PS Macarie: INMULTITI DRAGOSTEA! Sa dam marturie PRIN VIATA SI FAPTELE NOASTRE ca suntem ucenicii lui Hristos, iar nu niste crestini numai de forma si de ritual, care sa fie SMINTEALA altora. “E dramatic, e cutremurator sa nu gaseasca dragoste cel de langa noi nici in Biserica!”. CUM SA DEPASIM ISPITELE TENSIUNILOR SI SUPARARILOR CARE APAR INTRE NOI? (video+text)

17-04-2019 Sublinieri

Extras din conferința PS Macarie Drăgoi, „Pocăința, singura cale spre adevăr”, Brașov, 9 aprilie 2019:

“E nevoie sa avem mare grija si sa inmultim rugaciunea si sa ne smerim continuu si sa dovedim prin faptele noastre ca suntem ucenicii lui Hristos. Deseori cuvantul nostru este sterp, fiindca nu este lucrator prin faptele bune. Cred ca majoritatea dintre dumneavoastra, cei care v-ati adunat aici, sunteti in prima linie in biserica, participati la Sfanta Liturghie, va rugati, aveti o viata crestina asumata, insa dumneavoastra ii intalniti pe cei mai putin credinciosi sau cei care sunt derutati sau unii care chiar nu cred in Dumnezeu. Poate ca sunt mai putini aici, dar unii sunt chiar tulburati, chiar smintiti de anumite fapte – si reale si ireale – pe care le transmite media, din nefericire; sunt foarte multe stiri false, de aceea trebuie sa avem si acest dar al discernamantului si sa-i ajutam, cu darul lui Dumnezeu, si pe altii sa priceapa ca nu intotdeauna tot ceea ce se spune este adevarat. Cum zicea Parintele Paisie Olaru de la Sihastria: sa nu crezi tot ce auzi, sa nu spui tot ce stii si sa nu faci tot ce poti.

Si e foarte important sa dai marturie prin viata ta celui de langa tine. In primul rand, daca tu nu esti iubitor si esti doar un ritualist, adica te rogi formal, mergi la biserica formal si nu stii nici de ce te rogi, nici de ce mergi la biserica si nu-ti traiesti viata firesc si deplin in Hristos, atunci esti o chimvala rasunatoare si pricina de tulburare si de sminteala pentru cel de langa tine, daca tu nu marturisesti mai intai pe Hristos prin faptele tale. Si poate ca la un moment dat poate ca il moralizezi pe aproapele tau si el iti reproseaza: ia nu mai spune tu ca tu esti mai rau decat mine, uite ce-ai facut… Si se dovedeste acest lucru de prea multe ori.

De aceea, fiti ucenicii lui Hristos, inmultiti dragostea intre fratiile voastre, fiindca asta ne-a lasat Hristos la Cina cea de Taina, in cuvantarea Sa de despartire: iubiti-va unii pe altii asa cum Eu v-am iubit pe voi. Daca aproapele nostru de prea multe ori nu gaseste dragoste in familie, nu gaseste dragoste la serviciu, nu gaseste dragoste in societate, nu gaseste dragoste la vecinii pe care ii are in preajma la bloc sau la casa in care locuieste si daca nu mai gaseste nici in Biserica, apoi unde sa mai gaseasca? E dramatic, e cutremurator sa nu gaseasca dragoste cel de langa noi in comunitatea dragostei, in comunitatea euharistica. E dramatic, este strigator la Cer.

In comunitatile pe care le pastoresc mai sunt si ispite.. Uneori sunt copii, galagie, uneori  se mai agita doamnele mai putin rabdatoare, insa trebuie sa ne iertam unii pe altii. Poate uneori si in familie sunt ispite, sunt neintelegeri, dar trecem cu usurinta peste ele din dragoste fata de Hristos si fata de aproapele, inmultim dragostea. Neincetat.

– Exista mai multe trepte ale pocaintei?  Este adevarata pocainta fara strapungerea inimii?

– Din ceea ce v-am pus la inima, sigur ca le-am putea enumera pe toate, am putea apela la Sfintii Parinti care mentioneaza aceste trepte ale urcusului nostru duhovnicesc, insa pocainta inseamna strapungerea inimii. Cel care se pocaieste cu adevarat este cel care isi frange inima pentru Hristos, este cel care plange launtric, asa cum am spus ca suntem adevarati atunci cand plangem plans de pocainta, launtric. Sigur ca daca Dumnezeu ne da si lacrimi vazute, si lacrimile sunt o continuare a ceea ce este inlauntrul nostru, sigur ca e minunat si Ii dam slava lui Dumnezeu.

Ingenunchem launtric. Trebuie sa ne plecam genunchii inimilor noastre – adeseori o spunem in rugaciune. Degeaba ingenunchem la propriu daca inima noastra este plina de rautati si nu este Hristos in inima noastra, daca nu suntem deplin daruiti Preamilostivului Dumnezeu. Sigur ca ne-aducem si trupul, si ne dam toata silinta, dar atunci suntem in comuniune cu Hristos cand suntem fiintial legati, uniti cu El”.

***

Raspuns extras din conferința PS Macarie, „Lacrimile pocăinței și sinceritatea inimii”, Cluj-Napoca, 11 aprilie 2019:

“- Pacea e mai mare decat dreptatea, spune un cuvant. De multe ori e mai bine sa tacem si sa nu ne suparam sau sa nu deranjam pe aproapele. Totusi uneori se aduna multa tensiune interioara. Cum sa abordam conflictele, uneori chiar banale, care se intampla in viata de zi cu zi, cand noi adunam o tensiune mare?

Da, se acumuleaza, sigur, dar e foarte important sa marturisim gandurile si sa nu le lasam sa se acumuleze la nesfarsit fiindca se umple paharul si atuncea rabufnim.

– Cui sa le marturiseasca, la cel cu care esti certat?

– Nu, Doamne pazeste! Nu la cel cu care esti certat, ca atuncea rabufnesti. Rabufnesti tu, rabufneste el. Deci cate se acumuleaza la tine se acumuleaza si la cel de langa tine cu care nu esti in comuniune deplina sau cu care esti in vrajmasie. Daca nu-l poti iubi, cel putin sa nu-l urasti. Iarta si nu-l uri! Mai spun Sfintii Parinti ca suntem iertati in spovedanie, dar daca noi nu iertam, nu primim nici iertarea lui Dumnezeu si toate celelalte revin asupra noastra. Deci sa iertam neconditionat. E foarte, foarte greu…

Eu insumi, pastorind acolo comunitati mai mici ii cunosc foarte bine pe oameni, ii cunosc pe copilasi, vad de multe ori la slujba o anumita incordare. Copilasii sunt mai zvapaiati, cum sunt ei, mai ales acolo in tarile unde totul este posibil [totul e permis], va dati seama cum vin ei de la gradinita, copiii fiind intre doua lumi, adultii la fel si uneori este aceasta incordare

Si le spun permanent: mai, fratilor, iertati-va, iubiti-va neconditionat, impartasiti dragostea lui Hristos, fiindca prin aceasta dovedim ca suntem ucenicii lui Iisus, cum El Insusi ne-a spus: “Prin aceasta veti dovedi ca sunteti ucenicii mei daca veti avea dragoste intre voi”.

Si mai ales acolo, in strainatate, unde e atata lipsa de dragoste, oamenii nu gasesc dragoste uneori nici in familia lor, daramite in afara familiei, si daca nu mai gasesc in Biserica, e dramatic! Trebuie sa cultivam dragostea si iertarea.

Parintele Mitropolit Bartolomeu, crescand sub aripa lui protectoare, am si o mostenire pe care am primit-o de la el si pe care sunt dator sa o duc mai departe si s-o incredintez celorlalti, fiindca e aceasta relatie paterno-filiala, fireasca, intre parinte si ucenic si e o mostenire pe care si eu si dumneavoastra chiar, caci cu totii am fost ucenicii imbunatatitului parinte Mitropolit Bartolomeu. Inaltul Bartolomeu spunea ca intotdeauna cheia este in mana duhovnicului. E foarte important sa ne raportam la duhovnic in situatiile grele, apasatoare. Deci tot ceea ce se acumuleaza marturisiti inaintea lui Hristos, avandu-l martor pe duhovnic. Le-am spus la toti ca e gresit sa spunem ca mergem sa ne spovedim la preot. Nu, mergem la Hristos! Hristos este Duhovnicul cel Mare!

[…]

Deci, atunci cand se acumuleaza ceva in sufletul vostru, sa mergeti la preotul duhovnic, sau daca nu-l gasiti pe preotul duhovnic, gasiti un om bun. Dar nicidecum sa spuneti ce aveti pe suflet celui cu care, sigur, sunteti in ispita. Poate ca uneori, cand si el se linisteste si dumneavoastra va linistiti, atuncea in tihna, daca simtiti, puteti sa ii spuneti cateva lucruri spre folos duhovnicesc, dar nu chiar totul, ca il puteti tulbura si mai mult”.

Legaturi:

Cum să procedăm atunci când DIAVOLUL ÎȘI BAGĂ COADA între frați? STAREȚUL IOSIF VATOPEDINUL: “Luați aminte să păstrați simplitatea, iubirea și unitatea dintre voi, pentru că diavolul are dorința și puterea să despartă cele unite” (VIDEO)

ENERVAREA ÎN FAMILIE – observații psiho-duhovnicești. CUM NE EXPRIMĂM EMOȚIILE NEGATIVE în relația cu soțul/soția sau cu copiii? “Principalul este să învăţăm cu toţii din greşeli şi să fim în stare să cerem iertare”

Cum să ne purtăm creștinește cu aproapele nostru: CEARTA, CUVINTELE JIGNITOARE, RÂSUL BATJOCORITOR. “Creştinul trebuie să se teamă şi de acele cuvinte care arată întâietatea lui asupra aproapelui şi care pot să fie dispreţuitoare pentru acela”

FERICIȚI CEI BLÂNZI… “Nu v-ați gândit niciodată: de ce oare suntem atât de supărăcioși?”. Cuviosul IOAN KRESTIANKIN ne invită la cercetarea și spovedania patimilor dezvăluite în lumina Fericirilor evanghelice. BLÂNDEȚE sau IRITARE? RĂBDARE sau ÎNCĂPĂȚÂNARE IRAȚIONALĂ și RĂZBUNARE?

Din povetele parintesti ale Arhim. Efrem din Arizona despre IUBIRE FRATEASCA si IERTARE: “Fa rabdare si treci cu vederea greselile fratelui tau… IUBESTE PRECUM SI IISUS TE IUBESTE si asa cum doresti si tu sa te iubeasca ceilalti”; “NU STRICATI DRAGOSTEA CEA MANTUITOARE PENTRU LUCRURI DE NIMIC!”

“E ca o pânză ţesută de Dumnezeu, care pune inimă lângă inimă…”. MĂRTURIE VIE și îndemn tare la LUPTA DUHOVNICEASCĂ OSÂRDUITOARE ÎN BISERICĂ și la LUCRAREA “ȚESĂTURII” DRAGOSTEI FRĂȚEȘTI – Partea a II-a a interviului din “Familia ortodoxă” cu PR. CIPRIAN GRĂDINARU (BELGIA)

NEVOIA DE OM, NEVOIA DE BISERICA VIE

“Cei mai multi simt o mare parasire, o nepasare din toate partile…” CUVIOSUL PAISIE: “Bucuria ce o simte un om duhovnicesc nu este BUCURIA LUMEASCA pe care multi o cauta astazi. Sa nu incurcam lucrurile…”

“Unde sunt dragostea și unitatea dintre noi? Mai știm noi să ne ascultăm unul pe altul?” Părintele episcop MACARIE despre IADUL LIPSEI DE IUBIRE în care trăim și noi, creștinii, contaminați de DUHUL LUMII. “Mulți vorbesc astăzi de toleranță, de acceptare, de deschidere, de diversitate, însă toate acestea sunt false, ipocrite”. IUBIREA-HRISTOS ESTE RĂSPUNSUL LA TOATE ÎNTREBĂRILE (conferința de la București VIDEO + TEXT)

BUNĂTATEA – VIRTUTEA UITATĂ A CREȘTINILOR (conferința video de la Iași a PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord). RĂCIREA IUBIRII ÎN VREMEA “VIRTUȚILOR” INDIVIDUALISMULUI: eficiența, competiția, realizarea de sine, succesul…. SACRIFICAREA APROAPELUI PE ALTARUL IDOLILOR LUMEȘTI

“SĂ LUCRĂM LA DRAGOSTEA DINTRE NOI!”- Preasfințitul MACARIE al Europei de Nord: “Gândim și ne comportăm ca omul postmodern egocentric. Ca și cum am fi PE CONT PROPRIU. FIECARE CU TREABA LUI. Chiar și atunci când suntem în biserică, uităm faptul că suntem mădulare ale Trupului lui Hristos…. NU NE MAI SUSȚINEM, SUNTEM VICTIME UȘOARE PENTRU DIAVOL”

 

“Lumea s-a saturat de predici, ea are nevoie de Hristos! Nu vorbe, ci fapte se cer!” CUM SUNT ADEVARATII UCENICI AI LUI HRISTOS SI FII AI INVIERII?

Vladica Hierotheos Vlachos alaturi de IPS Serafim de Pireu: LUMEA S-A SATURAT DE VERBALISM TEOLOGIC, E NEVOIE DE OAMENI ARZAND DE CREDINTA VIE!

PS IGNATIE MURESEANUL despre SECULARIZAREA DIN INTERIORUL BISERICII si CALDURA SUFLETEASCA prin care ar trebui apropiati de Dumnezeu tinerii si cei necredinciosi. CUM DAM MARTURIE DESPRE HRISTOS?

MESAJUL DE PASTI AL PARINTELUI CALCIU CATRE CRESTINI (2003): “Sa ne iubim unii pe altii, acum cand ura invadeaza pamantul!”

VIAȚA CA O SĂPTĂMÂNĂ LUMINATĂ: “Acum toate s-au umplut de Lumină: și cerul, și pământul, și cele dedesubt”/ “FĂCLII SĂ FIȚI ACOLO UNDE MERGEȚI!”

 

PS MACARIE, in conferinta de la Cluj, “Lacrimile pocaintei si sinceritatea inimii” (VIDEO): “Deseori NE AMAGIM SINGURI, refuzam sa primim harul lui Dumnezeu si NE DROGAM CU SUROGATE, iar toate aceste FALSE MANGAIERI atrofiaza in om nevoia de Dumnezeu”

PS IGNATIE – chemare esentiala la “revizie sufleteasca” in Postul Mare, punand degetul pe rana: NE MINTIM PE NOI INSINE, FUGIM DE NOI INSINE, DEVENIM FORMALISTI SI RITUALISTI, ALERGAM DUPA MINUNI SI SPECTACOL, TRANSFORMAM CREDINTA DUPA CHIPUL LUMII (video, text)

O, NEAM NECREDINCIOS SI INDARATNIC… Parintele Teofil Roman despre TRISTETEA MANTUITORULUI pentru DESFRAUL SPIRITUAL al crestinilor: “Oare noi, noul popor, Ii aducem Domnului bucurie si mangaiere?” (AUDIO, TEXT)

Mitropolitul cipriot Atanasie despre BOALA… SLUGII VICLENE: “Cum este cu putinta sa te rogi si sa fii plin de fiere fata de semenul tau? Se poate sa nu mananc mancare cu untdelemn, dar sa-l mananc pe fratele de dimineata pana noaptea. TU, CARE MERGI LA BISERICA, CU CE TE-A FOLOSIT BISERICA?”

“ORICINE URASTE PE FRATELE SAU ESTE UCIGAS. In iad merg mai ales cei care au in sufletul lor ura si rautate”. Arhim. Vasilios Bacoianis despre IERTARE si MARTURISIRE, TINEREA DE MINTE A RAULUI si APOSTAZIE

TINEREA DE MINTE A RAULUI, milostivirea si rautatea care otraveste totul. CUM TE POTI IMPARTASI CHIAR CU DIAVOLUL?

TINEREA DE MINTE A RAULUI – CANCER DUHOVNICESC. Predica Parintelui Sofian despre manie, rautate ascunsa si iertare

SA NU FIM PRICINA DE SMINTEALA… – Cuvant al Parintelui Episcop IGNATIE MURESEANUL la Manastirea Paltin (AUDIO): “Daca eu il batjocoresc pe un semen, daca eu il judec, atuncea Il judec pe Hristos, Il batjocoresc pe Hristos”. “DRACUL CONTABIL”, “SUFLETUL – INSECTAR” si “MEMORIA MALEFICA”

DEVOTAMENTUL APOSTOLILOR si CHEMAREA CRESTINILOR DE A FI SAREA PAMANTULUI SI LUMINA LUMII. Sminteala facuta de acei clerici nevrednici din zilele noastre: “Din pacate, multi vin la preotie fara ravna si se manifesta ca niste functionari reci, fara frica de Dumnezeu si fara constiinta misiunii lor”

Sfantul Tihon din Zadonsk despre RAZBOIUL CRESTINILOR IMPOTRIVA FRATILOR LOR: “O, in ce stare de plans a ajuns crestinatatea: sa se chinuiasca si sa se manance unul pe altul! ODINIOARA CRESTINII SE AJUTAU UNUL PE ALTUL, DAR ASTAZI SE ALUNGA SI SE STARNESC UNUL IMPOTRIVA ALTUIA; din aceasta se cunoaste ca s-a apropiat venirea Domnului”

PREDICA MUSTRATOARE A PS SEBASTIAN PASCANU LA VINDECAREA LUNATICULUI: “In noi se stinge Duhul, ne napadeste formalismul; ne pustieste secularismul; practicam un crestinism din ce in ce mai teoretic”

Eșecul unui neam, simptom al apostaziei sale în fapte. ROMÂNII ÎNAINTEA POSTULUI MARE – ÎNTRE DUHUL MUCENICILOR și DUHUL LUI IUDA. “Vai ţie, neam păcătos, popor împovărat de nedreptate! Cum a ajuns ca o desfrânată cetatea cea credincioasă?”

Pr. Ioan Istrati denunta RELIGIOZITATEA DE FATADA A ROMÂNILOR SI ANEMIA DE HAR A LUMII: “Suntem cei mai religiosi dintre europeni, insa cei mai putin morali”

Sf. Tihon din Zadonsk ne arata IN CATE FELURI NE PUTEM LEPADA DE HRISTOS

CUM NE TRAIM RELATIA CU HRISTOS? Crestinul intre chemarea de a fi “FAPTURA NOUA” si SCLAVIA SUPERSTITIILOR (NEO)PAGANE sau a FORMELOR FARA FOND: “Să nu fim automate de rugăciune sau de viaţă religioasă, ci să fim flăcări vii, lumânări care să ardă pentru veșnicia Împărăţiei lui Dumnezeu!” (si AUDIO)

SUNTEM ADEVARATI DOAR ATUNCI CAND PLANGEM/ “La multimea faptelor mele celor rele, cugetand eu ticalosul…” – CUVANT PROFUND SI PUTERNIC DE TALCUIRE LA CANONUL SFANTULUI ANDREI CRITEANUL (audio, text)


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Crestinul in lume, Pocainta, PS Macarie, Razboiul nevazut, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PS Macarie: INMULTITI DRAGOSTEA! Sa dam marturie PRIN VIATA SI FAPTELE NOASTRE ca suntem ucenicii lui Hristos, iar nu niste crestini numai de forma si de ritual, care sa fie SMINTEALA altora. “E dramatic, e cutremurator sa nu gaseasca dragoste cel de langa noi nici in Biserica!”. CUM SA DEPASIM ISPITELE TENSIUNILOR SI SUPARARILOR CARE APAR INTRE NOI? (video+text)

  1. Frumos cuvant.

  2. Frumos, dar legat de ultimul paragraf : ce te faci când ai ispita cumplita cu duhovnicul de ani de zile nu poți deschide gura sau inima in fața lui ca te amenință și ceartă cumplit ca nu faci ascultare pe care nu poate nimeni sa o facă? Și nu poți să-l schimbi, n-ai cu cine vb

  3. @ Svm:

    Da, din pacate exista si astfel de cazuri, nu stim ce se poate face. Chiar nu puteti merge in alta parte, fie si mai rar?

  4. Pingback: PĂRINTELE DAMASCHIN GRIGORIATUL – interviu în “Familia ortodoxă” despre MISIUNEA ORTODOXĂ ÎN AFRICA între ispite, vrăjitorie și minuni. CE ESTE DRAGOSTEA FĂRĂ IPOCRIZIE? “Oamenii din lume vor să arate dragoste pe faţă
  5. Pingback: “DATI-VA TIMP, LINISTITI-VA! Nu luati hotarari rapide in vremuri de tulburare!” Parintele Ciprian Negreanu despre REZOLVAREA NEINTELEGERILOR MAJORE DIN CASNICIE si ce e de facut pentru LUAREA UNOR ALEGERI BUNE IN VIATA – alte raspunsuri
  6. Pingback: “Hristoase, învrednicește-mă să Te iubesc!” – PREDICA MITROPOLITULUI NEOFIT LA PILDA TALANȚILOR: “Să nu vă lăsați înșelați de alte iubiri! Când vedeți că ceva nu merge bine în relațiile voastre cu cei din jur înse
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate