al NSA au fost convergente in ultimii 10 ani. Primul de ce cu privire la acest fapt e prozaic: multe companii din Silicon Valley vand marfa pentru NSA: baza de date pentru stocarea informatiilor, echipament de comunicatii sofisticat, sofware analytic pentru analiza datelor, s.a.m.d. Desi aceste legaturi financiare au crescut recent, nu e ceva fundamental nou la mijloc. Este doar turnura high-tech a mai vechiului complex militaro-industrial. 

Exista insa un al doilea raspuns privind cum anume interesele agentiilor de spionaj si a companiilor digitale converg: pur si simplu sunt in acelasi business. NSA numeste aceasta supraveghere, pe cand noi toti numim acest lucru spionaj. Cei din Silicon Valley numesc aceste operatiuni drept “advertising targetat” sau “monetarizarea retelelor sociale“. Dar, de fapt, este vorba despre acelasi lucru. 

Cand magazinul din cartierul tau iti da un card de loialitate, crezi ca o face pentru a te fideliza ca client? Bineinteles ca nu. Pana la urma, orice alt supermarket ofera carduri de loialitate. De ce sunt dispusi sa ofere atatea discounturi de ochii lumi cand tu folosesti doar unul? Pentru ca le permite sa urmareasca orice cumparatura pe care o faci si sa stocheze informatia intr-o baza de date gigantica. Asta e util pentru ei si, mai important decat atat, este informatie valoroasa pe care o vand altora. De asta o vor atat de mult.

Online se intampla, bineinteles, lucruri similare. Firmele de marketing high-tech se gandesc cum sa coreleze date din diferite surse pentru a-ti face un profil ce, probabil, ar face-o pe mama ta sa se rusineze. De ce? Pur si simplu pentru ca la mijloc sunt foarte multi bani. Advertiserii sunt dispusi sa plateasca sume uriase de bani pentru a putea targeta cei 1% dispusi sa le cumpere marfa, in loc sa transmita reclama tuturor. De pilda, s-a facut profilul obiceiurilor de cumparare ale femeilor insarcinate si s-a folosit pentru a crea o campanie de marketing extrem de eficienta targetata catre viitoarele mame.

Combinați asta cu “like-uri” Facebook, căutări Google, înregistrări telefonice, înregistrări medicale, și cu orice altă urmă digitală pe care toți o lăsăm – ar fi ceva ce nu ar putea să prezică? Nu știm încă, dar sunt sigur că o mulțime de oameni si-ar dori sa afle.

Inutil să spunem, agentiile de spionaj au exact aceleași obiective. Probabil nu sunt asa de interesate în a afla dacă sunteți însărcinată, deși, din nou, s-ar putea să fie, dar acestea sunt foarte interesate în a prezice acțiunile viitoare bazate pe evenimente din trecut. Deci, atunci când Risen și Wingfield raporteaza ca directorul de securitate Facebook a parasit compania pentru un loc de muncă la NSA în urmă cu câțiva ani, ar trebui să fim surprinși? Nici un pic. Ambele organizații sunt implicate în același gen de activitate, la urma urmei.

Putem decide cu totii, in ceea ce ne priveste, dacă NSA ar trebui să aibă acces la toate înregistrările noastre telefonice. Dar statul-supraveghetor al cetatenilor nu se rezuma numai la atat.

Țineți minte că prima incercare DARPA cu privire la aceste activitati – în urma atacurilor 9/11 – a fost TIA (Vizualizare Totala a Informatiilor), iar scopul acesteia a fost exact ceea ce a implica numele sau: o bază de date largă care a inclus e-mailuri personale, rețele sociale, datele cărților de credit, liste de apeluri telefonice, dosarele medicale, comerciale, de călătorie, și orice alt gen de informatie pe care căsătoria dintre marketing-ul modern si tehnologia de ultima ora l-a făcut posibil de obtinut. La TIA s-a renuntat in urma protestelor opiniei publice, dar, in esenta, nu a disparut niciodata. Cum ar putea? Fuziunea dintre spionajul public și cel privat este prea puternica pentru a fi ignorata.

Deci, chiar dacă nu sunteți prea îngrijorat de faptul ca NSA colecteaza înregistrări telefonice, ați face bine să va gânditi unde este foarte probabil să se ajungă. Vor fi alte si alte atacuri teroriste iar, în urma lor, publicul cel mai probabil va renunta să se opună acestui gen de activitati, cum ar fi TIA, asa cum au facut-o prima dată.

La urma urmei, astazi, suntem toti obisniti cu faptul ca Facebook ne spioneaza. (Nu este nevoie să risipim prea multe cuvinte referitor la ceea ce face Facebook, nu-i asa?) Prin urmare, oricat de înfricoșător poate fi un stat cu un enorm aparat de supraveghere, acesta nu e cel mai rău lucru care se poate întâmpla.

Asta pentru ca sectorul privat ne spioneaza, de asemenea, și o face atât de fermecător incat nu numai că nu avem obiecții, ci practic implorăm să facă mai mult. În loc de un complex militar-industrial, ne mișcăm rapid spre un mariaj atât de perfect încât eHarmony (armonia digitala) ar putea doar visa la asa ceva: un complex marketing-supraveghere.

Avem „Prism“-ul american, avem „Tempora“ britanica, si cate mai cate programe guvernamentale de interceptari si supraveghere pe care le finanteaza cetateanul. Uneori, situatia e comparabila cu un strip-tease lent, in care consumatorul lipsit de inhibitii se arata lumii, se dezgoleste in public, bagand altora banii in jartiera de la ciorap. Cand ajungi sa-l adori pe cel care te supravegheaza, te controleaza si te manipuleaza, inseamna ca din EU-l tau n-a mai ramas nimic. Lumea e pe cale sa intre intr-un univers orwellian de nedescris, iar celor mai multi nici ca le pasa. La 25 iunie, George Orwell ar fi implinit 80 de ani. Daca ar sti cat de actuala e viziunea si critica sa, el s-ar rasuci in mormant.

In scena finala a romanului lui Orwell „1984“ (aparut in iunie 1949), Winston Smith, eroul cartii, sicanat, torturat psihic si golit de orice simtamant uman, mai face un singur gest: isi ridica ochii spre tabloul Marelui Frate (Big Brother) si se simte napadit de o imensa iubire pentru acesta. Sentimentul de adulatie il copleseste si ia locul celui care a fost candva el, Winston, un om ca toti oamenii de pe pamant. Scena e ingrozitoare: cand ajungi sa iti iubesti despotul, fiinta ta umana a capitulat.

Winston Smith e angajat la Ministerul Dreptatii, care se ocupa si cu propaganda. Pentru a spala creierele, ministerul cu pricina rescrie istoria, falsificand-o, si epureaza limbajul de cuvinte nedorite. Acestea sunt cuvinte ce exprima ganduri nedorite, care contravin intereselor statului totalitar si care dau forma dubiilor, nuantelor cognitive, spiritului critic si liber al omului cugetator. De astfel de om n-are nevoie Big Brother, caci nu-l poate controla si manipula dupa voie.

Satul de supravegherea video de acasa, de la serviciu si de peste tot, Winston Smith incalca regula supunerii si a transparentei absolute, incepand sa scrie un jurnal. El incalca regula procrearii la comanda si dupa necesitati, facand amor in secret si din placere. Dar si iubita sa ocazionala il tradeaza. Intrat in colimatorul autoritatilor, Winston Smith e interogat, torturat fizic si psihic, ca sa renunte la mica sa fronda. Orice rebel trebuie invins, iar daca nu, convins, e motto-ul politailor din statul totalitar. In finalul cartii lui Orwell, acest lucru le reuseste pe deplin.

Autorul s-a nascut la 25 iunie 1903, in Indiile britanice si a murit in ianuarie 1950, la nici o jumatate de an de la publicarea apocalipticei sale carti, „1984”. Cinci ani mai devreme, ii aparea romanul satiric „Ferma animalelor”, o parabola a socialismului tradat, de factura stalinista.

Ambele carti ale lui Orwell au fost vandute cu un enorm succes de piata in Europa si in SUA. Au fost facute ecranizari, iar unele din formularile autorului au intrat in limbajul comun: „Toate animalele sunt egale, insa unele sunt mai egale decat altele”. Romanele lui Orwell au fost insa si instrumentate in spiritul vremii, ca avertisment impotriva totalitarismului si ca arma in Razboiul Rece impotriva comunismului.

Azi, avem emisiuni TV care plaseaza oameni de rand, zile in sir, intr-un univers al supravegherii absolute, momindu-i cu vedetismul de o zi. Acesti cobai din „Big Brother” nu numai ca nu sunt deranjati de a sta tot timpul sub reflector, ci isi scot la vedere toate rufele murdare, se balacaresc in vorbe cu concurentii, dau din coate ca niste disperati sa ramana ultimii pe ring si primii in topul unei indoielnice notorietati.

