Putin, Eurasia si ortodoxia moscovita. CE OPTIUNI (NU) ARE ROMANIA?

30-07-2013 21 minute Sublinieri

putin-kirill

sursa foto: http://en.rian.ru/russia/20130725/182424969/Christianity-Made-Russia-Great-World-Power–Putin.html

Recenta intalnire tinuta la Kremlin intre reprezentantii Bisericilor Ortodoxe si presedintele Rusiei, Putin, reflectata pe site-ul nostru, a reaprins dezbaterea legata de semnificatia polului eurasiatic de putere pentru noi.

Un lucru ciudat este ca discutia se concentreaza, in mare parte, in jurul lui Putin. Unii il considera un lider, daca nu providential, atunci macar …semi-providential, luand in serios mesajele sale emise catre lumea ortodoxa si eurasianismul lui Dughin in general. Acestea, zic ei, nu ar fi doar vorbe, propaganda, caci sunt dublate si de fapte: Rusia are legi anti-LGBT, se incurajeaza un parteneriat cu Biserica, se implica in apararea crestinilor din Siria etc.

Opinia noastra, ce va fi detaliat in comentariile reluate mai jos, este ca, din punct de vedere geopolitic global, prezenta unui pol de putere si de valori alternativ fata de lagarul euro-atlantic este un lucru util. Hegemonia mondiala a unui imperiu e periculoasa si apucaturile americane nu sunt deloc mai “civilizate” decat ale rusilor, ca tot veni vorba. Dar asta la un nivel foarte general, global.

La un nivel mai specific, recunoastem Rusiei rolul sau si vocatia de principala tara si cultura a lumii ortodoxe. Iar acest lucru este bun. E bine sa existe o Rusie ortodoxa (!) puternica, un pol nu atat politic, ci mai ales civilizational, care sa semene macar cat de putin cu visul mesianic al lui Dostoievski (exceptand ideea superioritatii slave). Aceasta vocatie, insa, trebuie sa o recunoastem, este departe de a fi valorificata, in prezent. Sunt elemente, insa ar mai fi mult pana departe.

Ajungand la Putin si regimul sau, acesta are meritul, din punct de vedere strict national-rusesc, ca a restabilit trainicia statalitatii rusesti si a importantei de mare putere a tarii sale. Regimul instituit de acest kaghebist cu sange rece, care nu ezita sa-si elimine sau inchida adversarii, este insa un regim postsovietic, adica o resapare a fostelor ramasite ale URSS. Pe plan intern, regimul sau este oligarhic, structural mafiot. Proiectul Eurasia, in cele din urma, provine din acest fond ex-sovietic, se realizeaza cu aceleasi mijloace, instrumente si aceiasi oameni ai URSS adaptati insa noului context si evolutiei tehnologice. Eurasia nu are un fond ortodox, din punct de vedere structural-geopolitic. A inceput sa aiba o forma ortodoxista din punct de vedere ideologic.

Putin, de cativa ani incoace (si nu de la inceputul puterii sale), a inceput tot mai mult sa instrumentalizeze politic legaturile cu Patriarhia Moscovei si sa foloseasca potentialul relational al acesteia in scopuri de politica externa. Vizitele PF Kirill sunt in mod cert convenite cu Kremlin si reprezinta o adevarata politica externa secundara a Rusiei. Ortodoxia e folosita ca ideologie identitar-nationala care joaca rolul acelei culturi dominante fara de care o tara, si cu atat mai mult o putere, nu poate rezista. La un nivel general acest lucru e util si firesc oarecum (fiecare societate incearca sa-si consolideze valorile dominante), insa prin strategia putiniana ortodoxia risca sa se transforme in ortodoxism eurasianic, ceea ce pagubeste ortodoxiei in general (ca sa nu mai spunem ca o ortodoxie slavista este de-a dreptul o erezie prin filetism si desconsiderarea celorlalte forme de ortodoxie). Nu de ideologie e nevoie in aceste vremuri, ci de pocainta, de transfigurare, de un popor innoit duhovniceste.

Rusia lui Putin, pentru cine este lucid, nu este nici Rusia profetiilor sfintilor rusi, nici Rusia pe care o voiau marii Dostoievski si Soljenitin, adica o Rusie puternica dar altruista, atragatoare, dar nu cotropitoare, o Rusie care sa nu aiba complexul si obsesia europeana care o face sa caute mereu sa se extinda catre Vest, in loc sa valorifice potentialul sau intern. Rusia e un imperiu si se poarta ca atare. Imparte prazile pe care nu le poate stapani singura cu celelalte imperii. Chiar si in unele dosare in care s-ar spune ca Rusia procedeaza constant, ca in dosarul Kosovo, totul se reduce la un cinic realpolitik fara niciun Dumnezeu. Serbia a acceptat pactul cu Occidentul, care institutionalizeaza cedarea Kosovo, la indemnul tacit al Moscovei si pentru ca Rusia vrea sa aiba un insider in Uniunea Europeana. Serbia nu avea alternativa – pentru ca Rusia nu e in stare sa si-o asume ca satelit in Eurasia si pentru ca in Vest conditiile erau clare. Asa se explica si de ce patriarhul Kirill a sustinut caterisirea lui IPS Artemie.

Pana la urma, Rusia, asa cum arata in prezent, nu are magnetismul civilizational  de a fi un pol cu adevarat alternativ fata de Europa, nu are cum sa aiba influenta majora pozitiva in regiunile Europei de Sud-Est sau Centrale. Asa ca ambitia lui Putin de a se extinde catre aceste zone, nefiind dublata de ceva substantial ci doar de proiectul Eurasia, se va reduce la ce stie el si ai lui mai bine: forta brutala.

Sa nu uitam ca taria ortodoxiei sta altundeva, nu in puterea lumeasca: Pr. Gh. Metallinos despre NOUA ORDINE MONDIALA, U.E. si NOUA ERA. Care este taria ortodoxiei si la ce duce IDEOLOGIZAREA acesteia?

(…) Acesta este motivul pentru care Ortodoxia nu poate niciodată să ia un caracter politic, ca un Vatican al Răsăritului. Centru al unităţii ortodocşilor rămâne în mod neclintit Sfânta Masă şi nu vreun demnitar, fie el şi bisericesc. Recurgerea la mecanismele politice al lumii acesteia este pentru Ortodoxie nu întărire, ci slăbire. Puterea Ortodoxiei constă în neputinţa mijloacelor ei, iar bogăţia ei în harul dumnezeiesc. (…) Este uşor să inventeze cineva o aşa numită ideologie politică ortodoxă, care va fi, însă, ceva monden[lumesc, n.n.] şi născut mort, conducând la continue sciziuni şi ivirea de grupări. Ortodoxia funcţionează într-un mod care uneşte şi transformă în totalitate, ca o putere duhovnicească, rugătoare şi luptătoare „pentru viaţa şi mântuirii lumii întregi”. (…)

In ce ne priveste pe noi, consideram ca lucrurile sunt destul de clare. Romania, cum spunea si o comentatoare, este oricum in curs de anihilare. Prima prioritate a tarii noastre nu ar trebui sa fie unde sa mergem, ci cum sa ne revenim pe plan intern. Si semne de revenire nu exista, dimpotriva. Suntem prinsi intre ciocan si nicovala, intre stapanii de sclavi cu guler scrobit din occident si cizma putinista. Dar cea mai grava este propria noastra prabusire…

PS: toata discutia despre perceptia rolului Rusiei in Estul Europei are reverberatii mai adanci, istorice. E ceva ce propagandistii euroatlantici nu au cum sa priceapa sau sa accepte. Dar tot de atunci, din istoria ultimelor 3-4 secole, dureaza si ranile care au facut ca in Romania filorusismul sa devina mai degraba marginal, mult inainte de era comunista si chiar si inainte de era statului modern.

***

#admin1

(…) Sa le luam pe rand:

Putin la tinerete ca la batranete: ARESTAND DIZIDENTI ANTI-SOVIETICI – FOTO

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/07/25/lavrov-moldova-ue-mitropolitul-vladimir-contestat-putin-tanar-kgb/

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/04/proteste-in-rusia-ce-spera-opozitia-anti-putin-neoliberalismul-a-la-russe-si-spectrul-unor-schimbari-dramatice/

Ultimul material este interesant si ne da o idee despre genul de “alternativa” care exista in regimul putinian din Rusia. Asadar, si acolo este vorba despre un neoliberalism – desigur adaptat la context si condus, in principal, de fostii agenti KGB – cum e cazul chiar cu actualul premier si viitorul putin-sov-kgbpresedinte al Rusiei. Dar tot neoliberalism, adica o structura de putere prin care mari corporatii spoliaza resursele unei tari in foloase private. Poate asa se explica si de ce Rusia s-a conectat fara probleme la “modernizarea” de tip card electronic universal – ca sa dam doar un exemplu. Si, apropo, Rusia tocmai ce a fost primita in OMC (Organizatia Mondiala a Comertului), masura fiind receptata ca un fel de concesie facuta de SUA in schimbul presiunilor exercitate cu scutul antiracheta.

Insa Rusia e, totusi, …Rusia. Kaghebisti si neoliberali, ei reprezinta un imperiu care incepe din ce in ce mai mult sa fie inghesuit de SUA si China. Structura de putere care, prin Boris Eltin, parea ca se va autodizolva, recuperata ulterior de Putin si intarita, se afla acum sub mai multe presiuni – atat din afara, cat si din interior. Aici se pune intrebarea: de ce preseaza, oare, liderii euro-atlantici Rusia lui Putin (adica regimul sau), avand in vedere ca nu e, in mod fundamental, diferita de ei? Sa fie o chestiune ce tine pur si simplu de imperii? Sa fie regimul putinian pe lista revoltelor si razboaielor civile care matura, deocamdata, doar Orientul Mijlociu? Probabil ca da, pe principiul prin haos spre ordine, asa cum au inlaturat recent dictaturile din tarile arabe care, anterior, le erau cvasi-aliate.

In orice caz, in timp ce regimul neoliberal putinian se afla sub presiuni tot mai mari, Biserica Rusiei pare ca recupereaza teren din ce in ce mai mult. Stim ca se banuieste, referitor la Patriarhul Kirill, ca a fost agent KGB. Agent sau nu, pana una alta e patriarh al unui organism viu si credem ca cel care castiga teren in Rusia nu e un agent de influenta, ci acest Trup ce e Biserica.

Influenta tot mai mare a Bisericii Ruse in societate se reflecta si in viata politica, lucru observat, deja, si de straini. E adevarat ca Patriarhia incepe sa se manifeste explicit impotriva demonstratiilor de strada anti-Putin, Patriarhul Kirill declarand ca ortodocsii nu ar trebui sa participe la mitinguri. Gestul nu a fost trecut cu vederea de Putin, care a aratat ca statul ramane in continuare indatorat Bisericii pentru prigoana comunista si ca va continua sa isi plateasca datoria. Chiar daca legaturile dintre Biserica si stat raman, evident, primejdioase, totusi, la nivel strict pragmatic, relatia dintre Biserica si regimul politic, in Rusia, incepe sa fie tot mai mult un parteneriat si mai putin o subordonare. Calitatea, fondul acestui parteneriat si sensul lui va decide, pana la urma, si soarta Rusiei. Daca e unul meschin, meschina-i va fi si soarta.

Ca tot suntem la acest capitol… Pr. Vsevolod Chaplin a cerut premierului sa defineasca mai clar si raspicat, in articolele sale programatice, rolul Rusiei in contextul transformarilor multiple prin care trece lumea, incepand cu cele economice si terminand cu cele legate de ordinea internationala. Chaplin ar vrea ca Rusia sa raspunda adecvat marilor provocari prin care trece lumea (spre deosebire, se subintelege, de regimul hegemonic american). Sa aiba, adica acel rol vizionar de alternativa reala fata de sistemul economic si international dominant. E capabil Putin sa implineasca astfel de asteptari?

Nu, sau, cel putin, nu in conditiile in care este reprezentantul unui regim corupt, abuziv si autocrat. Nu cat timp este … Putin. Stim insa ca pana si Stalin, cand cutitul nazist i-a ajuns la os, s-a intors retoric catre Maica Rusie si chiar si spre Biserica, facand minime concesii (repede retrase, dupa ce germanii au fost respinsi). Asadar, euro-atlanticii, in incercarea lor de a scapa de Putin si de a provoca schimbari dramatice in Rusia, s-ar putea sa obtina un rezultat opus asteptarilor lor. O ultima zvacnire a unui fost imperiu tarist.

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/18/putin-si-imperiul-eurasiatic-visul-electoral-de-iarna-al-ursului-de-la-rasarit/

ORIGINILE SI SENSUL IDEOLOGIEI EURASIANISMULUI. DE CE EURASIA LUI PUTIN CONTRAZICE PROFETIA LUI DOSTOIEVSKI?

(…) Rusia isi declara, mai fatis, pretentiile de hegemonie cel putin in zona sa de influenta si isi orienteaza activitatea serviciilor secrete catre tintele strategice printre care, evident, Europa de Est. Este o situatie in care se reediteaza perioada dinaintea primului razboi mondial, cand fiecare imperiu incerca sa isi maximizeze pozitia geostrategica, facand acest lucru printr-o acerba competitie cu celelalte imperii. Ambitia Rusiei putiniene ar fi de a genera o regiune similara Uniunii Europene, fondata, zice-se, pe aceleasi princii “integrationiste universale”. Proiectul parca ar contine si niscaiva frustari de KGBist care vede ca UE a reusit ce nu a reusit URSS…

Eurasianismul este un fel de ideologie care s-ar presupune ca se opune atlantismului, intruchipat de SUA si NATO, in special. Pana la urma, avem aici o definire tot mai accentuata a Rusiei ca o putere opusa puterilor occidentale.

Cum ne influenteaza pe noi acest lucru? Pe langa faptul ca am devenit tinta de razboi, si pana la izbucnirea previzibilului razboi, tara noastra a devenit teatru de operatii pentru serviciile secrete. Recentul scandal legat de centrul strategic rusesc din Serbia, banuit a face servicii de spionaj fata de scutul de la Deveselu, este relevant in aceasta privinta. (…)

Din toate aceste viziuni ale lui Dostoievski, Rusia putiniana a preluat doar ideile de exercitare a unei influente imperialiste asupra zonelor mentionate. In mod cert, Europa de Est, Balcanii, Constantinopolul si Turcia sunt si acum zone de interes strategic pentru imperiul de la rasarit. Problema Rusiei este ca motivatiile sunt cu totul opuse celor cerute de Dostoievski – care respingea ideea unei uniuni politice fortate in zona. De aceea, imperiul de la rasarit nici nu poate dainui, cel putin in forma aceasta, pentru ca picioarele – fundatiile sale, motivatiile primare – sunt de lut. Pana la urma, tot ceea ce pare ca doreste Rusia lui Putin este doar un loc de onoare intr-o noua ordine mondiala, in care sa ii fie recunoscuta influenta si marirea.

Principala slabiciune a visului eurasiatic este tocmai ideologia eteroclita care ii sta in spate precum si liderul care o promoveaza pe agenda politica – Vladimir Putin, reprezentantul structurilor de putere sovietica nationaliste.

Daca ar fi ca Rusia sa joace un rol mesianic, nu o va putea face decat urmand visul profetic al lui Dostoievski, renuntand adica la pretentiile unioniste politice, la imperialism, la scopul de a ocupa un loc intre marile puteri ale lumii si dand lumii doar marturia Evangheliei. (…)

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/09/cum-il-lauda-patriarhul-kirill-pe-putin-ce-promite-la-schimb-premierul-rus-promovarea-bisericii-la-tv-si-apararea-crestinilor-persecutati-din-lume/

E DOAR POLITICA…
Dincolo de aparente, Putin isi fidelizeaza, de fapt, sefii tuturor cultelor principale din Rusia

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/06/rusia-unita-sau-nu-prea-%E2%80%9Dprimavara-araba%E2%80%9D-si-%E2%80%9Drevolutie-facebook%E2%80%9D-in-imperiul-rusesc-divizii-de-trupe-speciale-scoase-pe-strazile-moscovei-si-ale-sankt-petersburgu/

Ce urmeaza de aici? In astfel de situatii, ca evolutii probabile ale unei structuri de putere care incearca sa se perpetueze, exista mai multe scenarii:
– Rusia devine din ce in ce mai mult o dictatura. Nu ca nu ar fi si acum, insa vorbim despre un model tot mai autoritarist. Ar fi mai multi factori care ar putea concura catre un astfel de deznodamant: criza mondiala, relatiile internationale tot mai “fierbinti”. Acest context poate reprezenta o “oportunitate” pentru un mesaj de genul “cetatii asediate”. Cam cum se procedeaza in Vest, cu razboiul impotriva terorismului care ar justifica suspendarea unor drepturi civile. Totusi, exista si aici niste limite obiective pe care Putin, oricat ar fi de Putin, nu le poate depasi. Re-crearea sau clonarea URSS – ca model de putere totalitara “alternativa” nu mai pare a fi posibila. Insa autoritarismul in crescendo e cel mai probabil si realist scenariu.

E de ajuns?

Si am mai si dedicat o postare in sine relatiei Romania-Rusia:http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/04/26/romania-rusia-si-noua-ordine-mondiala-ce-se-prefigureaza-la-ce-putem-spera/

(…)Dar Rusia este si un imperiu care are propriile sale interese. Toata politica sa externa este calcul geopolitic cinic: sustine Siria si Iran nu doar pentru propriile interese, ci si ca sa dea de lucru SUA si sa o tina ocupata in Orientul Mijlociu, pentru ca aceasta sa nu aiba timp de Estul Europei sau de alte zone limitrofe ale imperiului rusesc. Cinismul rusesc este resimtit, de noi, cel mai intens, in Rep. Moldova, Basarabia, unde, prin Rogozin, decreteaza ca noi nu avem ce cauta acolo si ca provincia e teritoriul ei. (…)

In acest punct, opiniile celor care comenteaza pe site-ul nostru se impart de obicei in doua puncte de vedere: cei care cred ca ar fi posibila o reorientare catre colosul rusesc si o iesire din complexul vestic, si cei care, vazand in Rusia un dusman implacabil al intereselor si integritatii tarii noastre, ajung sa priveasca interesele euro-atlantice drept mijloace de eventuala auto-protectie. Nu mai bagam acum in seama propaganda vestica de la noi, care, simpla propaganda fiind, nu tine seama de realitati.

ursulNe putem reorienta catre Rusia? Vorbind realist, nu, din doua motive: 1) cel aratat deja, ca suntem captivi intereselor euro-atlantice si 2) pentru ca Rusia e departe de a fi alternativa substantiala, acel Imperiu ortodox care sa poata proteja altruist natiunile ortodoxe, asa cum dorea Dostoievski tarii sale. Discrepanta intre ceea ce acesti doi mari rusi, Dostoievski si Soljenitin, cereau de la tara lor, si ceea ce face Rusia in mod concret in materie de politica interna si externa, nu poate justifica sperantele legate de ridicarea unei puteri ortodoxe protectoare inclusiv pe plan istoric in aceste timpuri. Rusiei i se potriveste foarte bine acest verset: Dar voi ca nişte oameni muriţi şi ca unul din căpetenii cădeţi. Adica, avand vocatia unui imperiu ortodox, se comporta ca unul lumesc si, prin urmare, sufera aceleasi legi ca orice alt imperiu, din perspectiva biblica: urias cu picioare de lut care, dupa un moment cuminant de putere, se prabuseste, pentru ca nu intelege ca puterea sa ii e ingaduita, nu ii e proprie. Insa, in momentele sale de manifestare a puterii, zdrobeste pe cei mici din jurul sau – printre ei aflandu-ne si noi. (…)

Acum, nu noi avem o problema daca pentru simplu fapt ca nu suntem antirusi cu spume, nu se citeste sau nu se intelege nimic din ce scriem. De la bun inceput am spus acelasi lucru: in ciuda trasaturilor de pol geopolitic alternativ (alternativ in sens global, nu ca optiunile politica pentru noi), inclusiv cultural, Rusia e un imperiu colonialist condus de un lider dictatorial, prin urmare politicile sale vor fi brutale ca ale oricarui alt imperiu. Bun, daca unii prefera cizma ruseasca pe gatul lor, e treaba lor, noi nu sustinem si nu vom sustine niciodata asa ceva. Si apoi, ce atata tam-tam cu optiunea rusa? Optiunea rusa deja o traim, ca doar a fost la Bucuresti seful serviciilor secrete rusesti ca sa imparta prada romaneasca cu americanul (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/17/servicii-secrete-rusia-cia-sua-bucuresti-scut-antiracheta-spionaj-electronic-g8-nsa-utah-mormoni/)

Cat despre unirea cu Moldova in Eurasia, asta se traduce prin ciopartirea Romaniei. Nu s-ar putea face decat prin ruperea Transilvaniei de Romania si transformarea restului in federatie, asa cum, de altfel, vor rusii sa faca Moldova – iar propunerile lor de federalizare, nota bene, dateaza inca de pe vremea cand la Chisinau functionau guvernele pro-moscovite ale “crestinului” porcin Voronin. Iar Dughin e orice numai ortodox nu in conceptie (am aratat aici ce si cum:http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/30/dughin-moldova-romania-integrare-eurasia-pacepa-reactivaat-sua-razboi-final/)

***

#admin2

@sherlok:

Cu atit mai trist ca ati scris sau ati preluat din ziare dubioase precum romania libera astfel de articole.

Am preluat din surse disponibile, asa cum facem pe orice subiect posibil. Iar ce scriem noi scriem din mintea noastra, putina, proasta sau nepriceputa, dar in mod cert a noastra, nu dupa ce zice romania libera, adevarul, gandul sau ria novosti. Si… chiar e destul de vizibila diferenta, nu vrem sa accentuam aiurea niste lucruri, insa nu am vazut o abordare similara, care merge pe nuante, in alte parti, fie mediatice, fie blogaristice. Stim, abordarea asta proprie si nuantatae extrem de nepopulara si greu de inghitit. Oamenii vor lozinci facile, logica binara, maniheista, legi istorice mecanice.

De acord aici,numai ca legile votate in Rusia care interzic propaganda homosexuala,adoptiile de copii de catre gay,legea blasfemiei parca ( adica batjocorirea insemnelor crestine si propaganda anticrestina ) nu mai sint discurs,ci viata,conduita crestina,atitudine,marturisire, care schimba viata oamenilor in bine.

Sau apararea crestinilor persecutati la Curtea Europei ,de catre avocati rusi si de biserica Rusiei,nu mai este discurs.Sau a celor din Egipt,Siria.

Sau salvarea Siriei de bandele de teroristi finantati si sponsorizati de Ana si Caiafa nu mai este discurs.
Nici ridicarea Rusiei din cenusa,cind mai toate tarile se prabusesc,nu este doar discurs,si apoi patriotismul eu zic ca ramine o virtute,nu ceva de condamnat.

Daca SUA da Georgia Rusiei iar la targuiala cere in schimb Siria, Rusia o sa inceteze brusc sa se mai intereseze de soarta crestinilor de acolo – cel mult in comunicate. Tocmai asta era sensul sublinierii ca Rusia duce o politica imperialista si nu una idealist-altruista: nu din altruism se angajeaza in diferite fronturi, ci ca sa aiba ce negocia cu SUA. Cat priveste chestiunile cu homosexualitatea, nu am negat niciodata ca nu ar fi bune, dimpotriva, insa nu e suficient pentru a ne ajuta pe noi. Rusia are grija de populatia sa – foarte bine, aplauze. Noi nu suntem populatia sa, suntem romani si nu au niciun interes sa ne faca binele lor. In ceea ce priveste apararea crestinilor din Europa, se reduce la comunicate deocamdata. Si nici alea nu sunt foarte explicite – de pilda in cazul rUSSIA-FRANCEFrantei, unde PF Kirill l-a felicitat pe Hollande personal pentru castigarea presedentiei (vezi istoria relatiilor Franta-Rusia si socialisti francezi-KGB drept indiciu) si au tinut sa se vada asta (postare pe interfax-religion la categoria din dreapta unde sunt evidentiate mesajele importante), desi se stia foarte bine ce agenda are, ca doar era publica. Rusia e foarte prezenta in Franta, in plus, bisericeste, insa a vazut cineva o reactie ferma si categorica de la mai marii rusi, fie din Moscova, fie din Paris, fata de ce se intampla acolo sau fata de primele arestari ale activistilor pro-familie? Nici in media ruseasca nu sunt popularizate cu asupra de masura aceste fenomene, asa cum se intampla cu cele din SUA. De ce asta? Pai pentru ca interesul politic dicteaza masura in care Rusia e ”ortodoxa” in exterior, de aia. E doar o exemplificare – daca Hollande va continua politica lui de continuitate fata de Sarkozy, poate ca Rusia va incepe sa devina mai vocala si pe frontul asta. Insa substratul, sa nu ne amagim, nu este unul ce tine de Evanghelie, ci pur si simplu de relatii politice internationale. Daca nu intelegi si acepti asta, atunci asta e, puneti credinta in Putin, ca doar asa spune profetul, sa ne punem credinta in oameni si boieri, si pe noi lasa-ne in greseala.

Si cum ati vrea voi sa faca Rusia fata SUA,Nato si Israel,si primaverilor arabe, si revolutiile de catifea pe care acestia le pregatesc pentru schimbarea de regimuri ?…sau nu stiti de aceste lucruri ?

Sa-si puna soldatii fustite,sa se inarmeze cu umbrele si posete,sa lase demonstratiile ilegale si pe demonstranti sa intre in parlamente si guverne,sa-i dea jos pe cei alesi democratic si sa-i puna in loc pe oamenii apusenilor ?

Sa il reciteasca pe Dostoievski si pe Soljentin si sa ii aplice. Oamenii astia chiar au dat sfaturi destul de concrete asupra modului in care Rusia trebuie sa se comporte. (…)

Aceste cuvinte nu le-ati mai luat la rind,poate le-ati omis din greseala,sa le refresh putin:

“Mai bine il intrebati sau cititi cu atentie ce a spus parintele Efrem de la Sfintul Munte ( om duhovnicesc ) despre Putin,sau arhierei din Biserica Greciei,a Ciprului…Nu mai vorbim despre sfinti cu privire la Rusia in anii din urma ( cred ca se include si presedintele lor aici )”

Poftim si linkul: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/12/29/parintele-efrem-vatopedinul-in-rusia-despre-intalnirea-cu-putin-video-puterea-noastra-este-ortodoxia-trebuie-sa-ne-trezim-este-prigoana-ortodoxiei/

Grecii au tot dreptul sa faca orice cred de cuviinta pentru tara lor. Inclusiv sa joace la doua captele, si cu Vestul, si cu Estul. Noi avem datoria sa nu ne batem joc de experienta inaintasilor nostri, inclusiv a domnitorilor care au fost mai ortodocsi decat tarii lor ”salvatori”, si care nu prea s-au avantat in relatii stranse cu Moscova. Deh, georgrafia asta… ce sa-i faci. Uneori bate Evanghelia, si asta exclusiv din cauza oamenilor, mai ales a celor puternici si nesatui de cucerit alte popoare si alte pamanturi.

Deci cizma ruseasca o sa dea legi in Romania sa nu se mai faca propaganda homosexuala,sa se respecte credinta ortodoxa,sa dea legi pentru crestini,sa scape tara de datorii,sa o uneasca cu Moldova ( de unde ati mai scos-o pe aceasta Romania fara Ardeal,nu-i de la Basescu citire ? )…cumplit de greu o sa fie….asa ca mai bine in parcul Cringasi,somn usor si vise placute draga mea inchisoare!….sau cum spunea cineva intr-un film celebru… Adio! dar ramin cu tine! ( UE,Nato,ecumenisti,gay si pagini dea valma )

Cizma ruseasca nu e in stare sa stapaneasca singura ditamai Romania asa ca inainte sa dea legi anti-gay ca sa te multumeasca pe tine o sa cada la pace (crestineste) cu Germania si o sa rupa in bucati Romania. Asta nu e de la Basescu citire, ca nu a zis niciodata asa ceva; este consecinta aceleiasi geografii, bat-o vina. Sau, sigur, poti sa crezi mai departe in oameni, asa cum zice Biblia, si sa astepti sa se lupte rusul pentru tine cu neamtul si americanul. De ce sa faca asta cand poate sa te negocieze ca un sclav? Ah… ca e Putin la conducere. Totusi, putina reflexivitate nu se poate?

***

#doroteea1

Putin a scos Rusia din marasm – asta e un FAPT. Ca sa iti iei resursele inapoi si sa renegociezi contractele prin care tara era aproape complet vanduta iti trebuie…. hai sa zicem: CURAJ, INTELIGENTA, STRATEGIE, PUTERE. Si, nu in ultimul rand, ajutorul Lui DUMNEZEU.

Bineinteles ca Putin nu face nimic din altruism – fata de altii – ci din patriotism fata de tara sa. Nu poti fi un adevarat lider politic daca nu gandesti in termeni de realpolitik. Daca Putin ar varsa o lacrima de grija francezilor, georgienilor, romanilor etc., nu stiu sincer cum ar mai putea impaca interesele – adesea contrare – al Rusiei. Care – Rusia – e un actor politic pe o scena cu multi alti actori politici, mai mici sau mai mari, mai slabi sau mai puternici, de care trebuie sa tina cont. Nu iti rezolvi problemele din ograda ta ducand grija problemelor din ograda vecinului! Decat daca “vecinul” iti poate fi de folos la randul lui cu ceva, daca e la o adica…

Cand omul vine in lume cu misiunea de a fi lider politic, el este judecat dupa alte canoane, va asigur! Sa il luam de pilda pe Stefan cel Mare. Sau pe David. Dragii mei, baietii astia nu au fost niste sentimentali altruisti cand a fost vorba de interesele poporului lor!! Si nici niste fecioare imaculate. Mainile lor au sange pe ele. Si totusi, sunt sfinti. Si asa si trebuie sa fie. Pt ca misiunea lor nu a fost aceea a unor oameni obisnuiti. De la altitudinea aia nu iti permiti luxul de a pune problemele intr-o maniera lacramoasa si “altruista”. De acolo tr sa vezi care sunt dusmanii neamului tau, interesele neamului tau si sa actionezi in consecinta.

Putin a fost intens demonizat de propaganda americana si sionista (carora evident ca nu le-a convenit o Rusie puternica, si nici recuperarea resurselor din gherutele lor rapace). Iar aceasta propaganda e mai insidioasa decat credem si ajunge unde nici nu te astepti.

In ce ne priveste, noi romanii avem problema asta de care pare ca ne e imposibil sa ne dezbaram: un atasament TOTAL NESANATOS fata de trecut.

Trecutul este f important in viata unui om, ca si in viata unei natiuni – asta e clar, si sunt ultima care sa conteste acest fapt. Dar ca sa faci recurs incapatanat la trecutul tau glorios pt a acoperi neputinta urmasilor – asta nu e doar patetic (de-aia multi se distreaza pe seama noastra cand incepem sa batem campii cu dacii,canalele spirituale care strabat Romania si mai stiu eu ce alte enormitati – care, a propos, poate nu stiati – le regasim si la fratiorii nostri sarbi, bulgari, rusi), in timp ce noua ni se cere o reactie viguroasa fata de teribilele provocari PREZENTE cu care ne confruntam. Ei bine, asta nu e doar jalnic si ridicol, ci – si asta e cu adevarat grav – e de-a dreptul DISTRUCTIV pentru viitorul acestei tari: pt ca ne culcam pe laurii gloriosilor inaintasi si sfarsim prin a nu face nimic, decat a da din gura.

O alta idee bine infipta in mentalul colectiv romanesc este aceea ca toata lumea ne vrea raul, in loc sa ne vrea binele. Rusia trebuie detestata pt ca nu ne-a vrut niciodata binele, din contra, ne-a vrut – si ne-a facut – raul. Daca ne-ar fi vrut binele si ar fi fost draguta si amabila cu noi, o iubeam. Cum insa a fost rautacioasa, o detestam, orice s-ar intampla acolo.

Aceasta mentalitate este de asemenea ridicola – si arata, intre altele, ce pret imens tr sa platim pt aceasta indiferenta politica pe care am cultivat-o secole de-a randul. Pt ca indiferenta fata de puterea care te conduce inseamna si indiferenta fata de adevar si dreptate. Dragi romani, treziti-va o data pt totdeauna si pricepeti: PE SCENA INTERNATIONALA NU EXISTA PRIETENI, CI CEL MULT ACTORI INDIFERENTI SAU ACTORI INTERESATI. In general, exista DUSMANI. Si asta nu e valabil doar in cazul Romaniei, ci in cazul TUTUROR neamurilor si tarilor. FIECARE ISI VEDE INTERESUL IN POLITICA. IN POLITICA NU EXISTA IUBIRI SI FRATERNITATI, CI INTERESE – OPUSE, SAU CONVERGENTE, SAU PARALELE. Asta e tot. Inca o regula – general valabila: VECINII RAREORI SUNT AMICI, DE CELE MAI MULTE ORI VOT SA TI-O TRAGA (scuze)! Asta e valabil si cu Franta, si cu Germania, si cu Rusia si cu toata lumea.

Norocul Angliei? Quasi-izolare, vecini nu prea. Sansa Frantei? Vecini uraciosi, dar comparabili ca putere. Ghinionul nostru? Vecini disproportionat de mari si puternici. Mda, nasol, o ecuatie geo-politica complicata. In astfel de cazuri, bine este ca poporul sa fie vigilent. Daca poporul doarme – cazul nostru – la un moment dat dispare. Punct. Nu il mai salveaza nici curajul inaintasior (care, chiar: aia cu adevarat curajosi au fost in general putini, izolati si, deci, in mod inevitabil, eroi (sacrificati mai devreme sau mai tarziu), si nici DUMNEZEU. Iar daca poporul se mai si umfla in pene cum ca el e alesul (idee, btw, grozav de neortodoxa in mod fundamental), ca salvarea o sa ii vina printr-un miracol, fara ca el sa faca nimic, si ca spiritualitatea inlocuieste munca, solidaritatea in fata minciunii si reactia in fata furtului – ei bine, atunci tr sa pricepem ca acest popor se afla pe o cale descendenta si ca urmeaza a disparea din istorie. Nu este nici primul nici ultimul. Astfel de lucruri se intampla cu colectivitatile slabe sau nevrednice.

In acelasi registru se situeaza si reactia asta fata de Putin: Rusia a fost si este rea cu Romania (apelul la trecut si abordarea sentimentalista) si, deci, Putin si Rusia se impun sistematic detestate.

Tata, pana una alta, Putin si-a salvat tara din marasm, are o atitudine ultraortodoxa intr-un moment istoric in care lumea a luat-o razna, si e una din putinele redute in calea valului neo-liberal sau neo-conservator sau sionist sau cum vreti voi, de aservire economica si indobitocire mentala care tinde sa ne copleseasca pe toti cu o forta aproape irepresibila.

Nu imi inchipui ca Putin a prietenul Romaniei – nici nu inteleg sincer de ce ar fi, de vreme ce Romania a ales exact tabara opusa. Nu e nici dusmanul ei. Pt Putin, Romania este un pion pe care il manevreaza cum vrea si cum poate pt a salva interesele Rusiei. F normal, foarte rational, foarte firesc. De un pion nici nu te indragostesti, si nici nu il urasti. In forul lui personal, cred ca ne dispretuieste. In rest, ca om politic, ne ia in calcul si actioneaza asa cum ii dicteaza interesele tarii pe care o SERVESTE. Cu pretul linistii si normalitatii vietii lui.

Dragi admini!

Nu stiu daca veti publica acest comentariu – si asa nepotrivit de lung. Munca voastra e pretioasa – f pretioasa – va admir dedicatia si va citesc cu interes site-ul. Am gasit aici lucruri care m-au ajutat enorm in drumul meu si va multumesc pt asta. Uneori insa, ispitele “de dreapta” cam bantuie spiritul locului, ca sa zic asa. Sunteti probabil oameni tineri, si tinerii cad de multe ori in capcana intransigentei. Nu cred ca sunt prima care v-o spune, asa ca poate o sa tineti cont: e cazul sa scuturati un pic de praful prejudecatilor inimioarele voastre inflacarate, pt ca de multe ori, chiar si acolo unde exista flacara, praful si mucegaiul se poate aseza, iar geamurile se impun deschise pt o aerisire generala.

Mai putin sentimentallism si mai multa IUBIRE. Reala, autentica, de-aia care chiar se plaseaza in “cizmele” aproapelui si incearca sa il inteleaga, chiar daca pacatuieste. Iar “aproapele” credeti-ma, nu e doar romanul! Suntem toti fii ai aceluiasi Tata. Nu numarul talantilor conteaza, ci cum ii inmultim.

Cu drag,
Doroteea

***

#admin3

@dorotea:

Spuneti ca Putin face realpolitik. Asta spunem si noi. Si tocmai de aia o sa ne manance cu fulgi cu tot, ortodocsi sau nu. Frate frate, dar branza-i pe bani. Asta inseamna realpolitik, si asta ne asteapta pe noi in raport cu Rusia intr-o astfel de ecuatie. Realpolitikul Rusiei in zona Europei de Sud Est este sa destrame Romania, care e prea mare, ca sa poata controla intreaga zona si sa aiba cale deschisa catre Balcani. Asa au actionat si in trecut, nu doar acum, cand erau Imperiu Tarist – cu Biserica la dreapta tronului. Si pe atunci nu eram deloc-deloc in tabara apuseana, dimpotriva. De ce si-au batut joc de angajamentul fata de Dimitrie Cantemir si au luat Basarbia in 1812, de pilda? Ca doar era o partida rusofila foarte consistenta in Moldova, aveau opinie favorabila… si le-a cam trecut dupa experienta directa cu rusii. Pai pentru ca atunci s-a aplicat exact ceea ce spuneti acum, REALPOLITIK.

Asadar, nu e vorba doar de trecut, e vorba despre niste lucruri inerente imperiilor, geografiei, geopoliticii. Realpolitikul nu este egal cu o conduita ortodoxa. Or aici era disputa, de fapt. Si atunci intrebarea este: e posibil sa existe politica externe ortodoxa? As zice altceva – este posibila o gandire care sa nu fie prea cinica, una care sa fie insufletita de alte imbolduri si de alte scopuri. Asta da, e posibil, asa cum e posibila si cooperarea intre state. Or daca acestea sunt si au fost/existat in istorie, atunci sa nu facem greseala schizoida de a numi un conducator “ultraortodox” si de a aplauda politica lui cinica/realpolitika in acelasi timp. Practic, ceea ce spuneti este acest lucru: ce va vaitati atata, ce atata sentimentalism, ia puneti gatul sub cizma lui Putin si nu mai cracniti atata. Ziceti mersi ca e cizma de ortodox, chiar ultra-ortodox (mai sa fie, e ultraortodox divortul si nu stiam? Oare gimnasta lui Putin o fi si ea ultraortodoxa? Dar urarile lui de anul nou cu simbolistica din horoscopul chinezesc? Sau exercitiile de PR la bustul gol? Va imaginati un țar comportandu-se astfel? Iar ideea nu se cere de la conducatori aceeasi viata duhovniceasca e falsa. Nu se cer cele ale calugariei, dar se cer macar cele elementare! Stefan cel Mare nu a fost ”scuzat” pentru relele facute din cauza faptului ca era voievod, ci pentru ca se pocaia de ele!).

O tara, un imperiu, poate fascina, poate atrage, poate insufleti. Americanii au fost mult mai buni la asa ceva, iar romanii au fost pro-americani nu pentru ca i-a luat careva cu arcanul, nici pentru ca au fost indoctrinati (ne referim la anii ’90, caci un popor nu se indoctrineaza instantaneu sau in cativa ani), ci pentru ca erau atrasi de acest pol. Deci Rusia poate si ea, daca vrea, sa iradieze, sa atraga pozitiv, sa fie un pol magnetic, sa faca pe ceilalti sa mearga spre ea, nu sa vina cu bocancul sa ii striveasca si sa faca rapturi teritoriale. Exact asta cerea Dostoievski de la ea – si am mai zis-o si o vom mai zice: actualul establishment al Rusiei foloseste doar maxim 10% din potentialul de “soft power” pe care ar putea sa-l exercite aceasta tara si in general valorifica un minim din resursele sale. Regim oligarhic, neoliberalism russian-bearputinian, cinism, brutalitate, rationalitate strict instrumentala, toate acestea sunt latura intunecata a unui regim care, altfel, a reabilitat statul si rolul Rusiei in lume, dar atat, si nu e suficient pentru a il identifica cu un al doilea Imperiu Bizantin. Nu din dusmanie sau sentimentalism fata de Rusia si nici macar fata de Putin nu sustinem aceste lucruri, ci pentru ca pur si simplu, la o judecata lucida, fara partis-pris, nu putem sa nu spunem ce vedem, ce e vizibil, ce exista in adevar. Sentimentalisme, auto-amagire vedem, dimpotriva, la cei care, disperati pe buna dreptate de uraciuniea pustiirii care se intinde peste pamantul acesta, generata de establishmentul euro-atlantic in principal, isi gasesc refugiul psihologic intr-o paruta salvare omeneasca.

Spuneti ca Putin e demonizat de propaganda vestica. Si asta inseamna ca trebuie sa-l iubim noi si sa fim fiinte lipsite de judecata? E ca si cum am spune ca oricine e demonizat de propaganda euro-atlantica e baiat bun. Ahmadinejad, Gaddafi, sunt baieti buni doar pentru ca sunt inamicii americanilor si israelitilor? E o logica… lipsita de logica si este un indemn la a nu gandi cu capul propriu. E o propaganda sau un model de gandire propagandistic – tipic american, de altfel, ca numai ei sunt setati pe ideea ca dusmanii dusmanilor nostri sunt prietenii nostri. Nu asta inseamna sa avem gandire si analiza alternativa, independenta. (…)

***

#admin4

Cateva completari necesare:

Ca sa sintetizam:

1. proiectul Eurasia este unul de sorgine sovietica si post-sovietica. Oamenii, legaturile, instrumentele si parghiile de putere folosite sunt luate exclusiv de pe ramasitile fostei URSS. Acesta este, in prezent, FONDUL Eurasiei. Forma doctrinara, ideologica, la care Putin et comp. recurg este cea a ortodoxiei moscovite, insa asta este ceva de data recenta (Putin e demult la putere). Si este doar o FORMA. De aceea, extinderea Eurasiei se face in maniera sovietica sau, in fine, post-sovietica.

2. existenta unui pol geopolitic alternativ in anumite date (din pacate, nu si substantial alternativ, civilizational, in sens de o lume cu totul diferita) este un lucru bun. E bine ca SUA nu e hegemon mondial total, ca exista o putere care mai limiteaza din extinderea americana sau care contesta mainstreamul ”valorilor” euro-atlantice. Noi criticam Rusia lui Putin pentru alte motive, nu pentru motivele propagandistilor euro-atlantici. Din pacate, insa, pentru noi, romanii, existenta acestui pol geopolitic, in forma sa actuala, NU este benefica, nu este, adica, o optiune de politica externa.

3. Pentru cei care s-ar mira de ultima afirmatie, i-am invita sa faca un minim exercitiu logic: facand abstractie de clasa politica actuala, luand in considerare starea demografica, economica, legaturile de lant pe care le are Romania cu NATO si FMI, cum vad ei iesirea din aceste complexe de putere, in acest moment, si migrarea in Eurasia, fara anihilarea Romaniei? Ne plateste Putin pensiile? Are Rusia capacitatea sa finanteze o economie prabusita si mare ca a noastra, capacitatea operationala de a apara teritoriul nostru? Ce costuri imense ar presupune pentru ei acest efort? Si de ce sa-l faca? Nu vorbiram ca Rusia aplica realpolitik? nu i-ar mai usor sa ne imparta cu ceilalti?

***

#doroteea2

Cand am spus “ultraortodox” nu ma refeream, desigur, la naravurile lui, ci la reactia lui in chestiunea homosexualitatii.

(…)

Nu stiu CARE text din mesajul meu sugereaza indemnul de “a pune gatul sub cizma lui Putin” si de a “nu mai cracni atata” ?? Nu mi-a trecut nici o clipa prin cap asta, asa ca suspiciunea este neintemeiata. Ce vreau sa spun este ca in loc sa-l criticam atata pe Putin, ar fi mai bine sa luam aminte la exemplul lui. In momentul de fata, este unul dintre cei mai puternici, lucizi si patrioti lideri importanti din lume – as far as I’m concerned’… N-are rost sa-i cautam bube-n cap – si alti mari si chiar sfinti lideri politici le-au avut – ci sa il judecam din perspectiva misiunii sale politice si istorice. Cred ca exista si umbre in politica lui – cum ziceam, inevitabile in orice ecuatie politica de putere (si Constantin cel Mare le-a avut, nu?) – si aici chiar nu are rost sa ne contrazicem pt ca nu avem de ce: sunt intru totul de acord cu voi. Nu am spus ca Putin e un sfant, si nici ca modelul rusesc de putere pe care il propune e ideal. Nu stiu ce a spus Dostoievski, dar daca a sugerat ca “Mama Rusie” ar trebui sa fie o closca ocrotitoare pt puisorii ortodocsi, a gandit cu mult inaintea timpului sau si al timpurilor noastre. Omenirea nu e pregatita pt asa ceva, iar eu una nici nu vreau o Romanie ocrotita de altii, ci pe picioarele ei! Am spus doar ca pt ce a facut Putin pt Rusia tr admirat: nu este deloc putin sa scoti Rusia din starea in care se afla cand a preluat el puterea, DELOC PUTIN!! Si cred ca n-ar fi rau sa fi avut si noi asa un lider.

Nu cred si nu imi doresc o Romanie aservita! Nu cred ca Putin vrea binele Romaniei. Nu cred ca nimeni nu vrea binele nimanui. Cred doar ca trebuie sa cascam bine ochii si sa luam aminte la exemplele celor din jur – si sa decantam ce e pozitiv si ce e negativ in ele – lucid si fara sentimentalisme. Si, bineinteles, sa pricepem ca, in afara de DUMNEZEU, nu avem prieteni si ca numai singurei ne vom salva!

PS: nu il iubesc pe Putin, nu iubesc si nu urasc nici un lider politic. (…)

***

#admin5

@doroteea:

Nu stiu cat se “pocaia” Stefan, dupa cum se stie, adevarata pocainta nu se rezuma la a spovedi pacatul, ci a nu-l mai repeta. Ceea ce nu e cazul (de Stefan vorbesc)…

E un rationament care denota, intr-un fel, necredinta in judecata Bisericii sau in semnificatia sfinteniei. Sigur ca pocainta asta inseamna, insa toata viata omul lupta cu pacatul, si cand se pocaieste, cand cade, cand se ridica iar, cand o ia de la capat cu pocainta. Si nu, nu ar fi fost sfant fara aceasta constiinta a propriei pacatosenii, asa cum David nu ar fi fost proroc fara acelasi lucru, caci si el a avut o viata sinuoasa, plina de caderi si de ridicari. Dovezi ale pocaintei exista: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/07/02/stefan-cel-mare-2/ ;http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/07/01/sfantul-stefan-cel-mare-iubitorul-de-pocainta/

Nu stiu CARE text din mesajul meu sugereaza indemnul de “a pune gatul sub cizma lui Putin” si de a “nu mai cracni atata” ?? Nu mi-a trecut nici o clipa prin cap asta, asa ca suspiciunea este neintemeiata. Ce vreau sa spun este ca in loc sa-l criticam atata pe Putin, ar fi mai bine sa luam aminte la exemplul lui. In momentul de fata, este unul dintre cei mai puternici, lucizi si patrioti lideri importanti din lume – as far as I’m concerned’… N-are rost sa-i cautam bube-n cap – si alti mari si chiar sfinti lideri politici le-au avut – ci sa il judecam din perspectiva misiunii sale politice si istorice. Cred ca exista si umbre in politica lui – cum ziceam, inevitabile in orice ecuatie politica de putere (si Constantin cel Mare le-a avut, nu?) – si aici chiar nu are rost sa ne contrazicem pt ca nu avem de ce: sunt intru totul de acord cu voi.

Pai si cine i-a cautat lui Putin bube in cap? Of, of… nu asta era ideea. Noi nu facem altceva decat sa descriem. DESCRIEM fenomene, comentam tendinte, incercam sa intelegem lucruri. Nu avem manie anti-Putin, nici manie filo-Putin. Pur si simplu il aratam cum este: kaghebist cu sange rece care a ranforsat statalitatea rusa si care vrea sa refaca sfera de influenta sovietica. Asta inseamna a ii cautam bube? Doar pentru ca nu-l vedem ca pe liderul salvator, ca altii (nu neaparat tu). Sau se presupunea ca trebuie sa fim inregimentati intr-una din tabere si cu asta basta? Nu cumva tocmai asta deruteaza cel mai mult la noi in Romania? Ca cineva gandeste pe cont propriu si nu se inregimenteaza nici in tabara euro-atlantica, nici in cea rusofila?

Nu am spus ca Putin e un sfant, si nici ca modelul rusesc de putere pe care il propune e ideal. Nu stiu ce a spus Dostoievski, dar daca a sugerat ca “Mama Rusie” ar trebui sa fie o closca ocrotitoare pt puisorii ortodocsi, a gandit cu mult inaintea timpului sau si al timpurilor noastre. Omenirea nu e pregatita pt asa ceva, iar eu una nici nu vreau o Romanie ocrotita de altii, ci pe picioarele ei!

Da, a spus, nu doar sugerat, a cerut, implorat, aproape, ca Rusia sa-si constientizeze misiunea cu adevarat. Vezi comentariul de aici (dadusem citate extinse din el si mai sus…):

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/18/putin-si-imperiul-eurasiatic-visul-electoral-de-iarna-al-ursului-de-la-rasarit/

Si Soljenitin are sfaturi f interesante pentru Rusia, cerandu-i sa renunte la obsesia europeana (de extindere catre Europa) si sa-si valorifice potentialul asiatic (Siberia si zonele limitrofe).

Si cred ca n-ar fi rau sa fi avut si noi asa un lider.

Pana una alta avem un Putin local care are doar defectele cele mai intunecate ale acestuia si niciuna din calitatile sale. Mai bine lipsa… Nu suntem nici genul de doritori de mana forte, tatuc si alte variante de satrap.

***

#doroteea3

In incercarea de a raspunde la ultima intrebare:

Romania este oricum anihiliata, orincotro s-ar intoarce. SIGUR CA RUSIA NU POATE FI O OPTIUNE, nu am sugerat asta nici un minut. Dar cand o ai in coasta, sa te porti ca si cum nu dai un scuipat pe ea, nu e in regula… Ecuatia geo-politica a Romaniei reclama prudenta si nu optiuni categorice – balans, negocieri, parghii de negociere etc..

Drumul catre independenta in ce ne priveste tr sa inceapa in principal – cred – prin a face curatenie in ograda proprie si a ne lua inapoi jucariile – deci, cam ce a facut Putin la el acasa. Ori asta nu e usor si cere lideri devotati, puternici, inconjurati de structuri care sa ii sustina, o justitie curata, solidaritate nationala.

Abia apoi Romania isi va permite luxul unui joc al negocierilor. Pana atunci, nu suntem nimic, nu reprezentam nimic, si nimeni nu se sinchiseste de noi. Eu uneori ma intreb daca noi intr-adevar mai existam ca actor politic si nu cumva am fost deja cuceriti. E o lume in care razboaiele nu se mai poarta cu baioneta. Mai e ceva aici, concret, palpabil, care sa ne apartina?? Nu stiu, voi sunteti mai informati decat mine, poate aveti un raspuns incurajator…

Suntem tot mai putini – tocmai m-am intors din Franta: acolo tinerii au CEL PUTIN 2 copii, de regula de la 3 in sus. Noi ii avortam pe-ai nostri, tinerii nostri parasesc tara, natalitatea scade, populatia e imbatranita, un adult tine in spate pensiile a cca 4 batrani. Resursele sunt aproape in totalitate vandute – nu stiu, ne-a mai ramas ceva?? – agricultura sufocata, numarul companiilor mici si mijlocii care intra in faliment este de 5ca 50 pe zi (!!) Economia noastra se rezuma la activitatea multinationalelor si la servcii de taxi si coafura. Iar liderii politici sunt, in cea mai mare parte, niste canalii fara scrupule.

In conditiile astea, ce poti negocia?? Ce mai reprezinti de fapt…?

***

#admin6

Aici suntem de acord, aceste lucruri le sustinem si noi, cel putin in linii mari. Si da, suntem deja cotropiti, nu doar cuceriti. Despre situatia descrisa in comentariul tau se gasesc materiale, in mod dramatic, aproape zilnic pe siteul acesta.

kremlino


Categorii

Cuvantul cititorului, Ierarhi rusi, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Rusia, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

155 Commentarii la “Putin, Eurasia si ortodoxia moscovita. CE OPTIUNI (NU) ARE ROMANIA?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 4 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Da, probabil ca exagerez. Si stiu si eu de Cruciada de la 1200. Nu stiu insa ce a mai ramas din toata povestea aia, iar Bizantul nu se intindea pana in Rusia.

    Exagerez sau nu, cert este ca ei ne-au luat-o la un moment dat, undeva pe parcurs, inainte, inainte tare, valorificand datele trecutului.

    In esenta vreau sa spun ca trebuie sa invatam unii de la altii, sa nu ne dispretuim unii pe altii, si sa nu confundam elitele cu popoarele. Si mai vreau sa spun ca salvarea va veni prin acea fratietate de care vorbesti, nu prin elitele politice. Iar fratietatea trebuie sa fie INTRE OCCIDENT SI RASARIT. Ortodoxia sa fie liantul. Dar acest liant trebuie sa treaca PESTE capetele conducatorilor (chiar daca si cu ajutorul lor sporadic, atunci cand se poate). Iar ‘ortodoxie” inseamna si efortul real de a ne intelege reciproc.

    Eu sunt de felul meu asa, mai revoltata, stiu, si imi dau seama ca mai imi ies perle din gura :). Totusi, asupra unui lucru nu cred deloc ca ma insel: traim vremuri in care actualele structuri de putere – mai exact pacaleala numita “democratie reprezentativa” – sunt puternic zgaltaite si demascate (de-asta isi si arata coltii mai abitir ca oricand). E clar ca odata ajunsi acolo, “reprezentantii” isi asigura continutatea printr-o simulare a alternantelor. Suntem PREA MULTI pt democratie reprezentativa. Asta functioneaza in comunitati mici, nu atat de mari ca cele de acum, cand cei foarte multi dau acces la resursele colective celor foarte putini. Omenirea insa chiar dispune acum de mijloacele tehnice pt o autentica democratie participativa. Legatura cu ce am discutat sta in aceea ca, daca facem planuri pt viitor, sa le facem depasind aceasta schema de gandire. Realmente vremurile sunt istorice, iar progresul stiintific fara precedent si globalizarea vor produce mutatii enorme INCLUSIV in arhitectura politica traditionala – nu doar in amploarea interactiunilor si in mentalul colectiv. TREBUIE INTELES SI PROFITAT!

    Ma enerveaza pt ca mi se pare ca suntem pe un drum infundat si ca nici nu avem atitudinea potrivita ca sa iesim de aici. Chiar imi pare rau daca am spus tampenii si am fost grosolana – nu vreau asta, doresc din suflet binele tuturor, mai ales al ‘oamenilor de rand’ – dar sper ca printre randuri a razbatut ideea de baza… :-s

    Gata, chiar o sa ma abtin pe viitor si o sa iau cat mai multe notite! Promit!

  2. ps: multumesc de link-uri, acum le-am vazut!

  3. @doroteea:

    Nu asta pretindem, sa existe cititori care doar iau notite, dimpotriva, este binevenita implicarea la comentarii, si la alte subiecte, poate mai stringente, mai sociale, mai presante…

  4. Doroteea, civilizatia occidentului, la fel castelele si fortaretele lor sunt si in ziua de azi marturie pentru ca in calea turcilor si tatarilor au stat romanii. In timp ce ei se spionau si se banuiau reciproc de erezie, ai nostri se luptau sa supravietuiasca. Ortodoxia nu se va putea exporta niciodata pentru ca ea este insasi firea omului, asa cum spune pr.Rafail Noica.

  5. @carmen:

    <>

    Carmen, iarta-ma, mi-esti f simpatica si imi plac postarile tale (chiar daca nu le aprob de fiecare data), dar exact genul asta de replica ma “pune pe jar”!

    Pai daca e firea omului, inseamna ca ei sunt deja ortodocsi si nu mai e nevoie sa facem nimic, nu?? Unde-i problema, unde-i conflictul??

  6. Bine, stiu cuvantul Par. Noica, desigur…

    Vreau sa spun ca acest cuvant se refera la altceva – sau ma rog, ca nu poate fi interpretat, de exemplu, in sens ca si neortodocsii sunt ortodocsi.

    Drumul catre adevarata noastra “fire” este, paradoxal, foarte lung. Este de fapt drumul “intoarcerii acasa”(de unde candva, demult, am ales sa plecam) – si sunt foarte multe forte, nu le mai spunem pe nume:), care fac totul sa ne impiedice sa ajungem la destinatie.

    Noi, cei ortodocsi prin Botez, detinem “instrumentele” necesare pentru a face intoarcerea mai usoara. Catolicismul – ca si islamismul – cred ca au fost o diversiune a diavolului, propagata, cum face el de obicei, prin intermediul conducatorilor politici. Chiar daca DOMNUL nu a ingaduit ca Harul sa plece cu desavarsire de la fratii nostri catolici, nu inseamna ca nu-i doreste si pe ei inapoi, acasa.

    Atacurile asupra Ortodoxiei au continuat (islamismul otoman si comunismul). Si prin Cruce si sacrificiu (al unora!), Biserica a rezistat. Mult timp, nimeni n-a mai stiut in lumea “civilizata”, de Ortodoxie. Ea isi purta aici, tacuta, Crucea.

    In acest moment insa, barierele au cazut si Ortodoxia – prin forta imprejurarilor – devine vizibila. In acest moment, ne aflam in vazul tuturor. Si in acest moment, mai mult ca oricand avem DATORIA de a nu tine lumina sub obroc. Iar lumina nu este o torta purtata din mana in mana prin misionarism si dezbateri teologice, ci este flacara calma si iradianta a TRAIRII ortodoxe. Adica: a “saraciei cu duhul” (inima smerita), a blandetii, a increderii in DOMNUL si a curajului vietii (“Indrazniti…!”), a setei de dreptate, a inmultirii talantilor, a generozitatii etc..

    Ori, daca in acest moment-cheie, intorcand capul catre rasarit, ei se vor lovi de privirea dispretuitoare a fariseului in loc de mana intinsa a samarineanului, de ochiul critic si analitic al carturarului, in loc de semerenia desfranatei, de angoasa apocaliptica, in loc de credinta cananeencii, atunci – vai! – momentul va fi fost ratat si s-ar putea sa dam socoteala ca am tinut lumina sub obroc.

    Sau, si mai rau, ca am lasat ca lumina noastra sa devina intuneric…

  7. @Victor,

    “Pai si care ar trebui sa fie reactia Rusiei fata de acest subiect? SUA urmeaza sa amplaseze 24 de interceptori antiracheta care dupa calculele americanilor vor fi gata in 2015.

    Tu stii ce inseamna asta? Astea inseamna o provocare indirecta la razboi.”

    Este vorba de un sistem ANTI-racheta, de aparare, nu unul ofensiv, sunt montati interceptori de rachete, nu lansatoare de rachete.
    A monta un sistem de aparare (care oricum e ineficient, dar ca idee) nu inseamna a provoca la razboi, ci a te pregati in caz de atac. Adica tu ai o pistol cu care ma poti ataca oricand, iar eu daca imi pun o vesta anti-glont inseamna a te provoc la atac?! 🙂
    Ce ar fi trebuit sa faca Nato, sa nu faca nimic, sa mearga pe incredere, ca rusii sunt oameni de treaba si nu vor face uz de arma nucleara? Cam riscant sa mergi pe incredere, cand e vorba de asa ceva, nu crezi?

    Rusia nu exclude o utilizare preventivă a armelor împotriva sistemului NATO de apărare antirachetă în Europa

    Seful statului major rus a afirmat ca e posibil un atac preventiv. Asadar, vecinul cu pistolul vrea sa ma loveasca preventiv, ca sa se asigure ca i-am inteles mesajul de avertizare de a nu-mi pune vesta anti-glont pt ca se simte stresat de posibilitatea ca eu sa am posibilitate de aparare (teoretic vorbind, desi vesta e ineficienta oricum), dar ca si isi arate muschii. Ce sa zica, buna treaba, “crestineasca”.

    “nu au spus ca ne vor bombarda pe noi ci vor trimite primii rachete pentru distrugerea scutului”
    Ba da, au spus si ca Romania va fi prima tinta in caz de ceva.

    In rest, e evident ca nu ne trebuia acest scut, care ne transforma in carne de tun, si ca vina e a politicienilor romani (mai exact a lui Basescu, ca el a hotarat asta, cei care l-au votat sa-i multumeasca pt asta, ca tot il considerau ca fiind cel care ne apara de rusi). Eu doar vorbeam de rusi si de conceptia lor mai degraba imperialista, decat pacifista (crestineasca).

  8. *scuze de greseli, scriu in graba si fara sa ma uit la taste.

  9. @ Mirela:

    Victor a aratat foarte clar care e problem scutului, si anume ca:

    “… americanii vor sa construiasca un scut antiracheta pe o suprafata de 360 de grade in jurul Rusiei. Adica, zic americanii ca in cazul unui posibil razboi nuclear cu Rusia, ei trebuie sa fie primii care ataca, iar cand rusii vor raspunde atacului, rachetele rusilor sa fie interceptate de scutul antiracheta.”

    Apropo, Mirela, acei interceptori sunt… rachete de interceptare a rachetelor trase (de rusi). Nici copiii nu mai cred ca scutul e contra rachetelor lansate din orientul mijlociu. Este evident ca rusii sunt iritati, se vad din ce in ce mai mult incercuiti. Miza? Controlul asupra bogatiilor Uralilor si Siberiei.

    S-a mai reprosat ca Rusia e prima la avorturi. Sa fim seriosi, nu Putin et. comp. sunt vinovati, dimpotriva, dorinta lor cea mai mare este cresterea natalitatii. Cea mai mare problema a Rusiei nu sunt americanii, chinezii, etc. ci populatia in scadere. Wikipedia: Rusia are 143.400.000 locuitori cu o densitate de 8,4 loc/km². Spre comparatie, Germania are 80.399.300 locuitori cu o densitate de 225,1 loc/km².

    De ce va mirati ca rusii se uita urat la noi???

  10. @Cristian:

    Cine se mira? Nu noi, care explicam acest “privit urat” nu se opreste la scut, la NATO sau la Base…

  11. Neortodocsii, asa cum spui, nu sunt ortodocsi. Dar pot deveni. Si totul doar prin harul lui Dumnezeu. Dumnezeu ni se face cunoscut noua, spune parintele profesor Staniloae, in dificultatile noastre daca vom cauta sa vedem greselile care le stau la baza.

    Spui ca drumul omului catre sine insusi este un drum lung. Adevarat, dar lungimea acestui drum este aceea dintre gand si fapta, dintre inima si minte.

    Lumina nu este o torta purtata din mana-n mana, prin misionarism si dezbateri teologice – asa cum afirmi, ci ea este insasi lumina lui Hristos cea care lumineaza, pentru ca insusi Hristos locuieste in inima celor ce-si sfintesc viata si gandurile.

    Traire ortodoxa nu inseamna nici blandete, nici saracie cu duhul, nici sete de dreptate sau generozitate. Adevarata traire ortodoxa inseamna cunoasterea lui Dumnezeu, nu din teorie, ci din experienta, inseamna a te uni cu El, inseamna a-L lasa sa te calauzeasca in toate cele ce-ti sunt de folos.
    Acesta este scopul vietii crestinilor rasariteni. Tot aici sta si diferenta, imensa diferenta dintre ortodoxie si catolicism. )De celelalte nu mai amintesc, se stie doar cine este mama tuturor erezeiilor.)

    Iar in momentul in care intoarcem capul spre rasarit, vedem acelasi popor necajit ca al nostru de care suntem legati prin aceeasi credinta si aceleasi nadejdi. Vedem sfintii si mucenicii care s-ar jertfit de bunavoie pentru Hristos, si atunci ne rugam lor sa mijloceasca pentru sufletele noastre. Vedem pe cei pe care-i iubim si-i cinstim cu totii in aceeasi lumina, a lui Hristos Dumnezeul nostru.

  12. @ Mirela

    Daca Rusia ar vrea sa atace Romania nu ar atac-o cu rachete nucleare, pur si simplu ar invada-o, cum a facut pe buna dreptate in cazul Georgiei.

    In al doilea rand acel scut dupa cum ai mentionat si tu este cam inefectiv, dar americanii zic ca cu cat mai putine rachete nuclare, cu atat mai bine, adica daca scutul poate opri, macar cateva, e bine si asa, decat deloc.

    Apoi ti-am scris mai sus care este rolul acelui scut, nu e neaparat pt. protejarea Romaniei in mod special, ci pt protejarea teritoriului american si a aliatilor NATO. De ce crezi ca americanii au instalat baze militare mai peste tot? Raspuns, ca sa inconjoare Rusia, dar sa opreasca si expansiunea Chinei. Este naiv sa crezi ca au amplasat acel scut ca sa protejeze Romania de un eventual atac rus.

    Sa te intreb, cum crezi ca ar reactiona americanii daca rusii ar pune si ei un scut antirachete in Yukon (Canada) sau pe undeva prin sudul Mexicului? Cum crezi ca ar reactiona americanii? Ca sa iti dau un ex:

    recent Rusia a trimis rachete s300 lui Assad pentru a opri o eventuala invazie a Siriei de pe mare. Ce au facut americanii cu evreii? L-au bombardat de pe un submarin, deci le-au neutralizat imediat. Deci americanii interzic rusilor sa isi inarmeze aliatii pentru a-si apara propriile lor tari dar sa amplaseze scuturi antirachete, pentru acealsi motiv (de aparare), o fac. Cum asa? Adica Siria urmeaza sa fie COTROPITA si I se neaga dreptul la aparare, in timp ce siguranta Romaniei nu este amenintata de nici un stat vecin, dar isi instaleaza scuturi de aparere. Cum vine asta?

    Ultima tinta a americanilor sunt rusi, iar o optiune avantajoasa pentru NATO,in urma pornirii unui razboi nuclear este ca ei sa fie “first to strike” si interceptarea cat mai multor rachete posibil, cu ajutorul acelor scuturi. Au plasat astfel de scuturi si pe nave de razboi si pe sub apa, in submarine, deci nu sunt numai pe uscat, sunt peste tot. Te rog sa citesti pe scurt si raspunsul rusilor vis a vis de acest subiect:

    http://rt.com/politics/russia-us-nato-missile-defense-898/

    @ Admini

    Am o nelamurire, a-ti spus asa:

    “Si noi care credeam ca Dumnezeu, sfanta liturghie si sfintii care se roaga pentru intreaga omenire (chiar si pentru “sionistii americani”)”.

    Iar despre Putin a-ti scris ca este un criminal- cotropitor cu sange rece. Deci, ne putem ruga pentru sionistii americani….

    Eu totusi prefer sa ma rog pt. Putin mai intai (ca-i orthodox) si dupa aia pt. sionisti.

    Apoi mai am o mica nelamurire si va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc:

    Iata ce zice sf Iosif Vatopedinul intr-o profetie:

    (…)“Acesta este inceputul acestor evenimente, evenimente tulburatoare, evenimente militare. Cei care pun in miscare acest rau sunt evreii. Ei sunt indemnati de catre diavol sa faca aceasta, pentru a distruge samanta ortodoxiei in Grecia si in Rusia. Acesta va fi principalul lor obstacol in dominarea lumii”..

    Deci despre cine zice ca va fi principalul lor obstacol in dominarea lumii?

    Raspuns: samanta ortodoxiei din Grecia si Rusia. EXACT.

    Cine apara acum samanta ortodoxiei in Rusia? Sa nu-mi ziceti ca James Bond 🙂

    Cu cine s-a intalnit Parintele Efrem de la Athos, si cu I-a cerut ajutorul pentru Grecia? EXACT stim cui si cu cine. Nu, nu, nu a fost Basescu si nici Obama. Obama isi plangea pacatele pe la Zidul Plangerii. Basescu era prea ocupat ca nu gasea loc de parcare la Cotroceni, Putin a avut timp :)Ah, ghinion, s-a dus Putin 🙁

    Sa continuam profetia sf. Iosif Vatopedinul:

    “(…)Si fara indoiala ei ii vor obliga pe turci sa vina aici, in Grecia, pentru a-si incepe lucrarea lor; iar Grecia, desi are teoretic un guvern, nu are un guvern cu adevarat. Ii lipseste puterea, iar turcii vor veni aici. Acesta va fi momentul cand Rusia de asemenea isi va pune in miscare fortele sale pentru a se impotrivi turcilor. Evenimentele se vor desfasura astfel: cand Rusia vine in ajutorul Greciei, americanii si NATO vor incerca sa previna aceasta, pentru a nu se forma nici o alianta intre doua tari ortodoxe”.

    Deci Rusia va veni in ajutorul Greciei. Ahh, nu era nevoie sa vina Putin la putere, oligarhii “rusi” ar fi sarit in ajutorul Greciei oricum, in fond Putin e doar un ex KGB-ist cotropitor cu sange rece.

    Sa continuam profetia:

    (…)”Vaticanul de asemenea se va implica mult, pentru a impiedica rolul crescand al ortodoxiei si pentru a preveni o alianta intre tarile ortodoxe. Astfel se va implini pronia Divina”.

    Ce vrea sa impidice Vaticanul?

    Raspuns: ROLUL CRESCAND AL ORTODOXIEI. Ma intreb acum la ora actuala care tara ortodoxa apara cel mai bine ortodoxia?

    Cine nu vede nici acum cum stau treburile inseamna ca inca doarme adanc sau citeste selectiv, sau pricepe numai ce-i convine, sau nu vede deloc,etc, sunt multe variante.

    Chiar nu intelegeti ca Rusia urmeaza sa fie COTROPITA iar noi il acuzam pe Putin ca e un cotropitor? Pai ce sa mai cotropeasca, numai are ce, totul a fost COTROPIT DE MULT de catre stim noi cine. Ce se mai cotropeasca? Da, sa dea Moldova inapoi Romaniei, ah, scuze, adica americanilor ca sa-si faca baze militare si-n Moldova, sa-si puna scuturi antiracheta si pe teritoriul Moldovei, asta-i mai lipsea Rusiei acum. Nu e de ajuns ca a fost sufocata din toate partile. CE A FACUT RUSIA IN TRECUT NU ARE LEGATURA CU SE INTAMPLA ACUM CU RUSIA.

    Si ca incheire ce trebuie retinut din toate aceste comentarii:

    Putin: un ex KGB-ist cotropitor cu sange rece iar noi trebuie sa ne rugam si pentru “sionistii americani”, adica pentru cotropitori, mda, pai nu-I de mirare de ce Romania a ajuns o colonie americana.

    PS: sa nu credeti ca, caut cearta cu voi, mai ales in timpul postului. Nu-s suparat pe nimeni, doar vreu sa lamurim niste lucruri. Ceva nu se leaga.

  13. @admini

    Daca am fi pusi sa alegem intre cizma apusului si cizma ruseasca ce ati alege(ipotetic, strict intre acestea doua)? Daca sub rusi totul ar fi la fel cu exceptia lgbt, a “politicului corect”, a nouvorbei, etc, ar fi ceva mai bine? Daca am mai obtine si cateva “bonusuri”(fara gaze de sist, rosia montana, pamant vandut strainilor) nu prea vad unde ar mai fi alegerea. Pt mine chiar si numai problema lgbt e hotaratoare. Bogatiile le fura si unii si altii(desi cred ca rusii ne-ar da totusi ceva la schimb, combustibili mai ieftini) dar sufletele generatiilor tinere si f tinere sunt (mult) mai importante(poate sunt eu subiectiv avand copii si nepoti mici). Asta i-mi aduce aminte de o vorba de-a lui Stefan cel Sfant citita pe blogosfera(rog sa-mi spuneti daca e adevarata fiindca nu o gasesc acum) in care spunea ca mai bine platesti tribut rasaritului(neimportant cine era rasaritul ci ceea ce spune despre apus care e tot ala si acum) care iti vrea doar tara decat apusului care vrea sufletele si tara! Iar apusul de atunci era mai bun decat cel de acum.

    Pe de alta parte, atunci cand spuneti ca Rusia nu ne poate tine si ne va imparti cu aialalti, inclin sa va dau dreptate. Dar asta tine si de noi. Ca daca astepti sa te apere si sa te tina in spate rusii(asa cum multi cred acum ca asta face nato/ue) iar nu rezolvi nimic.

    Legat de Putin, ca e bun sau nu pt noi, chiar nu am habar. Pot doar sa-l compar cu alti presedinti de state puternice. Iar din punctul asta de vedere e mai bun(cu toate defectele enumerate pe aici) decat toti presedintii apusului la un loc. Asta asa, ca parere personala, ca in contextul relatiilor romane-ruse actuale nu prea ne ajuta pe noi ca Putin(cel actual ca mai departe cine stie…) e mai presedinte decat Obama&comp.

    P.S. Caricatura aia cu ursul peste tot globul si “uncle sam” de-abea se vede e mult prea propagandistica. Situatia e exact invers. Americanii sunt peste tot(da chiar peste tot) iar rusii pe unde mai e cate-un locsor, in general pe langa granitele lor(ca raspuns la “micutul uncle sam”)

  14. @Victor:

    Nimic nu se leaga daca rastlamacim si daca strambam cele drepte. Daca ai citit atent tot ce am scris, ai intelege in ansamblu ce spunem si nu scotand din context aiurea, ai avea deja raspunsurile tale. Inclusiv cu parintele Efrem, situatie discutata la cealalta postare unde s-a discutat subiectul.

    E oricum ceva absolut unic faptul ca ne dam de grija mortii ortodoxiei universale, a Greciei si a Rusiei, iar de grija Romaniei nu ca dormim, dar efectiv nu exista ca preocupare, ca idee, ca lucru in existenta noastra. Si ceva ne spune ca nu din generozitate si spirit de jertfa se intampla asta.

  15. @timisorean:

    Asta imi aduce aminte de o vorba de-a lui Stefan cel Sfant citita pe blogosfera(rog sa-mi spuneti daca e adevarata fiindca nu o gasesc acum) in care spunea ca mai bine platesti tribut rasaritului(neimportant cine era rasaritul ci ceea ce spune despre apus care e tot ala si acum) care iti vrea doar tara decat apusului care vrea sufletele si tara! Iar apusul de atunci era mai bun decat cel de acum.

    Nu prea pare veridica. Sf. Stefan cel Mare a corespondat cu Papa, a acceptat suzeranitatea polonezilor, in diferite momente ale lungii sale domnii, in functie de interesul Moldovei si imprejurari. Cu rusii nu avea ce sa discute ca nu prea contau pe atunci pentru zona asta. Insa voievozii nostri aveau constiinta ortodoxiei vie indiferent de raporturile in care intrau cu Apusul.

  16. @carmen:

    2 observatii:

    1. cand vorbeam de blandete, inima smerita, sete de dreptate etc., reproduceam “fericirile” (predica de pe munte). Ele sunt, imi inchipui, semnele “unirii cu El”, nu?

    2. necajiti-necajiti, dar nici perfecti nu suntem… sau ma-nsel?

    In rest, ce sa zic, un pic cam abstract pt mine, dar nu te contrazic. Adica nu cred sa existe motive de contrazicere… cred ca, in principiu, ma declar de acord.

    Cat despre drumul catre sine insusi, cred ca e drumul de la starea de pacat la cea de sfintenie. Pt mine, de ex, este foarte lung, din pacate :(. Ma bucur insa de oamenii din jurul meu (inclusiv voi), de la care am tot timpul ce invata si prin care mi se pare, uneori, ca Hristos imi vorbeste.

    Cu drag,
    Doroteea

  17. Victor, daca recitesti cuvintele Parintelui Paisie Aghioritul vei vedea cum nu-l contrazice cu nimic pe Sfantul Iosif Vatopedinul ci, mai mult detaliaza.
    Cand ajunge la capitolul in care Mama Rusia vine in ajutorul Greciei, spune destul de clar:
    “dupa provocarea turcilor, rusii vor cobori in stramtori, dar nu ca sa ne ajute pe noi. Ei vor avea alte interese. Insa, fara sa vrea, ne vor ajuta pe noi. Atunci turcii, ca se apere stramtorile, care au importanta strategica, vor concentra acolo si alte forte. Pentru aceasta vor retrage trupele din teritoriile ocupate. Atunci celelalte tari ale Europei, Anglia, Franta, Italia si inca cinci-sase state ale Uniunii Europene vor vedea ca Rusia va ocupa teritorii si isi vor spune: “Nu mergem si noi acolo ca sa luam niste teritorii?” Toti insa vor dori “partea leului”. Si astfel vor intra si europenii in razboi.”

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/07/profetiile-cuviosului-paisie-aghioritul-despre-turcia-grecia-cipru-si-cum-incepe-razboiul-mondial/

  18. Eu cred ca Ursul n’a renuntat nici o clipa la cel mai dulce vis al tarismului: recucerirea Constaninopolului-MAI INTAI- si a Ierusalimului , mai apoi.
    De aceea, pe neasteptate, va spulbera Semiluna-bratul armat al papilor si al “Hanna&Caifa Corp”;atingand primul obiectiv si va ameninta Ierusalimul.
    Asta ii va speria si mobiliza mult si repede pe Doi/papi/pe/un/singur/tron si pe sforarii de la Hanna&Caifa Corp.
    Iar plata pentru Urs va fi atacul pe doua fronturi si pierderea aproape intregii tari.
    Cu “cioara teutonica” la vest de Urali si galbejitii -cei “de doua zeci de mii de ori cate zece mii” prapadindu-i la est; Cioara-cu gat-alb – condusa din umbra de “Hanna&Caifa Corp”, fiind linie de aprovizionare&finantare a trupelor Asiei.
    Ma intreb dar noi, cum ne vom afla noi??? La Constantinopol, ca la Stalingrad, carne de tun pentru Nat’o ca pentru Werhmacht sau ca la Budapesta, pentru Krasnaia Armija??????
    Si al Românilor sânge se va ridica pe strazile Orasului, cat statul unui vitel de trei ani?? Sa ne pazeasca Domnul de una ca asta !!!!

  19. @doroteea:
    Blandetea, smerenia, dragostea neconditionata, bucuria, pacea, indelunga rabdare sunt roadele Duhului, semne ale lucrarii pe care omul o face impreuna cu Dumnezeu prin harul Duhului Sfant. Spre deosebire de darurile Duhului Sfant: temerea de Dumnezeu, taria, sfatul, cunostinta, intelegerea, intelepciunea – care apar in viata noastra pe masura curatirii de patimi.

    Unirea cu Dumnezeu este cu totul altceva. Ea presupune un efort indelungat de curatire de patimi si totodata ramanerea in aceasta curatie. Baza insa, este rugaciunea permanenta. Fara ajutorul lui Dumnezeu, omul nu se poate apropia de El.

    In toate exista un inceput. Iar aici perioada de ucenicie este asemeni pruncului care invata sa cunoasca lumea din jurul sau prin toate simturile, simultan. Descopera, se bucura, traieste. Ajutorul lui Dumnezeu nu lipseste nici aici, doar ca omul nu-l poate sesiza inca in toate lucrurile si intamplarile din viata lui. Este una dintre cele mai frumoase perioade. Poate si pentru faptul ca cel ce-L cauta cu sinceritate pe Dumnezeu este ocrotit si indrumat tainic de El, ispitele fiind mult mai usor de depasit. Pe masura ce omul inainteaza in cunoasterea lui Dumnezeu, sunt ingaduite ispite mai mari, toate cu scopul de a se apropia cat mai mult de El si a putea face mai bine diferenta.

    Are parintele Rafail o rugaminte: Fiule, da-Mi inima ta!

    “Nu-Mi spune nimic…
    Îţi cunosc mizeria, necazurile, luptele şi ispitele sufletului tău, aşa cum eşti tu!

    Dă-Mi inima ta!

    Dacă o să aştepţi să devii un înger ca să Mi te dăruieşti întru iubire, atunci n-ai să Mă iubesti niciodată.

    Chiar când eşti laş, fricos, neîncrezător în împlinirea dragostei şi a sfinţeniei, chiar când ai să recazi în acele păcate pe care nu ai vrea să le mai faci, Eu nu îţi dau voie să nu Mă iubeşti.

    Iubeşte-Mă aşa cum eşti tu! În orice moment şi în orice situaţie te-ai afla, în credincioşie sau în trădare, în râvnă sau în uscăciune, tu iubeşte-Mă aşa cum eşti!

    Eu vreau să Mă poţi iubi din puţina şi săraca ta inimă. Dacă voi aştepta până când vei fi desăvârşit, atunci n-ai să Mă iubeşti niciodată. (…)”

  20. @carmen:

    Multumesc, Carmen!

  21. Ce nebunie e pe aici la comentarii… 🙂

    @Cristian,

    “Apropo, Mirela, acei interceptori sunt… rachete de interceptare a rachetelor trase (de rusi). Nici copiii nu mai cred ca scutul e contra rachetelor lansate din orientul mijlociu.”
    Pai da, e ce am zis, cele trase de rusi.

    “Miza? Controlul asupra bogatiilor Uralilor si Siberiei.”
    Pe asta n-am mai auzit-o… Nu cred. Nu risca ei un razboi nuclear cu rivalul lor nr. 1 pt niciun fel de resursa, pierderile ar fi mult mai mari. Eu zic ca e vorba despre un controlul geostrategic si despre cine detine puterea.

    @Victor,

    “Daca Rusia ar vrea sa atace Romania nu ar atac-o cu rachete nucleare, pur si simplu ar invada-o, cum a facut pe buna dreptate in cazul Georgiei.”
    Nu suntem chiar asa aproape de ei, precum Georgia, mai e si Ucraina. De ce s-ar complica (desi o invazie ar fi preferabila in locul unei rachete).

    “De ce crezi ca americanii au instalat baze militare mai peste tot? Raspuns, ca sa inconjoare Rusia, dar sa opreasca si expansiunea Chinei. Este naiv sa crezi ca au amplasat acel scut ca sa protejeze Romania de un eventual atac rus.”

    Nici n-am crezut ca scutul e menit sa ne protejeze pe noi (nu reiese asta din ce am scris), ci baza lor militara de la Deveselu, si in extenso aliatii NATO. Nu cred ca pt a inconjura Rusia, in vederea unui viitor atac, ci pt a putea avea baze militare mai aproape de ei (si de Orientul mijlociu, unde in caz de vreun razboi, pot ateriza la Deveselul pt alimentare).

    “Sa te intreb, cum crezi ca ar reactiona americanii daca rusii ar pune si ei un scut antirachete in Yukon (Canada) sau pe undeva prin sudul Mexicului? Cum crezi ca ar reactiona americanii?”
    Americanii nu intentioneaza sa atace Mexicul sau Canada, pt ca un scut de aparare sa se justifice, asa cum e cazul la noi (Rusia detinand hegemonia in acest spatiu est-european in trecut si avand si azi tendinte imperialiste).

    “Deci americanii interzic rusilor sa isi inarmeze aliatii pentru a-si apara propriile lor tari dar sa amplaseze scuturi antirachete, pentru acealsi motiv (de aparare), o fac. Cum asa? Adica Siria urmeaza sa fie COTROPITA si I se neaga dreptul la aparare, in timp ce siguranta Romaniei nu este amenintata de nici un stat vecin, dar isi instaleaza scuturi de aparere. Cum vine asta?”

    Americanii nu ne inarmeaza pe noi, ci ne dau un colac de salvare (ca sa ma exprim metaforic), desi neoficial vor sa se salveze pe ei insisi, pt a putea intercepta rachete de lunga actiune din partea rusilor (sau asa cred). Dar situatiile nu pot fi comparate, americanii sustin pe rebelii sirieni si rusii regimul conducator, fiecare tine cu cate o tabara si o sprijina si alimenteaza cu arme.
    Ref. la siguranta Romaniei, ea a fost mereu incerta, chiar daca nu exista o amenintare imediata, dar cu totii stim ce s-a intamplat dupa al II-lea razboi mondial. Daca atunci s-a putut, se putea si acum, scutul este preventiv (adica se doreste a fi), insa in realitate americanii doresc sa aibe o baza aici pt ca le serveste interesele (in caz de conflicte cu rusii sau in Orientul apropiat) geostrategice. N-as crede ca vreodata au de gand sa ii cotropeasca pe rusi, cum spuneam si mai sus lui Cristian, riscurile ar fi prea mari caci Rusia este putere nucleara, iar cu acest puteri nu prea risti sa ai razboaie, daca nu vrei sa ai propriile orase sterse de pe suprafata pamantului, ci americanii mai degraba realizeaza posibilitatea unui razboi in zona cu implicarea rusilor si se pregatesc pt acest conflict pe de-o parte, si pe de alta vor sa aibe o aparare anti-racheta contra principalului rival care detine arme nucleare. Eu asa zic.

  22. Legat de proiectul “eurasia” pot spune ca nu-l vad cu ochi buni. Nici o uniune suprastatala nu e buna. Cel putin nu una dupa model ue iar eurasia am inteles ca e dupa model ue. Desi nu cred ca va fi chiar atat de rea ca si ue dar asta e mai putin important. Cel mai mult imi place cum a pus Emanuel problema in coment nr 2, chestia cu procentele, 90% si 10%.

  23. “Traire ortodoxa nu inseamna nici blandete, nici saracie cu duhul, nici sete de dreptate sau generozitate. Adevarata traire ortodoxa inseamna cunoasterea lui Dumnezeu, nu din teorie, ci din experienta, inseamna a te uni cu El, inseamna a-L lasa sa te calauzeasca in toate cele ce-ti sunt de folos.”

    Oops…

    Daca sintem blinzi,saraci cu duhul,insetati de dreptate…sintem de mult uniti cu Dumnezeu si locuitori ai Imparatiei Cerurilor,aceasta fiind chiar viata dumnezeiasca la care ne facem partasi.Si fara rugaciune nu prea se poate accede la ea.

    Ma bucur ca exista atit de multi pe forum care judeca situatia in lume,si a Romaniei, a Rusiei, nu neaparat prin prisma trecutului,ci bisericeste in primul rind,prin prisma credintei ortodoxe si a invataturilor transmise noua de sfinti si de duhovnici in privinta vremurilor din urma,si cu un ochi macar echilibrat pentru ceea ce se intimpla astazi in Rusia.

    Poate,daca ne ridicam mai multi si avem curajul a vorbi ( mai calm unii ) si de a aduce referiri mai ales din sfinti,adica venind dinspre viitor spre prezent,si neratacind in detalii ( mai ales din presa ostila )…poate ca si altii se vor alatura si vor lucra la firul ierbii si in aceasta chestiune ( Da Doamne ! )…si atunci poate si Dumnezeu va avea pentru cine si prin cine sa lucreze,la o scara mai mare,democratic si institutional.

    Felicitari timisorean 1 ( poate ar trebui sa recitim mesajul lui cu totii ),domnul k kafkian iar excelent,cristian,victor,mirceaB,ioanC si toti ceilalti care poate nu aveti inca curajul sa scrieti ( nu este usor intr-un mediu ostil in Romania,sa faci afirmatii pozitive despre Rusia si ce este adiacent,cu atit mai greu sa spui ca ar exista o sansa mica dar unica,daca romanii s-ar schimba in acest sens…sa aminam prigoana crestina si pervertirea copiilor nostri ( daca nu cumva ni-i vor confisca,dusi la casa de copiii pentru simplul motiv ca nu sintem de acord cu indoctrinarea lor homosexuala )

    Cum am mai scris in trecut,Rusia va fi poate singura tara din lume in care va mai exista libertate religioasa,asa cum a dat-o imparatul Constantin si inca o mai traim si noi astazi in Romania.

    doroteea

    Multumesc de cuvinte.Asa este,cind vorbim de apus,vorbim de elitele lor,de corporatiile si bancherii care au confiscat democratia si o prezinta lumii astazi ca cochilia unei muste supte de paianjen.Ceva democratie si lipsa de birocratie la nivel de jos,la baza ( plus piine si circ )…si fascism corporatist la virf si in viata internationala.

    Oamenii acolo sint civilizati si cu omenie,cam asa cum ii descrii tu,marea majoritate.

    Exista o vorba in Canada.

    Cum faci toti canadienii ( zeci,suta ) dintr-o piscina sa iasa afara ? Simplu.Le spui ca in fata piscinii,un sofer a facut pana de cauciuc si are nevoie de ajutor.

    Multi dintre ei( si am dat un exemplu real aici pe site ) stiu ca guvernele lor suporta terorismul in lume si nu lupta impotriva lui,ci il maresc si intentionat,dar si neintentionat prin politicile lor externe catastrofale,cel mai mare pericol la adresa pacii in lume.Multi stimeaza si Rusia dar si pe Putin,multi se bucura ca Rusia ii apara pe sirieni si pe crestini.

    Ma gindesc,daca Rusia continua acest trend extrem de pozitiv,poate acesti oameni din occident isi vor pune intrebarea si despre credinta in Rusia,si daca aceasta ramine traditionala si in duhul parintilor,ar fi o sansa ca si la nivel global,prin mass-media sau Internet sau nu stiu…ortodoxia sa ajunga si la ei.
    Sau poate,cum in toate tarile din occident sint comunitati ortodoxe,prin exemplul Rusiei si al lui Putin ( nu neaparat ) acesti oameni simpli dar civilizati si buni sa se intoarca spre aceste parohii si macar sa puna intrebari.

    Iar adevarat,f mult conteaza ca acolo sa fie traitori ortodocsi,dar si cunoscatori ai vietii si tainelor dumnezeiesti,pe cit se poate…

    Un gind.

    Mai vorbim….

  24. @ Carmen

    Multumesc pentru acel link.

    @ Mirela

    Ramane asa cum ai zis tu sau cum zice o expresie americana: whatever floats your boat:)

    Cred ca ma retrag din acest dialog, m-am agitat prea mult degeaba.

    Post placut tuturor 🙂

  25. Victor si timisorean 1,subscriu.Nimic din cele ce sant , nu par a fi,ceea ce par a fi.DUMNEZEULUI NOSTRU SLAVA.AMIN.
    P.S.-e bine sa nu te simti singur…..pe pamant.

  26. @s.h.
    Dumnezeu a facut,ca nunumai rusii sa recrestineze occidentul prin manastirile si bisericile costruite acolo,in masura in care s-a recrestinat,ci si prin copii nostri,care au plecat de foame acolo si care au facut biserici unde se inchina celui BUN si SFANT.Aici ai dreptate.Lucrarea lui Dumnezeu cine o stie?,gandul Lui cine-l cunoaste?.PACE SI SLAVA LUI DUMNEZEU.AMIN.

  27. http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2013/07/ukraine-and-russia

    despre soft power si noua cautare ideologica a Rusiei:

    UNLIKE its western counterpart, eastern Christianity has always maintained close ties to the state. But the visit to Kyiv on July 27th of Patriarch Kirill I of the Russian Orthodox Church and Vladimir Putin, Russia’s president, took the concept to a new level. Celebrating the 1,025th anniversary of the baptism of Kyivan Rus, a medieval federation of eastern Slavic princedoms, both sent a clear message: Don’t stray from the common space of our Russian-Orthodox civilisation.

    The event took place amid rising concerns in Russia over Ukraine’s future. European Union officials hope to sign an Association Agreement with the post-Soviet nation at the Eastern Partnership summit in Vilnius, Lithuania, in November this year. If the agreement comes into force, a recent
    report from Chatham House, a think tank in London, argues, this could mean “game over for Russia”.

    To prevent this outcome Moscow has extended both carrots and sticks, most recently warning Ukraine it would lose its observer status in the customs union of Russia, Belarus and Kazakhstan, which accounts for over a third of its exports. Cheap gas and open borders are promised for full membership, which would likely doom any hopes of European integration.

    The message was again hammered home on July 27th by Mr Putin, who noted that Ukraine’s trade with Russia was down 18% this year, while it increased by 2-3 % within the Moscow-led trade bloc. “There is tough competition going on for the global markets. And I am sure most of you realise that only by joining forces we can be competitive and win in this rather tough struggle,” Mr Putin said.

    Yet the visit was mostly about soft power, not hard politics. The Kremlin is more comfortable with trade bans and realpolitik, argues Arkady Moshes from the Finnish Institute for International Affairs, a think tank, but you can only go so far with money and cheap gas. Russia has nothing that would resemble its former leadership in terms of ideas: pan-Slavism in the 19th century and communism in the 20th. “The Kremlin is clearly in search of a new ideological construct,” Mr Moshes says.

    One answer has been raising the profile of Rossotrudnichestvo, a federal agency charged with promoting friendly relations abroad, which received a big spending boost just last week and is expected to see its budget grow fivefold by 2020.

    Even more important, at least symbolically, is promoting the ideological concept of the Russkiy Mir, or Russian World, which places Moscow at the center of the Orthodox civilisation of largely Russian-speaking nations. At its core are the three eastern Slavic states, Belarus, Russia, and Ukraine, which Kirill I, the movement’s unofficial leader, believes must maintain spiritual and cultural unity under the Russian Orthodox Church.

    This construct fulfills both domestic and international goals. On the home front, it moves beyond the broken promise of law and order that brought Mr Putin to power after the chaotic 1990s, focusing on conservative values instead. Internationally, it places Russia at the centre of a major world civilisation, cementing its role as a global power.

    Home to the world’s second biggest Orthodox population and the mythological birthplace of the Russian nation, Ukraine is critical to the project’s success. The very name of Russia comes from Kyivan Rus, appropriated by the Duchy of Muscovy in the 16th century along with the spiritual heritage. “Ukraine is most important, it is the centerpiece,” says Mr Moshes.

    Just how successful Russia’s arguments will be is another question. Many Ukrainians see this as yet another Muscovite attempt to steal parts of their culture and stamp out the rest. Viewed as a renegade by Moscow, the Ukrainian Orthodox Church Kyiv Patriarchate was not invited to the events. Perhaps fittingly, members of the Russian delegation wore badges celebrating the Baptism of Rus, with the word “Kyivan” omitted.

    A further weakness of the Russian strategy is that it looks back, not forward. To be effective, soft power should be based on some promise of future prosperity: EU membership comes with prospects of rising living standards; America aims to spread liberal democracy. The idea of the Russian World only looks to a common past, with little to say about the future.

    But this does not mean Moscow has no plans for the present. Already on July 29th Russian regulators banned sweets produced by Roshen, a Ukrainian confectionary giant. Even when the Kremlin tries to coax neighbours with soft power, it appears, a hard stick is never far behind.

  28. frati miei, intrasem mai adineauri sa mai risipesc, catre cetitori, din izvorul de intelepciune ce il detin plin de adanca umilinta. ma stiti, is altruist si nu poci sa pun capu’ pe perina far’ sa mai luminez pre cate cineva.

    deci cum ziceam, eram la poarta la comentarii, cand, sa vez, ma izbise un val teribil de caldura. zic: Doamne, vai de noi, arde pa undeva…Putin ingrijorat dar neperzandu-mi din taria isihiei care ma caracterizeaza, imi continuai drumul catre articolul meu favorit de saptamana asta.

    Si aci, valeu, aci ierea incendiul. Cat pe ce sa-mi perd frumusetze de mustacioara ca intrai aci ca acasa, nu ma asteptam sa-mi caza in cap o grinda n flacari.
    Dar, vai, dar cu cata daruire se arunca fiestecare cu gaz pre foc, cu cat patos si simtire se combate focul cu foc, de parca ne aflam in mijloc de preerie nu in casa unor admini cu scaun la cap. Ce sa mai, un deliciu.

    Si zic, intelept si altruist cum mi-a mers vestea de ma stie si dusmanii, hai sa pun un hardau cu apa, aci, mai la margine, poate i se face sete vreunuia sau altuia din combatanti.

    http://en.rian.ru/infographics/20130730/182491560/Friend-or-Foe–How-Russians-View-Other-Countries.html
    (deci “pretin sau dusman, cum vede boborul rus pre alte tarisoare”, in traducere libera)

    Ia ghicitz, fratii ortodocsii aia mai mici, romanii, unde apare ei? Da’ nu va uitatz la desen, intai scritz aci si dupa aia uitati-va.

    Acu’ sa va vaz!

  29. Esti sigur ca-i hirdau cu apa ? L-ai mirosit cumva ?

  30. @ Mirela

    1. Nu cred ca in viitorul f.f. apropiat americanii vor ataca Rusia; acum insa (metodici cum ii stim) sunt in faza “pregatirea pentru atac” (ati facut armata?). Daca noi observam pregatirile astea, imi inchipui ce iritati sunt rusii… Probabil ca deocamdata suntem in faza de intimidare a adversarului. E clar ca atlanticii sunt extrem de nemultumiti ca sunt unii care nu vor sa fie yes-men.

    2. Uitati-va la globul pamantesc. Ati vazut ce inseamna Rusia? Resurse “in prostie”. Cred ca nici ei nu stiu ce au pe toata acea imensitate de teritoriu. SUA si-a cam epuizat resursele (daca au recurs pe propriul teritoriu la exploatarea gazelor de sist…), China are si ea nevoie de resurse; are populatie, nu are suficiente resurse. Au motive rusii sa fie linistiti?

    3. In ce priveste Romania, putem fi oricand victime colaterale. Practic, avem locul asigurat daca nu ne repozitionam. Acest lucru nu e posibil dand cu tifla ursului, chiar daca deocamdata ursul e dupa gard.

    @ ellaina

    Nici nu am facut vreo comparatie intre “sfintenia rusa vs cea romanesca din manastiri”. Totusi, calugarii din Basarabia prefera manastirile din Rusia si asta ar trebui sa ne dea de gandit la modul serios. Sunt aspecte pe care le cunosc nu din auzite sau citite.
    Si inca ceva: in ultimul an, trei (cineva spunea ca patru) ieromonahi moldoveni au devenit ierarhi in sinodul B.O.Ruse (nu ma refer la Rep. Moldova). Iata ca nu sunt asa de anti-romani rusii.

    Dumnezeu sa ne lumineze mintile, noua si conducatorilor nostri!

  31. In teritoriile romanesti nu se poate sluji ortodox in limba romana. Asta e tot despre ortodoxia Rusiei. Au facut asa de cand aveam acelasi calendar si nu s-au oprit niciodata. Rusia nu este ortodoxa decat cu numele. Nu poate fi ortodoxa talharia practicata la scara statala. A, ca au sfinti, drepti, martiri. Desigur. Sfinti, drepti, martiri facea si Diocletian. De aia el NU era sfant. Intre politica Rusiei de sub Putin si cea de sub Brejnev exista doar diferente de coafura, in rest e aceeasi politica.

    http://www.buciumul.ro/2012/03/12/ucraina-preotii-romani-caterisiti-si-acuzati-de-spionaj-pentru-ca-au-slujit-in-limba-materna/

  32. @Cristian,uni ar crede ca,romanii,sant lipsiti de discernamant si nu mai fac diferenta intre bine si rau,ca ne-a sters memoria(gena)credintei,comunismul. Dar se inseala amarnic .In anul 1990 au navalit in tara,daca va amintiti,tot felul de predicatori ia EVANGHELIEI dar si a altor culte”si cum venira se facura toti o apa si-un pamant”. A veu impresia ca atunci am coborat din copac,dar ,spre surprinderea lor aveam si biserici si OAMENI in biserici si credinta cea adevarata in inimi mai multi decat 5,pe care Avram ar fi dorit sa fie in Sodoma.De acee mai santem ca popor.Si au plecat dezamagiti,locul lor luindul tot felul de dezaxati.Dumnezeu,pt.unul singur ,cu credinta sa mute si muntii,iarta un popor.Mai avem munti si cei care sa-i mute.Tot in munti.Prelegerea a fost pt. cei care cred ca ADEVARUL il detin doar ei.Asa au crezut si evreii ,care nu-si pun problema de ce DUMNEZEU i-a pedepsit 2000 de ani.Daca si-ar pune-o, poate , si-ar da seama de greseala facuta.Innainte de Hristos,pedeapsa cea mai mare pt.necredinta a fost de 72 ani.Dar si dracu,din mandrie, nu vede lumina smereniei,asa si ei.Poate la urma.Datoria noastra este sa ne rugam pt. toti , restu-s vorbe.DUMNEZEULUI NOSTTRU SLAVA AMIN.

  33. @admin,
    MULTUMESC.Am inteles nemesajul.Oricum si oricearfi,va apreciez munca.

  34. @Gheorghe:

    MULTUMESC.Am inteles nemesajul.Oricum si oricearfi,va apreciez munca.

    Nu intelegem.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare