SINODUL DE LA CRETA – realizat la presiunile LOBBYULUI AMERICANO-ISRAELIAN si ale CIA? Fost ambasador american: PATRIARHUL ECUMENIC ESTE FINANTAT SI CONTROLAT DE SERVICIILE SECRETE AMERICANE. “Întrebarea ‘cine (te) plătește’ se dovedește a fi deosebit de utilă și în ceea ce privește deslușirea acestui sinod, care s-ar putea să genereze o nouă scindare în ortodoxie“. Q. E. D.!

18-08-2016 4 minute Sublinieri

bartolomeu-Gulen

Despre implicatiile loviturii de stat esuate din Turcia, epurarile simpatizantilor lui Fethullah Gulen, posibilele reactii ale Ankarei fata de patriarhul Constantinopolului a scris fostul ambasador SUA in Yemen, Arthur H Hughes. 

Cel putin de pe vremea lui Mustafa Kemal, crestinii ortodocsi din Turcia au suferit represiunea statului. Sute de crestini vorbitori de turca au trebuit sa emigreze. In 1971, seminarul din Halki a fost inchis. Diseminarea literaturii ortodoxe si misionarismul de orice fel au fost interzise. Intr-o incercare de intarire a patriotismului si de obtinere a sprijinului partii mai conservatoare a societatii, guvernul turc a incercat sa aiba relatii cu nationalistii, dintre care cei mai radicali au avut chiar cateva atentate asupra Patriarhului Bartolomeu!

Nu e de mirare ca aceasta situatie a facut ca Patriarhatul [constantinopolitan] sa stabileasca legaturi stranse cu elita politica americana. Congregatiile din SUA si donatiile din partea oamenilor de afaceri de origine greaca sunt sursele principale de venit ale Patriarhiei Ecumenice. In schimb, Washingtonul considera conditia minoritatii religioase din Turcia un as din maneca in jocul diplomatic de a pune presiune asupra Ankarei. Mai mult decat atat, faptul ca e primus inter pares in raport cu ceilalti lideri ai bisericilor autocefale, facea ca patriarhul ecumenic sa poata influenta intreaga lume ortodoxa. Si, evident, serviciile secrete americane nu puteau rata o asemenea sansa. 

Father Alex KarloutsosAstfel, unul din membrii lobbyului americano-israelian din patriarhatul constantinopolitan este parintele Alexander Karloutsos, functionar apropiat de Arhiepiscopul Demetrios. demetrios-obamaMultumita legaturilor sale cu oficiali de rang inalt si miliardari de americano-greci, este, practic, singura persoana care controleaza fluxul de bani dinspre SUA spre Fanar, ceea ce ii da o mare posibilitate de a exercita presiuni asupra Patriarhiei Ecumenice. Pe de alta parte, Karloutsos se afla in relatii bune cu fostul director al CIA George Tenet si cu predicatorul Fethullah Gulen, cooperand cu serviciile secrete americane. Asta inseamna ca nivelul finantarii este legat direct de gradul in care patriarhia reuseste sa indeplineasca cu succes misiunile primite de supervizorii sai americani. 

In plus, Patriarhul Bartolomeu s-a intalnit personal cu Gulen, sau Hoca Efendi, cum il numeste el, nu de putine ori. De pilda, s-au intalnit in aprilie 1996 pentru a discuta despre perspectivele dialogului interreligios. Asta inainte ca Gulen sa zboare in America cu ajutorul diplomatului Morton Abramovitz, a agentilor CIA Graham Fuller si George Fidas, precum si a pr. Alexander Karloutsos mentionat mai sus.

Patriarhul Constantinopolului l-a laudat pe Gulen in 2012, cand a luat parte a intalnirea Asociatiei Jurnalistilor si Scriitorilor fondata de predicatorul turc. Cu o luna inainte de de eveniment, Chicago Tribune a publicat un interviu cu Bartolomeu in care acesta a apreciat in mod deosebit eforturile pe care Gulen le-a depus pentru dialogul interreligos si crearea apropierii intre credinte “pentru binele intregii umanitati”. Apoi, la o saptamana de la intalnirea Asociatiei, pe 13 mai, intr-un interviu dedicat premiului pe care Bartolomeu il primise de la Institutul Roosevelet, patriarhul a mentionat public prietenia sa cu Hoca Efendi [Gulen]: “Il iubim realmente. Nadajduim ca se va intoarce in curand”. Ar mai trebui sa se intrebe cineva, oare, de ce patriarhul Constantinopolului a vorbit despre inadmisibilitatea serviciilor religioase musulmane din Hagia Sophia doar la 11 iulie – la doar o luna dupa ce au inceput – si la doar patru zile inaintea loviturii de stat? 

Va realiza guvernul turc esecul sau dupa tentativa de lovitura de stat recenta? Vor incerca, oare, sa-l castige de partea lor pe patriarhul ortodox sau sa-l supuna represiunii? In mod evident, ar fi mult mai usor pentru Erdogan sa taie finantarea externa a micii comunitati ortodoxe turcesti pentru a scapa de ea definitiv. Pe de alta parte, cooperarea cu propriul sau patriarh ortodox ar da Turciei noi posibilitati de a-si imbunatati reputatia si a-si extinde influenta in lumea ortodoxa. Ar trebui oare ca autoritatile sa recunoasca statutul Ecumenic al patriarhatului constantinopolitan, in sfarsit? 

Din pacate, ar fi extrem de greu sa fundamentezi o astfel de decizie in acest moment. In loc sa consolideze bisericile ortodoxe, Sinodul tinut in iunie, in Creta, pur si simplu le-a alienat. Am vazut ca Patriarhul Bartolomeu a fost incapabil sa uneasca lumea ortodoxa. Mai mult, a reiesit ca influenta sa nu atinge nici macar jumatate din crestinii ortodocsi! Motivele sunt autoritarismul sau, indaratnicia si ostilitatea fata de Biserica Ortodoxa Rusa. 

Un asemenea fapt diminueaza valoarea patriarhatului pentru cei ce se afla la putere in Turcia. Iar Patriarhul Bartolomeu pare ca nu are mult timp la dispozitie pentru a schimba situatia.

traducere Cuvantul Ortodox

mission

Pentru oricine interesat de culisele recent încheiatului “sinod pan-ortodox’ din Creta, articolul acesta, scris de un (fost) ambasador american vine cu niște detalii și aprecieri foarte…interesante.

Cum ar fi recunoașterea deschisă, în public, dintr-o sursă (semi) oficială a faptului că robinetul cu bani din SUA (CIA) este o pârghie majoră prin care se exercită presiuni asupra patriarhului Bartolomeu și, implicit, asupra întregii lumi ortodoxe.

Printre altele, iată la ce aprecieri nu prea diplomatice dă drumul dnul ambasador, spunând la lumina zilei, de pe acoperișul lui Euractiv ceea ce înainte se șoptea în ascuns, pe la colțuri: “fiind primus inter pares printre capii bisericilor ortodoxe autocefale, patriarhul ecumenic poate influența întrega lume ortodoxă. Iar, în mod evident, serviciile de spionaj ale SUA nu puteau să rateze o astfel de șansă…. finanțarea (primită de patriarhia ecumenică) este legată în mod direct de gradul de succes pe care conducătorii patriarhiei îl au în îndeplinirea sarcinilor pe care aceștia le primesc din partea supervizorilor lor din SUA “.

Curat ortodoxie, de-a dreptul ecumenică, monșer!

Mai mult decât atât, doar din ceea ce ne spune articolul am putea să deducem că în convocarea acestui curios sinod cică pan-ortodox, instanță numită în articol drept ‘American-Israeli lobby in the Constantinople Patriarchate” a avut un rol esențial, jucând rolul pe care în vechime îl aveau împărații bizantini, “întocmai cu apostolii”, convocatori de sinoade.

Întrebarea “cine (te) plătește” se dovedește a fi deosebit de utilă și în ceea ce privește deslușirea ciudățeniilor care se întâmplă în lumea ortodoxă, cea mai mare ciudățenie fiind acest sinod, nedorit de suflarea ortodoxă autentică și totuși realizat, ba chiar într-un mod care s-ar putea să genereze o nouă scindare în ortodoxie.

Rămâne chestiunea de ce acest articol și de ce pe Euractiv. Probabil că lui Bartolomeu i se pregătește debarcarea, poate chiar coliva. La urma urmei, dacă luăm în considerare ce s-a întâmplat la sinod, se pare că sarcinile primite n-au (prea) fost îndeplinite.

[…]

Revenind la rivalitatea dintre Patriarhiile Moscovei și Constantinopolului, să amintim că Biserica Rusă a boicotat în iunie anul acesta Sinodul Ortodox din Creta, pentru care Bartolomeu s-a zbătut enorm să se țină. Ca o paranteză, Patriarhul Daniel a fost unul dintre cei mai fervenți partizani ca sinodul să aibă loc, în ciuda absenței Moscovei și a altor trei Patriarhii.

Biserica Ortodoxă Rusă l-a acuzat foarte puțin voalat pe Patriarhul Constantinopolului că vrea să impună creștinismului răsăritean o agendă străină de ortodoxie, acuzații preluate de multe voci, inclusiv din România.

Legăturile lui Bartolomeu cu Gulen și anturajul său american îi oferă lui Erdogan pretext pentru o acțiuni concrete împotriva Patriarhiei de la Constantinopol. Le va face? Îl va folosi Vladimir Putin pe regăsitul său prieten Erdogan, pentru a încerca să-i pună surdină lui Bartolomeu, în tentativa de a spori influența Moscovei asupra lumii ortodoxe?

Și dacă Erdogan, cu Putin în spate, va trece la fapte, de ce natură vor fi acestea? Se va limita la tăierea finanțărilor americane, „atârnând” astfel Patriarhia Constantinopolului de Moscova? Va recurge la acțiuni mai dure, de natură polițienească? Sau se va abține momentan, folosind libertatea lui Bartolomeu ca monedă de schimb pentru extrădarea lui Gulen sau alte avantaje, cum ar fi ridicarea vizelor ce ar permite milioanelor de turci să intre liber în Europa?

June 25, 2016 - Signing of Documents at the Holy and Great Council

Legaturi:

***

 


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), America, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Traduceri, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “SINODUL DE LA CRETA – realizat la presiunile LOBBYULUI AMERICANO-ISRAELIAN si ale CIA? Fost ambasador american: PATRIARHUL ECUMENIC ESTE FINANTAT SI CONTROLAT DE SERVICIILE SECRETE AMERICANE. “Întrebarea ‘cine (te) plătește’ se dovedește a fi deosebit de utilă și în ceea ce privește deslușirea acestui sinod, care s-ar putea să genereze o nouă scindare în ortodoxie“. Q. E. D.!

 1. Pingback: Asociatia Christiana despre RISCUL SFASIERII BISERICII in urma TULBURARILOR GENERATE DE SINODUL DIN CRETA, nevoia de dialog real IN INTERIORUL ORTODOXIEI si despre atitudinile DUSMANOASE SI ULTIMATIVE la adresa IPS Teofan: “Cele 4 Biserici care nu a
 2. Sub titlul “Sinodul panortodox face viața grea mass-mediei” ziarul La Croix a constatat că printre cei 140 de jurnaliștii acreditați în Creta, să acopere Sinodul panortodox “cu zecile au renunțat, ca urmare a renunțării Patriarhului Moscovei de a veni în Creta, dar, de asemenea, din cauza unei organizații complicate. […]În cauză,o organizație cu contract, cu releu american al Patriarhiei de Constantinopol, incapabilă să asigura ținerea unui astfel de eveniment cu bani proprii, sau sprijinindu-se pe o infrastructură pe care nu o are.

  De aici: http://corortodox.blogspot.ro/2016/06/jurnalistii-se-plang-de-regimul.html

 3. Eh…parca nu tot ei sau intalnit inainte de anul 2000 pe insula Patmos,chipurile sa-l cinsteasca pe Sfantul Ioan Evanghelistul(a carui Evanghelie e folosita in mod abuziv de fortele satanice in cadrul masoneriei si a altor cercuri) si Apocalipsa “sa” .Toate elitele planetei,din toate religiile,Al Gore samd s-au strans sa vorbeasca despre “riscul” distrugerii planetei…

 4. http://www.sihastriaputnei.ro/viata-manastire/indemn-la-unitate

  Îndemn la unitate

  Purtați de duhul dragostei față de Dumnezeu și de Sfânta Sa Biserică, și responsabili înaintea Domnului față de fiii duhovnicești ai mănăstirii noastre, adresăm acest cuvânt părintesc, în contextul desfășurării Sfântului și Marelui Sinod din Creta (16-26 iunie 2016), și a reacțiilor apărute pe marginea acestui subiect.

  1. Monahismul a fost, dintotdeauna, păstrător al predaniilor Sfinților Părinți, luminați de Duhul cel Sfânt, și, în momentele de cumpănă, monahii au apărat dreapta credință, unii cu prețul vieții lor. Dorind a urma lor, am mărturisit și am îndemnat pe toți credincioșii care au venit la această mănăstire să păstreze, să prețuiască și să transmită mai departe credința cea adevărată, nelăsându-se ademeniți de cei care propovăduiesc alte învățături (aici, în zona Bucovinei, îndeosebi cele ale cultelor neoprotestante).

  2. Suntem datori a mulțumi pururea lui Dumnezeu pentru darul mare pe care l-am primit, acela de a face parte din Biserica Ortodoxă, cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică, în care am intrat prin Taina Sfântului Botez și în care nădăjduim să creștem prin celelalte Sfinte Taine, mai ales prin cea a Pocăinței (Spovedaniei) și a Sfintei Euharistii (Împărtășanii). Socotim că grija principală a noastră, a monahilor, este curățirea de patimile sufletului și dobâdirea harului dumnezeiesc, și îndemnăm și pe credincioși să lucreze în această direcție, pentru a fi mărturii luminoase într-o lume aflată în derivă din multe puncte de vedere.

  3. Ca mădulare vii ale Bisericii, nu suntem indiferenți față de cele ce se întâmplă în viața acesteia. Privim cu atenție, cu luciditate și cu interes (pentru propria lucrare și mântuire) la evenimentele majore care se petrec în Biserica Ortodoxă, cel mai recent fiind cel din Creta, din luna iunie. Suntem la curent cu discuțiile care se poartă, oficial, sau în mediul on-line, pe marginea acestui subiect, precum și cu luările de poziții, unele radicale, față de ierarhii din Biserica Ortodoxă Română care au participat la Sinodul din Creta. Pe de altă parte, am primit cu încredere mărturia faptului că delegația Bisericii noastre a avut una dintre cele mai bune prestații, prin luările de poziție în duh ortodox, chiar dacă nu toate s-au concretizat în forma cea mai fericită în documentele finale.

  4. Având în vedere divergența de opinii față de anumite texte adoptate, nădăjduim că ele vor fi pe mai departe analizate, completate cu precizări și explicații, în Sinoadele Bisericilor Autocefale sau în viitoare Sinoade Panortodoxe, care să se țină în mod regulat, așa cum a sugerat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Istoria sinoadelor ecumenice și locale din primele veacuri ne arată cum unele texte adoptate la un sinod au fost detaliate, precizate sau dezvoltate în sinoade ulterioare.

  5. Considerăm ca exagerată și cu totul nepotrivită atitudinea de întrerupere a pomenirii unor ierarhi la sfintele slujbe și rugăciuni, atitudine care se poate constitui în prilej de sminteală sau de dezbinare, în contextul și așa fragil (duhovnicesc, social, economic și politic) în care ne aflăm. Îndemnăm pe pelerinii care vin în acest sfânt loc, pe fiii duhovnicești ai aceste mănăstiri, și pe toți credincioșii, să rămână fideli Bisericii Ortodoxe, să păstreze comuniunea cu ierarhii pe care Dumnezeu i-a rânduit să ne păstorească, și să ceară sfatul părinților duhovnicești care le poartă de grijă. Iar atunci când sunt derutați sau neliniștiți de anumite luări de poziție ale unor ierarhi, preoți, monahi, sau frați creștini, să ceară, cu smerenie și fierbinte rugăciune, și părerea altor părinți. Și așa, prin împreună-sfătuire, să aflăm voia lui Dumnezeu cea bineplăcută Lui.

  6. În sensul celor de mai sus aducem mărturia poziției echilibrate și mature a unor părinți cu experiență și cu discernământ cu care mănăstirea noastră ține, periodic, legătura: Arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatopedi și a altor părinți vatopedini, Arhimandritul Efrem Filoteitul, părintele duhovnicesc al Mănăstirii Sf. Antonie cel Mare din Arizona – SUA (singurul ucenic direct în viață al Cuviosului Iosif Isihastul) și a altor părinți îmbunătățiți din această mănăstire, sau a părintelui Ieroschimonah Simeon Zaharia de la Schitul Poiana lui Ioan a Mănăstirii Sihăstria (Neamț). Părerile lor conglăsuiesc spre a îndemna la ferirea de orice acțiune care ar putea pricinui o dezbinare, dinăuntru sau dinafară, a Bisericii.

  7. Așa cum am făcut dintotdeauna, îndemnul nostru este de a lucra în ogorul mântuirii noastre, ca să aducem bucurie lui Dumnezeu. Să înmulțim rugăciunea ca El să păstreze în pace și unire Biserica Sa cea Sfântă, din care facem parte, și să lumineze pe păstorii noștri pentru a învăța drept cuvântul adevărului cel mântuitor. Și tuturor să ne dăruiască Dumnezeu duh de ascultare, trezvie în fața primejdiilor din viața duhovnicească și a Bisericii, și râvnă împletită cu multă înțelepciune.

  Cu părintească binecuvântare,

  Arhimandritul Nectarie,
  dimpreună cu frații mei cei întru Hristos

 5. Pingback: “O, de ar fi trăit atunci oarecare super-zeloţi şi super-ortodocşi contemporani! Ar fi aruncat defăimarea de TRĂDĂTOR în obrazul marelui SFÂNT FOTIE”. Fericitul parinte marturisitor EPIFANIE despre PERICOLUL SCHISMEI CARE INCEPE CU NE
 6. Pingback: SA PAZIM UNITATEA FAMILIEI BISERICII, tinand si marturisind credinta ortodoxa CU INTELEPCIUNE SI CU DRAGOSTE, “nu cu isterie si cu condamnari irevocabile ale altora”! CINE SE RUPE DE BISERICA, ACELA MOARE! “Slavă lui Dumnezeu, că nu ne
 7. Creatorul, a spus ca exista un Domn, o Credinta si un Botez;
  Distrugatorul, spune; – mai multi domni, mai multe credinte, mai multe botezuri; – caci toate sunt bune;
  Intotdeauna, cand Dumnezeu spune “Da”, diavolul spune “Nu”;
  Intotdeauna, cand Dumnezeu spune ” Nu” , diavolul spune “Da”;
  Sa luam aminte!

 8. PF. Bartolomeu practica ecumenismul prin vocatie, dobandita la un anumit moment, deci oricum serveste cui nu trebuie. Dar daca vrei sa spui ca l-a executat Moscova, la toarta pana-n pragul sinodului cu el, urli ca le sta la rusi in gat, si-l evaporezi. Nu cred ca turcii il vor baga prea tare in seama. Din partea lor, sa ia Ortodoxia cat mai multe lovituri, deci il tin pe Master PF. Bartolomeu, sa mai bage niste dihonii. Daca ecumenistul lor Gulen le strica traditiile, PF Bartolomeu face ravagii la dusmanii lor traditionali, crestinii.

  Visavis de ierarhi. Intr-adevar e pacat sa aiba loc o schisma in Biserica Ortodoxa, dar cred ca nici ierarhii nu sunt de ciocolata si cel mai bine ii tine Dumnezeu in brate.

 9. Am gasit un text interesant, care rezuma problemele cele mai sensibile legate de Sinodul din Creta:

  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2016/08/sinodul-din-creta-scrisoare-de.html

 10. @ Demetrios:

  Da, destul de bun, fata de primele luari de pozitie de tip “apologeticsaccsivsinodtalharesc” de pe acelasi site. Mai putin interpretarile putin exagerate ale documentului legat de familie si luarea ca reper acum a pozitiei PS Longhin, care, cu toata dragostea, atata vreme cat continua sa sustina ca toti arhiereii participanti la Creta (cei romani, in orice caz) sunt cazuti din har, apostati, eretici, satanici, “carpe spurcate”, iar Tainele nu mai au validitate in BOR, nu mai poate prezenta credibilitate din acest punct de vedere si nici nu are legatura cu argumentele decente si moderate expuse in material. Nu inteleg de ce s-au ferit sa-l invoce si sa-l ia ca reper, mai degraba, pe Mitropolitul Ierotheos, care totusi, a adus critica cea mai detaliata si mai intemeiata pseudo-sinodului din Creta. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2016/07/17/mitropolitul-hierotheos-analiza-sinodului-creta-profund-ingrijorat-de-documentele-rezultate-demontand-sofismele-ecumeniste-si-vadind-confuziile-teologice-teoria-ramurilor/ Apropo de asta, am vazut cat de tare a deranjat si deranjeaza pozitiile oficiale ale Mitropolitului de Nafpaktos, pana la a fi chiar atacat, de unii, respectiv rastalmacit si manipulat de altii. A laudat delegatia BOR si a trimis un text, prin traducatoarea oficiala in limba romana, catre Cuvantul ortodox, preluat inclusiv de siteul patriarhiei (in premiera, iar asta fiindca le convenea, altminteri si ei se feresc ca ala-rau de tamaie de celelalte texte!) – e grav pentru tabara ultras, pro-schismatica, deci s-a dat ordin pe unitate de desfiintare sau trecere sub tacere?

 11. @admin2 “Mai putin interpretarile putin exagerate ale documentului legat de familie si luarea ca reper acum a pozitiei PS Longhin, care, cu toata dragostea, atata vreme cat continua sa sustina ca toti arhiereii participanti la Creta (cei romani, in orice caz) sunt cazuti din har, apostati, eretici, satanici, “carpe spurcate”, iar Tainele nu mai au validitate in BOR” Va rog daca se poate sa dati un link spre sursa pt ca acestea sunt deja exagerari, daca acesta e pozitia PS Longhin chiar e bine de stiut. In lipsa sursei nu putem crede capabil de asa exagerari pe PS Longhin, si atunci nu va putem crede.

 12. @ Cristian:

  E plin internetul, e de mirare ca nu le stiti, nu trebuie sa ne credeti pe noi!

  https://bucovinaprofunda.wordpress.com/2016/08/03/preasfintitul-longhin-jar-de-banceni-predica-si-scrisoare-catre-episcopii-ce-au-semnat-documentele-din-creta/ – doar unul dintre exemple. Sunt si alte predici pe youtube, se pot gasi usor.

 13. @admin
  Am citit articolul exemplificat, dar nu am gasit nimic care sa spuna ca “Tainele nu mai au validitate in BOR”, PS Longhin spune ca au venit fara har, dar nu vorbeste de harul preotiei, toti avem har (ortodocsii) dar Dumnezeu retrage harul in momentul pacatuirii noastre, despre o astfel de retragere a harului cred ca vb PS Longhin, nu despre o lipsa a harului preotiei. Cand spune cineva “acest preot are har”, nu intelegem harul preotiei, altfel ar insemna ca exista si care nu au, intelegem un har dobandit prin modul de vietuire care cuprinde omul in intregul lui. Daca nu va cer prea mult, va rog sa imi indicati o sursa unde PS Longhin spune ca “Tainele nu mai au validitate in BOR”, pt ca eu nu am gasit, dar dvs le aveti mai la indemana din moment ce le-ati preluat o data. Iertati-ma ca repet, doar atat ma intereseaza “Tainele nu mai au validitate in BOR”. Doamne ajuta!

 14. @Cristian
  Ultima frază cum ar trebui interpretată?
  „În Ortodoxie nimic nu este irecuperabil, de aceea pocăiți-vă și întoarceți-vă în staulul Turmei lui Hristos, în Biserica cea Una Sfântă, Sobornicească și Apostolească.”
  În plus, vezi cumva scrisoarea ca fiind făcută pt a-i atrage pe arhiereii BOR? Îi convinge cu ceva? Măcar prin tonul adresării dacă nu prin argumente concrete.

  Eu nu văd dreapta credință ca o concurență sau prilej de a defăima pe alții. Sigur că nu trebuie făcută nici o cedare și recunoscut că documentele din Creta sunt greșite. Depinde în ce măsură. Și nu putem stabili asta de capul nostru, deși pentru mulți este clar.

 15. @ Cristian:

  Da, e foarte simplu. Este clar pentru oricine nu e pornit sa nege sau sa rastalmaceasca evidentele flagrante ca sensul este al caderii din har, si fiindca asta reiese fara tagada din intreg contextul, si fiindca parintele nu vorbeste precum credincioasele mai putin cunoscatoare, care impart preotii intre “cei cu har” (adica harisme deosebite) si cei cu mai putin sau fara har. Lucrul este facut si mai limpede acolo unde spune “Cum veți săvârși tainele Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, voi cei fără de har, vânzători și trădători?” si mai ales unde spune (predica video): “S-au dus in Creta ca niste patriarhi si s-au intors ca niste carpe spurcate, fara Duhul Sfant! De acum îi cheamă: moș Gheorghe, moș Vasile etc.” sau: Cine sunteți voi mai departe? Mai degrabă nu v-ați fi născut, decât să ajungeți vânzători de cele Sfinte și lepădați de Duhul Sfânt!”

 16. PS Longhin NU a zis: “Tainele nu mai au validitate in BOR”. Scurt si la obiect.

 17. @ Cristian:

  Da, ne-am lamurit 🙂 Dati-i inainte, cu aceeasi orbire, faceti-va ca nu pricepeti! Scurt si la obiect, si mai ales in unghi obtuz 🙂

 18. Pingback: BASILICA se transforma in AGENTIA DE PRESA A FANARULUI, INSUSINDU-SI AGENDA PROVOCATOARE? Siteul Patriarhiei popularizeaza in mod iresponsabil opinia unui teolog slugarnic al PATRIARHIEI ECUMENICE care cere CATERISIREA, respectiv AFURISIREA marilor teolog
 19. Pingback: BASILICA se transforma in AGENTIA DE PRESA A FANARULUI, preluandu-i AGENDA PROVOCATOARE? Siteul Patriarhiei popularizeaza in mod iresponsabil opinia unui teolog slugarnic al PATRIARHIEI ECUMENICE care cere CATERISIREA, respectiv AFURISIREA marilor teologi
 20. (Articolul de referinta – din presa turca The CIA-Gülen-Patriarchate link and July 15’s secret partners vad ca nu mai poate fi accesat.)

 21. @carmen
  Pentru ca turcii au cazut la pace cu americanii, iar acum le dau un avertisment rusilor. Situatia se incinge puternic.

  Breaking: Turkish Navy Sends War Ships To The Black Sea

  A large number of Turkish war ships have moved out towards the Black Sea, thus far no announcement of drills but eye witness accounts say that 5 of the ships were leaving out to Sea with no running lights. Russia two days ago also had its fleet from Sevastopol move out to sea.
  https://www.youtube.com/watch?v=C7laS-HwfrI

 22. @ M: daca nu ma insel, chiar Assad ar fi spus acum cateva zile ca intrarea turcilor in Siria nu ar fi avut acordul rusilor. Oricum, tensiune e si pe la Mecca, unde Arabia saudita ar fi interzis iranienilor sa mearga in pelerinaj..

 23. .. iranienii au cerut musulmanilor sa se uneasca pt a pedepsi Arabia Saudita pt crimele comise in Irak, Siria, Yemen..

 24. Pingback: COMUNICAT DUR AL PATRIARHIEI despre manifestarile publice impotriva ierarhilor români semnatari ai documentelor de la Creta. “Aceşti răzvrătiți din Biserică, sub pretextul că apără Ortodoxia, tulbură din interior pacea şi unitatea Biseric
 25. Pingback: Revista “FAMILIA ORTODOXA” despre “SINODUL” DIN CRETA, dezbinarile si polarizarile ideologice pe seama “ecumenismului”, INTRERUPEREA POMENIRII EPISCOPILOR si “RAZBOIUL DINTRE NOI”: Nu cumva ni se aplica stra
 26. Pingback: MITUL CONSENSULUI PANORTODOX DEMOLAT: 20% dintre delegatii prezenti la Creta NU au votat TEXTUL ECUMENIST. Conform DOCUMENTULUI ORIGINAL al Sinodului din Creta referitor la “RELATIILE BISERICII ORTODOXE CU ANSAMBLUL LUMII CRESTINE” sunt 33 de
 27. Pingback: Interviu nou dat de MITROPOLITUL IEROTHEOS de Nafpaktos privind reactiile zelotiste in urma Sinodului din Creta si documentul “diplomatic” despre relatiile Bisericii cu restul lumii crestine: “TREBUIE SA NE LUPTAM SA FIE CORECTAT TEXTUL
 28. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE de la Diaconesti, cu discernamant despre SINODUL DIN CRETA, dincolo de aparente, in contextul mai larg si mai profund al geopoliticii mondiale: “CATI NU S-AR BUCURA SA FIE UN SCANDAL IN BISERICA, CATI NU RAVNESC DEZINTEGRAREA TAR
 29. Pingback: Sinodul Bisericii Greciei a discutat despre SINODUL CRETAN. Desi pastreaza un ton reverentios, SINODUL GRECESC incurajeaza analizele si dezbaterile CRITICE fata de DOCUMENTELE PANORTODOXE/ Patriarhul Kirill despre absenta de la CRETA: RENUNTAREA LA PRINCI
 30. Pingback: PATRIARHUL BARTOLOMEU ameninta cu intreruperea comuniunii cu IPS SERAFIM DE PIREU si IPS AMBROZIE DE KALAVITRA. Totodata, patriarhul ecumenic pretinde ca DOCUMENTELE DE LA CRETA SUNT OBLIGATORII pentru clerici si mireni | Cuvântul Ortodox
 31. Netanyahu: ONU s-a facut de rusine cerand singurei democratii adevarate din Orientul Mijlociu, Israelul, sa opreasca colonizarea din Teritoriile Palestiniene.

  Israelul, in defensiva dupa rezolutia ONU care ii cere sa opreasca colonizarea din Teritoriile Palestiniene: “Israelul respinge aceasta rezolutie antiisraeliana rusinoasa a Natiunilor Unite si nu se va conforma”, se arata in comunicatul biroului premierului israelian.

  “In conditiile in care Consiliul de Securitate al ONU nu face nimic pentru a opri masacrul a jumatate de milion de persoane in Siria, el se raliaza impotriva singurei democratii adevarate din Orientul Mijlociu, Israelul, si numeste zidul de vest (Zidul Plangerii) ‘teritoriu ocupat’ “, se mentioneaza in comunicat.

  Statul evreu “asteapta cu nerabdare sa lucreze cu presedintele ales Donald Trump si cu toti prietenii nostri din Congres, republicani precum si democrati, pentru a neutraliza efectele devastatoare ale aceste rezolutii absurde”, se mai arata in document.
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21493171-israelul-defensiva-dupa-rezolutia-onu-care-cere-opreasca-colonizarea-respingem-rezolutia-nu-vom-conforma.htm

 32. Trump catre ONU: “lucrurile se vor schimba dupa 20 ianuarie”
  https://mobile.twitter.com/realDonaldTrump/status/812390964740427776

  “As the United States has long maintained, peace between the Israelis and the Palestinians will only come through direct negotiations between the parties, and not through the imposition of terms by the United Nations,” the president-elect said in a statement Thursday. “This puts Israel in a very poor negotiating position and is extremely unfair to all Israelis.”
  Glenn Greenwald tweeted moments ago that “It is rather bizarre that Trump, after running on “America First,” wants to isolate US from the entire world to defend Israeli occupation…”
  http://www.zerohedge.com/news/2016-12-23/trumps-ominous-warning-un-things-will-be-different-after-jan-20th

 33. Rezolutia ONU care ii cere Israelului sa opreasca colonizarea din Teritoriile Palestiniene este o premiera absoluta si este cu foarte multe dedesubturi. Situatia devine foarte volatila!

  The Egyptian government submits to the UN Security Council a resolution against Israeli settlements in the West Bank and East Jerusalem. This raises the possibility that the Obama administration could express its opposition to Israeli settlement policy by abstaining from the vote, rather than vetoing the resolution as it had with a similar one in 2011. Enraged Israeli officials call up Donald Trump, who tweets that the United States should veto. Abdel Fattah el-Sisi, the president of Egypt, abruptly calls off the vote. At some point during all this, Trump has a phone conversation with Sisi where they chat about jointly solving various issues in the Middle East. Anonymous Israeli officials, essentially siding with the incoming Trump administration, criticize Obama in unusually harsh terms for plotting with the Palestinians to abandon Israel at the United Nations. A day later, Malaysia, New Zealand, Senegal, and Venezuela reintroduce the resolution, which comes to a vote and is adopted by the Security Council, including Egypt, with the United States abstaining. Barack Obama delivers a powerful parting message to Israel’s leaders that is powerfully undercut by Donald Trump’s opening message. “As to the U.N., things will be different after Jan. 20th,” Trump tweets shortly after the vote.
  https://www.theatlantic.com/international/archive/2016/12/trump-obama-israel-settlements-security-council/511637/

  Se pare ca portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) va ajunge in Israel de Craciun. S-ar putea ca asta sa-l supere pe Putin si pe Sissi.

 34. 2017 se anunta un an exploziv pentru Israel

  Obama’s betrayal of Israel is an act of diplomatic war – New York Post
  http://nypost.com/2016/12/24/obamas-betrayal-of-israel-is-an-act-of-diplomatic-war/

  In the new Cold War, Israel must navigate carefully
  Russia has a clear goal for its presence in Syria. Israeli officials are wondering, however, whether the Trump administration has plans to stop the Russians from progressing and maybe even turning this cold war into a hot one.
  http://www.jpost.com/Opinion/An-end-to-diplomacy-476246

 35. Benjamin Netanyahu a decis sâmbătă primele represalii împotriva unor state membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU, în urma rezoluției prin care acest organism a cerut oprirea colonizării în Cisiordania.
  Israelul și-a rechemat ‘pentru consultări’ ambasadorii din Noua Zeelandă și Senegal și a revocat invitația adresată ministrului de externe senegalez pentru o vizită în Israel. Conform unor surse din cadrul executivului israelian, premierul Netanyahu a dispus de asemenea suspendarea ajutorului economic acordat acestui stat african.

  Noua Zeelandă și Senegal au votat în favoarea rezoluției alături de toți ceilalți 8 membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Cu doi dintre acești membri Israelul nu are relații diplomatice, respectiv Malaezia și Venezuela, scrie Agerpres.

  Dintre cei 5 membri permanenți (SUA, Rusia, Franța, Marea Britanie și China), SUA s-au abținut, iar celelalte voturi au fost de asemenea în favoarea rezoluției, care a fost astfel adoptată datorită abținerii americane. Ultima dată când Washingtonul nu și-a exercitat în Consiliul de Securitate dreptul de veto în cazul unei rezoluții împotriva Israelului a fost în anul 1981, atunci în contextul conflictului arabo-israelian.
  https://www.dcnews.ro/rezolu-ie-onu-israel-i-a-chemat-ambasadorii_526979.html

 36. Benjamin Netanyahu a avut o atitudine nepotrivita fata de ONU si de Obama, asa ca a intrat in vizorul DNA-ului Israelian! Va fi interogat de poliţie “în următoarele zile”, a anunţat joi radioul israelian, la o zi după ce televiziunea locală a anunţat că Procurorul General a dat undă verde pentru o anchetă penală împotriva premierului
  http://www.stiripesurse.ro/ancheta-penala-premierul-israelului-vizat-de-acuza-ii-de-corup-ie_1171489.html

 37. Pingback: PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU atata focul schismatic, sfidand constiintele credinciosilor. Pentru SS Bartolomeu SINODUL din CRETA a fost mijlocul prin care Biserica Ortodoxa RECUNOASTE ECUMENISMUL
 38. Îmi explică și mie cineva de ce Biserica Ortodoxă Rusă e membră a Consiliului Mondial al Bisericilor? Lista cu membrii C.M.B. e aici: https://www.oikoumene.org/en/member-churches Căutați în listă la litera R “Russian Orthodox Church (Moscow Patriarchate)”.

 39. @Ioan C.
  Din motive de KGB
  In 1992, Father Gleb Yakunin, a vice Chairman of a Russian parliamentary commission that investigated the activities of the KGB, citing verbatim KGB reports, claimed that its Fifth Directorate was actively involved in influencing WCC policy from 1967 to 1989. For example, in the 1983 WCC General Assembly in Vancouver, one cited document described the presence and activities of 47 KGB agents to secure the election of an “acceptable” candidate as General Secretary. The Mitrokhin Archive reveals more about the depth of the penetration and influence wielded by the KGB over the WCC. Metropolitan Nikidim was a KGB agent, codenamed ADAMANT, who served as one of six WCC Presidents from 1975 until his death. His earlier intervention had resulted in the WCC making no comment on the invasion of Czechoslovakia. As a result of his influence and that of other agents, it is claimed the USSR was rarely publicly criticised. In 1989, copies of the KGB documents claim “the WCC executive and central committee adopted public statements (eight) and messages (three)” which corresponded to its own political direction. Appeals from suffering dissidents both from within the Russian Orthodox Church and Protestants were ignored in 1983. Metropolitan Aleksi Ridiger of Tallinn and Estonia was repeatedly alleged to be a KGB agent codenamed DROZDOV, who in 1988 was awarded an honorary citation for services to the KGB by its chairman. Despite official disavowals, The Guardian described the evidence as “compelling”.In 1990 he became Aleksi II, the 15th Patriarch of the Russian Orthodox Church. Upon his death in 2008, the WCC’s official tribute, by its Council officers, described him as “courageous”, “supportive and constructive” and the recipient of “abundant blessing”
  https://en.wikipedia.org/wiki/World_Council_of_Churches#Claims_of_infiltration_and_influence_by_the_KGB

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Documentare