Azi, avem retele de socializare, in care milioane de oameni se auto-descriu si fotografiaza, pana la chiloti. Ei nu mai sunt oameni, ci „profiluri”. Profiluri in care toate datele lor personale sunt stocate, analizate, evaluate si apoi oferite pe piata de marketing, pe bani grei.

Noul Big Brother nu mai trebuie sa-si introduca victima cu capul in sacul cu cusca in care misuna sobolani, speculandu-i frica cea mai din adanc, cum s-a petrecut in cazul lui Wilson. Marele Frate modern mizeaza pe exhibitionismul, nevoia de recunoastere publica si spiritul de imitatie al omului. „Daca nu esti pe Facebook, nu existi”, spunea cu aplomb o domnisoara ce-si numara cu sutele prietenii virtuali. Doar virtuali.

Oare ce ar zice marti, la aniversare, George Orwell, daca ar mai trai? S-ar simti mandru ca viziunea sa se adevereste nu doar in comunism, ci si in capitalism, in democratiile cele mai selecte? S-ar bucura ca vorbele lui, „Big Brother is watching you” (Marele Frate te supravegheaza – cu conotatia iti are de grija) au ajuns slogane? Sau ar plange de mila unei omeniri in deruta, cazute prada acelorasi proprii greseli si altor despoti cu fata umana?

Nu stim cum ar reactiona Orwell. Stim insa ca perspectiva unui stat de supraveghere totalitar i-a revoltat pe foarte multi politicieni germani. Foarte vocali, social-democratii cer guvernului federal clarificari imediate in cazul programului de interceptari telefonice „Tempora”.

„Reprosurile sunt de asa natura, incat parca statul politienesc al lui Orwell a devenit in Marea Britanie realitate. Aceasta e insuportabil”, a declarat seful parlamentar al fractiunii SPD din Bundestag, Thomas Oppermann, pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Nu e permis accesul nelimitat al serviciilor secrete la datele private ale cetatenilor, iar „guvernul trebuie sa clarifice aceste acuzatii si sa actioneze impotriva supravegherii totale a cetatenilor germani” a mai adaugat Oppermann, citat de N24.de.

Purtatorul de cuvant al Guvernului german, Georg Streiter, a replicat ca „Guvernul ia foarte in serios relatarea din presa“, ca va analiza situatia si, la momentul potrivit, va lua atitudine. Este vorba despre aparitia in presa britanica a unui articol incendiar pe baza marturiilor unui fost consultant al serviciilor de informatii ale SUA. Edward Snowden a declarat pentru „Guardian“ ca programul de interceptari „Tempora“ e „mai rau“ decat programul Prism din SUA.

Astfel, Centrala de Comunicatii a Guvernului britanic din Londra (Government Communications Headquarters – GCHQ) ar fi spionat sistematic utilizatorii de telefon si internet din toata lumea, schimband informatii cu colegii lor americani. Documentele oferite de Snowden ar dovedi ca serviciile secrete ale GCHQ ar fi dobandit acces la peste 200 de cabluri prin care se scurge un flux comunicational global. „Astfel, zilnic au fost supravegheate peste 600 de milioane de legaturi telefonice“ mai scrie N24.de.

Fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate americane, Edward Snowden, e inculpat de justitia din SUA. El a parasit Hong Kong unde se refugiase, la bordul unui zbor Aeroflot cu destinatia Moscova, scrieHotnews.ro, din surse AFP si South China Morning Post. “Astazi, Snowden a parasit Hong Kong in mod voluntar pentru o terta tara intr-o maniera legala si normala”, a confirmat un purtator de cuvant al guvernului intr-un comunicat, adaugand faptul ca autoritatile din Hong Kong nu au obtinut “informatii pertinente” care sa justifice arestarea tanarului american, asa cum solicitase SUA. Va fi Snowden un nou Assange?

 data_mine_630

*


Categorii

America, Dani Rockhoff, Era Big Brother, Germania, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon, Servicii secrete, Teroarea "terorismului", Traduceri, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la ““Cel mai mare sistem de supraveghere din istoria omenirii.” SPIONAJUL ELECTRONIC FOLOSESTE SI DATE BIOMETRICE/ Combaterea terorismului: “ARGUMENTUL UCIGAS OMNIPOTENT” cu care se justifica MONITORIZAREA ORWELLIANA a INTREGII LUMI

  1. Pingback: Scandalul PRISM: prima faza a celui de-al TREILEA RAZBOI MONDIAL? Este cazul Snowden un exemplu de RAZBOI ANTI-SISTEM DECLANSAT DE SISTEM? - Recomandari
  2. Ha ha !Robespierre si ciracii au inventat un mare bau bau si metoda de exorcizare a acestuia a fost mereu updatata:ghilotina,muscheta,colonia penitenciara, gulag-ul si KZ-ul, nagan-ul in ceafa si pastilele de CicllonB, reeducarea , neagra,mai nou echelon-ul si tempera-mentul, face-toate-bucurile si goagalul.
    Nimic nou sub soarele dictaturilor:daca nu ziceti ca noi,va lichidam( si adaugati-in functie de epoca:te-ror-istilor,regalistilor,contrarevolutionarilor, culacilor,chiaburilor, banditilor,iarasi si iarasite-ror-istilor si dai si lupta impotriva dusmanului invizibil, aflat de fapt,pe tronul tiraniei !

  3. din toata “vrajirea” sau “vrajeala” despre mass surveillance, anonymous, hackeri, din tot circul asta “internetic”, doar maxim 10% trebuie pastrat, in sensul ca da, au existat si vor mai exista niste atacuri cibernetice, da, au existat si vor mai exista unele incalcari ale privacy etc. dar, in ceea ce priveste motivul generarii acestui mega circ, nu este vorba despre altceva decat despre crearea unei “paranoia planetara” pentru a genera, dupa caz: 1. supunere si manipulare, 2. revolte, 3. colapsuri economice, 4. razboaie… samd, cu alte cuvinte a produce haos. ca doar din haos poate sa tasneasca “marea schimbare”, nu?

  4. Pingback: MOLOHUL SECURISTIC AMERICAN si razboiul cibernetic secret: INFILTRARE, SABOTAJ SI DEVASTARE. Va fi “atacul cibernetic” pretextul urmatoarei CONFAGRATII MONDIALE? - Recomandari
  5. Pingback: MOLOHUL SECURISTIC AMERICAN si razboiul cibernetic secret: INFILTRARE, SABOTAJ SI DEVASTARE. Va fi “atacul cibernetic” pretextul urmatoarei CONFLAGRATII MONDIALE? - Recomandari
  6. Pingback: Aldous Huxley: REVOLUTIA FINALA sau cum sa-i faci pe oameni SA-SI IUBEASCA ROBIA - Recomandari
  7. Pingback: Sebastian Ghita vrea ca serviciile secrete sa organizeze un PRISM ROMANESC. EXTINDEREA INTERCEPTARILOR TELEFOANELOR LA CARTELELE PRE-PLATITE - Recomandari
  8. Pingback: Vor sa controleze tot”: PONTA SUSTINE PROIECTUL “PRISM” ROMANESC propus de Ghita-SRI! TERORISMUL – “BAU-BAUL ADULTILOR” (Mircea Badea)/ Tara lui “SA TRAITI” si viitorul trasat de NOUA FRATIE A SECURITATII: &
  9. Pingback: 7 metode de ASCULTAT TELEFOANELE [VIDEO]/ In plin scandal mondial, SUA OFICIALIZEAZA SI PRELUNGESTE PROGRAMUL DE SPIONAJ TOTAL PRISM - Recomandari
  10. Pingback: LEGISLATIVUL SUA A VOTAT CONTINUAREA PROGRAMULUI PRISM. Cale libera SPIONAJULUI TOTALITAR - Recomandari
  11. Pingback: NSA are un soft prin care poate MONITORIZA TOT ce face un utilizator pe INTERNET. “Suntem în fața celui mai diabolic instrument de control creat de om” - Recomandari
  12. Pingback: Pr. Vsevolod Chaplin (Biserica Rusiei): CAZUL SNOWDEN contribuie la REZISTENTA fata de LAGARUL ELECTRONIC TOTALITAR GLOBAL - Recomandari
  13. Pingback: Se pregateste ceva? ALERTA GLOBALA: RISC DE ATENTATE TERORISTE. SUA, Franta, Germania si Marea Britanie isi inchid AMBASADELE din tarile musulmane. Alerta a fost declarata si pe TERITORIUL SUA - Recomandari
  14. Pingback: NSA are un SERVER pentru MONITORIZAREA INTERNETULUI si in Romania/ Alerta globala de terorism si-a atins scopul: “PROGRAMUL NSA SI-A DOVEDIT IMPORTANTA” - Recomandari
  15. Pingback: CUM A DEVENIT SUA NOUA URSS - Recomandari
  16. Pingback: Ce face NSA cu METADATELE colectate prin FILAJUL DIGITAL: diagrame ale RETELELOR SOCIALE, PROFILURI COMPORTAMENTALE, LOCALIZARE - Recomandari
  17. Pingback: DE CE NE-AR PĂSA DE FAPTUL CA SUNTEM SUPRAVEGHEAȚI ONLINE? [documentar VIDEO] - Recomandari
  18. Pingback: De ce il invidiaza PUTIN pe OBAMA/ Raport american oficial de “inalbire” a operatiunilor de SPIONAJ marca NSA/ Judecator american: SUPRAVEGHEREA NSA ESTE ORWELLIANA - Recomandari
  19. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
  20. Pingback: OBAMA – MESIA STATULUI POLITIENESC. Cosmetizarea operatiunilor NSA si pregatirea pentru REGIMUL TOTALITAR/ Legalizarea unui abuz: divulgare DOSARULUI MEDICAL catre serviciile secrete/ Cine e INAMICUL PUBLIC NR. 1 pentru SERVICII? - Recomandari
  21. Pingback: OBAMA – MESIA STATULUI POLITIENESC. Cosmetizarea operatiunilor NSA si pregatirea pentru REGIMUL TOTALITAR/ Legalizarea unui abuz: divulgarea DOSARULUI MEDICAL catre serviciile secrete/ Cine e INAMICUL PUBLIC NR. 1 pentru SERVICII? - Recomandari
  22. Pingback: NSA si programul de supraveghere MYSTIC: ACAPARAREA INTEGRALA A RETELEI TELEFONICE A UNEI TARI/ Agentia americana a spionat si compania chineza HUAWEI – aleasa de autoritatile romane pentru SISTEME INFORMATICE NATIONALE - Recomandari
  23. Pingback: Big Brother “chinezesc” in Romania: SISTEM DE SUPRAVEGHERE PRIN RECUNOASTERE FACIALA PE STRAZILE ROMANIEI, negociat de Ponta si Dragnea cu firma HUAWEY din China (VIDEO) - Recomandari
  24. Pingback: Acuzatii ale Human Rights Watch: FBI A INCURAJAT, INCITAT SI PLATIT MUSULMANI AMERICANI PENTRU A DEVENI TERORISTI SI A COMITE ATENTATE - Recomandari
  25. Pingback: RAZBOAIELE MURDARE: LUMEA ESTE UN CAMP DE LUPTA – film documentar. Cum se transforma SUA intr-o dictatura fascista prin excesele “razboiului impotriva terorii” - Recomandari
  26. Pingback: NSA si-a construit propriul motor de cautare “GOOGLE” - Recomandari
  27. Pingback: AUTORITATILE ROMANE, IN FRUNTE CU PROCURORUL GENERAL, VOR SA REINTRODUCA LEGILE BIG BROTHER PROFITAND DE CAZUL “CHARLIE HEBDO” - Recomandari
  28. Pingback: CONSILIUL EUROPEI. Semnal de alarma asupra SUPRAVEGHERII IN MASA: dezvoltarea unor COMPLEXE INDUSTRIAL-PANOPTICE poate duce la CATASTROFE ANTI-DEMOCRATICE | Cuvântul Ortodox
  29. Pingback: Wikileaks dezvaluie spionajul digital al CIA. Cum ne vinde Facebook intimitatea. Autismul virtual
  30. Pingback: BIG DATA BROTHER SI NOILE SISTEME ALE OBEDIENTEI. CHINA introduce, in premiera mondiala, un SISTEM DE RATING al cetatenilor sai. Clasificarea persoanelor se va face prin INTEGRAREA TUTUROR DATELOR despre viata si comportamentul cotidian al acestora. Se co
  31. Pingback: CORONAVIRUSUL - oportunitate pentru instituirea STATULUI POLIȚIENESC de tip Big Brother/ Director al OMS: „Un virus poate avea consecințe mai puternice decât orice acțiune teroristă"
  32. Pingback: Programul NSA de supraveghere și colectare a metadatelor dat în vileag de SNOWDEN a fost ILEGAL. Un tribunal american a constatat că SPIONAREA OAMENILOR nu ar fi contribuit la prinderea teroriștilor
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare