PS DAMASCHIN – cuvânt străpungător de inimi: SINGURĂTATEA MAICII DOMNULUI, însingurarea cea de trebuință, IEȘIREA DIN ÎMPRĂȘTIERE, AJUTORUL și RUGĂCIUNEA PENTRU CEI SINGURI: “Fiți dumneavoastră acești îngeri de care ceilalți au nevoie, care să-i îmbărbătați pe cei singuri și căzuți” (VIDEO, TEXT)

27-12-2020 Sublinieri

Despre MAICA DOMNULUI, ÎNSINGURARE și CEI SINGURI.

Predica PS DAMASCHIN la SOBORUL MAICII DOMNULUI, Mănăstirea Sihăstria Putnei, 26.12.2020

„Cinstiți părinți, fraților și surorilor,

Primul colind pe care ni l-au cântat părinții acum, înainte de acest cuvânt de învățătura despre Moș Crăciun este un colind tare frumos, îl știm, l-am deprins de la mănăstirea Cămârzani, însă este un colind care are și o umbră de tristețe. Așișderea aș zice că și de al doilea colind, Steaua sus răsare, în tonalitate minoră. Dar mai ales primul în care ni se vorbește despre Moș Crăciun, acel Crăciun care n-a primit-o pe Sfânta Fecioară și care apoi s-a îndreptat și i-a părut rău toată viața și de atunci până astăzi are sarcina aceasta de a vesti Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Este cea de a doua zi după marea sărbătoare a Nașterii Domului nostru Iisus Hristos, și aceste colinde fac parte dintr-un duh al Bisericii care dorește nu să ne umbrească sărbătoarea, Doamne ferește!, dar să pună un bemol, să ne readucă în realitatea de-atunci și de acum. Și Sfânta Evanghelie la fel, ne-a vorbit astăzi despre ceea ce s-a întâmplat la Nașterea Domnului, după Nașterea Domnului, și ieri am aflat ce s-a întâmplat la Nașterea Domnului.

Fraților și surorilor, nu era nici zăpadă frumoasă afară să ne bucurăm de ea, nu erau nici brazi împodobiți, nu erau nici colinde. Era un amărât de sat, Betleem, era o mamă singură, era un logodnic al ei, era un staul, erau niște vite. După aceea, într-adevăr, au venit trei magi, dar după cei trei magi a venit și sânge mult în Betleem și în toate ținuturile de primprejur. Bucurie pentru îngeri, mirare pentru îngeri, nedumerire pentru păstori, indiferență pentru poporul de rând. Ca atare, noi prăznuim cu bucurie și cu mulțumire lui Dumnezeu că la sărbătoarea aceasta a Nașterii Domnului ne aducem aminte de venirea Lui pentru noi și pentru a noastră mântuire, că a luat trup dintr-al nostru și e cel mai mare dar pe care ni l-a făcut nouă Dumnezeu.

Dar!… Dar toată bucuria noastră nu trebuie să uite de ceea ce s-a întâmplat atunci și de ceea ce se întâmplă astăzi. Așa că, o bucurie cumpătată, un entuziasm așezat, o mulțumire cuminte, care mulțumire nu trebuie să aibă lipsă și de un duh de pocăință.

Așa e și Maica Domnului, iubiți credincioși. Astăzi prăznuim Soborul Maicii Domnului. Este una dintre cele mai vechi sărbători închinate Maicii Domnului, chiar de la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul veacului al V-lea. Era cam singura sărbătoare atunci. După aceea au venit și praznicele mari pe care le știm noi, Buna Vestire, Adormirea Maicii Domnului, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Nașterea Maicii Domnului. Întru început, aceasta a fost prima sărbătoare smerită pusă cumva alături și într-un fel în umbra praznicului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, pentru că prin Ea, prin Sfânta Fecioara Maria a venit Domnul Hristos și de aceea, de cuviință a fost să se așeze această sărbătoare imediat după praznicul Nașterii Domnului.

Dar de ce Soborul? Soborul Maicii Domnului. Ce înseamnă „sobor”? Nu-i un cuvânt românesc. Este un cuvânt de proveniență slavă. Așa, mai pe înțelesul nostru, sobor înseamnă adunare, mulțime mare. Soborul Maicii Domnului este o sărbătoare care ne zice că astăzi Maica Domnului este prăznuită de mulți: de cetele cerești, în primul rând, de cetele de sfinți și de noi, cei de pe pământ. Și dumneavoastră ați alcătuit astăzi un sobor aici, în sfânta mănăstire Sihăstria Putnei și alături de soborul slujitorilor împreună ne-am unit cu soborul de sus, al îngerilor și al sfinților care O cinstesc pe Maica Domnului. Însă Maica Domnului a fost tare singură, iubiți credincioși.

În partea stângă a dumneavoastră, în Sfântul Altar, se află o măsuță, în alte biserici se află chiar o nișă, care simbolizează tocmai peștera din Betleem. Acolo se pregătesc Cinstitele și apoi Sfintele Daruri. Acolo, pe Sfântul Disc, care simbolizează ieslea din Betleem, preotul scoate dimineața, înainte de începutul propriu-zis al Sfintei Liturghii, un cub din prescura pe care dumneavoastră o aduceți sau o plătiți: Sfântul Agneț care apoi, prin rugăciune și prin pogorârea Duhului Sfânt, se va preschimba, se va transforma în Trupul Domnului nostru Iisus Hristos. Se vor mai pune apoi pe Sfântul Disc, pe acela cu care vedeți că iese diaconul și-l aduce la preot sau la arhiereu, se vor mai pune câteva părticele pentru nouă categorii de sfinți, apoi pentru arhiereu, pentru stăpânire, pentru ctitori și pentru dumneavoastră toți, cei care sunteți în Biserica Luptătoare  aici, pe pământ și pentru cei care au trecut de-aici, adică pentru vii și pentru morți se scot acolo fărâme de prescură, părticele, și împreună acest sobor stăm în fața Mielului lui Dumnezeu. De-a dreapta deci a Sfântului Agneț sunt multe părticele. Și-n față sunt iarăși foarte multe părticele.

În stânga, însă, în stânga acestui cub de prescură, în stânga Sfântului Agneț este o singură părticică în formă de triunghi pentru Maica Domnului. Doar pentru ea. Pe de o parte, pentru că Ea este unică, nu poate să fie într-un fel pusă în rând cu nimeni. Pe de altă parte, indirect, nu cred că direct, această rânduială a Sfintei Proscomidii ne spune despre Maica Domnului că a fost singură. Nici dreptul Iosif n-a înțeles-o. Nici dreptul Iosif nu știa, nu putea pricepe chiar toate, deși i s-a arătat îngerul în vis și i-a zis: „Nu te teme s-o iei pe Maria, logodnica ta”. Dar iertați-mă! Cine dintre oameni putea să priceapă cum să aibă o fecioară în pântece, fără să aibă soț, fără să aibă un bărbat alături?! Dar a făcut ascultare. S-a dus, s-a înscris, nimeni nu i-a băgat în seamă. Doi trecători singuri pe ulițele Betleemului. Și nici bine nu s-a născut Domnul nostru Iisus Hristos, și-au luat iarăși calea exilului pe jos, singuri, până în Egipt. S-au întors apoi în Nazaret. Nu știm prea multe despre viața Domnului acolo, nici despre Maica Domnului, dar mai avem câteva cuvinte, câteva mărturii, câteva episoade în Sfânta Scriptură în care se amintește despre Maica Domnului și care zic, printre altele, că Maica Domnului păstra acele cuvinte în inima Ei. Nici Ea nu a înțeles întotdeauna cu mintea ceea ce se întâmplă. Cu inima, da. Poate Femeile Mironosițe să fi fost singurele care să fi stat așa, cumva, în preajma Maicii Domnului și s-o fi consolat, și s-o fi ajutat și s-o fi sprijinit, dar în inima Ei, tare cred că Maica Domnului se simțea singură. Dar nu într-o singurătate care să-i aducă tristețe, ci într-o singurătate ca cea a celuia care știe mai mult decât toți ceilalți din jur, dar în același timp știe că cei din jur nu-l pot înțelege.

Mi s-a întâmplat și mie și cred că și altora, când știam anumite lucruri despre ceea ce se întâmplă în jur și știam că ceilalți încă, cel puțin încă, nu pot primi… ca să le spun ceea ce se întâmplă. Și atunci toată lumea în jur avea alte gânduri. Eu însă știam altceva. Deși eram înconjurat de multă lume, în această singularitate a înțelegerii unor lucruri pe care cel puțin deocamdată ceilalți nu le pot înțelege, te simți singur. Ce-am putea învăța noi de-aici? Două lucruri cel puțin.

Primul dintre ele, mai la îndemâna noastră, care suntem înconjurați de multă lume și nu ne facem timp pentru noi. Primul lucru este că e nevoie și pentru noi, iubiți credincioși, să ne rezervăm momente, aș zice nu de singurătate, ci de însingurare voluntară, de mine aleasă. Am nevoie de un timp doar pentru mine și doar pentru mine și Dumnezeu. E multă hărmălaie, e multă vorbă. Sunt valuri de informații care vin peste noi și care ne tulbură mai mult decât ne informează. E multă gălăgie. Și e multă împrăștiere. Prin ceea ce facem noi peste zi la serviciu, acasă, oriunde, și-n mănăstiri, și-n administrația eparhială, bisericească și oriunde, este multă împrăștiere și nu poate rezista sufletul doar împrăștiindu-se. Are nevoie, fraților și surorilor, să se adune, să se coaguleze. Să șadă. În Sfânta Scriptură a Vechiului Testament se zice printre altele: „Opriți-vă! (…) Opriți-vă și cunoașteți că Eu sunt Domnul!” Nu poți să-l cunoști pe Domnul, nu poți să te apropii de El, nu poți să simți mai mult în inima ta prezența lui Dumnezeu, prezența Duhului Sfânt în împrăștiere, n-ai cum. E nevoie să ne adunăm. E nevoie să ne rezervăm timp pentru noi. E nevoie să ne deconectăm de la toate. Nu doar de la telefon, de la tabletă, de la internet, de la wireless, care oricum, peste noapte dacă suntem și cu telefonul alături de noi, ne perturbă mintea toate aceste radiații care sunt acum în toate casele și în toate instituțiile publice. Nu doar atât, dar să ne deconectăm și de la problemele zilnice pe care le aducem cu noi în fiecare seară în dormitorul nostru și în patul nostru. Și câteodată este nevoie – înțelegeți, vă rog, bine și nestâlcit ceea ce vreau să vă spun – este nevoie să ne rezervăm un timp doar pentru noi, chiar într-un fel rupându-ne de cei din jurul nostru.

Și mai învățăm de-aici, iubiți credincioși, că dacă pentru Maica Domnului această însingurare pe care ea o avea nu era pricină de tulburare, de tristețe sau de durere sufletească, pentru oameni, pentru cei mai mulți dintre oameni singurătatea este tare tristă și dureroasă. Și nu mă refer doar la omul care stă singur în casa lui, la bătrânul uitat, la copilul care poate acum de Crăciun stă singur acasă, că mama și tata sunt plecați în Anglia și nu le-a dat drumul acuma ca să se întoarcă. Nu mă refer numai la aceștia. Sunt mai dureroase cazurile. Mă refer chiar la oamenii care sunt înconjurați de multă lume, dar în inima lor tot sunt singuri. Pleacă toți invitații, pleacă toți din jur. Și chiar în timp ce ei sunt acolo, dar mai ales după ce-au plecat, în clipa imediat următoare inima lor se simte singură. Pe de o parte, pentru aceia care nu au pe nimeni care să-i viziteze, pentru aceștia e nevoie… Noi ce putem face? Doar să ne rugăm ca Dumnezeu să umple golul acesta pe care cei care trebuiau să-l umple nu l-au făcut. O rugăciune pentru tot omul care azi, de Crăciun, când toată lumea se bucură de o masă împreună – atât cât se poate în vremea asta de pandemie – pentru toți aceia care nu au pe nimeni alături de ei. Dar mai ales să ne rugăm pentru aceia, de fapt pentru noi toți, care deși suntem mulți, deși suntem împreună, în inima noastră este o mare pustietate câteodată – și câteodată mai mult…

Această pustietate și acest fapt, această realitate de a te simți singur, iubiți credincioși, vine din aceea că n-avem o stare așezată, bună. Sunt călugări care au stat ani de zile singuri în pustiu, prin munți, peșteri… Sfânta Teodora de la Sihla. Ea nu s-a simțit singură, pentru că era cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, cu sfinții. Și noi suntem înconjurați de atâta lume și tot pustiu și singurătate este în inima noastră. De aceea, tot pentru noi și pentru cei asemenea nouă astăzi, în ziua de prăznuire a Soborului Maicii Domnului să ne rugăm să umple Dumnezeu cu prezența Sa și cu harul Său acest gol. Și pe măsură ce ne vom apropia de Dumnezeu, ne vom simți că suntem împreună. Înainte de a fi împreună unii cu alții suntem împreună cu Dumnezeu.

Și încă un lucru, iubiți credincioși. E tare greu în anumite momente mai ales, să fii singur. E greu atunci când pierzi pe cineva. E greu să fii singur atunci când vezi că cei care erau alături de tine erau doar pentru că tu erai bine într-o funcție bună, într-o stare bună. Și când astea s-au dus, și ei s-au dus. Și-i tare greu să fii singur atunci când ești căzut. Zic Părinții că de căzut în orice, cădem singuri sub ispita celui rău. Dar de ridicat, nu ne putem ridica singuri. Avem nevoie de cineva care să ne încurajeze. Avem nevoie de cineva care să ne întindă o mână. Avem nevoie de cineva care să ne îmbărbăteze. Avem nevoie… Și fiți dumneavoastră acești oameni, acești îngeri de care celălalt are nevoie, care să-i îmbărbătați pe cei singuri și căzuți, care să le dați curaj, care să le spuneți: „Nu-i gata! Nu-i sfârșitul! Nu-i totul pierdut! Calea încă mai este! Lumina n-o întrevezi, dar ea este acolo. Nu ești singur, ci împreună cu tine uite, sunt și eu și sunt și alții”.

Prin cuvânt și mai ales prin rugăciune, fraților și surorilor, nu lăsați pe nimeni să se simtă singuri!

Și când noi ne vom simți singuri să alergăm la Cel Care ne poate umple această singurătate. Să nu ne rușinăm și să cerem ajutor și să spunem că ne simțim nu bine atunci când suntem singuri. Și Maica Domnului să fie Cea Care, dacă nimeni nu-și aduce aminte de singurătatea noastră, să ne ocrotească, să ne binecuvânteze și să ne umple viața de darurile pe care să le ceară Ea și să ni le trimită de la Fiul Ei, Domnul nostru Iisus Hristos, AMIN!

 

Legaturi:

PRIVIREA INTOARSA A MAICII DOMNULUI din icoana ortodoxa a Nasterii sau JERTFA SI DUREREA ASCUNSE IN NASTEREA LUI HRISTOS

“Fecioara astazi…” – PREDICI AUDIO foarte folositoare de la MANASTIREA PUTNA la SOBORUL MAICII DOMNULUI: De ce e nevoie de suferinta? Vulnerabilitatea iubirii adevarate. “Uitam sa traim, am uitat ca suntem vesnici”

A DOUA ZI DE CRACIUN. SOBORUL MAICII DOMNULUI. Predica Sfantului Ierarh Proclu despre slava negraita a Fecioarei care ni L-a nascut pe Dumnezeu

“Toiag din radacina lui Iesei, si floare dintr-insul, Hristoase, din Fecioara ai odraslit” – DOUA SCRISORI ALE STARETULUI AMBROZIE DE LA OPTINA LA NASTEREA DOMNULUI

Pastorala patrunzatoare la Nasterea Domnului a MITROPOLITULUI SERAFIM DE PIREU. De ce omul de azi nu mai intelege vestea minunata adusa de Maica lui Dumnezeu? SI DESPRE RAUTATEA UCIGASA A IROZILOR DINTOTDEAUNA

Bucuria duhovniceasca. MAICA DOMNULUI A ADUS IN LUME BUCURIA

TIE, MAICUTA DULCE A INIMILOR NOASTRE… “Tu esti lumina cea sfanta, Precista blagoslovita… Tu esti izvor de viata, adapi bine cu dulceata”

SOBORUL MAICII DOMNULUI, ALINATOAREA DURERILOR, MANGAIETOAREA SI HRANITOAREA NOASTRA. Cuvinte duhovnicesti calde si duioase ale Parintelui Episcop Macarie Dragoi – 2015: “Maica Domnului ne ține la inima sa maternă, încălzindu-ne, și pe noi toți care suntem copiii săi. L-a alăptat și pe Hrănitorul făpturii, ne alăptează pe fiecare în parte și mai ales pe cei care sunt fără de mamă și fără de ajutor” (VIDEO, AUDIO)

ÎPS Neofit de Morfou: “Pentru un creștin ortodox, CREDINȚA trebuie să învingă DEȘTEPTĂCIUNEA. Să căpătați INIMA CURATĂ care să învingă LOGICA OMENEASCĂ”

 

***

“In aceasta lume in care diavolul isi striga isteric chemarile…” DESPRE DISCRETIA SFINTENIEI SI TAINA VIE A SALASLUIRII DUHULUI SFANT

TACEREA CEA BINE GRAITOARE: “Lumea a obosit de vorbe multe, mari, opace, prefăcute, de lemn… Avem nevoie de odihna tăcerii celei de aur, de ascultarea cea de mult preţ, de folosirea cuvinte­lor necesare. PREDICA TUNĂTOARE A NĂSCĂTOAREI DE DUMNEZEU ESTE CONTINUA EI TĂCERE”

TAINA MAICII DOMNULUI – “ANONIMATUL” DUHOVNICESC, SMERENIA, TACEREA, DELICATETEA DESAVARSITE. Predica de mare sensibilitate a PS IGNATIE MURESEANUL la Manastirea Nicula, de Adormirea Maicii Domnului, 2014 (VIDEO)

Predica PS IGNATIE despre MAICA CELOR SMERITI, a celor singuri si a celor cuprinsi de “viforul scarbelor”, TRAIREA VIETII LUI HRISTOS si TRAIREA VIETII CELORLALTI, in adevarata smerenie si dragoste (AUDIO + TEXT)

CARE E TAINA NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI A CELOR CARE II URMEAZA? Merinde duhovnicesti pe calea postului de la Parintele Sofronie

***

 

ODIHNIREA FRATELUI – PRIMIREA LUI HRISTOS. Cuvantul de la Nicula al Protos. SIMEON PINTEA despre SINGURATATEA OAMENILOR “DIN TUMULTUL LUMII” DE AZI, nevoia de rabdare si disponibilitate de “A ASCULTA SUFLETUL IMPOVARAT, pentru ca nu este cine sa-l asculte” si GESTURILE SIMPLE ALE DRAGOSTEI (video, text)

“Ii place Maicii Domnului ceea ce facem noi?” – MAICA DOMNULUI MEREU INDURERATA SI INLACRIMATA sau icoana desavarsita a “iubirii cu cruce”: “NU INTRAM IN RAI SINGURI, FARA CEILALTI! Dragostea nu inseamna confort, bunastare, inseamna suferinta, spirit de jertfa” – PREDICI SENSIBILE SI PUTERNICE la MANASTIREA NICULA (video, text)

MAICA DOMNULUI ESTE AICI, NU SUNTEM SINGURI… “De atunci până astăzi şi pentru totdeauna, cine poate spune că nu are Mamă care să plângă pentru el?”

UNDE ESTE MAICA DOMNULUI? “Maica Domnului este printre fiii ei; ȘTERGE LACRIMILE, ALINĂ DURERILE, CULEGE RUGĂCIUNILE şi apoi le înalţă la Fiul ei”. “Aşa cum L-a purtat pe Fiul său, NE POARTĂ PE FIECARE ÎN PARTE” – Cuvinte audio miscatoare ale Preasfintitului Macarie despre SFANTA NOASTRA MAICUTA

MAICA DOMNULUI – IZVORUL TAMADUIRII SUFLETELOR INTRISTATE, OMUL CARE INTELEGE CEL MAI BINE SUFERINTA INIMILOR SFASIATE. Cuvant al Parintelui Ciprian Negreanu: “În durerile noastre, în despărțirile noastre, în așteptările noastre neîmplinite, în dorurile noastre, să chemăm pe Maica lui Dumnezeu” (AUDIO, TEXT)

“Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL IN SUFERINTA AL MAICII DOMNULUI: „Singurul loc unde nu te cuprinde frica este în brațele lui Hristos. Depărtându-ne de El, fricile nasc pui și se transformă în panici. Să nu uităm asta!”

 

***

HRISTOS NU TE LASĂ SINGUR! – Cuvinte puternic mângâietoare pentru ridicarea din deznădejde, singurătate, moarte sufletească (PS MACARIE, PS BENEDICT – video; IEROM. PAISIE BORZA)

Părintele Episcop MACARIE – CUVÂNT DE MÂNGÂIERE în zile grele de SINGURĂTATE: “Iubite frate, iubită soră, tu ești important pentru Dumnezeu! Tu ești iubit de Dumnezeu! Nu deznădăjdui! NU EȘTI SINGUR! CHIAR DACĂ TE-AU ABANDONAT CEI CARE TREBUIA SĂ-ȚI FIE ACUM ALĂTURI… Noi suntem acum împreună cu tine. Am fost și suntem și vom fi împreună cu cei singuri, necăjiți, întristați, ignorați…” (VIDEO, TEXT)

PS BENEDICT VESA – chemare caldă la SLUJIRE RECIPROCĂ ÎN VREMURI GRELE: “Noi, cei tari, să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi! Cine face altfel trădează duhul Evangheliei. Vremurile prin care trecem trebuie să ne facă MAI SENSIBILI, mai atenţi la celălalt, nu FRICOȘI pentru viaţa şi sănătatea noastră. NU MURIM DE BOALĂ, CÂT MURIM DE SINGURĂTATE” (video, text)

MITROPOLITUL TEOFAN, la hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – SFATURI ȘI ATENȚIONĂRI IMPORTANTE PENTRU ZILELE NOASTRE: “Nu se știe ce vremuri vor veni. Nu se știe ce alte valuri, într-o formă sau alta, se vor revărsa asupra noastră. VAI DE CEL SINGUR ATUNCI CÂND VINE VALUL!”. Prin ce mijloace să ne pregătim pentru REZISTENȚA LA ÎNCERCĂRILE CARE VOR VENI? (video, text)

“DISTANTAREA SOCIALA” – IADUL SINGURATATII este “noua normalitate”? Oare nu cumva STIGMATIZAREA si ABANDONAREA batranilor si vulnerabililor UCIDE mai mult ca virusul? “Avem atata nevoie de celalalt pentru a ne vindeca…”

***

 

Eli, Eli, lama sabahtani? – Trairile Mantuitorului Iisus Hristos pe Cruce. SINGURATATE, PARASIRE, INCREDINTARE, MOARTE PENTRU NOI. “Dumnezeu are nevoie de tine, de mine, de noi toti, pentru ca, prin prezenta noastra, oamenii sa simta prezenta lui Dumnezeu”. Cuvinte cu putere multa (VIDEO, TEXT)

“Nu am om!” – SINGURATATEA, IZOLAREA, INDIFERENTA DE NEIERTAT vs. MENIREA BISERICII ca Trup tainic al lui Hristos: “FIECARE CADE SINGUR, dar ne mantuim in comunitatea Bisericii”; “Toti ne ingrijim numai pentru noi insine, insa pentru celalalt nu facem nimic si de aceea vom da socoteala”

“Nu am om!” – SINGURATATEA, IZOLAREA, INDIFERENTA DE NEIERTAT vs. MENIREA BISERICII ca Trup tainic al lui Hristos: “FIECARE CADE SINGUR, dar ne mantuim in comunitatea Bisericii”; “Toti ne ingrijim numai pentru noi insine, insa pentru celalalt nu facem nimic si de aceea vom da socoteala”

SINGURI DE CRĂCIUN

HRISTOS S-A NĂSCUT… PENTRU TINE! “Ţie, aşadar, căruia ţi-a murit ce ţi-a fost drag, ţie, celuia care te vezi păcătos, bicisnic, ţie, pe care viaţa te-a zdrobit şi pe care te paşte deznădejdea, iată că ȚI S-A NĂSCUT PRUNC!”/ Mesaje pastorale arhierești pline de sensibilitate si adâncime: SINGURĂTATEA LUI IISUS ȘI SINGURĂTATEA OMULUI (ÎPS Iosif și Nicolae, PS Macarie și Ignatie)

NADEJDEA – LUMINA LUI DUMNEZEU DIN MIJLOCUL INTUNERICULUI LUMII CARE L-A ALUNGAT DIN “CETATE”. Interviu cu Vladica Macarie in “Familia ortodoxa”: “Prin faptul că îl strângi pe om la inima ta îi arăţi că, de fapt, HRISTOS ÎNSUȘI ÎL ÎMBRĂȚIȘEAZĂ ȘI ÎL ȚINE LA INIMA SA IUBITOARE…”

“Cati copii orfani, singuri, indurerati, traumatizati, sunt printre noi, care chiar au nevoie de parinti!” SA AJUTAM LA PURTAREA CRUCII CELOR AFLATI IN SUFERINTA, IN SINGURATATE! SA NE RUGAM PENTRU CEI CARE NE VRAJMASESC – Partea a doua a conferintei de la Ploiesti (2016), “IUBIREA CRUCII”, a PS Macarie

DUMNEZEU VREA SA LUCREZE PRIN OM. “Noi toti suntem una. Suntem facuti unii pentru ceilalti, nu suntem insule, ne mantuim sau ne pierdem impreuna”. EGOISMUL CARE RASTIGNESTE sau.. DE CE SUNTEM RESPONSABILI PENTRU TOTI? Preasfintitul Macarie: “Noi suntem legați unii de alții într-o REȚEA NEVĂZUTĂ, dar adevărată și lucrătoare. TOT CEEA CE FACEM ÎI INFLUENȚEAZĂ PE CEILALȚI”

PS DAMASCHIN LUCHIAN, cu realism si sensibilitate, despre CREDINȚĂ și NECREDINȚĂ, NĂDEJDE și DEZNĂDEJDE, DRAGOSTE și TRĂDARE: “Dacă Dumnezeu are încredere în mine, hai să dau şi eu încredere semenului meu. ÎN FAȚA UNUI OM DEZNĂDĂJDUIT NU VENIȚI CU RETORICĂ, ÎMBRĂȚIȘAȚI-L!” (video, text)

***

 

MAICA DOMNULUI NE INVATA SA PAZIM IN TACERE COMOARA TAINICA A INIMII. Conferinta de la Alba Iulia a Arhim. Zaharia (AUDIO): “PRIN POSTUL MARE, SPRE ADANCUL INIMII”. Puterea duhovniceasca a starii de continua recunostinta

AFLAREA INIMII ADÂNCI PRIN NEVOINȚA POSTULUI MARE. Părintele Zaharia de la Essex: “Tragedia omului contemporan este aceea că vieţuieşte ÎN AFARA INIMII sale. El gândeşte, lucrează şi chiar iubeşte şi se roagă în afara inimii”

INTRA INLAUNTRU SI VEI AFLA ODIHNA! Scopul si implinirea adevarata a crestinului: AFLAREA ADANCULUI INIMII. Parintele Zaharia ne invata CUM SE POATE APLICA IN VIATA NOASTRA ESENTA INVATATURII SF. GRIGORIE PALAMA. Care sunt caile prin care putem dobandi DUREREA DUHOVNICEASCA A INIMII?

ATENȚIE sau DISTRACȚIE? CONCENTRARE sau RISIPIRE? “Să fim cu toată ființa noastră într-un loc și tot trupul să tacă, toate lucrurile omenești să tacă”. CUM SĂ CITIM, CUM SĂ STĂM LA SLUJBELE BISERICII? PS Sofian și Diaconul Adrian Sorin Mihalache despre importanța ÎNSINGURĂRII IMPUSE pentru cele duhovnicești, dar și despre FORȚA UNEI COMUNITĂȚI CU ADEVĂRAT RUGĂTOARE (video, text)

VIAȚA 2.0. sau ALTFEL despre SENSUL PROFUND AL POSTIRII, BENEFICIILE ÎNFRÂNĂRII, ELIBERAREA DE DEPENDENȚELE PĂTIMAȘE: “Omule, fii atent la viaţa ta lăuntrică, fii atent la interioritatea ta, vezi ce se varsă într-însa de-a lungul unei zile, să nu torni în ea orice”. Conferința PĂRINTELUI SORIN MIHALACHE, “Viața creștină în Postul Mare. Convalescența ființei” (VIDEO și transcriere integrală)

PARINTELE AMFILOHIE BRANZA – interviu in “Familia Ortodoxa”: “Daca de mii de ori te tranteste diavolul intr-un anumit pacat, tu de mii de ori vrei sa te ridici! Mai reduceti zgomotul, mai retrageti-va din agitatie…”

Raspunsuri esentiale la problemele veacului acestuia din partea regretatului mare duhovnic PETRONIU TANASE: “Omul sa se retraga din cand in cand, ca sa se intalneasca cu Dumnezeu”

“TU SĂ FII ATENT LA TINE ÎNSUȚI!” – Care sunt consecințele NEGLIJENȚEI și SUPERFICIALITĂȚII ÎMPRĂȘTIATE în viața duhovnicească? “Cu adevărat, lumea modernă nu a ajuns altceva decât o sită gigantică prin care Satana ne cerne”

PĂRINTELE MELHISEDEC DE LA LUPȘA în “Familia ortodoxă”: “ÎMPRĂȘTIEREA ne face să fim superficiali. DUREREA ne ajută să ne întoarcem spre noi înşine şi să ne descoperim inima noastră”

Sfantul Teofan Zavoratul: INTRAREA INAUNTRU SI CERCETAREA CELOR DE ACOLO

“Roaga-te Tatalui tau Care este intru ascuns…”

Doamna GALINA RADULEANU in “Familia ortodoxa” (II): “Dumnezeu ne vorbeste, realmente!, numai ca nu-L auzim, dar ne vorbeste! VANEAZA LA MAXIMUM PUTINELE CLIPE LIBERE PENTRU A TE INTERIORIZA!”

PREDICI AUDIO ale Pr. Ciprian Negreanu la PILDA SEMANATORULUI despre importanta esentiala a ATENTIEI LA TINE INSUTI, a TREZVIEI NEINCETATE: “Orice stare pe loc si nepasare fata de suflet este de fapt o cadere, o coborare”. LUCRAREA LUI DUMNEZEU in fata BÂLCIULUI MINTII NOASTRE

“Dumnezeu lucreaza! HAIDETI SA NE OPRIM DIN VUIETUL SI IURESUL IN CARE TRAIM, sa vedem ce vrea sa ne spuna, care e mesajul pentru noi” – Cuvantul Parintelui IEREMIA de la Putna la Evanghelia Semanatorului (VIDEO, TEXT)


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Maica Domnului, PS Damaschin Dorneanul, Soborul Maicii Domnului, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate