MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: „Vreti sa rezistati in aceste vremuri grele care deja ne-au ajuns, in fata slabei credinte si a imputinarii sufletesti? DEVENITI MARTURISITORI!”. Apel la RUGACIUNE PENTRU CEI SLABI IN CREDINTA SI INFRICOSATI in perioada epidemiilor (VIDEO)

10-03-2020 Sublinieri

Aprinzand opaitul sfintilor – a VIII-a sinaxa duhovniceasca a Mitropolitului Neofit de Morfou, 26.02.2020

Traducerea unor fragmente, de E.P., pentru „Cuvântul ortodox”

Despre ateism, putina credinta si putinatatea sufleteasca si coronavirus (I)

INTREBARE:

Preasfintite, vorbiti-ne despre ateismul si necredinta din zilele noastre care se observa inclusiv in tarile noastre ortodoxe, dar mai ales despre putina credinta si putinatatea sufleteasca care se gasesc din ce in ce mai mult si in trupul bisericii.

RASPUNS:

Vai, Doamne, aceasta este o intrebare foarte buna si acopera si cele despre care am vorbit mai devreme, (n.tr.: IPS Neofit a inceput omilia raspunzand unor intrebari referitoare la magie si demonizare), adica cele de mai devreme sunt cauzate si de putina credinta si micimea sufleteasca! Va amintiti cum numeau cipriotii din vechime putinatatea sufleteasca? “Liopsihea” (n.tr: suflet putin). Ce lucru minunat, exprimau mari adevaruri prin cuvinte vechi, homerice. Putinatatea sufletului este sa iti pierzi curajul. Putina credinta este sa iti pierzi increderea in Pronia dumnezeiasca. Se intampla sa sufere cateodata si un om credincios de putina credinta si putinatatea sufeteasca. Intrebarea spune ca regasim aceste doua stari sufletesti chiar si in cadrul trupului Bisericii. Cand spune aici trupul Bisericii, se refera la dumneavoastra si la noi, adica la cler si la poporul care participa, mai mult sau mai putin, la Sfintele Liturghii. Va dau doar un exemplu: se imbolnaveste unul dintre si noi si imediat incepe sa se intrebe: “De ce mi-a facut asta Dumnezeu?” Sa zica asta un ateu, inseamna ca se cearta cu Dumnezeu in sinea sa, chiar daca nu vrea sa recunoasca. Eu am intalnit un ateu care Ii cerea socoteala lui Dumnezeu, “de ce sa se imbolnaveasca copilul meu?”. In rest, se declara ateu. I-am raspuns: “ca sa te certi cu El”. Si cearta este o relatie. Asa sa stiti! Te certi cu cineva care exista.

Lui Gavriil Petziki, un filozof crestin din Tesalonik, artist si pictor, i-a zis cineva: sunt oameni buni, grecii, dar injura, blasfemiaza. Din fericire, cipriotii, cei mai multi dintre noi, nu facem asta. Avem alte rele. Dar, zicea acela, europenii sunt altfel, nu injura niciodata de cele sfinte. Atunci i-a raspuns Gavriil Petziki: Cand grecii injura, se gasesc in afara propriului sine, si se gasesc in acele momente in pacat, dar si aceia care sunt atei, recunosc fara sa constientizeze, ca, acolo sus, este Cineva care ii vede, si de aceea comunica cu El, injurandu-L. Recunosc existenta Lui. Pe cand, zice, europeanul este ateul perfect. Si-a descoperit o virtute care nu este inscrisa nici in Evanghelii nici in cartile Bisericii: Politetea. El poate sa te omoare cu politete. Si nici nu Il va injura vreodata pe Dumnezeu. De ce? Pentru ca L-a scos de tot din viata sa. „Dumnezeu a murit, cum a zis Nietzsche. Si ce vom pune in locul, Lui, intreaba Nietzsche? Vedem ce punem in locul Lui, satanismul si Islamul acum. Il scoti pe Dumnezeu pe usa si iti intra acesti demoni pe fereastra.

In mijlocul Bisericii, putina credinta si micimea sufletului vor exista mereu. Ma iertati! Eu as fi putut sa tin acum o intreaga predica ca nu trebuie si nu trebuie, dar suntem oameni. Si clericii si laicii. De aceea exista si rugaciuni ale Bisericii pentru cei putini credinciosi, pentru acele momente in care sunt in dificultate. Si vine ceasul in care trebuie sa ne rugam pentru acestia. Eu va recomand sa faceti in fiecare zi un komboskini (sirag de metanii) in care sa spuneti: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-i pe robii Tai…”, si sa spuneti nume ale persoanelor pe care le cunoasteti ca sunt in momente de slabiciune, „si toata lumea Ta.”

Acum, cand avem aceste epidemii, ce vom face noi, crestinii? Stiti cata lume va fi putin credincioasa? Cati isi vor pierde curajul? Foarte multi! Si vor incepe sa Ii ceara socoteala lui Hristos, ca cel mai simplu este sa faci asta cu cei blanzi si smeriti. Cine este smerenia absoluta? Hristos Insusi!

Dar intrebarea zice si despre ateismul fatis care se manifesta si in locurile noastre ortodoxe. Este adevarat! Exista ateism fatis. In Cipru inca este la putina lume, dar, in Grecia, procentul celor care se declara atei este foarte mare. Cred ca cel mai mare izvor al ateismului fatis este comunismul. O sa imi spuneti: dar a cazut! Da, a cazut in Uniunea Sovietica ca si forma aplicata in societate, dar ca mod de gandire inca ramane la multi oameni. Comunismul si in general gandirea marxista creeaza ateism, de ce? Pentru ca el creeaza materialism, reduce omul la existenta sa ca materie.

Celalalt mare izvor al ateismului este opusul gandirii de stanga, si anume ideologiile de dreapta ale masonilor, ale noii ordini mondiale, ale Europei unite. Daca ma intrebati, o sa va spun ca, dupa schimbarea care a avut loc in Rusia ortodoxa, comunismul este in criza, si cauta sa-si gaseasca noi forme de exprimare. Unii dintre acestia descopera adevarul Ortodox, altii merg la vrajitori, la spiritisti, satanisti. Si vezi oameni care sunt impotriva preotilor, a Bisericii si merg la vrajitori fara nici o problema. Asadar, omul este icoana lui Dumnezeu, fie ca este ateu sau credincios, fie ca este musulman, hindus sau crestin. Ceea ce ni se cere insa, ca sa devenim cu adevarat icoana lui Dumnezeu, asa cum ne invata Filocalia si Sfantul Antonie cel Mare, este sa invingem doua lucruri: dorintele noastre (pacatoase) si mânia. Auziti? Dorintele si mânia. Asadar, intelegeti ca pana sa devenim icoana a lui Dumnezeu avem un drum lung inaintea noastra. Si noi spunem despre noi ca am fi credinciosi. Sa spunem aici ceea ce ii place mult duhovnicului meu, Simeon, si o repeta de multe ori ca sa ne faca atenti: “celui ce crede ca sta, sa ia aminte la sine sa nu cada”.

Sa stiti ca pana cand nu devenim icoane curate ale lui Dumnezeu, pana nu auzim Duhul Sfant inlauntrul nostru sa ne vorbeasca si sa se bucure, o anumita forma de ateism (n.tr. necredinta), avem si noi. Dar ateul fatis este acela care isi trambiteaza necredinta, care nu se rusineaza si care vrea sa faca si prozeliti. Acesta este un mare pacat. Este blasfemierea Sfantului Duh.

Un lucru pe care il observ la mine si ma bucur mult, stiti care este? Am acum 58 de ani, cu ajutorul Domnului, si ma cercetez pe mine privind in urma la acesti 58 de ani si nu gasesc nici un minut in care sa fi fost ateu. Slava Domnului! Imi amintesc pe vremea cand eram student, inainte de a incepe sa ma spovedesc, in primul an de Drept, aveam un coleg care se inchina la cei 12 zei ai Olimpului – in 1981, acum atatia ani. Azi e in plina dezvoltare aceasta miscare [reînvierea credințelor păgâne prin intermediul mișcării new Age – n.n.]. Si imi spune odata: tu ai multa energie in tine. Si eu, mandru cum eram, ii zic: da, am, am. Si imi propune sa ma invete despre cei 12 zei. Atunci eu i-am raspuns: Lasa-ma, Grigore, macar sa-L gasesc eu pe Unul, nu vreau sa ma incurc cu 12. Si a ramas putin confuz. Imi zice: ce pacat, esti si tu se pare un potential credincios crestin. A pierdut un posibil coleg. Si ce i-am zis eu atunci, poate cea mai importanta marturisire de credinta din viata mea: “Fie ce-o fi in lumea asta, eu de Hristos, de Maica Domnului si de Sfintii mamei mele nu ma voi lepada niciodata!”. Stiti ca de cate ori ma gandesc la acele cuvinte ma emotionez si imi zic ca, probabil, a fost cea mai adevarata si cea mai sincera marturisire pe care am facut-o in viata mea. Pentru ca, pe atunci, nu citisem inca nici Evanghelia, nici vreo viata a sfintilor, nici nu il intalnisem inca pe Sfantul Porfirie, nici pe Sfantul Iacov, aveam in suflet doar credinta mamei mele si a tatalui meu. Dar aceste experiente pe care le-am mostenit de la parintii mei erau atat de puternice incat nu au ingaduit nici macar pentru un minut sa mi se intunece mintea in fata ateismul unui oarecare.

De ce va spun acestea? Vreti sa rezistati in aceste vremuri grele care deja ne-au ajuns, in fata slabei credinte si a imputinarii sufletesti? Sa deveniti marturisitori! Sa deveniti marturisitori! Cum am marturisit in fata acestui domn Grigore, din Listia, nu ii zic numele de familie, ca poate traieste omul si poate a gasit calea lui Dumnezeu. Cred ca acea marturisire m-a condus la spovedania pe care am facut-o mai apoi, m-a condus la Sfantul Porfirie. Si voi, vreti sa va eliberati de orice va chinuieste si sa luati putere de sus, de la Dumnezeul Treimic? Marturisiti-l ortodox! Sunteti invatatori si profesori? In scolile in care predati! Sunteti doctori? In spitale! Sunteti angajati? La slujbele voastre, dar fara sa provocati putina credinta a celuilalt! Dar cand va intreaba: postiti? Sa recunoasteti: da, postesc! Sa nu spuneti ca tineti dieta sau mancati vegetarian! Acela nu e post! Sa spui, Postesc, pentru ca asa spune Biserica mea ortodoxa! Faceti o marturisire fara incordare si mergeti mai departe. Astfel veti sadi si in celalalt o mica samanta care poate sa dea roada in urmatoarele zile, luni sau ani. Cand marturisirea se face cu inima buna, nu ca sa provoc sa ca sa epatez cu evlavia mea, aceasta va da roade, nu doar marturisirea despre post, despre orice altceva.

Marturisirea credintei este un lucru caruia poate nu i-am dat o asa mare importanta pana acum, dar este in zilele noastre una din cele mai mari posibilitati pe care le avem ca sa chemam Harul si puterea lui Dumnezeu asupra noastra si sa indepartam in acest fel de la noi frica, putina credinta, reaua credinta.

[va urma]

Legaturi:

ÎPS NEOFIT DE MORFOU și CRUCEA CALOMNIEI. Lumina opaițului mărturisirii adevărului despre acele “fapte care ard sufletul si trupul”. CUM A TRAVERSAT MITROPOLITUL PRIGOANA DECLANȘATĂ ÎMPOTRIVA SA: “Vă rog, frații mei, să faceți și voi așa! Și eu am făcut asta în aceste 40 de zile. I-am spus: HRISTOASE, SINGUR NU POT să ridic această încercare, cu Tine însă pot!”

FERICIREA CELUI PRIGONIT: MITROPOLITUL cipriot NEOFIT DE MORFOU – cuvant (audio, traducere) la SFINTII MACABEI pentru “nebunia” MARTURISIRII ADEVARULUI CREDINTEI in vremurile “noii dezordini” mondiale

O noua predica a MITROPOLITULUI NEOFIT (Cipru): “Martiriul este o realitate contemporana cu noi. Se poate sa vina ceasul cel greu si deodata va trebui sa marturisim”. SA CULTIVAM POCAINTA, SA CEREM CREDINTA SI RABDARE! Ce ar putea sa insemne RECUNOASTEREA IERUSALIMULUI DREPT CAPITALA A ISRAELULUI?

 

***

SF. MACARIE DE LA OPTINA – sfaturi ortodoxe pentru “incepatori”: SE POATE MANCA DE DULCE IN POST? SA NE FACEM SEMNUL CRUCII IN LUME?

In fata oamenilor lumesti trebuie sa recunoastem ca postim? PUTEM CALCA POSTUL DACA SUNTEM SERVITI CU MANCARE DE DULCE, “CA SA NU SMINTIM”?

 

***

“Cine ne va despărţi pe noi de iubirea lui Hristos?”. MĂRIMEA DE SUFLET, SMERENIA, EVLAVIA ȘI INIMA ARSĂ DE DORUL LUI HRISTOS BIRUIESC ORICE PERICOL, ORICE FRICĂ ȘI PRIMESC BUCURIA ÎNVIERII. “Această iubire le-a făcut, din femei slabe, fricoase, mai tari decât toate protivniciile lumii, le-a făcut mai tari ca moartea”

DOAMNE, SPORESTE-NE CREDINTA! – Cuviosul Paisie Aghioritul ne invata

CUM TREBUIE MARTURISITA CREDINTA (chiar si de catre copii!) SI CE AJUTA LA CONVERTIREA OAMENILOR LA HRISTOS?

MARTURISIREA LUI HRISTOS

MARTURISIREA SI APOSTAZIA in istoria Bisericii si in vremurile noastre. Intre RUSINAREA DE HRISTOS si PROVOCAREA CU DINADINSUL A PERSECUTIEI

CUM SE FACE MARTURISIREA LUI HRISTOS? Vladica IEROTHEOS VLACHOS despre conditiile teologhisirii veritabile, RAVNA FARA CUNOSTINTA, EXPERIENTA DUHOVNICEASCA si DEOSEBIREA DUHURILOR. “Cineva poate sa para si sa actioneze ortodox, si totusi sa fie stapanit de o INSOLENTA DEMONICO-LUCIFERICA si, in esenta, sa-si promoveze propriile patimi”

PILDA SFANTULUI MUCENIC NICHIFOR (9 februarie) – sa ne reamintim duhul adevaratei marturisiri si care trebuie sa ne fie cautarea primordiala

Cuvant marturisitor al PS MACARIE la hramul Manastirii DOBRIC (audio + text): “VREMURILE SUNT FOARTE GRELE şi devin din ce în ce mai grele, însă în aceste vremuri trebuie să mărturisim. BISERICA ESTE UNA, NU POT FI MAI MULTE! În Biserica Ortodoxă să rămânem până la sfârșit, FĂRĂ SĂ-I DISPREȚUIM PE CEILALȚI”. Impotriva prozelitismului NEOPROTESTANT

“CU MANTUIREA NU NE PUTEM JUCA! Nu putem arde tamaie si la idoli, si la sfinti”. PS MACARIE DRAGOI – adevaruri dureroase despre ORTODOXIA IN LUMEA IDOLATRA DE ASTAZI: “Nu am ajuns noi să trăim în vremuri în care rațiunea şi bunul simț sunt sfidate în modul cel mai strident? Cum altfel să înțelegi legile care desființează familia, care desființează diferența dintre femeie şi bărbat?”

IPS IOSIF (video): “Nimeni nu mai suportă numele de creştin… Să îndrăznim să ne mărturisim credința, chiar dacă vom suferi!”/ “DEMONIZAREA” SOCIALĂ, ABOLIREA DREPTURILOR ȘI A LIBERTĂȚII DE CONȘTIINȚĂ A CREȘTINILOR din Canada si o parte din SUA. Convingerile religioase sau conservatoare ale PĂRINȚILOR cu privire la sexualitate sau căsătorie – considerate PERICOL PENTRU CREȘTEREA COPIILOR!

SFANTUL INTAI MUCENIC STEFAN, arhidiaconul marturisitor in Duhul Sfant. PS DAMASCHIN DORNEANUL: Oare a trecut vremea marturisirii? TOATA LUMEA SE TEME ACUM, NU MAI SUNTEM OAMENI LIBERI, CI OAMENI USOR DE CONTROLAT! “Nu dobandim CURAJUL atunci cand ne negam FRICILE, ci cand le INFRUNTAM” (video, audio)

RESPONSABILITATEA MARTURISIRII NE-RUSINATE A CREDINTEI in vremurile noastre de “CRISTOFOBIE SI ANTICRESTINISM”, in care noile ideologii cauta SA DINAMITEZE FAMILIA si VALORILE: “Nu mi-e rusine de Hristosul meu, nu mi-e rusine de Biserica mea, oricat ar fi ea de injosita astazi”. CUVINTE ARZATOARE ale Preasfintitilor IGNATIE MURESEANUL si DAMASCHIN DORNEANUL (video si text)

“BAT VREMURI DE PRIGOANĂ ȘI LA PORȚILE ȚĂRII NOASTRE și ni se va cere o mărturisire reală”. PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, despre CUM SE FACE MĂRTURISIREA ADEVĂRATĂ A CREDINȚEI ORTODOXE, pornind de la lupta cu NOI ÎNȘINE. Pilda muceniciei Sfântului Haralambie și a trăirii Părintelui Iustin (VIDEO + TEXT)

ÎNTREAGA LUME E UN NOU COLOSSEUM. Predică puternică a Părintelui GHERASIM de la Putna despre PERSECUȚIE, MĂRTURISIRE și CRUCE – CONDIȚIA CREȘTINULUI AUTENTIC dintotdeauna VS. PACEA ȘI DRAGOSTEA MINCINOASE ALE FALȘILOR ÎNVĂȚĂTORI, “care rămân în afara arenei”, nesuferind prigoană (VIDEO, TEXT)

“CE-O SA ZICA LUMEA?”. Parintele Hrisostom Radasanu – cuvant aprig la inceputul anului scolar impotriva CREDINTEI CALDICELE SI LASE A CRESTINILOR ACOMODANTI CU MERSUL LUMII: “Carne de tun pentru satana, asta am ajuns! Nu mai avem niciun cuvant in ceea ce priveste educatia copiilor nostri”

“Ne-am slabanogit cu totul, abia palpaie credinta noastra, suntem dispusi a ne plia dupa cei ce au puterea, ACCEPTAM ORICE, DE DRAGUL DE A NE PASTRA LINISTEA SI CONFORTUL. Ne-am invatat cu COMPROMISUL, cu DUBLU-GANDITUL, cu adevarurile ciuntite, care sunt mai rele decat minciunile”. Pr. CEZAR AXINTE – cuvant cu putere multa despre MARTURISIRE vs. LASITATE si ISPITELE DINAUNTRUL UNEI COMUNITATI unde se pierde smerenia si se raceste iubirea

Predica la SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE a Arhim. Andrei Coroian (audio): “Credinta nu este lucratoare fara MARTURISIREA EI… Traim o vreme de ‘IUBIRISM’ spiritual. Cine nu marturiseste adevarul este o CALAUZA OARBA”

SĂ NU TE RUȘINEZI DE DUMNEZEU! – Părintele Ciprian Negreanu în conferința de la București: “Cum am ajuns noi să iubim mai mult slava lumii decât slava lui Dumnezeu?” (VIDEO, TEXT)

Predici (audio si text) ale Pr. Ciprian Negreanu la DUMINICA TUTUROR SFINTILOR. Ce sau cine sunt SFINTII, de fapt? Ce MARTURISIRE se cere oricarui crestin in fata oamenilor si impotriva duhului lumii?

DUMINICA TUTUROR SFINTILOR. Predica Sfantului Ignatie Briancianinov despre MARTURISIREA SI PRIGONIREA CRESTINULUI IN LUME

Duminica tuturor sfintilor: URMAREA LUI HRISTOS, ALEGERILE DUREROASE SI MARTURISIREA LUI INTREAGA

CRESTINISMUL “SOFT, ANTISTRES”, RELATIVIZANT, AL CORECTITUDINII POLITICE versus OBLIGATIA MARTURISIRII. Cum arată “ighemonul” modern care ii execută pe crestini?

 

***

POVATUIRI DE MARE FOLOS DE LA CUVIOSUL SERGHIE: “Cand sufletul ti-e tulburat, alearga la cainta; de n-ai cainta, caieste-te de necainta ta!”

UMBLAREA PE MARE. Predici audio de la Putna si Sihastria Putnei: AVEM NEVOIE DE CURAJ SI DE CONSECVENTA “PANA LA CAPAT” in urmarirea tintei noastre duhovnicesti. SA INDRAZNIM SA MERGEM PE APA IN LUME, URMANDU-L PE HRISTOS. Sa nu renuntam atunci cand simtim ca ne scufundam!

 

***


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cum sa tinem post?, Marturisirea Bisericii, Mitropolitul Neofit de Morfou, Pandemia Covid-19, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: „Vreti sa rezistati in aceste vremuri grele care deja ne-au ajuns, in fata slabei credinte si a imputinarii sufletesti? DEVENITI MARTURISITORI!”. Apel la RUGACIUNE PENTRU CEI SLABI IN CREDINTA SI INFRICOSATI in perioada epidemiilor (VIDEO)

 1. Frumos!
  Sa ne dati si partea a doua! Am vazut ca la sfarsit scrie va urma!

 2. @ eucred:

  In scurta vreme!

 3. Pingback: IPS NEOFIT, mitropolitul cipriot de Morfou – despre CORONAVIRUS: Care sunt CAUZELE REALE ALE EPIDEMIEI si ale altor CATASTROFE care vor veni si CE PUTEM FACE NOI, ORTODOCSII, pentru a diminua raul? POCAINTA SI RUGACIUNE INTENSA! “In urmatoarel
 4. În zilele acestea în care parca totul s-a întors cu josul în sus, cred că e suficient să fii om normal și deja ești mărturisitor.

 5. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT: “Vreti sa va spun un Sfant care se va arata ca mare aparator impotriva acestei molime? SFANTUL NICHIFOR LEPROSUL”/ Avva Anania Koustenis: “SA LE TRANSMITI OAMENILOR SA NU SE TEAMA DE CORONAVIRUS!” (video) | Cuv
 6. @eucred
  Cred și eu !!! Asemenea ,,seriale” cine n-ar vrea să le urmărească cu sufletul la gură ??? Mai ales acum în aceste vremuri tulburi și încețoșate…

  ,,BINE este de conducatorul care cunoaste ADEVARUL si care la buna vreme cheama poporul sau la POCAINTA inaintea Dumnezeului Celui Viu. Bine este de poporul care la buna vreme se DEZARMEAZA de pacatele sale ca de niste arme indreptate impotriva lui Dumnezeu. NICI UN RĂU nu i se poate intampla unui asemenea popor. De-ar fi si neinarmat cu arme de razboi, el va trai in siguranta, fiindca Cel Atotputernic il va acoperi cu dreapta Sa cea nebiruita. Chiar de nu ar avea nici macar o sabie, vrajmasii lui vor fi neputinciosi fata de el si nu vor putea incalca hotarele tarii lui, fiindca nu le-o va ingadui Domnul ostirilor. Si daca vrajmasii vor incalca hotarele tarii lui, se vor arunca in propriul mormant. Bine este de poporul care, DEZARMAT de pacat, se dezarmeaza cel dintai si de armele de razboi. Un astfel de popor are o mare misiune în lume. Si va fi LUMINA tuturor popoarelor. Si îl va proslavi pe el Domnul Dumnezeu cu slava nemaivazuta si il va BINECUVANTA cu BINECUVANTAREA Sa cea vesnica.”
  (Sfântul Nicolae Velimirovici, Războiul și Biblia).
  Fragmentul este preluat de pe acest site. Fac o paranteză. Probabil, multora dintre noi, fragmentul de mai sus poate părea nerealizabil în practică, dar nu mă pot opri să nu mă duc cu gândul la Legiunea Arhanghelului Mihail și Căpitanul ei Corneliu Zelea Codreanu. Fie că avea cunoștință de scrierea Sfântului Nicolae Velimirovici, fie că nu, Căpitanul ÎNTOCMAI așa ceva a năzuit să înfăptuiască. Și tocmai de aceea, mai marii lumii, slugile Mamonei, au ordonat suprimarea lui, ÎNSPĂIMÂNTAȚI de faptul că cineva îndrăznește să arate lumii întregi că este posibilă viața pe pământ fără război !!! Și slugile Mamonei se tem și astăzi, la aproape 82 de ani de la asasinarea lui și a celorlalți fruntași ai Legiunii Arhanghelului Mihail, după cum am văzut și aseară la Cluj, unde o slugă a Mamonei a agitat spiritele pe internet pentru interzicerea întâlnirii tinerilor clujeni la BCU, cu doamna dr. Galina Răduleanu, fostă deținută politic. Desigur, pot să existe în lume alte legiuni, cum ar fi legiunea străină în Franța de exemplu, dar nu cele care se închină Dumnezeului Celui Viu !!! Nu cred că sunt vreun habotnic atunci când scriu aceste rânduri, pentru că părerea mea este că TREBUIE să ne cunoaștem istoria neamului nostru așa cum a fost, cu bunele și cu relele ei, tocmai pentru a putea învăța din greșelile trecutului și a nu le mai repeta. În acest scop, TREBUIE să înțelegem care a fost de fapt lucrarea Legiunii Arhanghelului Mihail prin purtarea de grijă a Multmilostivului Dumnezeu. După suprimarea Căpitanului și celorlalți fruntași ai Legiunii, lucrarea ei a continuat în temnițele regimului antonescian și cele comuniste, desăvârșindu-se prin atingerea sfințeniei de către mulți dintre foștii legionari, dacă ar fi să ne gândim numai la Fericitul mărturisitor Valeriu Gafencu, Fericitul mărturisitor Gheorghe Jimboiu sau Fericitul mărturisitor Constantin Oprișan și mulți, mulți alții, dar și după ieșirea din temnițe printr-un nor de mărturisitori ai Drepteicredințe ca Fericitul mărturisitor Ioan Ianolide, Fericitul mărturisitor Virgil Maxim, Fericitul mărturisitor Dumitru Bordeianu, Cuviosul Marcu de la Sihăstria, Cuviosul Arsenie Papacioc, Cuviosul Iustin Pârvu sau Părintele Ilie Lăcătușu. Așa cum ne-a învățat Domnul Iisus Hristos, orice lucrare, orice om, ,,după roade îi veți cunoaște”, iar roadele le văd și se tem de ele, mai ales dușmanii Bisericii, dar nu cred că ne este îngăduit nouă, dreptcredincioșilor români mai ales, să ne fie frică să-L mărturisim pe Domnul Iisus Hristos, dar și lucrarea pe care au făcut-o în ogorul Domnului sfinții noștri înaintași, indiferent că au făcut parte din Legiunea Arhanghelului Mihail sau nu. ADEVĂRUL ESTE UNUL SINGUR !!! Am închis paranteza.
  Sau poate n-am închis-o… Din ,,Imn pentru crucea purtată”, a Fericitului mărturisitor Virgil Maxim ne-a rămas această frumoasă și puternică rugăciune, pentru ,,cei care ne urăsc și ne prigonesc pe noi” :
  ,,Doamne, Iisuse Hristoase, Tu, Care ai pătimit pentru întreg neamul omenesc și pe toți cei care s-au căit pentru pacatele lor i-ai iertat, fă că nici unul din cei care ne urăsc și ne prigonesc pe noi să nu pătimească ceva rău, din pricina noastră, la Judecata Ta. Ci întoarce sufletele lor spre Conștiința Adevărului și dă-le lor pocăință adevărată, ca și printr-înșii să se preamărească Prea Sfânt Numele Tău. Iară pe noi învrednicește-ne să Te MĂRTURISIM pe Tine, Dumnezeul Cel adevărat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, spre Slava Numelui Tău și mântuirea sufletelor noastre. Amin !”
  Ei rosteau în temnițele comuniste această rugăciune de trei ori. Așa încât le-a ajutat Multmilostivul Dumnezeu să iese din temnițe ,,sine ira et studio”(fără ură și părtinire) față de cei care i-au condamnat, i-au torturat și prigonit, nu numai pe ei, ci și pe familiile lor. Ei și-au făcut datoria de creștini ortodocși într-o țară aflată sub comunism și ne-au învățat ce trebuie să facem și noi astăzi.
  Iar Multmilostivul Dumnezeu, prin IPS Neofit ne învață, iată același lucru :să MĂRTURISIM !!! Dar, așa cum frumos spunea Părintele Sofian Boghiu, veșnică fie-i pomenirea, ,,rugăciunea nu se poate face cu ciudă”. Iar mărturisirea cu atât mai puțin. De aceea am (tran)scris rugăciunea de mai sus. Nu-L putem mărturisi pe Domnul Iisus Hristos ostentativ, ci răbdând, fără ură, fără ciudă, fără resentimente, ispitele care ne apar în cale, rugându-ne pentru iertarea păcatelor noastre, (dar) și a celorlalți ,,care ne urăsc și ne prigonesc” pe noi, inclusiv a celor care prigonesc Biserica Ortodoxă Română și neamul românesc dreptcredincios, de treizeci de ani încoace. Fiindcă ar trebui să înțelegem un lucru, dacă ne facem (sau încercăm să ne facem) noi dreptate, atunci NU MAI FACE DUMNEZEU DREPTATE !!! Iar dreptatea noastră este înaintea Lui Dumnezeu ca o cârpă lepădată a unei femei desfrânate, după cum cântă Biserica.
  Evident că vom mai și cădea, dar trebuie să ne ridicăm, chemându-L pe Domnul, pe Măicuța Domnului și pe Sfinți în ajutor. Și văzând Domnul străduința noastră de a face binele, nu ne va lăsa niciodată.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 7. Pingback: MESAJ CRUCIAL AL PREASFINȚITULUI MACARIE PENTRU TRECEREA ”EXAMENULUI” PANDEMIEI DE CORONAVIRUS: “Atunci când va înceta Liturghia, va înceta și istoria acestei lumi și va veni sfârșitul. LITURGHIA ȚINE ROMÂNIA! Liturghia ține Scandinav
 8. Pingback: MITROPOLITUL ATANASIE DE LIMASOL (Cipru), ucenic al Sfantului Paisie Aghioritul, despre ABORDAREA DUHOVNICEASCA A PANDEMIEI CORONAVIRUSULUI: “Acestei crize ii vom putea tine piept doar prin rugaciune. AVEM NEVOIE DE MULTA, DE FOARTA MULTA RUGACIUNE.
 9. Pingback: “O luptă titanică are loc în fața ochilor noștri! Apocalipsa, Marea Revelație, se desfășoară în fața ochilor noștri. Necurata fiara atacă cu disperare lumea, răcnește căutând pe cine și cum să înghită”. PĂRINTELE ELIE RAG
 10. Pingback: Reacție-avertisment a PS IUSTIN, episcopul Maramureșului și Sătmarului: „Revino-ți popor român! Întoarce-te la Dumnezeu! Cinstește Sfânta Biserică și rânduielile ei!”/ Răspunsul ARHIEPISCOPIEI TOMISULUI dat agresiunii DSP Constanța
 11. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: “Ceea ce traim acum este INCEPUTUL RAZBOIULUI MONDIAL, este un razboi biologic. Si mai ales este un RAZBOI AL FRICII. Daca reusesti sa infricosezi poporul, poti sa ii faci ce vrei. NU DOAR VACCINURI, CI TE SUI PE EL SI
 12. Pingback: PARINTELE ELPIDIE: “FRICA este cea mai mare putere în mâinile Satanei, ca să-i subjuge pe oameni. Prin intermediul fricii VOR FACE PE OAMENI SĂ SE FEREASCĂ de izvoarele fericirii și mântuirii, care sunt SFINTELE TAINE, BISERICA” (video,
 13. Pingback: MITROPOLITUL cipriot NEOFIT: “Adevarul este ca a venit vremea examenelor credintei noastre si ne-au gasit pe toti, cler si popor, NEPREGATITI. Tot ce vedeti este LUCRAREA ANTIHRISTILOR ca sa pregateasca prin frica si teroare, HAOSUL, care va da nast
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate